Полтавський борщ

Полтавський борщ

Ставимо каструлю з двома літрами води на вогонь і кладемо туди м'ясо… це все зрозуміло, а ось цікаво - без чого справжній полтавський борщ — НЕ борщ)))

 
 

Складові:

● Свинина м'якоть 1.0 кг
● Буряк 1.0 шт
● Морква 1.0 шт
● Капуста білокачанна 1.0 шт
● Перець солодкий червоний 1.0 шт
● Картопля 4.0 шт
● Помідори червоні 3.0 шт
● Томатное пюре 100.0 г
● Часник 3.0 часточки
● Цибуля ріпчаста 1.0 шт
● Сало солоне (старе) 20 г

Приготування:

1. Спочатку варимо бульйон. Ставимо каструлю з двома літрами води на вогонь і кладемо туди м'ясо, попередньо промивши його холодною проточною водою. Ми залишаємо кипіти хвилин на 30-40, в кінці додаємо два-три лаврових листки і трохи солі. Поки вариться бульйон, готуємо інгредієнти. Миємо, чистимо і нарізаємо дрібною соломкою буряк і моркву і кидаємо їх в приготований бульйон.

2. Нарізаємо кубиками картоплю і тонко шаткуємо капусту. Не багато. Однієї невеликої піали буде досить. Також нарізаємо дрібними скибочками болгарський солодкий перець і помідори.

3. Тим часом починаємо готувати зажарку для Полтавського борщу. На сковорідку з соняшниковою олією кладемо дрібно нарізану цибулю і на маленькому вогні обсмажуємо її до золотистого кольору, після чого додаємо в сковорідку нарізані помідори трохи обсмажуємо і потім додаємо дві столові ложки томатної пасти (робиться за бажанням для більшої кислоти, можна замінити великою кількістю свіжих помідорів) і дві-три столові ложки сметани.

4. Все це ретельно змішуємо до однорідного стану і на маленькому вогні залишаємо кипіти, постійно помішуючи. Родзинка в тому, що готовність засмажкою визначається по шару напівпрозорого масла, яке виступило на поверхні маси.

5. Сметана повинна випаруватися повністю, щоб засмажка придбала оранжево-червоний колір і стала напівпрозорою маслянистої масою, на цьому етапі її вимикаємо і відставляємо в сторону. Поки випарювали рідину зі сметани, наші буряк з морквою приготувалися і пофарбували бульйон в помаранчевий колір. М'ясо за цей час мало охолонути.

6. Його слід дрібно нарізати, позбавити від кісток (якщо такі є) і повернути в бульйон.

7. Тепер додаємо в наш "напів-борщ") інші інгредієнти, такі як: картопля хвилин через 10 капусту і болгарський перець.

8. Поки все це радісно булькає, готуємо секретну заправку (не плутати з засмажкою. Заправка — це "цвях програми" і без неї справжній полтавський борщ — НЕ борщ)))
А саме: подрібнюємо трохи кропу, два-три зубчики часнику і трохи старого сала, все нарізаємо дрібними шматочками.
Звернемо увагу, що потрібно саме старе, солоне сало. Справа в тому, що солоне сало має унікальне властивість не псуватися з часом. Воно старіє, твердне, приймаючи характерний жовтуватий відтінок і специфічний аромат, який особливо цінний при приготуванні саме цього рецепта родом з Полтави. Отримати стареньке сало досить просто. Достатньо всього лише загорнути його в папір і залишити на кілька місяців в холодильнику. Навіть невеликого шматочка вистачить на десяток Полтавських борщів. Бажано, щоб в салі було якомога менше м'ясних прошарків.
Сала має бути не багато — десь чайна ложка (в нарізаному вигляді). Воно необхідне виключно для додання оригінального аромату цієї страви.

9. Тепер всі три інгредієнта заправки для Полтавського борщу безжально тиснемо, не гірше, ніж м'яту для мохіто)), до однорідної маси. Можна додати дрібку крупної кам'яної або морської солі, вона допоможе ретельніше подрібнити все.

10. Ось і дісталися до фіналу. Тепер найважливіше — зробити все це Полтавським борщем. Додаємо в каструлю солі за смаком, столову ложку цукру, чорного-червоного перцю за бажанням, пробуємо, має бути вже нічого так!))

11. Пробуємо картоплю, якщо і вона нічого, то все вже приготувалося. Пробуємо бульйон. На цьому етапі Полтавський борщ потрібно "налаштувати" як музичний інструмент. Якщо необхідно, можна додати кислоти за допомогою томатного соку, зробити солодше за допомогою цукру, гостріше, солоніше і т.д. і т.п. Приправи на основі нескладних класичних трав теж вітаються. Тепер додаємо туди зажарку з сковорідки.

12. І в самому кінці додаємо і розмішуємо секретну заправку з кропом, часником і салом. Вимикаємо газ, електроплиту, керосинку або що там у нас є для приготування їжі, і даємо Полтавському борщу настоятися хвилин 10-15.

13. Діставайте пшеничну (красиво запітнілу) горілку з морозилки, чорний свіжий хліб, сметану, часник, червоний перець і — вперед із піснею!

Смачного!

Схожі статті:

ЖиттєдіяльністьПідбірка чізбургерів

ЖиттєдіяльністьТісто для вафель

ПривітанняАмериканське блюдо - сендвіч з сосискою і приправою.

ЖиттєдіяльністьОкрошка або літні супчики


Рейтинг: 0 Голосів: 0

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз