Чорна ікра - відомий делікатес

  • Опубліковано:
  • Блог: Мої нотатки
  • Категорія: Цікаве
  • Редагувалось: 1 раз — 4 лютого 2018
0
: 0

238

Корисні властивості чорної ікри.


Чорна ікра - відомий делікатес

Чорна ікра - це відомий делікатес, який заслуговує на пильну увагу, оскільки є одним з найбільш корисних і смачних продуктів харчування. Особливо вона корисна для тих, хто страждає на надлишки ваги і бажає схуднути. Крім того, що у неї унікальні смакові дані, в ній міститься цілий букет вітамінів і мікроелементів, які позитивно впливають на життєдіяльність організму людини. Тому, вона має бути присутня в раціоні харчування кожної людини.

На жаль, в наш час подібний продукт дістати досить важко, та й коштує він шалені гроші. Тому, чорну ікру, на відміну від червоної ікри, практично не побачиш на святковому столі, не кажучи вже про регулярному вживанні.

Якщо вам цікаво, то далі читайте:

які види риби використовуються для отримання чорної ікри і за яких умов її потрібно вживати.

Історичні дані про чорну ікру.


Чорна ікра - відомий делікатес

Про те, що чорна ікра має корисні характеристиками, було відомо ще в стародавні часи. Цим користувалися знахарі і цілителі, які надають безліч послуг, як в народній медицині, так і в інших сферах життєдіяльності людини тих часів.

З чорної ікри готували різне зілля, які використовувалися для лікування хворих. Причому, список хвороб був досить широким.

Чорна ікра, особливо в давні часи, не вважалася недоступним продуктом харчування. Особливо слід згадати часи царя Івана Грозного, коли здійснювався повномасштабний промисел на осетрових. У ті часи вона не покидала столів російської знаті і її вживали в їжу регулярно. Починаючи з 17 століття, видобуток чорної ікри здійснювалася на підставі державного замовлення, тому її також добували регулярно. Починаючи з 20 століття, ікра почала вважатися для багатьох громадян недоступним делікатесом, оскільки через занадто великих обсягів реалізації чорної ікри знизилася популяція осетрових. З цього моменту постійно накладалася заборона на видобуток чорної ікри.

З якої риби добувається ікра?


Чорна ікра - відомий делікатес

Для отримання ікри використовуються такі різновиди риб, які належать до осетрових:

Осетра.
Білуга.
Севрюга.
Стерлядь.

Видобувають делікатес з дорослих особин, які досягли 10-12 річного віку. Маса ікри в рибі складає 1/6 - 1/9 її повного ваги. Найбільша і найсмачніша ікра у білуги. За цими ознаками ікру білуги легко відрізнити від ікри осетрів або севрюги, які можна змішувати.

Коли видобувається ікра.


Чорна ікра - відомий делікатес

Як правило, чорну ікру видобувають навесні, в період, коли осетрові види риб з Каспію або Азова направляються на нерест, заходячи в річки. У цей період у риби зазначається максимальна кількість ікри. Ікру добувають і восени, коли риба знову прямує в річки, щоб відпочити. Крім цього, чорна ікра добувається в межах річки Дунай, а також в Китаї.

Корисні властивості чорної ікри.


Чорна ікра - відомий делікатес

В ікрі представників сімейства осетрових міститься повний набір корисних складових, які здатні забезпечити нормальну роботу організму людини. Крім цього, всі її компоненти легко засвоюються організмом, що не обтяжуючи шлунок. Тому, її вживання практично не має протипоказань.

Калорійність.

У 100 грамах чорної ікри міститься 200-235 ккал.

Харчова цінність.

У 100 грамах продукту міститься:

- 24,5 грама легко засвоюваних білків.
- 18 грамів корисних жирів.
- 4 грами вуглеводів.
- 6,5 грама золи.
- 47,5 грама рідини.

Наявність вітамінів.


Чорна ікра - відомий делікатес

У чорній ікрі виявлені такі вітаміни:

Вітамін А.
Вітаміни групи В.
Вітамін Д.
Вітамін Е.

Вміст мікроелементів.


Чорна ікра відрізняється наявністю таких мікроелементів:

Лецитину.
Фолієвої кислоти.
Калію.
Кальцію.
Магнію.
Натрію.
Фосфору.
Марганцю.
Заліза.
Кремнію.
Цинку.
Йода.
Корисних жирних кислот Омега-3 і Омега-6.


Цікаво знати:
У жирі рибної ікри йоду більше, ніж в жирі м'яса самої риби.


При яких захворюваннях рекомендують чорну ікру.


Чорна ікра - відомий делікатес

Існують проблеми зі здоров'ям, коли лікарі рекомендують вживати чорну ікру. наприклад:

• У разі нестачі заліза в організмі людини.
• У випадках, коли відчувається нестача йоду.
• З'їдаючи щодня по одному бутерброду з чорною ікрою, реально поліпшити стан кісток і шкіри.
• Наявність фосфору в чорній ікрі робить позитивний вплив на діяльність центральної нервової системи. Крім цього, вдасться позбутися від безсоння, перевтоми і підвищеної дратівливості.
• Наявність в чорній ікрі мікроелементів дозволяє поліпшити пам'ять і підвищити імунітет, оптимізувати функції головного мозку, поліпшити кровообіг і зменшити ймовірність утворення тромбів.
• Чорну ікру рекомендується вживати людям, схильним до розвитку серцево-судинних захворювань.
• Наявність в чорній ікрі жирних кислот Омега-3 і Омега-6 попереджає появу злоякісних новоутворень, а також підвищує опірність організму проти простудних захворювань, вірусних і бактеріальних інфекцій.
• Вживання чорної ікри покращує зір.
• Вживання чорної ікри настійно рекомендується тим людям, які страждають на повноту.
• І нарешті, чорна ікра - це сильний природний афродизіак, стимулюючий в організмі вироблення тестостерону і серотоніну. Іншими словами, вживання подібного продукту особливо рекомендовано сильній половині людства.

Користь ікри для вагітних жінок.


У процесі вагітності можливі різні побічні ефекти, пов'язані з нестачею в організмі жінки різних мікроелементів, в тому числі і заліза. Що стосується чорної ікри, то в ній досить заліза і її настійно рекомендують до вживання вагітним жінкам.

Крім заліза, в цьому продукті є достатня кількість вітаміну Д, який сприяє більш повноцінному засвоєнню організмом кальцію. Цей фактор має величезне значення в період формування плоду майбутньої дитини.

Наявність фолієвої кислоти сприяє нормальному перебігу вагітності в першому триместрі. Крім цього, в чорній ікрі виявлені і інші, не менш корисні компоненти, без яких неможлива нормальна життєдіяльність людини.

Косметологія і чорна ікра.


Косметологи також зацікавилися чорною ікрою, завдяки наявності в ній безлічі корисних складових. Компоненти, які знаходяться в ній дозволяють підтримувати здоров'я волосся і шкіри. Особливо, це актуально для жіночої статі, вік яких «перевалив» за 35 років. На жаль, є один істотний мінус - це непомірна ціна косметики, виробленої на основі чорної ікри. Тому, випускається подібна продукція не великими партіями, що робить її доступною для обмежених верств населення.

Протипоказання.


Як правило, чорна ікра (та й червона) продаються в магазинах в консервованому вигляді. А це означає головне: в ній знаходяться консерванти і непомірна кількість солі, що не може не вплинути негативно на здоров'я людини, викликаючи індивідуальну непереносимість до даного продукту. У чорної консервованої ікрі присутні такі консерванти, як сорбінова кислота і уротропін. Відповідно до ГОСТу ці компоненти не заборонені до застосування.

Збільшення норм споживання чорної ікри здатне привести до порушення водно-соляного балансу. Подібні наслідки небезпечні для тих категорій людей, які схильні до гіпертонії або страждають на хвороби нирок. Такі негативні наслідки небезпечні так само і для людей, хворих на ішемічну хворобу серця.

Чорна ікра багата на білок, який здатний негативно вплинути на стан людей, які страждають на алергію. Крім цього, маленькі діти, віком до 3-х років ще не готові до вживання чорної ікри і будь-який інший, в зв'язку зі слабкою роботою шлунково-кишкового тракту.

Чорна ікра - це дуже смачний, але дорогий продукт, який не кожному по кишені. Крім усього іншого, в наші дні чорна ікра вважається справжнім делікатесом, яку важко дістати. Незважаючи на це, при бажанні і наявності коштів, чорну ікру можна купити і поповнити свій організм вітамінами і мікроелементами. Її не слід їсти багато, досить з'їсти кілька чайних ложок за один день і організм поповниться всіма потрібними вітамінами і мікроелементами. Надмірне споживання продукту не піде на користь, оскільки організм засвоїть рівно стільки поживних речовин, скільки йому необхідно.

Звідки в Україні береться чорна ікра?


Переглянути
← Як визначити брехливу людину? Великі імперії минулого, які все ще вражають істориків →

Читайте также:

Як приготувати сметану

Як приготувати сметану

Багато хто знає, що сметана - дуже корисний і популярний молочний продукт, який засвоюється організмом людини краще молока або сиру. Сметана, як і більшість молочних продуктів, містить безліч корис...
Чому вікна і двері в літаку закруглені

Чому вікна і двері в літаку закруглені

На зорі авіації літаки були зовсім іншими, ніж зараз, і багато рішень впроваджувалися після чергової катастрофи, що забрала нові людські життя. Навіть двері з ілюмінаторами стали робити закруг...
Рецепти засолювання сала

Рецепти засолювання сала

Кажуть, зазвичай найкраще сало це те, яке засолиювали ви самі. Способів засолювання сала багато. Але найшвидший спосіб засолювання - це «мокрим» способом, тобто, в розсолі. Сало витримується в ро...
Як змусити себе виконати будь-яку справу?

Як змусити себе виконати будь-яку справу?

Не тільки на роботі, але і в побуті, в повсякденному житті людина стикається зі справами, за які їй не хочеться братися. Навіть якщо справа термінова, людина буде всима силами намагатися відтягнути...
Желе і його кулінарні можливості

Желе і його кулінарні можливості

Желе - блюдо універсальне, оскільки не має власного смаку. Його різноманітність залежить лише від фантазії і майстерності господині. Наші мами не часто балували нас навіть солодким варіантом ц...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз