Як давати чайові в різних країнах
Чайові можуть збивати з пантелику, оскільки, як ви розумієте, все залежить від країни, де ви перебуваєте. Десь залишати чайові може вважатися поганим тоном і навіть образою, а десь - якраз навпаки. Хочете знати ази цієї в принципі нескладною науки?
Організований мандрівник заздалегідь готується до будь-яких витрат. Наявність місцевої валюти вкрай важливо, оскільки обмін грошей в деяких країнах може бути утруднене. Крім того, іноді неможливо включити чайові в рахунок при оплаті банківською картою.
У деяких країнах (наприклад, в Японії, Китаї, Південній Кореї, Французької Полінезії) обслуговуючий персонал може бути ображений чайовими, оскільки висококласне обслуговування є частиною їх культури. Якщо ви пропонуєте чайові, скажімо, співробітникам японського ріокана, таксисту або гіду, обов'язково покладіть купюри в конверт, складіть дві руки, вклоніться або кивніть. Завжди ставте питання про можливість чайових в знак вдячності, при цьому дивлячись вниз. Не наполягайте, якщо вам відмовлять. У Французькій Полінезії, наприклад, чайові взагалі вважаються образою і змушують людей відчувати себе нижче вас. Якщо ви сумніваєтеся, просто цього не робіть.
В Індії, наприклад, переконайтеся, що вам дійсно зробили послугу, яка вимагає чайових. Іноді вас просто оточують жебраки, отже, ваша щедрість в цьому випадку ні до чого. Так як це вкрай бідна країна, краще купіть у них якийсь товар або найміть для виконання невеликої роботи, але тільки не давайте гроші просто так з почуття людинолюбства.
Багато закладів в Британії, а також у Чилі, Бразилії, Португалії вже включають оплату за обслуговування. А ось Дубай є винятком, де додана оплата за сервіс зазвичай належить власнику, а не обслуговуючій вас людині. Якщо хочете, можете віддячити офіціанта особисто. І подивіться, що написано в рахунку: «послуги» або «податок». І примітка по Бразилії: тут чайові небажані, хоча бразильці були б не проти з причини невеликої зарплати. Хоча у великих туристичних місцях персонал все ж звик отримувати невеликі суми.
В Ісландії (і в багатьох європейських країнах) чайові не потрібні і не очікуються. Ресторани зазвичай включають оплату за обслуговування (10%) в рахунок, проте не соромтеся залишити 10-15% у разі відмінного сервісу. Таксисти, перукарі та гіди вже враховують чайові в своїх цінах. І кілька слів про Лондон: хоча чайові там не завжди необхідні, практика показує інше. У ресторані або кафе прийнято залишати 10-15%, проте в таких закладах часто додається ще й оплата за обслуговування (в районі 12,5%), тим більше, якщо ви їсте немаленькою компанії. Перевіряйте принесений рахунок до того, як залишити чайові: коли оплата за обслуговування вже включена в суму, тоді не залишайте нічого (якщо, звичайно, ви самі цього не хочете). Для таксі чайові - це 10-15% від тарифу.
ПАР - це країна, де чайові вітаються. Їх слід давати офіціанту, покоївці, таксисту і гіду. Якщо ви хочете відправитися в спа-салон, запитайте на рецепції, допускаються чайові, хоча, як правило, ця сума включена у вартість послуг.
Тепер відправимося в Ізраїль. Тут люди зазвичай дякують офіціантів і барменів в розмірі 10-12%, а за дійсно шикарне обслуговування ви можете розщедритися на 15%.
У Данії, Бельгії, Швейцарії та інших розвинених країнах Європи ви можете заощадити. Персоналу тут досить добре платять, тому давати чайові не варто, оскільки це вже закладено в рахунок. У Данії таке правило поширюється на таксистів, барменів і швейцарів. А, наприклад, в Швейцарії навіть прописано в законодавстві, що сервісна оплата включається в озвучувану ціну, тому у вас немає необхідності дякувати додатково.
Хоча в багатьох країнах Європи чайові не залишають, Чехія, Греція, Італія, Іспанія і ряд інших країн від них не відмовляються. Наприклад, коли ви вечеряєте або замовляєте таксі в Греції, залиште чайові від 5 до 10% (залежить від рівня обслуговування), і вам будуть дуже вдячні. Також буде ввічливо з вашого боку віддячити невеликою сумою покоївку готелю і екскурсовода.
1. Запасіться заздалегідь місцевою валютою.
Організований мандрівник заздалегідь готується до будь-яких витрат. Наявність місцевої валюти вкрай важливо, оскільки обмін грошей в деяких країнах може бути утруднене. Крім того, іноді неможливо включити чайові в рахунок при оплаті банківською картою.
2. Коли не давати чайові.
У деяких країнах (наприклад, в Японії, Китаї, Південній Кореї, Французької Полінезії) обслуговуючий персонал може бути ображений чайовими, оскільки висококласне обслуговування є частиною їх культури. Якщо ви пропонуєте чайові, скажімо, співробітникам японського ріокана, таксисту або гіду, обов'язково покладіть купюри в конверт, складіть дві руки, вклоніться або кивніть. Завжди ставте питання про можливість чайових в знак вдячності, при цьому дивлячись вниз. Не наполягайте, якщо вам відмовлять. У Французькій Полінезії, наприклад, чайові взагалі вважаються образою і змушують людей відчувати себе нижче вас. Якщо ви сумніваєтеся, просто цього не робіть.
3. Чайові виключно за наданий сервіс.
В Індії, наприклад, переконайтеся, що вам дійсно зробили послугу, яка вимагає чайових. Іноді вас просто оточують жебраки, отже, ваша щедрість в цьому випадку ні до чого. Так як це вкрай бідна країна, краще купіть у них якийсь товар або найміть для виконання невеликої роботи, але тільки не давайте гроші просто так з почуття людинолюбства.
4. Перевірте рахунок, а потім давайте або не давайте чайові.
Багато закладів в Британії, а також у Чилі, Бразилії, Португалії вже включають оплату за обслуговування. А ось Дубай є винятком, де додана оплата за сервіс зазвичай належить власнику, а не обслуговуючій вас людині. Якщо хочете, можете віддячити офіціанта особисто. І подивіться, що написано в рахунку: «послуги» або «податок». І примітка по Бразилії: тут чайові небажані, хоча бразильці були б не проти з причини невеликої зарплати. Хоча у великих туристичних місцях персонал все ж звик отримувати невеликі суми.
5. Коли ви захочете додати ще.
В Ісландії (і в багатьох європейських країнах) чайові не потрібні і не очікуються. Ресторани зазвичай включають оплату за обслуговування (10%) в рахунок, проте не соромтеся залишити 10-15% у разі відмінного сервісу. Таксисти, перукарі та гіди вже враховують чайові в своїх цінах. І кілька слів про Лондон: хоча чайові там не завжди необхідні, практика показує інше. У ресторані або кафе прийнято залишати 10-15%, проте в таких закладах часто додається ще й оплата за обслуговування (в районі 12,5%), тим більше, якщо ви їсте немаленькою компанії. Перевіряйте принесений рахунок до того, як залишити чайові: коли оплата за обслуговування вже включена в суму, тоді не залишайте нічого (якщо, звичайно, ви самі цього не хочете). Для таксі чайові - це 10-15% від тарифу.
6. Чайові очікуються.
ПАР - це країна, де чайові вітаються. Їх слід давати офіціанту, покоївці, таксисту і гіду. Якщо ви хочете відправитися в спа-салон, запитайте на рецепції, допускаються чайові, хоча, як правило, ця сума включена у вартість послуг.
Тепер відправимося в Ізраїль. Тут люди зазвичай дякують офіціантів і барменів в розмірі 10-12%, а за дійсно шикарне обслуговування ви можете розщедритися на 15%.
7. Не давайте чайові.
У Данії, Бельгії, Швейцарії та інших розвинених країнах Європи ви можете заощадити. Персоналу тут досить добре платять, тому давати чайові не варто, оскільки це вже закладено в рахунок. У Данії таке правило поширюється на таксистів, барменів і швейцарів. А, наприклад, в Швейцарії навіть прописано в законодавстві, що сервісна оплата включається в озвучувану ціну, тому у вас немає необхідності дякувати додатково.
8. Європейські виключення.
Хоча в багатьох країнах Європи чайові не залишають, Чехія, Греція, Італія, Іспанія і ряд інших країн від них не відмовляються. Наприклад, коли ви вечеряєте або замовляєте таксі в Греції, залиште чайові від 5 до 10% (залежить від рівня обслуговування), і вам будуть дуже вдячні. Також буде ввічливо з вашого боку віддячити невеликою сумою покоївку готелю і екскурсовода.