Які готові страви можна заморожувати
Іноді дуже хочеться приготувати багато їжі заздалегідь. На пару тижнів, наприклад. Але от питання, як її зберегти. Далеко не всі страви простоять в холодильнику стільки часу. Якщо є велика морозилка, то можна їжу заморозити. А потім потихеньку розморожувати і поступово з'їдати.
До речі, це дуже зручно, якщо ви хочете допомогти своїм старшим родичам. Вони зможуть харчуватися домашніми обідами довгий час, не доведеться приїжджати до них готувати пару раз в тиждень.
Розбираємося, які страви або заготовки для них можна заморозити.
Корисні поради.
Потрібно мати на увазі, що заморозка (особливо - в звичайній морозильній камері) негативно впливає на продукт, позбавляє його вологи. Щоб зменшити цю шкоду:
✓ дуже добре запаковуйте будь-який продукт;
✓ заморожувати тільки великі шматки, які не нарізайте перед заморожуванням;
✓ розморожувати продукти повільно, не знімаючи упаковки, в плюсовій камері холодильника, діставайте для розморожування за добу до передбачуваного вживання;
✓ якщо вдома є прилад для вакуумної упаковки продуктів, обов'язково використовуйте його.
Салати з огірків-помідорів із зеленню заморожувати не можна. І взагалі салатні листя, огірки не треба заморожувати, з усього салатного набору заморожуванню піддаються тільки болгарський перець.
А ось ситні салати на зразок олів'є заморозити можна, але тільки без огірків (солоних або свіжих) і без майонезу. Майте на увазі, що нарізаний салат після розморожування втратить в смаку, так що заморожувати його треба тільки в крайньому випадку.
Відмінний варіант для заморозки, багато господинь розливають бульйон по формах для льоду або невеликих контейнерів і заморожують. Так у них завжди є трохи бульйону для соусу або підливи. Бульйон треба заморожувати без овочів, моркви, цибулі.
Відмінно переносять заморозку заправні супи. Замороження - це взагалі один із старовинних методів приготування та зберігання добових щей. Зимою їх варили в печі і заморожували на вулиці, потім розігрівали і їли. Завдяки заморожуванню щі виходили дуже насичені і смачні. Борщі і солянки теж можна заморозити. Головне, щоб в супі не було круп.
Суп потрібно перелити в термостійкі банки або контейнери. Найкраще розлити його по декільком банкам, щоб розморожувати порційно, після розморожування він може дуже швидко зіпсуватися. Якщо в супі є шматок м'яса або курки, то його краще заморозити окремо. Рибні супи заморожувати не можна. Також як і супи-пюре, які при розморожуванні розшаровуються.
Котлети відмінно піддаються заморожуванню. Можна зберегти вже підсмажені котлети, а можна зробити фарш, зліпити котлети, обваляти їх в паніровці або в борошні і заморозити так. Коли будете смажити, просто кидаєте на сковороду морожені, обсмажуєте трохи і тільки потім додаєте масло.
Відбивні можна заморозити готовими, а можна, як у випадку з котлетами, зробити сирі напівфабрикати, обробити, посолити, поперчити - і в морозилку.
Підсмажене м'ясо непогано зберігається в морозилці, але якщо ви заморожували напівфабрикат, то вийде смачніше і соковитіше.
Готові страви з курки, відварені або запечені стегенця, підсмажену грудку, можна заморозити. Але потрібно враховувати, що після розморожування птиця не зможе довго лежати в холодильнику. Тому страви потрібно буде упакувати маленькими порціями: розморозивши, відразу з'ївши.
Соуси або бульйони, в яких знаходиться курка, потрібно заморожувати окремо від м'яса.
Відмінно заморожувати напівфабрикат для голубців, просто сирий фарш, загорнутий в капустяне листя. Після морозилки їх потрібно згасити в соусі або в сметані. Та ж ситуація з фаршированим перцем.
Можна заморожувати овочеве і м'ясне рагу (без соусу), але тільки намагайтеся не дозволяти їм бовтатися в морозилці по півроку, після розморожування вони стануть не смачними. Оптимальний термін зберігання - пара місяців.
А ось бефстроганов і гуляш краще не заморожувати. Взагалі страви, де дуже багато соусу заморожувати можна лише окремо від нього. Тобто м'ясо треба відокремити від соусу, що в разі бефстроганова не представляється можливим.
Можна заморожувати солону рибу, але тільки одним шматком. Якщо заздалегідь нарізати, то скибочки втратять занадто багато вологи. Запечену і відварну рибу теж можна заморозити, але після розморожування її потрібно швидко з'їсти.
Картоплю краще не морозити, після цієї операції вона буде слизова і сіра. А ось рис і макарони заморозити можна.
Найкраще морозити напівфабрикати: зробити тісто для сирників, обробити їх, обваляти в борошні. Те ж саме можна сказати і про ліниві вареники, їх взагалі заморожувати перед варінням дуже корисно, вони стають щільнішими, менше розварюватимуться.
Сирники можна заморозити і підсмажені.
Також можна заморозити свіжий сир. Врахуйте, що розморожувати його потрібно буде повільно, спочатку переклавши сир в холодильну камеру.
Також добре переносить заморозку сирна запіканка.
Досить добре переносять заморозку. Перед вживанням млинці потрібно обсмажити на сковороді протягом декількох хвилин, а пиріжки розігріти під кришкою, на невеликому вогні.
Багато солодощів відмінно перенесуть в морозилці кілька тижнів. Відмінно піддаються заморожуванню муси, суфле, різні чизкейки, можна заморозити брауні. Але потрібно дуже добре упаковувати десерти, щоб вони втратили якомога менше вологи, тоді при розморожуванні (повільному, в плюсовій камері) вони збережуть гарний зовнішній вигляд і максимум смаку.

До речі, це дуже зручно, якщо ви хочете допомогти своїм старшим родичам. Вони зможуть харчуватися домашніми обідами довгий час, не доведеться приїжджати до них готувати пару раз в тиждень.
Розбираємося, які страви або заготовки для них можна заморозити.
Корисні поради.
Потрібно мати на увазі, що заморозка (особливо - в звичайній морозильній камері) негативно впливає на продукт, позбавляє його вологи. Щоб зменшити цю шкоду:
✓ дуже добре запаковуйте будь-який продукт;
✓ заморожувати тільки великі шматки, які не нарізайте перед заморожуванням;
✓ розморожувати продукти повільно, не знімаючи упаковки, в плюсовій камері холодильника, діставайте для розморожування за добу до передбачуваного вживання;
✓ якщо вдома є прилад для вакуумної упаковки продуктів, обов'язково використовуйте його.
Салати.
Салати з огірків-помідорів із зеленню заморожувати не можна. І взагалі салатні листя, огірки не треба заморожувати, з усього салатного набору заморожуванню піддаються тільки болгарський перець.
А ось ситні салати на зразок олів'є заморозити можна, але тільки без огірків (солоних або свіжих) і без майонезу. Майте на увазі, що нарізаний салат після розморожування втратить в смаку, так що заморожувати його треба тільки в крайньому випадку.
Бульйони.
Відмінний варіант для заморозки, багато господинь розливають бульйон по формах для льоду або невеликих контейнерів і заморожують. Так у них завжди є трохи бульйону для соусу або підливи. Бульйон треба заморожувати без овочів, моркви, цибулі.
Супи.
Відмінно переносять заморозку заправні супи. Замороження - це взагалі один із старовинних методів приготування та зберігання добових щей. Зимою їх варили в печі і заморожували на вулиці, потім розігрівали і їли. Завдяки заморожуванню щі виходили дуже насичені і смачні. Борщі і солянки теж можна заморозити. Головне, щоб в супі не було круп.
Суп потрібно перелити в термостійкі банки або контейнери. Найкраще розлити його по декільком банкам, щоб розморожувати порційно, після розморожування він може дуже швидко зіпсуватися. Якщо в супі є шматок м'яса або курки, то його краще заморозити окремо. Рибні супи заморожувати не можна. Також як і супи-пюре, які при розморожуванні розшаровуються.
Котлети і відбивні.
Котлети відмінно піддаються заморожуванню. Можна зберегти вже підсмажені котлети, а можна зробити фарш, зліпити котлети, обваляти їх в паніровці або в борошні і заморозити так. Коли будете смажити, просто кидаєте на сковороду морожені, обсмажуєте трохи і тільки потім додаєте масло.
Відбивні можна заморозити готовими, а можна, як у випадку з котлетами, зробити сирі напівфабрикати, обробити, посолити, поперчити - і в морозилку.
Підсмажене м'ясо непогано зберігається в морозилці, але якщо ви заморожували напівфабрикат, то вийде смачніше і соковитіше.
Курка.
Готові страви з курки, відварені або запечені стегенця, підсмажену грудку, можна заморозити. Але потрібно враховувати, що після розморожування птиця не зможе довго лежати в холодильнику. Тому страви потрібно буде упакувати маленькими порціями: розморозивши, відразу з'ївши.
Соуси або бульйони, в яких знаходиться курка, потрібно заморожувати окремо від м'яса.
Голубці і фарширований перець.
Відмінно заморожувати напівфабрикат для голубців, просто сирий фарш, загорнутий в капустяне листя. Після морозилки їх потрібно згасити в соусі або в сметані. Та ж ситуація з фаршированим перцем.
Бефстроганов і рагу.
Можна заморожувати овочеве і м'ясне рагу (без соусу), але тільки намагайтеся не дозволяти їм бовтатися в морозилці по півроку, після розморожування вони стануть не смачними. Оптимальний термін зберігання - пара місяців.
А ось бефстроганов і гуляш краще не заморожувати. Взагалі страви, де дуже багато соусу заморожувати можна лише окремо від нього. Тобто м'ясо треба відокремити від соусу, що в разі бефстроганова не представляється можливим.
Риба.
Можна заморожувати солону рибу, але тільки одним шматком. Якщо заздалегідь нарізати, то скибочки втратять занадто багато вологи. Запечену і відварну рибу теж можна заморозити, але після розморожування її потрібно швидко з'їсти.
Гарнір.
Картоплю краще не морозити, після цієї операції вона буде слизова і сіра. А ось рис і макарони заморозити можна.
Сирники і сир.
Найкраще морозити напівфабрикати: зробити тісто для сирників, обробити їх, обваляти в борошні. Те ж саме можна сказати і про ліниві вареники, їх взагалі заморожувати перед варінням дуже корисно, вони стають щільнішими, менше розварюватимуться.
Сирники можна заморозити і підсмажені.
Також можна заморозити свіжий сир. Врахуйте, що розморожувати його потрібно буде повільно, спочатку переклавши сир в холодильну камеру.
Також добре переносить заморозку сирна запіканка.
Млинці та пиріжки.
Досить добре переносять заморозку. Перед вживанням млинці потрібно обсмажити на сковороді протягом декількох хвилин, а пиріжки розігріти під кришкою, на невеликому вогні.
Десерти.
Багато солодощів відмінно перенесуть в морозилці кілька тижнів. Відмінно піддаються заморожуванню муси, суфле, різні чизкейки, можна заморозити брауні. Але потрібно дуже добре упаковувати десерти, щоб вони втратили якомога менше вологи, тоді при розморожуванні (повільному, в плюсовій камері) вони збережуть гарний зовнішній вигляд і максимум смаку.