Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії

0
: 0

798

Це незвичайне місце розташоване в невеликому містечку Бомарцо, яке знаходиться всього в годині їзди від Риму. Сакро Боско створене в стилі маньєризму і вважається прикладом занепаду епохи Відродження.

Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії

Історія Сакро Боско.


Будівництво парку було розпочато в 1548 році за проектом архітектора Пірра Лігоріо і завершено в 1580 році. Унікальний дизайн скульптур приписується Сімоне Москіно. Спочатку він був задуманий як звичайний парк з деревами, алеями і фонтанами. Італійський герцог Пірс Франческо Орсіні (1523-1585) хотів присвятити сад Бомарцо своїй дружині Джулії Фарнезе. Але 1546 року Джулія гине від нещасного випадку в недобудованому замку, і ця трагічна подія змінює його плани. Таким чином, прекрасний сад стає царством мертвих, з безліччю жахливих пам'ятників, пов'язаних зі смертю і потойбічним життям. Герцог Орсіні вирішив увічнити пам'ять про свою дружину в провулках, засіяних дивними фігурами міфологічних істот.

Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії

Назва «Сакро Боско» можна перекласти з італійської, як священний ліс. Він також відомий як чудовий ліс, наповнений чудовими речами. Орсіні назвав його «Садом чудес». Тут можна побачити безліч міфологічних скульптур і фантастичних споруд, вирізаних зі скель. Усвідомлення цих скульптур вимагає не тільки ерудиції, а й знання класичної міфології і літератури. Незважаючи на свою незвичність, це все ж один з найкрасивіших садів Італії.

Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії

Скульптури Сакро Боско.


Колосальна п'ятиметрова скульптура порадує вас. На ній зображений герой поеми Аріосто «Орландо Фуріозо», який розбиває поваленого ворога на дві частини. Яскраві скульптури зустрічаються тут на кожному кроці: голова Протея; Битва титанів; слон, що поїдає людей (слон Ганнібала, ловить римського легіонера); собаки, нападники на монстра; Сирени і Афродіти; гігантські фрукти, шишки і басейни. Гігантська кам'яна черепаха з високою крилатою жіночою фігурою символізує емблему удачі. Таким чином, вона поєднує в собі образ скороминущої слави і мінливою удачі - швидкості польоту з повільністю черепахи. Все це викликає в уяві відому латинську приказку: «Festina lente», відомий заклик: «Поспішайте повільно».

Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії

Який може бути світ потойбіччя без воріт пекла? Тут його представляє величезна голова королеви пекла - гирло Оркус. Навколо рота ви побачите напис «Відмовтеся від роздумів, заходьтете сюди», що нагадує опис пекла в «Божественній комедії» Данте. Це місце ідеально підходить для того, щоб уникнути літньої спеки: тут навіть при сорока градусах вище нуля туристи почувають себе комфортно. Язик всередині голови використовується як стіл, а зуби - як стільці. Але будьте обережні, перебуваючи в цьому гроті - слова, сказані тут, відображаються по всьому саду і нагадують жахливі стогони грішників. Сакро Боско - відмінний варіант для одноденної поїздки і подорожі в околицях Риму.

Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії

У найвищій точці парку, на відкритому просторі, знаходиться храм, присвячений Джулії Фарнезе (Храм Вічності). Ця структура сильно відрізняється від тих, що оточують конструкцій. Храм радує своїм лаконізмом, гармонією і красою, особливо після величезних статуй з жорстокими, або сумними обличчями. Захоплюючі види на околиці відкриваються з цієї точки.

Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії

У спадкоємців Орсіні не було грошей і можливостей підтримувати парк в хорошому стані, і поступово він поріс мохом, придбав занедбаний вигляд. З тих пір він змінив кількох власників і став покриватися легендами злих духів. У парку Сакро Боско досі зберігається багато секретів, які назавжди залишаться для нас нерозкритими.

Сакро Боско. Парк Монстрів в Італії
← Китайські розваги на Новий рік Сад-оазис в Ер-Ріяді, який воскресить епоху юрського періоду посеред пустелі →

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз