Цукор і сіль: чи відмовлятися від цих двох харчових добавок?
Цукор і сіль - два компонента, про шкоду яких можна прочитати зараз всюди. Однак багато хто відмовляється вірити в їх негативний ефект, говорячи про користь цих продуктів для життя та здоров'я.
Давайте спробуємо розібратися, наскільки ці «білі смерті» шкідливі насправді і як від них можна відмовитися.
Цукор і сіль: в чому ж полягає шкода?
1. Немає біологічної цінності - складається тільки з вуглеводів, які легко засвоюються.
2. Підвищена калорійність - в результаті дуже швидка надбавка у вазі.
3. Ризик серцево-судинних захворювань.
4. Розвивається карієс.
5. Цукор викликає вугровий висип.
6. У дітей підвищується ризик розвитку діатезу (схильності до алергії).
Тобто, користі абсолютно ніякої, хіба що тільки явне збільшення енергії (стрибок інсуліну в крові), проте і він недостатньо тривалий. Через короткий період часу ви все одно відчуєте голод, занепад сил і різку зміну настрою.
1. Затримує воду в організмі - в результаті ви отримуєте набряки і зайву вагу.
2. Негативний вплив на суглоби.
3. Загроза підвищення артеріального тиску.
Звичайно, повністю виключити ці два інгредієнти досить складно, тому що це саме ті смакові добавки, які допомагають відчувати їжу набагато краще. Однак найголовніший негативний ефект полягає в тому, що вони викликають звикання. Після вживання солодкої або солоної їжі людині складно відмовитися від цих добавок, тому що вся їжа здається позбавлена смаку.
1. Замініть їх на спеції.
Існує стільки приправ, зокрема, пряних, які допоможуть наділити блюдо ароматом і неповторним смаком. Для солодощів включайте в рецепт корицю або ваніль, а для аромату, наприклад, - куркуму.
2. Замініть сіль на сушену морську капусту.
У ній міститься величезна кількість корисних речовин і мінералів, а крім того - вона дуже смачна.
3. Часник або зелень.
Часник взагалі славиться своїми корисними організму властивостями. Він неймовірно смачний і ароматний, а ще й викликає апетит. Зелень, в свою чергу, також додає приємні і пікантні нотки страви. Якщо ж ви не любите часник, замініть його на сухий часник - смак буде той же, а ось неприємний запах буде відсутнім. У сезони, коли відсутня свіжа зелень, її також можна замінити на сушену.
4. Заправляйте блюдо.
У випадку з салатами, наприклад, можна додати лимонний сік, оливкову олію, гірчицю або бальзамічний оцет. І повірте, спробувавши блюдо, ви навіть не помітите відсутність солі.
5. Шукайте альтернативу.
Чому ж обов'язково додавати в блюдо цукор? Можна ж використовувати для приготування, наприклад, мед. Крім насиченого смаку, він також несе корисні речовини. Деякі віддають перевагу кленовому сиропу або сиропу топінамбура. Головне - експериментувати і знайти щось своє.
6. Їжте фрукти і ягоди.
Зовсім відмовитися від цукру, звичайно ж, не вийде. Однак можна виключити саме білий рафінований цукор, найшкідливіший вид. Але ось фруктоза міститься у фруктах і ягодах, вона легше засвоюється і більш корисна для організму.
Повірте, відмова від цих двох добавок принесе у ваше життя справжню гастрономічну свободу. Ви більше не будете відчувати себе залежними, не будете зриватися на вживання шкідливої їжі і навчитеся себе контролювати. Більш того, у вас перестане скакати настрій, ви будете енергійні і активні.
Що стосується вашого зовнішнього вигляду, піде набряклість, покращиться стан шкіри, перестане додаватися зайва вага, а ви будете виглядати бадьоро! Ніколи не пізно виключити щось зі свого раціону і стати на шлях здорового способу життя!
Давайте спробуємо розібратися, наскільки ці «білі смерті» шкідливі насправді і як від них можна відмовитися.
Цукор і сіль: в чому ж полягає шкода?
Цукор.
1. Немає біологічної цінності - складається тільки з вуглеводів, які легко засвоюються.
2. Підвищена калорійність - в результаті дуже швидка надбавка у вазі.
3. Ризик серцево-судинних захворювань.
4. Розвивається карієс.
5. Цукор викликає вугровий висип.
6. У дітей підвищується ризик розвитку діатезу (схильності до алергії).
Тобто, користі абсолютно ніякої, хіба що тільки явне збільшення енергії (стрибок інсуліну в крові), проте і він недостатньо тривалий. Через короткий період часу ви все одно відчуєте голод, занепад сил і різку зміну настрою.
Сіль.
1. Затримує воду в організмі - в результаті ви отримуєте набряки і зайву вагу.
2. Негативний вплив на суглоби.
3. Загроза підвищення артеріального тиску.
Звичайно, повністю виключити ці два інгредієнти досить складно, тому що це саме ті смакові добавки, які допомагають відчувати їжу набагато краще. Однак найголовніший негативний ефект полягає в тому, що вони викликають звикання. Після вживання солодкої або солоної їжі людині складно відмовитися від цих добавок, тому що вся їжа здається позбавлена смаку.
Як же бути? Як і чим замінити сіль і цукор або зовсім відмовитися від них?
1. Замініть їх на спеції.
Існує стільки приправ, зокрема, пряних, які допоможуть наділити блюдо ароматом і неповторним смаком. Для солодощів включайте в рецепт корицю або ваніль, а для аромату, наприклад, - куркуму.
2. Замініть сіль на сушену морську капусту.
У ній міститься величезна кількість корисних речовин і мінералів, а крім того - вона дуже смачна.
3. Часник або зелень.
Часник взагалі славиться своїми корисними організму властивостями. Він неймовірно смачний і ароматний, а ще й викликає апетит. Зелень, в свою чергу, також додає приємні і пікантні нотки страви. Якщо ж ви не любите часник, замініть його на сухий часник - смак буде той же, а ось неприємний запах буде відсутнім. У сезони, коли відсутня свіжа зелень, її також можна замінити на сушену.
4. Заправляйте блюдо.
У випадку з салатами, наприклад, можна додати лимонний сік, оливкову олію, гірчицю або бальзамічний оцет. І повірте, спробувавши блюдо, ви навіть не помітите відсутність солі.
5. Шукайте альтернативу.
Чому ж обов'язково додавати в блюдо цукор? Можна ж використовувати для приготування, наприклад, мед. Крім насиченого смаку, він також несе корисні речовини. Деякі віддають перевагу кленовому сиропу або сиропу топінамбура. Головне - експериментувати і знайти щось своє.
6. Їжте фрукти і ягоди.
Зовсім відмовитися від цукру, звичайно ж, не вийде. Однак можна виключити саме білий рафінований цукор, найшкідливіший вид. Але ось фруктоза міститься у фруктах і ягодах, вона легше засвоюється і більш корисна для організму.
Повірте, відмова від цих двох добавок принесе у ваше життя справжню гастрономічну свободу. Ви більше не будете відчувати себе залежними, не будете зриватися на вживання шкідливої їжі і навчитеся себе контролювати. Більш того, у вас перестане скакати настрій, ви будете енергійні і активні.
Що стосується вашого зовнішнього вигляду, піде набряклість, покращиться стан шкіри, перестане додаватися зайва вага, а ви будете виглядати бадьоро! Ніколи не пізно виключити щось зі свого раціону і стати на шлях здорового способу життя!