Як цукор впливає на мозок

  • Опубліковано:
  • Блог: Мої нотатки
  • Категорія: Здоров'я
  • Редагувалось: 1 раз — 25 березня 2019
0
: 0

81

У дитинстві практично всіх батьки обмежували в споживанні цукерок, шоколаду та інших солодощів. Дорослі люди прекрасно розуміють, що цукор погано впливає на мозок і організм в цілому. Однак мало хто серйозно замислюється про наслідки. Дуже складно відмовитися від смачних булочок, морозива, пончиків, шоколадок. Мозок дає сигнал, починається рясне слиновиділення і рука сама тягнеться до цих шкідливих солодощів.

Як цукор впливає на мозок

Чому так відбувається?

Цукор - це цілий термін, яким описують клас молекул під назвою вуглеводи. Їх можна знайти в багатьох продуктах і напоях.

Глюкоза, фруктоза, сахароза, мальтоза - це теж цукор.

Він є практично скрізь. Тому важливо розуміти, який він має вплив на мозок.

Як цукор впливає на мозок

Коли ви з'їдаєте продукт, що містить цукор, вам захочеться ще. Наприклад, пожуйте трохи пластівців або шматочок молочного шоколаду. Смакові рецептори, що знаходяться на язиці, активуються і посилають сигнал в мозковий стовбур, а потім і в безліч відділів переднього мозку. Одним з них є кора, яка точково відповідає за розпізнавання різних смаків: гіркого, солоного, гострого і солодкого.

Що відбувається далі:

включається система заохочень, що складається з хімічних і електричних потоків. Саме вона керує вашим «хочу ще». Наступна цукерка або шматочок торта - вже не свідоме рішення. Якщо система заохочень надмірно активна, то втрата контролю гарантована.

Однак шоколадка відправляється далі в подорож по кишечнику. Логічно, що її попереду чекає нелегка доля. Але рецептори солодкого є і в кишечнику. Вони теж посилають сигнали в мозок, наприклад, що ви наїлися, або потрібно більше інсуліну для перетравлення цукру. Важливу роль в цьому процесі заохочення грає нейромедіатор - дофамін. Людина не може позбутися роками від шкідливих звичок саме через його підвищеної активності.

Споживання алкоголю, куріння, наркотики і цукор (з меншою силою), збуджують цей нейромедіатор і тому постійно хочеться ще. Звичайна їжа теж є збудником дофаміну, але його рівень тримається в межах норми.

Якщо щодня їсти звичні для організму продуктами і лише іноді дозволяти собі після основного прийому їжі щось солодке, то мозок не буде так гостро на це реагувати.

Як цукор впливає на мозок

Вживання цукру на регулярній основі загрожує тим, що рівень цього нейромедіатора виявиться підвищеним. Ви станете відчувати себе добре знову і знову, процес заохочення запуститься і зупинитися буде вже складніше. Це схоже на закільцований ефект доміно. Але колись доведеться обірвати ланцюжок і обмежити надходження солодощів в організм.

Неприємний факт, який встановили вчені з Колумбійського університету, - цукор здатний провокувати хворобу Альцгеймера. Підвищений інсулін негативно позначається на роботі відділів мозку, що відповідають за когнітивні функції.

Спочатку розвивається діабет другого типу, а потім і хвороба Альцгеймера. У людей, які споживали 30-40 грам цукру на добу, ризики розвитку дисфункції головного мозку були на 35% більше, ніж у тих, хто отримував цукор з нормальною їжею (5-7 грамів на добу).

Цукор - це ворог. Однак лякатися не варто. Повністю виключити його зі свого життя не вийде - він міститься практично в будь-яких продуктах.

Що необхідно зробити в першу чергу:


• відмовитися від газованої води і покупних соків;
• викинути рафінований цукор;
• для солодкості чаю або їжі використовувати стевію або агаву;
• замінити солодощі на фрукти і сухофрукти.


Ці кроки поступово допоможуть позбутися від залежності і вирівняти рівень дофаміну. Також ви можете дозволити собі печиво або бублик раз в тиждень, але колишнього задоволення від них не отримаєте. Відвикання може тривати два тижні, а може і місяць. Найголовніше - прислухатися до свого організму і набратися терпіння.
← У вас є шкідливі звички, від яких ви хотіли би позбутися? Турбує щитовидка? Чим це загрожує, і як розпізнати проблему вчасно →

Читайте также:

Ознаки гострої нестачі вітамінів в організмі

Ознаки гострої нестачі вітамінів в організмі

Дефіцит вітамінів пов'язаний перш за все з їх недостатнім надходженням в організм разом з продуктами харчування, і він дуже помітно позначається на зовнішньому вигляді, звичайно ж, не в кращу сторо...
Вплив риб'ячого жиру на організм

Вплив риб'ячого жиру на організм

У риб'ячого жиру давня слава огидного, але надзвичайно корисного продукту. Наскільки це і правда корисно? Всі перелічені нижче властивості науково доведені: ось, що трапиться з тілом, якщо по...
Як позбутися головного болю без таблеток

Як позбутися головного болю без таблеток

• Чому іноді виникає головний біль? • Як позбутися головного болю? • У чому полягає профілактика? Знаючи відповіді на ці питання, ви зможете допомогти собі впоратися з цією недугою. Здоров'я -...
Цукор і сіль: чи відмовлятися від цих двох харчових добавок?

Цукор і сіль: чи відмовлятися від цих двох харчових добавок?

Цукор і сіль - два компонента, про шкоду яких можна прочитати зараз всюди. Однак багато хто відмовляється вірити в їх негативний ефект, говорячи про користь цих продуктів для життя та здоров'я. ...
Мікроскопічні роботи

Мікроскопічні роботи

Цих роботів можна ввести в будь-який організм за допомогою шприца. Ідея мікроскопічних роботів, призначених для доставки ліків в глибини живих організмів, не нова. Як правило, вони здатні працюват...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз