Кілька рядків про ковбасу.

Кілька рядків про ковбасу.

Ковбаса, незважаючи на протести затятих прихильників абсолютно здорового харчування, займає не останнє місце в рейтингу продуктів харчування та користуються попитом у населення.

Ковбаса - м'ясна м'ясовмісна.

М'ясна складова велика, частка - понад 60% (це варені ковбаси вищого сорту, сирокопчені ковбаси і салямі). М'ясовмісні ковбаси бувають м'ясо-рослинні (коли м'яса від 60% до 30%).

Рослинно-м'ясні (тут м'яса не менше 5% ... але, як правило, і не більше) можна назвати це аналогом м'ясних продуктів (майже без м'яса, але з його ароматом і смаком).

Рослинних добавок в складі ковбас не вищого сорту ви можете виявити сою. Шкоди для вашого організму від цього не буде.

Врахуйте: якщо соя генетично модифікована, ви обов'язково зустрінете на ковбасі напис «Продукт містить ГМО».

Соя в ковбасі - її вводять до складу для збільшення виходу готової продукції (соєвий білок утримує воду в ковбасі). Іноді в м'ясовмісну ковбасу додають крупи і боби. Це не робить ковбасу менш корисною, однак робить її менш м'ясною.

Що всередині вареної ковбаси?

Зі складом ковбаси розібратися не складно:

Наприклад, склад ковбас вищого сорту: свинина, шпик свинячий (тобто сало), молоко, меланж (тобто заморожена яєчна маса), сіль, харчова

добавка.

Або ось інший склад: свинина, яловичина, шпик свинячий, жир-сирець яловичий, молоко, яйця, сіль, харчова добавка. Відповідно, в цих виробах найбільше свинини і найменше харчової добавки.

Чому не варто для харчування своїх домашніх купувати ковбасні вироби кожен день?

В ковбасах багато солі, насичених жирів і холестерину; ковбаси мають дратівливу дію на травний тракт і сечовидільну систему. Особливо споживання ковбас потрібно обмежувати тим, хто страждає на артеріальну гіпертензію, надмірною масою тіла, подагрою, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, сечокам'яною хворобою та порушенням серцевої діяльності.

Яку ковбасу краще купувати дітям?

Дітям до трьох років ковбасні вироби краще взагалі не давати, дітям постарше - вибирати рекомендовані для дитячого харчування варені ковбаси і сосиски (вони, як правило, мають дитячі назви). Попередньо їх обов'язково потрібно без поліетиленової оболонки відварити у воді (або без води помістити на кілька хвилин в мікрохвильову-піч в закритій посудині). Надлишки жиру, а також сіль підуть у воду. З більш дорогих ковбас в якості не дуже частого делікатесу дитині можна дати невеликий шматочок сиров'яленої ковбаси. Однак це важко-переварювальний дитячим шлунком продукт, і він не повинен заміняти основний прийом їжі. Сирокопчену ковбасу дітям краще не давати, оскільки в процесі копчення утворюються несприятливі для організму речовини, яким небезпідставно приписують канцерогенні властивості.

Виявляється, терміни і умови зберігання ковбас залежать від складу харчової добавки та виду оболонки. Всі ці дані повинні бути вказані на етикетці. Варена ковбаса, сосиски і сардельки відносяться до швидкопсуючих продуктів: їх температура - від 0 до 6 градусів, термін - в середньому від 2 до 5 діб. Хоча, деякі виробники (завдяки особливим штучним оболонкам) вказують термін зберігання до 30 діб (при нерозрізаній оболонці та зберігання в холодильнику).

Чим нижче сорт ковбаси - тим коротше термін її зберігання. Напівкопчені ковбаси (не упаковані в плівку під вакуумом) зберігають з моменту вироблення в холодильнику не більше 12 діб, а якщо вона нарізана - не більше 10 діб. Сирокопчені та сиров'ялені ковбаси - продукт більш тривалого зберігання (до 3-4 місяців). Чим ковбаса сухіша - тим довше вона зберігається. Натисніть на ковбасу пальцями: якщо вона тверда і на ній не залишається пальцевих вдавлений, значить, ковбаса добре висушена.

Готуємо домашню ковбасу.

Готуємо домашню ковбасу

Склад для приготування:

свинина - 1200 г., сало - 300 г., сіль - 30 г., перець чорний мелений - 1,2 ч. ложки, перець червоний мелений, часник (зубки) - 4 шт., горіх мускатний мелений - 0,3 ч. ложки, майоран сушений - 1 ч.ложка, коньяк - 40 г., кишка.

Приготування:

М'ясо промити, обсушити серветкою, часник очистити.

М'ясо і сало нарізати дрібними кубиками. Частину м'яса можна пропустити через м'ясорубку з великою решіткою.

У фарш додати сіль, чорний і червоний мелений перець, майоран, мускатний горіх, коньяк, добре вимісити. Якщо фарш виходить сухуватий додати ¼ склянки води. Ємність з фаршем накрити харчовою плівкою і поставити на 5-6 годин в холодильник для визрівання.

Кишку необхідно почистити, для чого її необхідно вивернути і покласти на 30 хвилин в воду, в яку додати 1 або 2 столові ложки солі і 1 або 2 ст.ложки соди. Потім добре почистити тупим боком ножа на дерев'яній дошці. Промити і покласти на 5 хвилин в слабкий розчин марганцівки, що б зник рожевий колір кишок, потім ще раз промити і злегка посолити.

Начиняти ковбасу можна використовуючи спеціальну насадку на м'ясорубці або, обрізану частину пластикової пляшки у вигляді воронки. Одягнути на неї кишку, край зав'язати ниткою. Начиняти кишку фаршем, потрібно не надто щільно, зв'язати невеликими кільцями. Потикати ковбасу тонкої голкою через 5-7 см, для виходу повітря під час варіння і запікання.

Відварити ковбасу в підсоленій воді 10-15 хвилин, можна додати лавровий листочок.

Потім ковбасу вийняти, дати стекти воді, змастити олією і викласти на протвінь. На низ духовки встановити піддон, в який налити води, що б ковбаса в процесі запікання не пересушувалася. Запікати в духовці при температурі 200 градусів 25 хв. з одного боку, потім перевернути, змастити жиром, що утворився і пекти ще 25 хвилин з іншого боку.

Зберігати готову ковбасу можна в холодильнику, склавши в емальовану (скляну, керамічну) ємність і змазати смальцем.

Подавати ковбасу, нарізавши шматочками.



Схожі статті:

ЖиттєдіяльністьМультиварка - кулінарні поради та хитрості

ЖиттєдіяльністьПідбірка чізбургерів

ЖиттєдіяльністьПіца

ЖиттєдіяльністьЕкономні м'ясні заготовки.


Рейтинг: 0 Голосів: 0

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз