Корисні поради про гриби

0
: 0

246

Корисні поради, які гриби можна збирати, а які навпаки - забороняється. Читати інші поради про гриби. connie_twiddle

Корисні поради про гриби

▪ Ніколи не їжте занадто багато грибів (в якому б то не було вигляді). Хоча їстівні гриби і смачні, все-таки вони вимагають хорошого травлення; найкращі гриби, з'їдені в надмірній кількості, можуть викликати у людей з ослабленим і неправильним травленням важкі і навіть небезпечні розлади шлунка.

У старіючих грибів перед тим, як їх готувати, завжди слід видалити нижній, спороносний, шар капелюшки: у пластинчастих грибів - пластинки, у губчастих - губку, яка у стиглого гриба здебільшого стає м'якою і легко відділяється від капелюшка. Зрілі спори, в безлічі містяться в пластинках і губці стиглого гриба, майже не перетравлюються.

▪ Очищені гриби треба на 30 хв покласти в холодну воду, щоб відмокли присталий до них пісок, сухе листя, і 2-3 рази ретельно обмити, кожен раз наливаючи свіжу воду. Добре в неї додати трохи солі - вона допоможе позбутися від черв'яків в грибах.

У тінистій глушині грибів менше, ніж на п'ятачках, освітлених сонцем.

▪ Не пробуйте сирі гриби!

Не використовуйте в їжу переспілі, слизові, в'ялі, червиві і зіпсовані гриби.

▪ Пам'ятайте про помилкових опеньках: не беріть гриби з яскраво забарвленим капелюшком.

Печериці добре зберігаються, якщо їх на кілька годин замочити в холодній воді, потім відрізати забруднені частини ніжок, промити в воді з додаванням лимонної кислоти і відварити у воді з невеликою добавкою солі за смаком. Після цього гарячі шампіньйони разом з відваром розкласти в скляні банки, закрити (але не закочувати!) І зберігати в прохолодному місці (в холодильнику). З таких печериць можна готувати різні страви і соуси.

▪ Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу гриби, біля основи яких є клубневидне потовщення (як у червоного мухомора), і не пробуйте їх.

Гриби-молочні судини перед засоленням або вживанням в їжу в свіжому вигляді відварюють, або тривалий час вимочують.

▪ Сирі гриби плавають, зварені - опускаються на дно.

При очищенні свіжих грибів відрізають тільки нижню, забруднену, частину ніжки.

▪ У маслюків знімають верхню шкірку капелюшки.

У зморшків капелюшки відрізають від ніжок, замочують на годину в холодній воді, ретельно промивають, 2-3 рази міняючи воду, і варять у підсоленій воді 10-15 хвилин. Відвар в їжу не вживають.

▪ З білих грибів готують бульйони і соуси, вони смачні в солоному і маринованому вигляді. При будь-якому способі приготування не змінюють властивого їм кольору і аромату.

Тільки відвар білих грибів та печериць можна використовувати. Навіть мала кількість цього відвару покращує будь-яку страву.

▪ Підберезники і підосичники для приготування супів не придатні, тому що дають темні відвари. Їх смажать, тушкують, солять і маринують.

Грузді і рижики використовують в основному для засолювання.

▪ Сироїжки варять, смажать і солять.

Опеньки смажать. Дрібні капелюшки цих грибів дуже смачні в солоному і маринованому вигляді.

▪ Лисички ніколи не бувають червивими. Їх смажать, солять і маринують.

Перед гасінням гриби обсмажують.

▪ Гриби слід заправляти сметаною тільки після того, як вони добре присмажилися, інакше гриби виходять вареними.

Печериці мають настільки ніжний смак і запах, що додавання до них гострих та пахучих прянощів тільки погіршує їх смак. Вони єдині в своєму роді гриби, які мають легкий, трохи кислуватий присмак.

▪ Таку їжу, як гриби, заправляти краще соняшниковою олією. На ній смажать всі трубчасті гриби, а також сироїжки, лисички, печериці. Олією заправляють солоні грузді і вовнянки. Нею заливають скляні банки з маринованими маслятами і опеньками, щоб тонкий шар охороняв маринад від цвілі.

Не залишайте надовго свіжі гриби, в них з'являються небезпечні для здоров'я і навіть для життя речовини. Відразу ж переберіть і починайте готувати. В крайньому випадку, складіть їх в друшляк, сито або емальовану каструлю і, не накриваючи кришкою, поставте в холодильник, але не більше ніж на день півтора.

▪ Гриби, зібрані в дощову погоду, особливо швидко псуються. Якщо залишити їх в кошику на кілька годин, вони розм'якнуть, стануть непридатними для вживання. Тому готувати їх треба відразу. Але і готові грибні страви не можна довго зберігати - вони зіпсуються.

Щоб очищені гриби не почорніли, покладіть їх у підсолену воду, додайте трохи оцту.

▪ З сироїжок легко зняти шкірку, якщо попередньо обдати їх окропом.

З маслюків перед приготуванням обов'язково знімають покриту слизом плівку.

▪ Спеції в маринад кладуть тільки тоді, коли він остаточно очищений від піни.

Щоб маринад з підберезників і красноголовців не почорнів, перед варінням обдайте їх окропом, потримайте в цій воді 10 хвилин, промийте, а потім вже варіть звичайним способом.

▪ Щоб очищені печериці не потемніли, їх кладуть в злегка підкислену лимоном або лимонною кислотою воду.

Пам'ятайте про можливість ботулізму та інших бактеріальних захворювань в разі порушення санітарно-гігієнічних вимог при консервуванні грибів.

▪ Банки з маринованими і солоними грибами не закатуйте металевими кришками це може привести до розвитку мікроба ботулінуса. Цілком достатньо покрити банку двома листами паперу - простого і вощеного, туго зав'язати і поставити в прохолодне місце.

Слід пам'ятати, що бактерії ботуліноса виробляють смертельно небезпечний токсин тільки при нестачі кисню (тобто всередині герметично закритих консервних банок) і при температурі вище +18 гр. С. При зберіганні консервів при температурі нижче +18 гр. С (в холодильнику) появу в консервах ботулотоксину неможливе.

▪ Для сушіння відбирають нестарі міцні гриби. Їх перебирають і очищають від приставшого грунту, але не миють.

У білих грибів ніжки відрізають повністю або частково так, щоб залишилося не більше половини. Сушать їх окремо.

▪ У підберезників і червоноголовців ніжки не відрізають, а весь гриб розрізають по вертикалі навпіл або на 4 частини.

Солити можна всі придатні в їжу гриби, але частіше за все для цього використовують тільки пластинчасті, так як трубчасті гриби при засолюванні стають в'ялими.

▪ Маринад з підберезників і червоноголовців не почорніє, якщо перед варінням обдати гриби окропом, витримати в цій воді 5-10 хвилин, потім промити холодною водою.

Щоб маринад був світлим і прозорим, треба під час варіння знімати піну.

▪ Солоні гриби не можна зберігати в теплі, не можна і заморожувати: в тому і в іншому випадку вони темніють.

Сухі гриби зберігайте в закритому посуді, інакше випарується аромат.

▪ Якщо сухі гриби при зберіганні викришаться, не викидайте крихти. Зітріть їх в порошок і зберігайте в добре закупореній скляній банці в сухому, прохолодному місці. З цього порошку можна готувати грибні соуси і бульйони.

Сушені гриби добре потримати кілька годин у підсоленому молоці - вони стануть як свіжі.

▪ Сушені гриби значно краще засвоюються, якщо вони подрібнені в порошок. З таким грибним борошном можна готувати супи, соуси, додавати в тушковані овочі, м'ясо.

Сушені лисички краще розварюються, якщо у воду додати трохи питної соди.

▪ Гриби, що містять молочний сік - вовнянки, чорнушки, білявки, грузді, подгрузди і інші, перед посолом відваріть та вимочіть, щоб витягти гіркі, дратівливі шлунок речовини. Після ошпарювання їх треба промити холодною водою.

Рядовки і зморшки перед приготуванням треба обов'язково проварити 7-10 хвилин, відвар (він містить отруту) вилити. Після цього гриби можна варити або смажити.

▪ Лисички і валуї перед маринуванням проваріть в підсоленій воді 25 хвилин, відкиньте на решето і промийте. Потім покладіть в каструлю, залийте необхідною кількістю води і оцту, додайте сіль і відваріть вдруге.

Варити гриби в маринаді треба 10-25 хвилин. Гриби вважаються готовими, коли вони починають опускатися на дно, а розсіл стає прозорим.

▪ Солоні гриби покладається зберігати в холодному місці і при цьому стежити, щоб не з'явилася цвіль. Час від часу тканину і гурток, якими вони прикриті, треба промивати в гарячій, злегка підсоленій воді.

Мариновані гриби треба зберігати в прохолодному місці. У разі появи цвілі всі гриби слід відкинути на друшляк і промити окропом, після чого зробити новий маринад, проварити в ньому гриби і, склавши в чисті банки, залити рослинним маслом і накрити папером.

▪ Сушені гриби легко вбирають в себе вологу з повітря, тому їх слід зберігати в сухому місці у вологонепроникних мішечках або щільно закритих банках.

При засолюванні грибів використовуйте кріп. Сміливо кладіть його, маринуючи маслюки, засолюючи сироїжки, лисички. А ось грузді, рижики, білявки і вовнянки краще солити без запашних трав. Їх натуральний аромат приємніше укропного.

▪ Не забувайте про хрін. Листя і коріння хрону, покладені в гриби, не тільки надають їм пряну гостроту, але надійно захищають від розкисання.

Зелені гілочки чорної смородини надають грибам аромат, а листя вишні і дуба - апетитну крихкість і кріпость.

▪ Більшість грибів краще солити без цибулі. Вона швидко втрачає свій аромат, легко закисає. Кришити цибулю (можна і зеленою) лише в солоні рижики і грузді, а також в мариновані опеньки і боровики.

Лавровий лист, кинутий в опеньки і боровички, додасть їм особливого аромату. Кладіть в маринад також трохи кориці, гвоздики, бадьяна.

▪ Зберігають солоні гриби при температурі 2-10 ° С. При більш високій температурі вони закисають, стають м'якими, навіть пліснявіють, і вживати їх в їжу не можна. У сільських жителів і власників садових ділянок проблема зберігання солоних грибів вирішується просто - для цього використовується льох (погріб). Городяни ж повинні солити рівно стільки грибів, скільки можна розмістити в холодильнику. На балконі взимку вони замерзнуть, і їх доведеться викинути.

Connie_click-me

Довідник грибів.
Категорії грибів.
Як і коли збирати гриби.
Як приготувати білі гриби.

Завітайте до лісу meeting Тихе полювання. Вельбівське лісництво.
← Чи може їстівний гриб викликати отруєння? Категорії грибів →

Читайте также:

Незвичайне застосування звичайних речей

Незвичайне застосування звичайних речей

Чого тільки люди не придумають, щоб полегшити собі життя. Найчастіше особливо креативні з них знаходять дивні способи використовувати речі, які кожен день знаходяться у них під рукою. Отже, яке ко...
Як вибрати особистий підпис

Як вибрати особистий підпис

Щорічно тисячі людей отримують нові паспорти. Хтось виходить заміж, комусь необхідно поміняти паспорт на вимогу законодавства на новий, а хтось нарешті став зовсім дорослим і отримав свій перший се...
Як зварити смачну каву в турці?

Як зварити смачну каву в турці?

Смачна кава в турці. Цей напій з часом не втрачає своєї популярності. Деякі з нас просто не уявляють початок дня без чашечки ранкової кави, що бадьорить. Комусь досить розчинного варіанту, але спра...
Якщо ви думаєте, що світ - це жахливе місце

Якщо ви думаєте, що світ - це жахливе місце

У всіх бувають дні, коли життя здається болісним і неправильним, як ніби все налаштоване проти вас. Але світ - не проти нікого! Він не стоїть на місці і це прекрасно. Просто іноді ми не помічаємо х...
Як зберегти яблука взимку

Як зберегти яблука взимку

Настає відповідальна пора - збирання врожаю яблук. Це фрукт, який без перебільшення люблять всі. Збір яблук починають в середині серпня, і лежкість у них невисока, щонайбільше місяць. Осінні с...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз