6 оригінальних салатів до новорічного столу

Грудень - самий час експериментувати з новорічними стравами, щоб було чим здивувати домашніх і гостей. І для цього необов'язково проводити цілий день на кухні. Все можна зробити просто і смачно.
Сьогодні приготуємо кілька незвичайних барвистих салатів, щоб ви могли створити святковий настрій вже зараз.
1. Французький салат з апельсином і авокадо.
Інгредієнти.
- 1/4 склянки винного оцту (60 мл або 4 ст. л.).
- 300 г зеленого салатного листя (наприклад, романо).
- 1/4 ч. л. паприки.
- 1 ст. л. меду.
- 1 апельсин.
- 1/2 склянки рослинного масла (120 мл).
- Різаний смажений мигдаль або інші горішки (за бажанням).
- 1 ст. л. цукру.
- 1 авокадо.
- 1/2 ч. л. солі.
- 1/2 головки ріпчастої (краще червоної) цибулі.
Приготування.
Апельсин розберіть на часточки, потім наріжте часточки поперек тонкими скибочками. Авокадо порізати тонкими скибочками, цибулю - тонкими пір'їнками.
Змішайте в мисці нарізане листя салату, шматочки авокадо, апельсина і цибулі.
В окремій мисці змішайте всі інгредієнти для заправки, добре все збийте виделкою. Заправку можна зробити заздалегідь і поставити в холодильник.
Перед подачею на стіл полийте салат заправкою (кількість - за смаком). Акуратно перемішайте і відразу подавайте на стіл.
2. Швейцарський новорічний салат.
Інгредієнти.
- 1 невеликий пучок листя буряка або 5-6 невеликих листя червоної капусти.
- 1/3 чашки насіння граната.
- 100 г великого червоного винограду «Глобус»
- 2 мандарина без кісточок.
- 1 маленька цибуля.
- 1/2 склянки сирих горіхів пекан.
- 2 ст. л. сушеної журавлини.
- 1 солодке яблуко.
- 2 ст. л. яблучного оцту.
- Коріандр, сіль, перець, куркума за смаком.
- 1 ст. л. кленового сиропу.
- 1 скибочка підсмаженого тосту для прикраси.
Приготування.
Листя буряка або капусти наріжте тонкими стрічками.
Виноград поріжте на половинки, цибулю, мандарини і яблуко - на кубики, горіхи дрібно подрібніть.
Для заправки змішайте яблучний оцет, кленовий сироп і спеції.
Хлібний тост підсмажте, дайте охолонути і гострим ножем чи формою виріжте з нього зірочку.
Акуратно перемішайте всі інгредієнти, викладіть гіркою на тарілку і прикрасьте зірочкою.
3. Салат з курки з ананасом.
Інгредієнти.
- 1 великий ананас.
- 400 г філе курки.
- Жменя волоських горіхів.
- Невеликий пучок кінзи.
- Кілька пір'я зеленої цибулі.
- 4 ст. л. майонезу.
- 1/2 ч. л. каррі.
- Сіль, перець за смаком.
Приготування.
Ретельно помийте і розріжте ананас на 2 половини. Гострим ножем вийміть м'якоть і наріжте її кубиками.
Куряче філе відваріть, остудіть і наріжте кубиками. Подрібніть цибулю і листя кінзи. Щоб посилити пікантний смак горіхів, обсмажте їх на сухій сковороді 3 хвилини і теж порубати.
Змішайте в мисці курку, ананас, зелень і горіхи. Окремо змішайте майонез з каррі і сіллю. Помістіть салат в половинку ананаса і злегка поперчіть.
4. Салат з пекінської капусти з креветками.
Інгредієнти.
- 1 невеликий качан пекінської капусти.
- 100 г креветок.
- 1 кисле яблуко.
- 2 зубчики часнику.
- 2 ст. л. оцту.
- 1 ст. л. оливкового масла.
- 3-4 пір'їнки зеленої цибулі.
- 100 мл рослинного масла (для смаження).
- 2 г приправи для моркви по-корейськи.
- Сіль, перець за смаком.
Приготування.
Розігрійте рослинне масло, обсмажте в ньому подрібнений часник, суміш спецій для моркви по-корейськи.
З очищеного від шкірки яблука вийміть серцевину, наріжте його тонкими часточками.
Очищені креветки киньте в окріп на 10-15 секунд, дістаньте і дайте охолонути. Залиште кілька штук для прикраси, а решту наріжте приблизно на 3-4 частини кожну, щоб відчувалися на зубок.
Нашинкуйте капусту, з'єднайте її з яблуком і креветками.
Змішайте оцет, оливкову олію, обсмажений зі спеціями часник, сіль і перець.
Заправте салат.
5. Салат «Нісуаз» з куркою.
Інгредієнти.
- 300 г курячого філе.
- 250 г мороженої стручкової квасолі.
- 4 яйця.
- 5 невеликих картоплин.
- 50 г маслин без кісточки (каламата).
- 150 г помідорів чері.
- 100 г салату.
- 3 ст. л. оливкового масла.
- 2 ч. л. зернистої гірчиці.
- 1 ст. л. лимонного соку.
- 2 зубчики часнику.
Приготування.
Куряче філе відваріть до готовності. Остудіть і наріжте шматочками шириною 1,5 см.
Для заправки очистіть часник і подрібніть. Збийте масло з гірчицею і додайте часник і лимонний сік. Знову збийте.
Курячий бульйон доведіть до кипіння, відваріть в ньому квасолю до м'якості. Відкиньте на друшляк і остудіть.
Картоплю відваріть в мундирі, остудіть і поріжте на четвертинки.
Яйця відварити в мішечок - 5-6 хвилин, очистіть і розріжте на половинки. Маслини можна нарізати кружечками, а можна залишити цільними, помідори наріжте на половинки.
З'єднайте салат, квасолю, картоплю і помідори, заправте половиною заправки, перемішайте. Викладіть на блюдо, покладіть зверху шматочки курки, маслини, половинки яєць. Полийте заправкою.
6. Салат з пастою і тунцем.
Інгредієнти.
- 2 ст. л. каперсів.
- 2 ст. л. оливкового масла.
- 1/2 ч. л. тертої лимонної цедри.
- 5-6 великих листя салату.
- 150 г помідорів чері.
- 250 г макаронних виробів (пасти).
- 1 зубчик часнику.
- 20 маслин без кісточки (каламата).
- 1 ст. л. лимонного соку.
- 350 г консервованого тунця у власному соку.
- Листя базиліка.
- Сіль.
Приготування.
Макарони відварити в підсоленій киплячій воді. Відкиньте на друшляк. Покладіть в миску, додайте 1 ст. л. оливкового масла, перемішайте.
Розкрийте банку з тунцем, злийте більшу частину соку, м'якоть тунця роздавіть виделкою, щоб вийшли невеликі шматочки. Додайте до макаронів.
Приготуйте заправку: часник очистіть і подрібніть. У невеликій ємності змішайте оливкове масло, часник, лимонний сік і цедру, сіль і перець.
Полийте салат заправкою, перемішайте, викладіть на блюдо. Прикрасьте помідорами і листям базиліка.
Святкового вам настрою!