Шашлик - звучить смачно :)

А хто не любе шашлик? Да є такі люди, але мабуть багато не проти скуштувати декілька шматочків смаженого шашличка. Використовують м'ясо з яловичини, баранини, свинини та інші.
Його смажать, нанизавши м'яcо на металеву шпажку (шампур). Також можливо приготувати шашлик і на сильно розігрітій сковороді з жиром.
Багато людей, які не знають історію походження шашлику, думають, що шашлик - це страва, яка прийшла до нас від жителів гір - народів Кавказу. Але це думка помилкова. Поцікавившись в інтернеті про історію шашлика - так от воно веде не від Кавказу.
Слово «шашлик» нітрохи не кавказьке, а кримсько-татарське.
Для замітки виписав один із способів приготування.
На мій погляд - шашлик зі свинини - смачніше не буває!
Вважається, що "справжній" шашлик можна приготувати тільки з баранини, шашлики з яловичини і курки теж користуються популярністю, але є, скоріше, шашликами "на любителя", ну а шашлик зі свинини загальновизнаний як самий ароматний і смачний. Він при правильному приготуванні завжди виходить засмаженим, рум'яним, апетитним і дуже смачним. Вибирайте свинину, і не помилитеся!
Так от - до приготування...
Вибираємо м'ясо.
Купувати для шашлику зі свинини слід ошийок або шийку - такий шашлик буде самим м'яким і соковитим. Однак добре підходять також і корейка, і поперекова частина, і грудинка.
Не купуйте для приготування шашлику м'ясо лопатки - страва може вийти суха і жорстка.
Жиру в м'ясі повинно бути небагато, але має бути присутнє, щоб м'ясо не вийшло занадто сухе.
Для будь-якого шашлику, і свинячого в тому числі, краще вибирати охолоджене, а не заморожене м'ясо, але у випадку зі свининою заморожений варіант все-таки допускається, тільки тоді при розморожуванні потрібно приділити особливу увагу: розморожувати при температурі не вище +5 - в холодильнику. Чим повільніше буде розморожене м'ясо, тим краще воно збереже свої смакові і поживні якості.
Якщо розморожувати свинину в мікрохвильовці або при кімнатній температурі, шашлик вийде жорстким, несмачним і сухим.
Звісно, до вибору охолодженого м'яса також краще підійти відповідально - воно повинно бути свіжим, приємно пахне і рівно-рожевого кольору.
Як замаринувати свинину для шашлика?
Варіантів маринадів для шашлику зі свинини - безліч.
Є прості поєднання, такі як сік лимона з цибулею і перцем, соуси і обмазки з екзотичних фруктів і найрізноманітніших спецій.
Найпростіший варіант - використовувати сік лимона, ріпчаста цибуля і ваші улюблені спеції, які підходять для свинини. Для маринування цього м'яса підходить практично все: і свіжі трави, і прянощі, і аджика, і фруктові соки, і вина.
Ось варіант маринаду для свинячого шашлику (на 2 кг свинини):
6 цибулин великих, 2 ст.л. трав (кінза, майоран, базилік, шавлія та ін.), 1 ч.л. солі (велика), червоний і чорний мелений перець - маринувати 6-12 годин;
5 цибулин великих, 100 мл води, 3 ст.л. рубаною петрушки, 2 ст.л. рубаною кінзи, ½ лимона (сік), по 1 ч.л. солі, меленого коріандру, мускатного горіха меленого, червоний і чорний перець - маринувати 3 години;
на 1 кг свинини:
2 цибулини червоних, 1 пучок зелені (наприклад, базилік + шавлія або ін. варіанти за смаком), 0,5 склянки сухого білого вина, 2 ст.л. масла оливкового, по 1 ч.л. цукру, крупної солі, чорний перець - маринувати 3-5 годин;
Етап приготування:
Отже, ви вибрали гарне м'ясо, визначилися з маринадом. Наступне, що потрібно зробити після розморожування м'яса - нарізати його. Як правило, для шашлику свинину нарізають кубиками близько 3-5 см, потім складають в маринад і витримують потрібний час.
Чим молодша буде свинина, тим менше її потрібно буде витримувати в маринаді.
Маринувати свинину можна також, крім перерахованих варіантів, в пиві, свіжих соках фруктових та овочевих, квасі, кефірі, майонезі, оцті (таке м'ясо виходить менш соковитим).
Багато кулінари не додають в маринад сіль, вважаючи, що м'ясо стає через неї жорстким. Часто шашлик солять вже при подачі в готовому вигляді.
Що стосується дров для вугілля, над якими буде готуватися шашлик, то вони можуть бути будь-якими - осиковими, березовими, яблуневими, вишневими, горобиновими, липовими і т.д. Можна купити готові вугілля.
При смаженні шашлик потрібно регулярно і рівномірно повертати, а періодичне сбризгання маринадом або сумішшю води і вина додасть йому особливу соковитість.
Також є різні варіанти приготування шашлику із свинини.
Буває так, що потрібно швидко приготувати шашлик - що для цього потрібно?
Знадобиться: 2 кг шиї свинячої, 1 кг ріпчастої цибулі, 5 лаврових листів, 1 ч.л. чорного меленого перцю, 1 щіпка шафрану та сіль.
Як приготувати швидкий шашлик зі свинини?
Порційними шматочками нарізати м'ясо, укласти в чан для маринування, цибулю перекрутити на м'ясорубці і додати кашу до м'яса, поперчити, покласти шафран, лавровий лист, сіль, перемішати все як слід, дати промаринуватися 10-15 хв, нанизати на шампури і смажити шашлик звичайним способом.
А взагалі, потрібно запам'ятати деякі правила.
- Не ріжте м'ясо занадто дрібно - шашлик виходить сухим, тобто м'ясо втратить свої соки;
Не намагайтеся повертати шампури над вугіллям занадто часто - м'ясо може пересушитися;
- Не допускайте появи язичків полум'я;
Якщо при смаженні над вугіллям з м'яса виділяється сік, який капає на вугілля, то шашлик потрібно періодично збризкувати його маринадом, інакше м'ясо може пересушитися.
P.S. В інтернеті багато прикладів приготування шашлика, так що в цьому проблем немає. Головне, простіше кажучи, "щоб було на шашличок" та не "забороняло вам здоров'я" куштувати смажене м'ясо.
Смачного Вам!
Схожі статті:
Життєдіяльність → Мультиварка - кулінарні поради та хитрості
Життєдіяльність → Підбірка чізбургерів