Розсада - рання продукція.

Розсада - рання продукція.

Основна мета вирощування розсади - отримання ранньої продукції, підвищення врожаю овочів, підвищення інтенсивності використання землі. Розсада, зазвичай вирощюється в захищеному грунті і пересаджається потім на постійне місце, вирощуючи розсаду на дуже малій площі, потім легше створити для рослин оптимальні умови, а на основній площі в цей період можна вирощувати рослини з коротким періодом вегетації (редис, цибулю на перо, салат).



Вирощувати розсаду можна і в кімнаті, використовуючи ящики, поживні горщечки, одноразові стаканчики і інші завчасно заготовлені пристосування.

Перш ніж приступити до цього, необхідно визначити потребу в розсаді. Частина рослин після пересадки гине, і тому потрібно виростити на 15-20% більше розсади, ніж розраховано.

Необхідно також знати орієнтовні терміни висіву насіння, а в залежності від цього - і місце вирощування розсади, її оптимальний вік для висаджування.

При вирощуванні розсади овочів в кімнаті насіння спочатку висівають в ящики висотою 10-12 см і шириною 25-30 см. Довжина їх повинна бути такою, щоб два-три ящика могли розміститися на підвіконні. На дно ящика, шаром в 1 см насипають дренаж, а потім заповнюють грунтовою сумішшю, що складається з однієї частини дернової землі, двох частин перегною з додаванням невеликої кількості піску. На відро такої суміші бажано внести 70-100 г суперфосфату або 200-300 г. деревної золи.

Насипану землю потрібно злегка ущільнити. Потім ребром лінійки через 3-4 см зробити борозну, в які на відстані 1-2 см висіяти насіння. Зверху борозни закривають тієї ж грунтовою сумішшю і злегка поливають, потім ящики накривають шматком плівки і ставлять в тепле місце з температурою +20 ... + 25° С. При появі перших сходів плівку знімають, а ящики відразу ж переставляють в світле місце, щоб сіянка не витягнулась. Надалі необхідно підтримувати певний температурний режим в залежності від віку розсади, культури, погоди, часу доби.

Поливають посіви водою кімнатної температури. Щоб уберегти сіянці від захворювання чорною ніжкою, їх поливають лише тоді, коли грунт висохне. З метою профілактики 1-2 рази її полити розчином марганцевокислого калію (3-5 г. на 10 л. води).

розсада

Безпосередньо в горщики сіють огірки, кабачки і патисони, гарбуз. При вирощуванні розсади білокачанної і цвітної капусти, помідорів спочатку вирощують сіянці, які в фазі добре розвинених сім'ядоль або на початку появи 1-2-го справжнього листочка пікірують в горщики.

Пікіровка - дуже важлива і відповідальна робота, від якості якої залежить подальший ріст і розвиток розсади. Техніка пікіровки полягає в наступному. Пікіровальним кілочком або вказівним пальцем в грунті або горщику роблять поглиблення, куди потім опускають корінь і стебло сіянки по самі сім'ядолі. При цьому треба стежити, щоб корінці НЕ загиналися. Довгі корінці прищипують на одну третину їхньої довжини. Сіянці тримають за сім'ядольні листочки (але не за стебла, які можна легко пошкодити). Потім кілочком або пальцем збоку від лунки щільно натискають грунтом, коріння сіянки.

Пікіровка, висадка розсади в грунт.

Висадка розсади в грунт.

Перед висадкою в грунт розсаду і підготовлене на городі місце необхідно рясно полити. Пересадкою бажано займатися в похмурий день або ввечері.

Вирощування розсади овочів з насіння.

гарбуз Гарбуз

Термін зберігання насіння (років) - 6-8

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 12

Норма висіву насіння (г / м²) - 2

Глибина загортання насіння (см) - 1,5

Баклажан Баклажан

Термін зберігання насіння (років) - 3-5

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 10

Норма висіву насіння (г / м²) - 4-6

Глибина загортання насіння (см) - 1,5

Диня

Диня

Термін зберігання насіння (років) - 3-5

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 8

Норма висіву насіння (г / м²) - -

Глибина загортання насіння (см) - 2

Кабачок

Кабачок

Термін зберігання насіння (років) - 3-5

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 10

Норма висіву насіння (г / м²) - -

Глибина загортання насіння (см) - 2,5

Капуста

Капуста

Термін зберігання насіння (років) - 4-5

Температура проростання (° С) - 20-25

Термін проростання (діб) - 8

Норма висіву насіння (г / м²) - 2-3

Глибина загортання насіння (см) - 2,5

Огірок

Огірок

Термін зберігання насіння (років) - 6-8

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 7

Норма висіву насіння (г / м²) - -

Глибина загортання насіння (см) - 2

Патисон

Патисон

Термін зберігання насіння (років) - 5-8

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 10

Норма висіву насіння (г / м²) - -

Глибина загортання насіння (см) - 2,5

Перець солодкий

Перець солодкий

Термін зберігання насіння (років) - 3-4

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 15

Норма висіву насіння (г / м²) - 7-8

Глибина загортання насіння (см) - 1,5

Перець гострий

Перець гострий

Термін зберігання насіння (років) - 3-4

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 12

Норма висіву насіння (г / м²) - 7

Глибина загортання насіння (см) - 1,5

Помідор

Помідор

Термін зберігання насіння (років) - 8-9

Температура проростання (° С) - 20-30

Термін проростання (діб) - 10

Норма висіву насіння (г / м²) - 7

Глибина загортання насіння (см) - 1,5

Схожі статті:

ЖиттєдіяльністьВирощуємо кольорову капусту.

ТВ програма регіонПрограма "Регіон" від 27.05.2015

ЖиттєдіяльністьМультиварка - кулінарні поради та хитрості

ЖиттєдіяльністьЧому диня не росте?


Рейтинг: 0 Голосів: 0

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз