Булгур: що це і як готувати?
Багато господинь звикли готувати як гарнір рис, гречку та інші традиційні крупи. Булгур стане прекрасною альтернативою таким стравам. Така крупа володіє не тільки приємним смаком, але і масою корисних речовин. Приготувавши щось з булгура можна легко урізноманітнити повсякденний раціон.
Як і будь-яка крупа, булгур має свої особливості і структуру. Тому, перш ніж купити пачку заповітної крупи, варто дізнатися більше інформації. Це стосується властивостей продукту, а також особливостей його приготування. Розглянемо основні відмінності булгура від інших круп.
Цей вид круп широко використовують східні країни. Там булгур є одним з найпоширеніших гарнірів, які подають до овочів, риби і м'яса. Створюють продукт на основі пшениці, зібраної під час молочної стиглості.
Зерна висушують, обробляють парою і очищають від висівок. На останньому етапі їх подрібнюють і фасують в упаковки. Зовні булгур схожий на крупу, вироблену з кукурудзи. Ще однією особливістю булгура є істотне збільшення в обсязі під час варіння. Це робить кашу економічною і доступною для кожного.
Вибираючи крупу в магазині, варто звернути увагу на її різновид. Основним критерієм класифікації булгура є ступінь помелу зерен.
Розрізняють такі види:
• великий;
• середній;
• невеликий.
Найчастіше в магазинах можна побачити велику крупу. Її обов'язково потрібно варити, і тільки потім подавати як гарнір.
Дрібний помел підходить для випікання різних борошняних і хлібних виробів.
Крупа середнього помелу знадобиться для приготування теплих салатів, незвичайних закусок і супчиків. Тим, хто вживає дієтичне харчування, варто звернути увагу на грубий помел. Будь-який вид булгура разварюється остаточно, а в умовах тривалого зберігання не втрачає розсипчатості.
Досвідчені дієтологи і гастроентерологи позитивно відгукуються про крупу, оскільки вона має цілу низку корисних властивостей. Булгур містить наступні компоненти:
• мінеральні речовини;
• вітаміни Е, К і В;
• складні вуглеводи;
• бета-каротин;
• фітонутрієнти;
• жирні кислоти;
• клітковину;
• цукориди;
• макро- і мікроелементи.
Вживання каші на регулярній основі позитивно впливає на всі системи організму людини. Завдяки наявності в складі корисних компонентів, страви на основі крупи можуть нормалізувати обмін речовин, оздоровити нервову систему і благотворно впливати на волосся і шкіру.
Крім цього, позитивний вплив проявляється в зміцненні м'язів і кісткової тканини, нормалізації кров'яного тиску і зниженні рівня холестерину. Поліпшується також перистальтика кишечника і підвищується імунітет.
Крупа готується недовго, все залежить від обраного різновиду. Якщо ви придбали дрібну крупу, то її не обов'язково варити. Досить влити киплячу воду і залишити на деякий час настоюватися. Для великої і середньої крупи потрібно взяти воду і продукт в пропорції 2:1. Час залежить від конкретного рецепту.
Замочувати і промивати крупу перед приготуванням не варто. Рекомендується тільки обсмажити зерна на вершковому або оливковій олії, що робить смак каші більш насиченою. Оптимальним варіантом для варіння стане посуд з товстим дном.
Вибираючи посуд, пам'ятайте, що булгур здатний збільшуватися майже в 3 рази. Під час варіння в мультиварці, потрібно вибирати режим «Гречка».
Як і будь-яка крупа, булгур має свої особливості і структуру. Тому, перш ніж купити пачку заповітної крупи, варто дізнатися більше інформації. Це стосується властивостей продукту, а також особливостей його приготування. Розглянемо основні відмінності булгура від інших круп.
Що являє собою ця крупа?
Цей вид круп широко використовують східні країни. Там булгур є одним з найпоширеніших гарнірів, які подають до овочів, риби і м'яса. Створюють продукт на основі пшениці, зібраної під час молочної стиглості.
Зерна висушують, обробляють парою і очищають від висівок. На останньому етапі їх подрібнюють і фасують в упаковки. Зовні булгур схожий на крупу, вироблену з кукурудзи. Ще однією особливістю булгура є істотне збільшення в обсязі під час варіння. Це робить кашу економічною і доступною для кожного.
Які є різновиди булгура?
Вибираючи крупу в магазині, варто звернути увагу на її різновид. Основним критерієм класифікації булгура є ступінь помелу зерен.
Розрізняють такі види:
• великий;
• середній;
• невеликий.
Найчастіше в магазинах можна побачити велику крупу. Її обов'язково потрібно варити, і тільки потім подавати як гарнір.
Дрібний помел підходить для випікання різних борошняних і хлібних виробів.
Крупа середнього помелу знадобиться для приготування теплих салатів, незвичайних закусок і супчиків. Тим, хто вживає дієтичне харчування, варто звернути увагу на грубий помел. Будь-який вид булгура разварюється остаточно, а в умовах тривалого зберігання не втрачає розсипчатості.
Яку користь приносить булгур?
Досвідчені дієтологи і гастроентерологи позитивно відгукуються про крупу, оскільки вона має цілу низку корисних властивостей. Булгур містить наступні компоненти:
• мінеральні речовини;
• вітаміни Е, К і В;
• складні вуглеводи;
• бета-каротин;
• фітонутрієнти;
• жирні кислоти;
• клітковину;
• цукориди;
• макро- і мікроелементи.
Вживання каші на регулярній основі позитивно впливає на всі системи організму людини. Завдяки наявності в складі корисних компонентів, страви на основі крупи можуть нормалізувати обмін речовин, оздоровити нервову систему і благотворно впливати на волосся і шкіру.
Крім цього, позитивний вплив проявляється в зміцненні м'язів і кісткової тканини, нормалізації кров'яного тиску і зниженні рівня холестерину. Поліпшується також перистальтика кишечника і підвищується імунітет.
Як готується булгур?
Крупа готується недовго, все залежить від обраного різновиду. Якщо ви придбали дрібну крупу, то її не обов'язково варити. Досить влити киплячу воду і залишити на деякий час настоюватися. Для великої і середньої крупи потрібно взяти воду і продукт в пропорції 2:1. Час залежить від конкретного рецепту.
Замочувати і промивати крупу перед приготуванням не варто. Рекомендується тільки обсмажити зерна на вершковому або оливковій олії, що робить смак каші більш насиченою. Оптимальним варіантом для варіння стане посуд з товстим дном.
Вибираючи посуд, пам'ятайте, що булгур здатний збільшуватися майже в 3 рази. Під час варіння в мультиварці, потрібно вибирати режим «Гречка».