Корисні поради про гриби

0
: 0

155

Корисні поради, які гриби можна збирати, а які навпаки - забороняється. Читати інші поради про гриби. connie_twiddle

Корисні поради про гриби

▪ Ніколи не їжте занадто багато грибів (в якому б то не було вигляді). Хоча їстівні гриби і смачні, все-таки вони вимагають хорошого травлення; найкращі гриби, з'їдені в надмірній кількості, можуть викликати у людей з ослабленим і неправильним травленням важкі і навіть небезпечні розлади шлунка.

У старіючих грибів перед тим, як їх готувати, завжди слід видалити нижній, спороносний, шар капелюшки: у пластинчастих грибів - пластинки, у губчастих - губку, яка у стиглого гриба здебільшого стає м'якою і легко відділяється від капелюшка. Зрілі спори, в безлічі містяться в пластинках і губці стиглого гриба, майже не перетравлюються.

▪ Очищені гриби треба на 30 хв покласти в холодну воду, щоб відмокли присталий до них пісок, сухе листя, і 2-3 рази ретельно обмити, кожен раз наливаючи свіжу воду. Добре в неї додати трохи солі - вона допоможе позбутися від черв'яків в грибах.

У тінистій глушині грибів менше, ніж на п'ятачках, освітлених сонцем.

▪ Не пробуйте сирі гриби!

Не використовуйте в їжу переспілі, слизові, в'ялі, червиві і зіпсовані гриби.

▪ Пам'ятайте про помилкових опеньках: не беріть гриби з яскраво забарвленим капелюшком.

Печериці добре зберігаються, якщо їх на кілька годин замочити в холодній воді, потім відрізати забруднені частини ніжок, промити в воді з додаванням лимонної кислоти і відварити у воді з невеликою добавкою солі за смаком. Після цього гарячі шампіньйони разом з відваром розкласти в скляні банки, закрити (але не закочувати!) І зберігати в прохолодному місці (в холодильнику). З таких печериць можна готувати різні страви і соуси.

▪ Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу гриби, біля основи яких є клубневидне потовщення (як у червоного мухомора), і не пробуйте їх.

Гриби-молочні судини перед засоленням або вживанням в їжу в свіжому вигляді відварюють, або тривалий час вимочують.

▪ Сирі гриби плавають, зварені - опускаються на дно.

При очищенні свіжих грибів відрізають тільки нижню, забруднену, частину ніжки.

▪ У маслюків знімають верхню шкірку капелюшки.

У зморшків капелюшки відрізають від ніжок, замочують на годину в холодній воді, ретельно промивають, 2-3 рази міняючи воду, і варять у підсоленій воді 10-15 хвилин. Відвар в їжу не вживають.

▪ З білих грибів готують бульйони і соуси, вони смачні в солоному і маринованому вигляді. При будь-якому способі приготування не змінюють властивого їм кольору і аромату.

Тільки відвар білих грибів та печериць можна використовувати. Навіть мала кількість цього відвару покращує будь-яку страву.

▪ Підберезники і підосичники для приготування супів не придатні, тому що дають темні відвари. Їх смажать, тушкують, солять і маринують.

Грузді і рижики використовують в основному для засолювання.

▪ Сироїжки варять, смажать і солять.

Опеньки смажать. Дрібні капелюшки цих грибів дуже смачні в солоному і маринованому вигляді.

▪ Лисички ніколи не бувають червивими. Їх смажать, солять і маринують.

Перед гасінням гриби обсмажують.

▪ Гриби слід заправляти сметаною тільки після того, як вони добре присмажилися, інакше гриби виходять вареними.

Печериці мають настільки ніжний смак і запах, що додавання до них гострих та пахучих прянощів тільки погіршує їх смак. Вони єдині в своєму роді гриби, які мають легкий, трохи кислуватий присмак.

▪ Таку їжу, як гриби, заправляти краще соняшниковою олією. На ній смажать всі трубчасті гриби, а також сироїжки, лисички, печериці. Олією заправляють солоні грузді і вовнянки. Нею заливають скляні банки з маринованими маслятами і опеньками, щоб тонкий шар охороняв маринад від цвілі.

Не залишайте надовго свіжі гриби, в них з'являються небезпечні для здоров'я і навіть для життя речовини. Відразу ж переберіть і починайте готувати. В крайньому випадку, складіть їх в друшляк, сито або емальовану каструлю і, не накриваючи кришкою, поставте в холодильник, але не більше ніж на день півтора.

▪ Гриби, зібрані в дощову погоду, особливо швидко псуються. Якщо залишити їх в кошику на кілька годин, вони розм'якнуть, стануть непридатними для вживання. Тому готувати їх треба відразу. Але і готові грибні страви не можна довго зберігати - вони зіпсуються.

Щоб очищені гриби не почорніли, покладіть їх у підсолену воду, додайте трохи оцту.

▪ З сироїжок легко зняти шкірку, якщо попередньо обдати їх окропом.

З маслюків перед приготуванням обов'язково знімають покриту слизом плівку.

▪ Спеції в маринад кладуть тільки тоді, коли він остаточно очищений від піни.

Щоб маринад з підберезників і красноголовців не почорнів, перед варінням обдайте їх окропом, потримайте в цій воді 10 хвилин, промийте, а потім вже варіть звичайним способом.

▪ Щоб очищені печериці не потемніли, їх кладуть в злегка підкислену лимоном або лимонною кислотою воду.

Пам'ятайте про можливість ботулізму та інших бактеріальних захворювань в разі порушення санітарно-гігієнічних вимог при консервуванні грибів.

▪ Банки з маринованими і солоними грибами не закатуйте металевими кришками це може привести до розвитку мікроба ботулінуса. Цілком достатньо покрити банку двома листами паперу - простого і вощеного, туго зав'язати і поставити в прохолодне місце.

Слід пам'ятати, що бактерії ботуліноса виробляють смертельно небезпечний токсин тільки при нестачі кисню (тобто всередині герметично закритих консервних банок) і при температурі вище +18 гр. С. При зберіганні консервів при температурі нижче +18 гр. С (в холодильнику) появу в консервах ботулотоксину неможливе.

▪ Для сушіння відбирають нестарі міцні гриби. Їх перебирають і очищають від приставшого грунту, але не миють.

У білих грибів ніжки відрізають повністю або частково так, щоб залишилося не більше половини. Сушать їх окремо.

▪ У підберезників і червоноголовців ніжки не відрізають, а весь гриб розрізають по вертикалі навпіл або на 4 частини.

Солити можна всі придатні в їжу гриби, але частіше за все для цього використовують тільки пластинчасті, так як трубчасті гриби при засолюванні стають в'ялими.

▪ Маринад з підберезників і червоноголовців не почорніє, якщо перед варінням обдати гриби окропом, витримати в цій воді 5-10 хвилин, потім промити холодною водою.

Щоб маринад був світлим і прозорим, треба під час варіння знімати піну.

▪ Солоні гриби не можна зберігати в теплі, не можна і заморожувати: в тому і в іншому випадку вони темніють.

Сухі гриби зберігайте в закритому посуді, інакше випарується аромат.

▪ Якщо сухі гриби при зберіганні викришаться, не викидайте крихти. Зітріть їх в порошок і зберігайте в добре закупореній скляній банці в сухому, прохолодному місці. З цього порошку можна готувати грибні соуси і бульйони.

Сушені гриби добре потримати кілька годин у підсоленому молоці - вони стануть як свіжі.

▪ Сушені гриби значно краще засвоюються, якщо вони подрібнені в порошок. З таким грибним борошном можна готувати супи, соуси, додавати в тушковані овочі, м'ясо.

Сушені лисички краще розварюються, якщо у воду додати трохи питної соди.

▪ Гриби, що містять молочний сік - вовнянки, чорнушки, білявки, грузді, подгрузди і інші, перед посолом відваріть та вимочіть, щоб витягти гіркі, дратівливі шлунок речовини. Після ошпарювання їх треба промити холодною водою.

Рядовки і зморшки перед приготуванням треба обов'язково проварити 7-10 хвилин, відвар (він містить отруту) вилити. Після цього гриби можна варити або смажити.

▪ Лисички і валуї перед маринуванням проваріть в підсоленій воді 25 хвилин, відкиньте на решето і промийте. Потім покладіть в каструлю, залийте необхідною кількістю води і оцту, додайте сіль і відваріть вдруге.

Варити гриби в маринаді треба 10-25 хвилин. Гриби вважаються готовими, коли вони починають опускатися на дно, а розсіл стає прозорим.

▪ Солоні гриби покладається зберігати в холодному місці і при цьому стежити, щоб не з'явилася цвіль. Час від часу тканину і гурток, якими вони прикриті, треба промивати в гарячій, злегка підсоленій воді.

Мариновані гриби треба зберігати в прохолодному місці. У разі появи цвілі всі гриби слід відкинути на друшляк і промити окропом, після чого зробити новий маринад, проварити в ньому гриби і, склавши в чисті банки, залити рослинним маслом і накрити папером.

▪ Сушені гриби легко вбирають в себе вологу з повітря, тому їх слід зберігати в сухому місці у вологонепроникних мішечках або щільно закритих банках.

При засолюванні грибів використовуйте кріп. Сміливо кладіть його, маринуючи маслюки, засолюючи сироїжки, лисички. А ось грузді, рижики, білявки і вовнянки краще солити без запашних трав. Їх натуральний аромат приємніше укропного.

▪ Не забувайте про хрін. Листя і коріння хрону, покладені в гриби, не тільки надають їм пряну гостроту, але надійно захищають від розкисання.

Зелені гілочки чорної смородини надають грибам аромат, а листя вишні і дуба - апетитну крихкість і кріпость.

▪ Більшість грибів краще солити без цибулі. Вона швидко втрачає свій аромат, легко закисає. Кришити цибулю (можна і зеленою) лише в солоні рижики і грузді, а також в мариновані опеньки і боровики.

Лавровий лист, кинутий в опеньки і боровички, додасть їм особливого аромату. Кладіть в маринад також трохи кориці, гвоздики, бадьяна.

▪ Зберігають солоні гриби при температурі 2-10 ° С. При більш високій температурі вони закисають, стають м'якими, навіть пліснявіють, і вживати їх в їжу не можна. У сільських жителів і власників садових ділянок проблема зберігання солоних грибів вирішується просто - для цього використовується льох (погріб). Городяни ж повинні солити рівно стільки грибів, скільки можна розмістити в холодильнику. На балконі взимку вони замерзнуть, і їх доведеться викинути.

Connie_click-me

Довідник грибів.
Категорії грибів.
Як і коли збирати гриби.
Як приготувати білі гриби.

Завітайте до лісу meeting Тихе полювання. Вельбівське лісництво.
← Чи може їстівний гриб викликати отруєння? Категорії грибів →

Читайте также:

Як вибрати особистий підпис

Як вибрати особистий підпис

Щорічно тисячі людей отримують нові паспорти. Хтось виходить заміж, комусь необхідно поміняти паспорт на вимогу законодавства на новий, а хтось нарешті став зовсім дорослим і отримав свій перший се...
Як зварити смачну каву в турці?

Як зварити смачну каву в турці?

Смачна кава в турці. Цей напій з часом не втрачає своєї популярності. Деякі з нас просто не уявляють початок дня без чашечки ранкової кави, що бадьорить. Комусь досить розчинного варіанту, але спра...
Якщо ви думаєте, що світ - це жахливе місце

Якщо ви думаєте, що світ - це жахливе місце

У всіх бувають дні, коли життя здається болісним і неправильним, як ніби все налаштоване проти вас. Але світ - не проти нікого! Він не стоїть на місці і це прекрасно. Просто іноді ми не помічаємо х...
Як зберегти яблука взимку

Як зберегти яблука взимку

Настає відповідальна пора - збирання врожаю яблук. Це фрукт, який без перебільшення люблять всі. Збір яблук починають в середині серпня, і лежкість у них невисока, щонайбільше місяць. Осінні с...
Чому потрібно викидати старі речі

Чому потрібно викидати старі речі

Зараз саме час зробити очищення. Спробуйте! Можливо, це відкриє нові можливості у вашому житті. Ось чому потрібно викидати старе. ■ Є закон достатку - щоб прийшло нове, потрібно позбутися від...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз