Відпочинок в Тбілісі: що потрібно знати мандрівникові

0
: 0

504

Грузія щорічно приймає в два рази більше іноземних гостей, ніж все населення цієї маленької темпераментної країни - включаючи старих і немовлят.

Відпочинок в Тбілісі: що потрібно знати мандрівникові

Левова частка приїжджих (в 2018 році їх було 8, 7 мільйонів проти 3,7 населення) «проходить» через Тбілісі - столицю і серце Грузії.

Чим гарне Тбілісі:

- це найбільше місто Грузії (населення 1,1 мільйона чоловік), а, отже, тут зосереджені самі важливі культурні та соціальні об'єкти;

- Тбілісі було засноване ще в V столітті, тобто воно багате архітектурними та історичними пам'ятками;

Експрес-інфо по країні.


- середньорічна температура в Тбілісі +13 ° C, так що навіть в найсуворіші зимові місяці в місті, найімовірніше, не буде морозу і снігу. Такі умови перетворюють місто в вічнозелений сад. Крім того, приїжджати на відпочинок в Тбілісі можна в будь-який час року;

- Грузія, і насамперед, її столиця - tourist friendly територія, так що тут легко знайти розвинену туристичну інфраструктуру, включаючи житло, розваги і заклади громадського харчування;

- назва Тбілісі перекладається як «тепле джерело». Місто стоїть на природних сірчистих джерелах, що відкриває широкі можливості для оздоровлення та відпочинку. Прямо в центрі міста розташований історичний район Абанотубані, що представляє собою комплекс сірчаних лазень, побудованих в XVII-XIX століттях і відреставрованих в ХХI відповідно до сучасних вимог;

- Тбілісі - найбільший транспортний вузол, так що звідси можна виїхати в будь-яку точку країни.

Відпочинок в Тбілісі: що потрібно знати мандрівникові

Недоліки Тбілісі з точки зору туризму:

- тут немає моря. Компенсувати відсутність узбережжя любителям морського відпочинку може Тбіліське водосховище - величезне штучне водоймище на північному сході столиці. Це офіційна зона відпочинку місцевих жителів, де облаштовані пляжі, працюють кафе і діє міський аквапарк Gino Paradise (9 Beshenova St). Аквапарк працює цілий рік і щодня з 12.00 до 22.00, квиток в будні дні коштує 30 ларі (244 гривні), у вихідні - 40 (326 гривень). Справедливості заради варто відзначити, що аквапарк не користується популярністю. Ось уже кілька років він отримує стабільно негативні відгуки з найрізноманітніших приводів, починаючи від температури води в басейнах, яка взимку дуже холодна, а влітку дуже тепла, і закінчуючи високими цінами і злодійством;

Відпочинок в Тбілісі: що потрібно знати мандрівникові

Фото: Gino Paradise.

- як в будь-якій столиці, ціни тут вище ніж у віддалених куточках країни. Завдяки притоку мандрівників Тбілісі давно позбулася репутації дешевого місця для відпочинку, проте все пізнається в порівнянні. Навіть з урахуванням туристичної накрутки тут дешевше, ніж в Європі - в тому числі транспорт і їжа.

- легендарний грузинський колорит і гостинність в столиці Грузії кілька змащені столичним статусом, так що не варто чекати, що з розпростертими обіймами вас буде зустрічати кожен зустрічний місцевий житель. Можливо, це й на краще, інакше весь відпочинок звівся б до одного затяжного застілля.

Житло в Тбілісі.


Ціни на проживання коливаються протягом року залежно від попиту. Найбільш доступний для відпочинку період - з листопада по березень, за винятком Нового року. Найдорожче житло влітку. На початку і наприкінці високого сезону (квітень-травень і вересень-жовтень) потрібно бути готовим до скачка цін в зв'язку з травневими святами і Тбілісоба (щорічне свято врожаю і міста Тбілісі, який відзначається в перші вихідні жовтня).

Вартість житла, як і всюди, залежить від району. Чим старше і «центральніше», тим оренда дорожче. Однак в столиці Грузії адміністративний поділ не завжди збігається з історичними межами районів. Наприклад, знаменитий Авлабарі - один з найстаріших районів Тбілісі - зараз поділений між Ісані, Самгорі і Старим Тбілісі. Тому в межах одного району можливі коливання вартості оренди.

Відпочинок в Тбілісі: що потрібно знати мандрівникові

Фото: Apartments in Tbilisi.

Традиційні місця для проживання туристів - територія навколо площі Свободи (центральна площа Тбілісі), пішохідний проспект Давида Агманешебелі (район Чугуреті), а також найпопулярніший район відпочинку Мтацмінда. Однак досвідчені мандрівники радять вийти за рамки і оселитися трохи далі - в тому ж районі Чугуреті, але за межами проспекту Агмашенебелі, або в районі Сабуртало. Це дозволить не тільки скоротити витрати, але також познайомитися з нетуристичним Тбілісі.

Транспорт в Тбілісі.


По столиці Грузії можна пересуватися на метро, ​​автобусах, маршрутках, таксі, двох канатних дорогах і фунікулері. Практично весь транспорт (крім деяких маршруток і фунікулера) можна оплатити за допомогою єдиної карти. Вона коштує 2 ларі (16 гривень) і продається в касах метро. Тут же її можна повернути в фіналі відпочинку та повернути гроші. Карту поповнюють або в касах метро, ​​або в спеціальних автоматах на поверхні. Проїзд на метро і в автобусах коштує однаково - 0,5 ларі (4 гривні).

Фунікулер вважається частиною тбіліського парку розваг і відпочинку «Мтацмінда», тому для нього потрібно виділити окрему карту за ті ж 2 ларі (16 гривень), а сам проїзд коштує 3 ларі (24 гривні). Прогулянка на фунікулері - обов'язковий пункт туристичної програми в Тбілісі, так як він піднімає на гору Мтацмінда, звідки відкривається панорамний вид на місто. Крім того, на самій вершині гори розташоване колесо огляду. Поїздка на колесі оплачується тією ж «парковою» картою і теж коштує 3 ларі (24 гривні). На відміну від транспортного, «розважальний» проїзний повернути в касу не можна.

Їжа в Тбілісі.


Грузія та застілля - невіддільні поняття, тому в Тбілісі поїсти можна буквально на кожному кроці. Найчастіше зустрічаються заклади з національною кухнею, але також чимало місць, де подають італійські, індійські, японські, американські та інші страви. Вибір можна зробити, орієнтуючись на переваги самих тбілісців. Як правило, господарі житла, яке ви орендуєте, можуть порекомендувати два-три містечка для їжі і відпочинку по сусідству на будь-який смак і гаманець.

Відпочинок в Тбілісі: що потрібно знати мандрівникові

Найдоступніше джерело їжі - маленькі пекарні, розкидані по місту, де за 1 ларі (8 гривень) можна купити величезний шотіс пурі (традиційний грузинський хліб в формі каное) та знаменитий Дезертірський ринок (метро Station square), де можна недорого придбати сири, овочі, фрукти, зелень, ткемалі, пахлаву, чурчхелу і масу інших традиційних продуктів, в тому числі вино. Дезертірський ринок, або «дезертірко» - найстаріший, великий і популярний ринок Тбілісі. Свою назву він одержав на початку ХХ століття, коли селяни-солдати Першої світової і Громадянської війни продавали тут продукти, одяг і амуніцію, щоб виручити гроші і дістатися додому. Інша назва ринку - Боржомський. Базар працює щодня крім понеділка з 7-00 до 17-00.

Воду з кранів і в міських питних фонтанчиках можна сміливо пити і набирати в свої ємності: вона не поступається за якістю бутильованої.

Що потрібно знати про визначні пам'ятки для відпочинку в Тбілісі:

Список must see в Тбілісі складається із декількох десятків пунктів, тому, щоб скласти більш-менш повне уявлення про столицю Грузії, тут потрібно провести не менше тижня, а оптимально продовжити відпочинок до 10 днів.

Якщо часу менше, а в столиці Грузії ви вперше, краще взяти оглядову екскурсію. Цікавий варіант для відпочинку пропонують організатори Tbilisi free walking tours - це групові піші екскурсії по Старому місту тривалістю до 3 годин. Екскурсії проходять щодня в будь-яку погоду (старт о 12.00, а в високий сезон (з 1 квітня по 29 вересня) - два рази на день (о 12.00 і 18.00). Фіксованої ціни у заході немає - за підсумком кожен турист платить стільки, скільки вважатиме за за потрібне.

Екскурсії проходять на англійській мові, а в фіналі можна розпитати гіда про маловідомі пам'ятки столиці Грузії. Так є шанс дізнатися про старовинних міських парадних (в центрі Тбілісі можна знайти десятки будинків, де перші поверхи прикрашені унікальним віковим розписом, решітками, вітражами і плиткою) або, наприклад, секретному блошиному ринку Навтлугі (метро station Samgori, куди ходять тільки місцеві, віддаючи на відкуп приїжджим відомий блошиний ринок на Сухому мосту). Барахолка Навтлугі, де значно менше підробок, а ціни на порядок нижче, працює тільки по вихідним, а в інші дні це просто продуктовий базар.
← Озеро Локтак в Індії Оглядова в австрійських Альпах →

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз