Секрети приготування пасок на Великдень

Секрети приготування пасок на Великдень

Приготування паски на Великдень - давня традиція, яка асоціюється не тільки з релігійними святами, але і з настанням весни. Коли хочеться накрити стіл красиво, урочисто і смачно. І якщо раніше ви купували готові паски, спробуйте в цьому році спекти паску своїми руками. Багатьом ця випічка здається занадто складною і віртуозною. Але якщо ви озброїтеся простим і зрозумілим рецептом, у вас все вийде!

Яка вона - паска?

Яка вона - паска?

Тісто для паски завжди роблять здобним, з великою кількістю масла, яєць, цукру, молока, іноді сметани. Її форма - у вигляді циліндра, хоча насправді паска як би повторює церковну проскуру.

Паски роблять раз на рік, тому на продуктах заощаджувати не варто. Вони повинні бути вищої якості! Якщо молоко або яйця, то краще сільські, якщо вершкове масло, то 82,5% жирності, а дріжджі - обов'язково пресовані, які продають в молочних відділах супермаркетів. На 1 кг борошна знадобиться 50 г свіжих або 40 г сухих активних дріжджів - свіжих, з приємним кольором і запахом. Вони повинні легко кришитися і пахнути молоком - це гарантія свіжої і смачної паски. Якщо немає можливості купити такі дріжджі, беріть сухі, але обов'язково швидкодіючі.

Паска любить прянощі! Добре додати в тісто кардамон, корицю, мускатний горіх і лимонну цедру.

Готуємо продукти для тіста.

Готуємо продукти для тіста майбутньої паски

Перед приготуванням дістаньте всі продукти з холодильника і дайте їм трохи полежати на кухонному столі. Молоко і яйця повинні бути кімнатної температури, а масло - м'яким. Борошно використовуйте свіже, щойно куплене, що не зберігалося дуже довго у вас вдома і вже тим більше не відволожилося. Для пишності і легкості паски його потрібно обов'язково просіяти кілька разів, щоб воно збагатилося киснем. Якщо ви хочете отримати більш повітряний і ніжний бісквіт, збивайте жовтки і білки окремо, хоча все залежить від рецепта паски.

Досвідчені господині стверджують, що тісто для паски піднімається найкраще в пластиковому посуді, а ось в металевому процеси бродіння слабшають. Але найголовніше - на кухні не повинно бути протягів, інакше ніжне і примхливе тісто осяде або взагалі втратить ознаки життя. Ідеальна температура - 25 ° С. У давнину в цей час навіть розмовляти намагалися тихо, адже приготування паски було священнодійством. До нього ставилися як до живої істоти - дбайливо і трепетно.

Як місити тісто для паски.

Як місити тісто для паски.

Чим довше ви місите тісто, тим смачніша і м'якша вийде паска. В давні часи жінки обминали тісто до 100 разів. Такі кулінарні подвиги сучасним господиням навіть і не снилися! Та й не потрібно витрачати стільки часу і сил - просто уважно спостерігайте за тістом, і як тільки воно стане досить еластичним і не буде прилипати до рук, його можна вважати готовим. Чим більше тісто наситилося повітрям, тим легше буде випічка. Найкраще місити тісто руками, без кухонної техніки, адже паски люблять тепло людських рук.

Акуратніше додавайте борошно, адже занадто туге тісто - це щільна паска, який швидко зачерствіє. Але і рідкувата текстура теж не вітається, оскільки паски в цьому випадку не будуть тримати форму і погано піднімуться. Необхідна консистенція тіста забезпечується додаванням яєць або борошна, а еталоном щільності є такий стан, коли тісто можна розрізати ножем, але при цьому воно м'яке. Не бійтеся розріджувати тісто яйцями - паски їх особливо люблять, не випадково на 1 кг борошна завжди додають від 4 до 15 яєць. Адже ми не хліб печемо, а святкову випічку!

Скільки разів має піднятися тісто.

Скільки разів має піднятися тісто для паски

В ідеалі тісто для паски піднімається три рази. Перший раз зростає опара, другий раз набухає тісто після введення всіх необхідних продуктів, а третій раз оживає поміщене в форму паски. При цьому форма повинна бути заповнена наполовину, щоб дати місце для росту паски: вона любить простір і свободу! Можна перед розміщенням в духовці увіткнути в середину паски дерев'яну паличку. Це необхідно, щоб випічка піднялася рівномірно і не виглядала «кособокою». Паличкою зручно перевіряти готовність випічки. Якщо вона суха, процес приготування підійшов до кінця.

До речі, деякі пекарі радять тримати тісто, яке «піднялося» в холодильнику цілу ніч при температурі 4-8 ° С. На холоді воно стає щільніше, оскільки в ньому застигає масло, і з таким тістом не тільки зручніше працювати, але і самі паски виходять набагато смачніші і ароматні.

Випікаємо паску.

Випікаємо паску.

Найзручніші - силіконові форми, оскільки випічка до них не прилипає, але підійдуть і металеві. Деякі господині використовують каструлі і гуртки, консервні банки з-під компотів і згущеного молока. При використанні форм з металу дно і стінки краще покривати промасленим пергаментом, а при використанні силікону досить просто змастити форму.

Духовку краще нагріти заздалегідь, при цьому температура повинна бути не вище 180-220 ° С, в ідеалі її трохи пізніше потрібно знизити до 140-160 ° С. Поступовість випічки - ще один секрет рівномірно пропеченої і смачної паски.

Перевіряйте її готовність дерев'яною паличкою, хоча існують і деякі пекарські стандарти. Наприклад, паску вагою менше 1 кг печуть півгодини, а вага 2 кг подовжує час випічки до 1,5 годин. Однак дотримуйтесь не тільки готовим цифрам, а й здоровому глузду.

Найкраще поставити деко з пасками в нижню третину духовки і не відкривати дверцята під час приготування, інакше тісто осяде і пишної паски не вийде. Якщо у вас газова плита, поставте під листом металеву ємність з водою, щоб низ не пригорів. Підрум'янину паску можна захистити від пригорання і зверху, накривши її кружком з змоченого паперу.

Поширені помилки починаючої господині.

Поширені помилки починаючої господині, яка готує паску

Деякі господині зловживають сухофруктами і горіхами, вважаючи, що така паска буде смачніше і яскравіше. Але справа в тому, що чим більше добавок, тим гірше піднімається тісто. В ідеалі сухофруктів не варто брати більше, ніж 350 г на 1 кг борошна, оскільки з ними паска виходить менш пишною.

Ще одна помилка - ставити посуд з тістом у батареї або іншого джерела тепла, сподіваючись, що тісто підніметься швидше. Насправді паска повинна підходити повільно, та й куди поспішати? Висока температура повітря змусить тісто занадто активно бродити, і в цьому немає нічого хорошого.

Якщо ви печете багато пасок, не залишайте другу партію підніматися на столі, поки перша партія печеться. Краще приберіть інші форми з пасками в холодильник, причому прямо на деку, щоб зайвий раз не трясти примхливе тісто.

Витягнувши паски з форми, покладіть їх набік і не залишайте їх стояти, інакше вони просядуть під власною вагою. Це ще один важливий момент, про який варто пам'ятати. Приготувати паску правильно - справжнє мистецтво!

Як прикрасити паску до Великодня: цукрова глазур.

Як прикрасити паску до Великодня: цукрова глазур.

За традицією паски покривають глазур'ю, найпростішою з яких є цукрова глазур, оскільки для її приготування потрібно лише два продукти - вода і цукрова пудра. Якщо ви використовуєте стакан пудри, то води має бути в два рази менше - півсклянки. Цукрову пудру слід попередньо просіяти, а воду трохи підігріти.

Поступово вливайте рідину в пудру, добре розтираючи її ложкою, щоб не було грудочок. При бажанні замість води можна взяти молоко або сік. Яскраві соки додадуть глазурі більш цікаві відтінки. Замість соку можна взяти варення або джем, а також харчові барвники. Для багатства смаку багато господинь додають в глазур ваніль, солодкі прянощі і цедру цитрусових. Використовуйте глазур відразу після її приготування, інакше вона підсохне і втратить пластичність. Дуже смачні білкова, шоколадна, карамельна глазур і желатиновая помадка, яка ніколи не обсипається.

Прикрашати слід тільки остиглі паски. Маленькі вироби занурюються в глазур «верхівкою», а на великі кекси масу зручно наносити ложкою або кулінарним пензлем. Якщо спочатку розмазати по пасці тонкий шар джему, а вже потім покрити її глазур'ю, вона буде триматися краще.

На ще не застиглій глазурі викладіть свіжі ягоди або фрукти, чим різноманітніше, тим краще, щоб вироби виглядали більш мальовничо.

Додатковий декор для прикраси паски.

Додатковий декор для прикраси паски.

При оформленні паски можна проявляти фантазію і винахідливість! На різнобарвній глазурі прекрасно виглядають мигдальні пелюстки, квіти з мастики, кондитерське посипання у вигляді паличок, кульок і сердечок. Можна створити барвисту картину на білому тлі, а якщо паска при цьому темнувата (в тісто можна додати трохи какао), контраст вийде особливо цікавим.

Красиво, якщо глазур стікає з боків паски нерівномірно, а мальовничими патьоками. Її розписують візерунками і кольорами, розкладають на ній фігурне печиво і шоколадні дропси. Якщо глазур щедро посипати цукровою пудрою, вийде ефект снігу, а зверху можна зробити декоративний орнамент з масляного або білкового крему контрастних відтінків. Ще одна знахідка - кольоровий цукор, який зробить святковою будь-яку паску. Популярний великодній декор - цукати, мармелад, зефір, красиві свіжі фрукти і ягоди. Або зробіть малюнки шоколадом - вийде теж оригінально і смачно.

Простий рецепт паски покроково.

Простий рецепт паски покроково.

Давайте спробуємо приготувати паску по найпростішому рецепту з покроковим описом. Для цього вам знадобляться наступні продукти.

Для тіста:

  • 11 г сухих дріжджів,
  • 6 яєць,
  • 250 г цукру,
  • 500 мл молока,
  • 200 г вершкового масла,
  • 1-1,3 кг борошна,
  • 0,5 ч. л. ваніліну,
  • дрібка солі,
  • 300 г родзинок без кісточок.

Для глазурі:

  • 2 яєчних білка,
  • 100 г цукру.

Для прикрас:

  • маршмеллоу рожевого і білого кольору,
  • безе,
  • кондитерське посипання у вигляді перлин,
  • білі стрічки.

Якщо ви будете чітко слідувати кожному кроці рецепта, паска не може не вийти!

  1. Зробіть опару. Підігрійте молоко, розведіть в ньому дріжджі і додайте 500 г борошна.
  2. Накрийте рушником і поставте на 30 хвилин у тепле місце.
  3. Відокремте жовтки від білків.
  4. Змішайте жовтки з цукром і ваніліном.
  5. Збийте білки до крутої піни з дрібкою солі.
  6. Вмішайте в опару жовтки, білки і м'яке вершкове масло.
  7. Невеликими порціями всипте борошно і замісіть тісто.
  8. Залиште його на годину для вистоювання.
  9. Введіть в тісто промиті родзинки і знову залиште його, щоб піднялося.
  10. Змастіть маслом форми і заповніть їх тістом наполовину. Дайте тісту піднятися майже до країв форм.
  11. Розігрійте духовку до 150 ° С і випікайте паски 30-60 хвилин, перевіряючи готовність дерев'яною паличкою.
  12. Для глазурі збийте білки з цукром до стійких піків.
  13. Готові паски покрийте глазур'ю.
  14. Прикрасьте пасхальну випічку маршмеллоу, повітряним безе і посипкою в формі перлин.

Перед подачею обв'яжіть паски білими атласними стрічками. У такому вигляді вони виглядають особливо елегантно і вишукано!

Готуємо паску в мультиварці.

Готуємо паску в мультиварці.

Паску можна спекти і в мультиварці, а якщо ви зробите творожне тісто, вона вийде розсипчастою, ніжною і смачною. Підготуйте наступні продукти.

Для тіста:

  • 150 г жирного творогу,
  • 110 мл молока,
  • 3 ч. л. сухих дріжджів,
  • 2 яйця,
  • 100 г вершкового масла,
  • 100 г цукру,
  • 0,5 ч. л. солі,
  • 500 г борошна,
  • пакетик ваніліну,
  • півсклянки родзинок,
  • півсклянки подрібненої кураги.

Для глазурі:

  • 200 г цукру,
  • 100 мл води і 2 ст. л. води для желатину,
  • 1 ч. л. желатину.

Для прикрас:

  • сухофрукти і горіхи.

Розчиніть дріжджі в теплому молоці, додайте 4 ст. л. борошна і 1 ч. л. цукру. Дайте опарі підійти протягом 30 хвилин, а потім додайте в неї збиті з цукром яйця, розтоплене в мікрохвильовці вершкове масло, протертий творог, сіль і ванілін. Добре перемішайте, всипте борошно, замісіть м'яке і податливе тісто. Дайте йому піднятися, вмішуючи розмочену і нарізану курагу з родзинками, а потім сформуйте колобок.

Поставте мультиварку на режим підігріву, змастіть вершковим маслом і помістіть колобок в чашу. Через годину або трохи раніше тісто підніметься до половини чаші. Випікайте паску на режимі випічки протягом 60 хвилин, а потім додайте ще 20 хвилин. Переверніть паску і поставте режим випічки ще на 25 хвилин.

Поки паска остигає, зробіть глазур. Для цього замочіть желатин у воді і зваріть цукровий сироп, змішавши воду з цукром і постійно помішуючи. Консистенція сиропу повинна нагадувати рідкий мед.

Додайте в готовий сироп желатин і збийте глазур міксером, поки вона не побіліє. Як тільки маса охолоне, змастіть нею паску. Така глазур виходить дуже м'якою і не розсипається, коли паску нарізають на шматки.

Прикрасити можна сухофруктами, свіжими фруктами, горіхами. Це створить весняний настрій і нагадає про наближення літа ...

Сметанна паска: ніжність весни.

Сметанна паска: ніжність весни.

Кажуть, що паска на сметані - найсмачніша! Вона виходить пишною, легкою і одночасно щільною, соковитою і вологою. Давайте перевіримо!

Підготуйте наступні продукти.

Для тіста:

  • 850 г борошна,
  • 180 г жирної сметани,
  • 300 мл молока,
  • 200 г цукру,
  • 150 г вершкового масла,
  • 70 г свіжих живих дріжджів,
  • 4 яйця,
  • 150 г цукатів.

Для глазурі:

  • 90 г темного шоколаду,
  • 3 ст. л. вершкового масла,
  • 3 ст. л. апельсинового соку,
  • 3 ст. л. цукру.

Для прикрас:

  • повітряне безе,
  • кондитерське посипання.

Спочатку змішайте тепле молоко і дріжджі, дайте молоку трохи постояти, а потім всипте в нього 200 г борошна. Закрийте миску тканиною і дайте опарі постояти, поки вона не збільшиться в два рази.

Після цього додайте в опару всі інші продукти - збиті з цукром яйця, сметану, м'яке масло і борошно, що залишилося. Замісити тісто, і нехай воно постоїть 1,5 години в теплій кімнаті. Додайте цукати, перемішайте і дайте тісту знову піднятися протягом 30 хвилин.

Змастіть форми маслом, наповніть їх наполовину тістом, відправте настоятися і помістіть паски на 40 хвилин в духовку, розігріту до 180 ° С.

Для прикраси цієї смачної паски підійде шоколадна помадка з апельсиновими нотками. Готується вона просто і легко - змішайте шоколад, вершкове масло, цукор і апельсиновий сік. Поставте миску на слабкий вогонь і нагрівайте, постійно помішуючи. Коли маса стане однорідною, зніміть її з вогню і остудіть. Змастіть паску глазур'ю, а потім прикрасьте половинками повітряного безе і кондитерською посипкою.

Ніжна, що тане в роті і приголомшливо виглядаючи - паска прикрасить пасхальний стіл і підніме настрій всієї сім'ї.

Домашні паски набагато смачніші магазинних! Якщо ви хочете їх освятити, майте на увазі, що це відбувається зазвичай у Велику суботу, тому паски повинні бути спечені вже в п'ятницю. Вони прекрасно зберігаються кілька днів, якщо загорнути їх в харчову плівку. Готуйтеся до свята і вибирайте інші варіанти прикрас смачної паски - на цьому сайті та інші статті по темі Великодня:

  1. Паска «Весняна».
  2. Глазур для пасок.
  3. Прикмети та повір'я на Великдень.
  4. Традиційні великодні страви.

Ідеї для декору пасок.

Ідеї для декору пасок

Цікаві ідеї для декору пасок

А ось для маленьких діточок - розмальовки на тему Великодня.

Великдень, Воскресіння Христове або Пасха.

Схожі статті:

ЖиттєдіяльністьПіца

ЖиттєдіяльністьТісто для вафель


Рейтинг: 0 Голосів: 0

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз