Як давати чайові в різних країнах

  • Опубліковано:
  • Блог: Мої нотатки
  • Категорія: Цікаве
  • Редагувалось: 1 раз — 17 березня 2018
0
: 0

892

Чайові можуть збивати з пантелику, оскільки, як ви розумієте, все залежить від країни, де ви перебуваєте. Десь залишати чайові може вважатися поганим тоном і навіть образою, а десь - якраз навпаки. Хочете знати ази цієї в принципі нескладною науки?

Як давати чайові в різних країнах

1. Запасіться заздалегідь місцевою валютою.


Організований мандрівник заздалегідь готується до будь-яких витрат. Наявність місцевої валюти вкрай важливо, оскільки обмін грошей в деяких країнах може бути утруднене. Крім того, іноді неможливо включити чайові в рахунок при оплаті банківською картою.

2. Коли не давати чайові.


У деяких країнах (наприклад, в Японії, Китаї, Південній Кореї, Французької Полінезії) обслуговуючий персонал може бути ображений чайовими, оскільки висококласне обслуговування є частиною їх культури. Якщо ви пропонуєте чайові, скажімо, співробітникам японського ріокана, таксисту або гіду, обов'язково покладіть купюри в конверт, складіть дві руки, вклоніться або кивніть. Завжди ставте питання про можливість чайових в знак вдячності, при цьому дивлячись вниз. Не наполягайте, якщо вам відмовлять. У Французькій Полінезії, наприклад, чайові взагалі вважаються образою і змушують людей відчувати себе нижче вас. Якщо ви сумніваєтеся, просто цього не робіть.

3. Чайові виключно за наданий сервіс.


В Індії, наприклад, переконайтеся, що вам дійсно зробили послугу, яка вимагає чайових. Іноді вас просто оточують жебраки, отже, ваша щедрість в цьому випадку ні до чого. Так як це вкрай бідна країна, краще купіть у них якийсь товар або найміть для виконання невеликої роботи, але тільки не давайте гроші просто так з почуття людинолюбства.

4. Перевірте рахунок, а потім давайте або не давайте чайові.


Багато закладів в Британії, а також у Чилі, Бразилії, Португалії вже включають оплату за обслуговування. А ось Дубай є винятком, де додана оплата за сервіс зазвичай належить власнику, а не обслуговуючій вас людині. Якщо хочете, можете віддячити офіціанта особисто. І подивіться, що написано в рахунку: «послуги» або «податок». І примітка по Бразилії: тут чайові небажані, хоча бразильці були б не проти з причини невеликої зарплати. Хоча у великих туристичних місцях персонал все ж звик отримувати невеликі суми.

5. Коли ви захочете додати ще.


В Ісландії (і в багатьох європейських країнах) чайові не потрібні і не очікуються. Ресторани зазвичай включають оплату за обслуговування (10%) в рахунок, проте не соромтеся залишити 10-15% у разі відмінного сервісу. Таксисти, перукарі та гіди вже враховують чайові в своїх цінах. І кілька слів про Лондон: хоча чайові там не завжди необхідні, практика показує інше. У ресторані або кафе прийнято залишати 10-15%, проте в таких закладах часто додається ще й оплата за обслуговування (в районі 12,5%), тим більше, якщо ви їсте немаленькою компанії. Перевіряйте принесений рахунок до того, як залишити чайові: коли оплата за обслуговування вже включена в суму, тоді не залишайте нічого (якщо, звичайно, ви самі цього не хочете). Для таксі чайові - це 10-15% від тарифу.

6. Чайові очікуються.


ПАР - це країна, де чайові вітаються. Їх слід давати офіціанту, покоївці, таксисту і гіду. Якщо ви хочете відправитися в спа-салон, запитайте на рецепції, допускаються чайові, хоча, як правило, ця сума включена у вартість послуг.
Тепер відправимося в Ізраїль. Тут люди зазвичай дякують офіціантів і барменів в розмірі 10-12%, а за дійсно шикарне обслуговування ви можете розщедритися на 15%.

7. Не давайте чайові.


У Данії, Бельгії, Швейцарії та інших розвинених країнах Європи ви можете заощадити. Персоналу тут досить добре платять, тому давати чайові не варто, оскільки це вже закладено в рахунок. У Данії таке правило поширюється на таксистів, барменів і швейцарів. А, наприклад, в Швейцарії навіть прописано в законодавстві, що сервісна оплата включається в озвучувану ціну, тому у вас немає необхідності дякувати додатково.

8. Європейські виключення.


Хоча в багатьох країнах Європи чайові не залишають, Чехія, Греція, Італія, Іспанія і ряд інших країн від них не відмовляються. Наприклад, коли ви вечеряєте або замовляєте таксі в Греції, залиште чайові від 5 до 10% (залежить від рівня обслуговування), і вам будуть дуже вдячні. Також буде ввічливо з вашого боку віддячити невеликою сумою покоївку готелю і екскурсовода.
← Від цих людей потрібно триматися подалі Цікаві факти про банківську систему →

Читайте также:

Поведінкова економіка: які помилки з грошима ми здійснюємо

Поведінкова економіка: які помилки з грошима ми здійснюємо

Тільки згадайте, куди дівається зарплата. Більша її частина витрачається в перший же день на продукти або оплату безглуздого кредиту, і доводиться жити місяць на копійки. Порівнюючи образ людини в ...
Як в різних країнах поводяться з грошима

Як в різних країнах поводяться з грошима

Після того, як дитині виповнюється шість місяців, його дитячу ручку поміщають в кишеню батька, звідки дитина інстинктивно дістає гроші, які може схопити. На ці гроші батько купує горіхи, фрукти і п...
Штучне щастя - залежність 21-го століття

Штучне щастя - залежність 21-го століття

Коли у тебе є дорога машина, красиві речі, дорогий будинок і інші символи статусу, ти починаєш відчувати як ніби ти коштуєш дорожче і піднімаєшся на рівень вище над тими, у кого всього цього немає....
Як здійснювати покупки розумно

Як здійснювати покупки розумно

Дуже часто трапляється таке: придбали річ, заплатили за неї чимало, а задоволення і почуття радості немає зовсім. Це трапляється часто-густо і знайоме таке відчуття дуже багатьом. Розчаруванн...
Далай-ламу запитали, що його найбільше дивує в цьому світі

Далай-ламу запитали, що його найбільше дивує в цьому світі

Під час одного з інтерв'ю Далай-ламу запитали, що його найбільше дивує в цьому світі. Його відповідь дійсно змушує зупинитися і задуматися ... «Найбільше мене дивує людська природа. Тому що лю...

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз