Як приготувати білі гриби

Як приготувати білі гриби

Без найменших сумнівів, былий гриб найбажаніший для будь-якого грибника і мабуть, самий жаданий гриб кожного любителя домашньої кухні.
Білий гриб вміє порадувати і грибника, і їдця. Прекрасний смак, широкий ареал поширення, та значний розмір - всі ці якості роблять білий гриб чудовим трофеєм і бажаним гостем наших кухонь.

Ну і, звичайно ж, особливий гриб вимагає особливого приготування. Як часто не цілком упевнені в своїх силах господині замислюються про те, що таке особливе приготувати з білих грибів, щоб і близьких потішити незвичайним блюдом, і смак делікатного гриба не зіпсувати.

Цінні поживні і навіть лікувальні властивості білих грибів добре вивчені і відомі практично кожному. Але справжню популярність і любов боровики заслужили завдяки своїм чудовим кулінарним якостям. Виражений смак і яскравий аромат білих грибів робить їх ідеальним продуктом як для приготування самостійних страв, так і для використання в якості додаткового інгредієнта страв зі складним складом. Чого тільки не готують з білих грибів! Закуски і салати, супи і другі гарячі страви, пироги і маринади. Білі гриби варять, смажать, тушкують і запікають, сушать, маринують і солять. Однаково смачні і простацькі обсмажені білі гриби, тушковані зі сметанкою, і добротна ситна гречана каша, зварена з боровиками, та томління в печі або духовці, і витончений суп-пюре з білими грибами, зварений з французьким рецептом. Аромат білих грибів зуміє тонко підкреслити аромат смаженої яловичини або запеченої курки, тушкованої ягнятини або смаженого гусака. А холодною зимовою порою маринований або солоний міцний молоденький боровичок так супроводить запітнілу чарочку горілки, що краще і мріяти не можна.

Білі гриби, як готувати?

Як і у випадку з більшістю інших грибів першої категорії, приготування білих грибів не таїть в собі особливих секретів. Однак, для того щоб правильно вибрати боровики і приготувати з них по-справжньому смачне і ароматне блюдо, вам все ж потрібно знання маленьких хитрощів і кулінарних таємниць.

Як приготувати білі гриби.

  1. Найсмачніші страви виходять з найсвіжіших, власноруч зібраних грибів. Тим більше що збирати білі гриби легко і приємно. Зростають наші боровички, як в хвойних, так і в листяних лісах. Основний час збору слід віднести на серпень - жовтень. Найкраще збирати самі молоденькі білі гриби, висотою не більше семи сантиметрів. Однак і більш дорослі, великі гриби, смачні не менше за своїх юних родичів, та ось нещастя, в більшості випадків вони червиві. Так що, збираючи великі гриби, обов'язково робіть зріз на ніжці, щоб переконатися в тому, що ваш гриб не "червивий". Втім, навіть самі молоденькі грибочки запросто можуть виявитися з червоточиною. І нічого страшного, досить лише зрізати нижню частину ніжки, так замочити гриби в холодній підсоленій воді, і черви покинуть гриб протягом півгодини.
  2. Купуючи свіжі гриби на базарі, будьте уважні. Намагайтеся купувати гриби у перевірених продавців, для того, щоб бути впевненими в тому, що гриби збиралися в лісі - досить віддаленому від великих міст і автомобільних трас з пожвавленим рухом. Не забувайте про те, що будь-які гриби дуже легко вбирають в себе шкідливі речовини і солі важких металів з забрудненого грунту. Обов'язково огляньте і пощупайте гриби перед покупкою. Переконайтеся в їх свіжості. Свіжі, молоді білі гриби мають характерну щільність, міцність і легку хрусткість, але не крихкість. Легко натисніть пальцями на грибок, піднісши його подалі від вуха - хороший свіжий боровичок злегка хрусне під вашими пальцями. Не забудьте понюхати гриби перед покупкою. Свіжі, недавно зібрані гриби будуть володіти яскраво вираженим грибним ароматом, з домішкою запаху лісу, листя або хвої і трохи землі. Якщо ж пропоновані вам гриби здадуться зайво м'якими і в'ялими, якщо запах таких грибів перестав бути приємним, а став включати в себе кислі нотки гниття, відмовтеся від покупки. Смачної страви з таких грибів приготувати не вдасться, зате отруїтися ними можна запросто.
  3. Свіжі білі гриби, як і будь-які інші гриби, не підлягають тривалому зберіганню. Найкраще переробити їх відразу ж. Промийте гриби в холодній воді, обріжте нижню частину грибної ніжки, а великі гриби наріжте шматочками. Потім замочіть ваші гриби в холодній підсоленій воді на 30 хвилин. За цей час всі черв'ячки, що знаходяться в грибах, повинні їх покинути. Вимочені гриби ще раз ретельно промийте і приступайте до приготування обраної вами страви. Якщо ж з якоїсь причини ви не можете переробити ваші гриби відразу ж, то акуратно обтрусіть з них залишки землі, трави, хвої і листя, складіть ваші гриби в широку плетену мисочку або паперовий пакет і приберіть їх в овочевий відділ вашого холодильника. Але пам'ятайте, що навіть після таких приготувань, зберігати свіжі гриби можна не більше півтори доби.
  4. Найпоширеніша грибна закуска, жульєн, виходить особливо смачною, якщо приготувати її з білими грибами і сметанним соусом. Ретельно промийте, очистіть і наріжте великими шматочками 500 гр. білих грибів. У глибокій сковороді розігрійте 2 ст. ложки вершкового масла, додайте гриби і тушкуйте на середньому вогні протягом 10 хвилин, до виділення грибного соку. Злийте грибний сік в окремий посуд, а до грибів додайте одну велику цибулину, нарізану півкільцями, і ще дві столові ложки олії. Готуйте цибулю з грибами 15 хвилин на середньому вогні. В окрему мисочку покладіть 200 гр. сметани, додайте 1 ст. ложки борошна і ретельно перемішайте віночком, потім додайте грибний сік, сіль і чорний перець за смаком і ще раз ретельно все перемішайте. Влийте сметанний соус в сковороду з грибами і тушкуйте протягом 10 хвилин, часто помішуючи. Кокотниці натріть зсередини часником, наповніть грибами в сметанному соусі, присипте жульєн невеликою кількістю тертого пармезану і запечіть в заздалегідь розігрітій до 200⁰ духовці протягом 15 хвилин.
  5. Дуже простий салат з білими грибами і гарбузовим насінням порадує вас своїм свіжим смаком і безсумнівною користю для здоров'я. Очистіть і ретельно промийте 100 гр. білих грибів, бланшуйте їх в киплячій воді протягом двох хвилин, осушіть і наріжте тонкими пластинками. У сковороді розігрійте 1 ст. ложку гарбузової олії, додайте один подрібнений зубчик часнику і пластинки грибів, перемішайте і тушкуйте протягом 5 хвилин. Зніміть з вогню і остудіть. Дві столові ложки очищеного насіння гарбуза обсмажте на сухій сковороді до легкої рум'яності. По 50 гр. листя руколи і листового салату нарвіть руками. У салатник складіть листя салату, додайте гриби, перемішайте. Заправте салат сумішшю з 3 ст. ложок гарбузової олії, 1 ст. ложки сухого білого вина,1 ч. ложки білого винного оцту,  ½ ч. ложки паприки, солі за смаком. Посипте салат гарбузовим насінням і негайно подавайте до столу.
  6. Ніжний суп з білих грибів та манної крупи здивує вас своїм яскравим ароматом і оригінальним смаком. Очистіть і ретельно промийте 300 гр. білих грибів. Натріть на крупній тертці гриби, три бульби картоплі і одну моркву, дрібно нарубайте одну цибулину. У каструлі розігрійте 2 ст. ложки рослинної олії, додайте гриби і овочі, перемішайте і тушкуйте протягом 10 хвилин, потім зніміть з вогню. Окремо закип'ятіть 500 мл. молока, змішаного з 500 мл. води. Додайте молоко з водою до грибів з овочами, ретельно перемішайте, посоліть і поперчіть за смаком, доведіть до кипіння і варіть все разом протягом 7 хвилин на слабкому вогні. Ще 3 маленьких білих гриба наріжте тонкими пластинками і обсмажіть до рум'яного кольору в рослинній олії. Додайте обсмажені гриби до вашого супу, доведіть до кипіння і варіть ще 5 хвилин. Потім всипте в суп 2 ст. ложки манної крупи, постійно помішуючи, і варіть на слабкому вогні ще 10 хвилин. Зніміть суп з вогню, накрийте кришкою і дайте постояти протягом 10 хвилин. Подавайте до столу, посипавши дрібно нарубаної зеленню кропу.
  7. Пікантний суп з білими грибами і баклажанами припаде до смаку всім любителям гостренького. Очистіть, промийте і наріжте великими шматочками 400 гр. білих грибів. Помістіть гриби в каструлю, залийте двома літрами холодної води, додайте одну невелику моркву, один корінь петрушки, одну цибулину, два лаврові листки, сіль за смаком. Варіть все разом протягом 15 хвилин, бульйон процідіть, овочі та гриби відкладіть. У сковороді розігрійте 2 ст. ложки рослинної олії, додайте один великий баклажан, нарізаний кубиками, один подрібнений зубчик часнику і обсмажте все разом протягом п'яти хвилин. Потім додайте до баклажанів відварені гриби і тушкуйте ще пару хвилин. Перекладіть овочі з грибами в бульйон, доведіть до кипіння і варіть протягом 10 хвилин. Один невеликий гострий перчик очистіть від насіння, наріжте кружальцями і додайте до супу. Поваріть ще п'ять хвилин, потім додайте 150 гр. дрібно натертого сиру, перемішайте і прогрійте все разом ще пару хвилин, не доводячи до кипіння. Зніміть суп з вогню і подавайте до столу, посипавши зеленню петрушки.
  8. Дуже просто приготувати білі гриби в вершках. Очистіть і наріжте великими шматочками 400 гр. білих грибів. У глибокій сковороді розігрійте 2 ст. ложки топленого масла, додайте гриби, одну дрібно посічену цибулину, по одній щіпці чорного перцю і меленої гвоздики. Обсмажте, часто помішуючи, до золотистого кольору. Потім додайте 200 мл. вершків 10% жирності, сіль за смаком. Тушкуйте все разом, часто помішуючи, ще 10 хвилин і подавайте до столу. На гарнір подайте відварений рис.
  9. Ароматний гречана каша з білими грибами і беконом порадує вас своїм насиченим смаком, а приготувати її зовсім не складно. У глибокій сковороді розігрійте 2 ст. ложки рослинної олії, додайте одну дрібно нарізану цибулину, 100 гр. бекону,нарізаного невеликими шматочками, і одну моркву, нарізану кубиками. Часто помішуючи, обсмажте все разом до золотистого кольору, потім додайте 200 гр. білих грибів, нарізаних великими шматочками, і обсмажуйте все до рум'яності грибів протягом 10 хвилин. Додайте сіль і чорний перець за смаком, перемішайте, всипте один стакан гречки, додайте 2 ст. ложки дрібно нарубаної зелені петрушки, знову перемішайте і залийте все трьома склянками гарячої води або бульйону. Доведіть воду до кипіння, накрийте сковороду кришкою, зменшіть вогонь і варіть все разом протягом 30 хвилин, поки вода повністю не википить. Готову кашу зніміть з вогню, додайте 2 ст. ложки вершкового масла, перемішайте і дайте постояти в теплі протягом 15 хвилин. Подавайте до столу, посипавши зеленню петрушки або кропу.
  10. Справжньою окрасою будь-якого святкового столу послужать мариновані білі грибочки. Два кілограми найменших білих грибочків ретельно очистіть, промийте і складіть в глибоку каструлю. Залийте гриби гарячою підсоленою водою і поваріть протягом 20 хвилин на слабкому вогні. Готові гриби відкиньте на друшляк і злегка просушіть. Окремо приготуйте маринад. Для цього закип'ятіть 4 склянки грибного бульйону, додайте одну склянку білого винного оцту, ½ склянки цукру, 1 ст. ложку солі, 1 ст. ложку зерен гірчиці, 1 ч. ложку чорного перцю горошком, 4-і бутони гвоздики. Доведіть маринад до кипіння, поваріть протягом 5 хвилин і зніміть з вогню. Розкладіть ваші гриби по банках, додайте в кожну по невеликій парасольці кропу і одному лавровому листку. Залийте гриби гарячим маринадом, накрийте банки кришками і стерилізують в киплячій воді протягом 20 хвилин. Засукайте кришки, переверніть банки кришками вниз, укутайте рушниками і залиште до повного охолодження. Зберігайте при кімнатній температурі.

Якщо цікавитесь...

1. Довідник грибів.

2. Рецепти приготування.

3. Форум: Кулінарія.

4. Як і коли збирати гриби.

Схожі статті:

ЖиттєдіяльністьПідбірка чізбургерів

ЖиттєдіяльністьДитячі салати

ЖиттєдіяльністьЕкономні м'ясні заготовки.

ЖиттєдіяльністьКращі страви з картоплі


Рейтинг: 0 Голосів: 0

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз