Альгамбра. Гранада, Іспанія.

0
: 0

1918

Альгамбра - архітектурний ансамбль мавританського періоду, що складається з мечеті, палацу і фортеці. Він знаходиться в південній Іспанії в східній частині міста Гранада.

Альгамбра. Гранада, Іспанія.

Назва Альгамбра (в перекладі з арабського «червоний замок») походить від кольору висушеної сонцем глини або цегли, з яких зроблені стіни замку. Однак деякі історики припускають, що назва походить від «червоного полум'я факелів», які висвітлювали багаторічне будівництво замку, що йшло цілодобово. Інші пов'язують назву з ім'ям засновника замку - Мухаммеда Ібн Аль-Ахмар (Muhammed Ibn Al Ahmar). Перші згадки про Альгамбре відносяться до IX століття, вірніше про Алькасаба (Alcazaba), цитаделі нинішньої Альгамбри. Будівництво палацового комплексу почалося з прибуттям першого короля династії Насрідов Мухаммеда бен Аль-Ахмар в XIII в. З тих пір Альгамбра стала королівською резиденцією. Найбільш значний внесок у становлення Альгамбри такою, якою ми бачимо її зараз, зробили Юсуф I і Мухаммед V. Саме з ними пов'язано створення Палацу левів (Patio de los Leones), Воріт Правосуддя (Puerta de la Justicia), прикраса веж і будівництво лазень. В кінці XV ст. замок упав під натиском Фердинанда II Арагонського й Ізабелли Кастільської. Після завоювання Гранади християнами Альгамбра сильно змінилася. Зовнішні прикраси були замазані, картини і позолота стерті, меблі поламані. У XVI ст. Карл V перебудував замок в стилі епохи Відродження. У XVIII ст. Філіп V переробив кімнати в італійському стилі і побудував палац прямо посеред одного з мавританських будівель. У наступні роки сліди мавританської архітектури поступово знищувалися. У 1812 році французи підірвали одну з веж Альгамбри, проте весь замок уникнув подібної долі. У 1821 р замок був частково зруйнований землетрусом.
Альгамбра. Гранада, Іспанія.

Основним завданням архітекторів Альгамбри було покрити кожен квадратний сантиметр будівель майстерними прикрасами незалежно від розміру. Навіть там де були вставки з дерева, на них також вирізані різні прикраси. Використовується класична арабська каліграфія. В даний час Альгамбра стала музеєм ісламської архітектури, яка приваблює тисячі туристів з усього світу.

Стародавнє суперспорудження - Альгамбра.

Рекомендую проглянути цей док. фільм.
Переглянути
У Андалузськіх горах на півдні Іспанії височить велична фортеця, яка увійшла в легенди, Альгамбра. Ця стародавня цитадель височить над Гранадою. На зведення її 37 веж і могутніх стін знадобилося більше 150-ти років, але Альгамбра - це не тільки неприступна фортеця, це і розкішний палац, з витонченими двориками і сцена де розгорталися криваві інтриги і найзнаменитіші зі збережених пам'яток мусульманської архітектури в західному світі.
← Ангкор. Сієм Реап, Камбоджа Акрополь і Парфенон. Афіни, Греція. →

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз