Чи може заздрість бути позитивним почуттям

0
: 0

628

Заздрість - це неприємне відчуття власної неспроможності в порівнянні з іншими людьми. У світі немає жодної людини, яка б не відчувала цього відчуття. Нам показують красиву рекламу дорогих автомобілів, ми дивимося в соціальних мережах на зірок, які володіють дорогими будинками, речами, статусом. Мимоволі може виникнути заздрість від бажання володіти тими ж благами, що і інші. А може, хтось заздрить не зірці світового масштабу, а сусідові або колезі, у якого вище рівень життя.

Чи може заздрість бути позитивним почуттям

Заздрість може бути досить токсичним почуттям, якщо не вміти перенаправити енергію в позитивне русло. Наприклад, успіхи інших можуть бути відмінним мотиватором, адже якщо в іншого вийшло домогтися бажаного, то і у вас вийде.

Заздрість - це просто почуття, з яким сама людина може надати певний окрас: позитивний або негативний. Якщо зациклюватися на досягненнях інших людей, постійно принижувати себе і думати, що у вас все одно нічого не вийде, то буде один негатив. А якщо ж успіхи інших поставити на служіння, як мотивацію, то в цьому почутті немає нічого поганого. Навпаки, може, ви довго не могли зрозуміти, чого ж хочете, але побачивши новий автомобіль зірки шоу-бізнесу, вирішили, що вам потрібна така ж. Вам вирішувати: хочете ви носити в собі негатив або наповнюватися позитивом.

Види заздрості.


• Чорна. Наприклад, «Подруга з чоловіком недавно літали на дорогий курорт. Звичайно, у неї чоловік заробляє, а вона нічого не робить, сидить у нього на шиї. Вона не заслуговує такого відпочинку. Ось я б на її місці набагато краще виглядала».

Це токсичні, отруйні почуття, в яких немає мотивації до дій. Чорна заздрість виникає з власної неспроможності і заниженої самооцінки. Вона не несе нічого позитивного, тому що людина усвідомлено бажає бути на місці іншої, не докладаючи особливих зусиль;

• Біла. Наприклад, «Нещодавно моя знайома була з родиною на дорогому курорті, вони так здорово відпочили. Я теж хочу поїхати в те місце, вони ділилися позитивними враженнями. Сподіваюся, що в наступному році виділю час і гроші для цього».

Така заздрість є відмінним мотиватором. Якщо вам подобається щось, що роблять інші, то ви можете стимулювати себе більше працювати, шукати нові ідеї та шляхи досягнення мети. Біла заздрість підкріплена бажанням діяти самостійно заради досягнення бажаного. В такому почутті немає прагнення повністю опинитися на місці іншого, тут тільки бажання спробувати те ж саме, але в своєму житті.

Як перенаправити заздрість в позитивне русло.


1. Визнайте, що вам теж властиво випробовувати це почуття. Першим кроком на шляху до трансформації є прийняття. Якщо ви не заперечуєте заздрості, то ви можете нею керувати. Якщо ж ви не приймаєте цю емоцію, то автоматично втрачаєте над нею контроль, тому що вона перейде на підсвідомий рівень. А там заздрість може керувати вашим настроєм і вчинками. Не звинувачуйте себе за негативні почуття, вони властиві абсолютно всім людям. Всі відчуття потрібно проживати вчасно, тоді вони не будуть накопичуватися і отруювати ваше життя.

2. Перемикайте увагу на свої досягнення. Коли виникає несприятливе почуття по відношенню до іншої людини, якщо ви починаєте заздрити комусь, то перенаправьте увагу на себе. У кожного з нас є те, чим ми можемо пишатися. Нехай у когось будинок в Ніцці, але у вас теж є щось значуще. Робіть акцент на собі. Навіщо приділяти багато часу іншим, якщо найцінніше і значуще, що у вас є - це ви. Кожен розвивається в своєму темпі, і не всім потрібно одне і те ж. Хтось, можливо, заздрить і вам, вашому щасливому житті. Не варто порівнювати себе з іншими, краще порівнювати себе з самим собою. Тоді можна помітити ваш прогрес і привід для гордості.

3. Позбавтеся від злості на об'єкт заздрості. Ця прихована агресія може не мати під собою ніяких підстав. Наприклад, ви злитися, що комусь пощастило народитися в багатій родині. Але вам складно судити про життя цієї людини. У неї може бути своя ціна за багатство, яку їй довелося заплатити. Це можуть бути самотність, відсутність любові від батьків, хвороби і багато іншого. Не можна судити людину, не знаючи її життя. Багатство не завжди однаково щастя.

4. Подякуйте людині за мотивацію до кращого життя. Вчіться перенаправляти негатив в позитивне русло. Заздрість може бути відмінним збудником до дій. Якби ви не побачили подругу на дорогому курорті, то самі ніколи б і не захотіли туди злітати. Ви починаєте активніше працювати, шукати можливість виїхати, довести собі, що ви теж щось можете. Подумки подякуйте подругу за прекрасну мету в вашому житті. Адже вам навряд чи стане гірше від того, що ви відвідаєте прекрасну країну.

5. Візьміть приклад з об'єкта заздрості. Можливо, його якості характеру або модель поведінки будуть корисні і вам на вашому шляху. Може, він більш працьовитий, гнучкий, активний. Використовуйте чужий досвід собі на благо. Всі ми живемо в соціумі. Гріх не скористатися чужим прикладом, якщо є така можливість. Якщо вам це піде тільки на користь, то спробуйте чужу стратегію досягнення успіху. У процесі ви все одно будете коригувати її під себе, але старт можна запозичити.

6. Перевірте реальність ваших бажань. Чи дійсно вам так хочеться саме на цей дорогий курорт і точно таку ж машину, як у сусіда? Може бути, ви хочете зовсім інших речей, а почуття заздрості з'являється просто так. Задайте собі ряд питань, щоб не потрапити в пастку з негативних і безглуздих переживань. Якщо ви точно будете знати свої бажання, то будь-які успіхи інших людей не викликатимуть бурю негативу. Якщо ж інша людина все ж має саме те, чого вам теж хочеться, то дійте. Немає нічого неможливого. Якщо у когось вийшло, то і у вас вийде. Всі рамки і обмеження зазвичай знаходяться тільки в голові.

7. Чітко позначте свої бажання. Це можна зробити подумки, записати на аркуші паперу або ж зробити дошку візуалізації. Краще використовувати яскраві картинки, тому що підсвідомість частіше реагує на образи. Напишіть приблизний план дій для досягнення результату. Не забувайте хвалити себе і відзначати свої невеликі досягнення в процесі. Будь-які кроки, навіть найменші, поступово приведуть до мети. Краще активно втілювати мрії в реальність, ніж витрачати свій час на заздрість. До мети це вас навряд чи наблизить.

Якщо ви самі захочете забарвити заздрість в білий колір, то ви це точно зробите. Для цього потрібно працювати над самооцінкою, вміти переключати увагу з чужого життя на себе. А також, якщо негативне почуття все ж виникло, то його можна використовувати для власного блага, в якості мотивації. Тільки сама людина може створити свій настрій і щастя. Якщо він хоче відчувати негатив, то буде бачити всюди тільки негативні емоції. Якщо ж хочеться щастя, то можна його самому створити. Однією зі складових щастя може бути повне прийняття себе, з усіма почуттями. Дозволити собі таку свободу від забобонів можуть тільки розвинені особистості. Чим більше знань про себе, досвіду і цінностей, тим менше людину будуть хвилювати успіхи інших людей, вона буде більше зосереджена на собі і власному саморозвитку.
← Що таке соціофобія і як з нею боротися Що з себе являє чай? →

Читайте также:

Щастя, яке нічим не виміряти

Щастя, яке нічим не виміряти

Є одна тонкість, один секрет. Ми думаємо, що якщо все буде прекрасно, тоді ми будемо щасливі. Ні ... таке не працює. Спочатку ми стаємо щасливими - і ось тоді все стає чудово! Щастя невловиме...
Ознаки наявності сильної інтуїції

Ознаки наявності сильної інтуїції

Як ви думаєте, у вас є шосте відчуття? Насправді, воно є у всіх, хоча багато хто про це і не підозрюють. Між іншим, всі ми використовуємо його в постійному режимі. Отже, що саме являє собою шо...
Прихована сила внутрішнього діалогу

Прихована сила внутрішнього діалогу

Ви знаєте, що постійно розмовляєте з самим собою? Ми всі це робимо. Наш внутрішній діалог дуже впливає на наше життя, повертаючи його на краще чи на гірше. Запитайте себе, чи є ваш внутрішній ...
Захисні способи уникнення сорому

Захисні способи уникнення сорому

Сором - це почуття, яке виникає у людини, коли вона робить якийсь вчинок, обвинувачений суспільством. Відмінною особливістю сорому є те, що він не виникає, якщо немає свідків проступку. Сором мож...
Як працює самообман?

Як працює самообман?

Всі ми хоча б раз в житті комусь брехали, але більше і частіше за все ми обманюємо себе. Часом це відбувається несвідомо, але чому це відбувається взагалі? Не секрет, що найчастіше самообманом...

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз