Як комарі змінили світ?

0
: 0

474

В ході історії шкоду, завдану цими крихітними комахами, визначала долю імперій, паралізувала економічну діяльність і передрікала результат вирішальних воєн. На своєму шляху комарі вбили майже половину людства. У період з 1980 по 2010 рік від малярії щорічно помирало від 1 200 000 до 2 780 000 людей. Згідно зі звітом Всесвітньої Організації Охорони здоров'я за 2017 рік, 435 тисяч людей загинули від малярії (серед 219 мільйонів випадків), з яких дві третини - діти до п'яти років. Це означає, що малярія, можливо, вбила більше людей, ніж будь-яке інше захворювання за всю історію.

Чим небезпечні комарі.


Нешкідливі при першому розгляді, комарі зустрічаються практично у всіх куточках нашої планети. З'явилися на Землі більше 100 мільйонів років тому, комарі налічують близько 3000 різновидів.

Як комарі змінили світ?

Більше за інших поширені комарі звичайні, що мешкають в теплих тропічних регіонах. Їх основна жертва - людина, однак ці комахи не гребують поласувати соком і нектаром рослин, а також кров'ю інших тварин. У теплих і вологих місцях комахи активні протягом року, а ось там, де кліматичні умови змушують людей утеплятися, комарі зимують, впадаючи в сплячку або так звану діапаузу (один із ступенів розвитку комахи).

В ході еволюції комарі пристосувалися переносити вплив негативних температур. Ці комахи примудряються розмножуватися навіть в Арктиці, що вже говорити про помірний і теплий клімат. До слова, немає комарів тільки в одному місці на Землі - Антарктиді.

Що таке малярія?


Як комарі змінили світ?

Ось так виглядає малярія в клітинах крові.

Життя в жарких країнах пов'язане з постійною небезпекою через комарів. Крім малярії, комарі є переносниками лихоманки Денге, що представляє сьогодні серйозну загрозу населенню субтропічних і тропічних регіонів.

Малярія це інфекційне захворювання, що передається людині з укусом самки малярійного комара. У слині комахи, яку комар впорскує під шкіру під час укусу містяться антикоагулянти, які заважають згортання крові. У ній же знаходяться паразити роду Plasmodium, які і є збудниками малярії. Потрапивши в кров, паразити атакують печінку, де і розмножуються, згодом руйнуючи еритроцити - червоні кров'яні клітини.

У Західній і Центральній Африці вчені знайшли свідчення того, що малярія супроводжувала людину протягом історії - вік знайдених археологами скам'янілостей комарів з залишками паразитів оцінюється в 30 млн. років.

Малярія небезпечна тим, що проявляється не відразу. Після укусу може пройти від 1 до 4 тижнів. До симптомів відноситься головний біль, лихоманка, ломота в суглобах, діарея, нудота, втома та інші. Малярія характеризується циклічним перебігом, загострюючись і стихаючи кожні 6 або 10 годин. Варто зазначити, що смертність серед хворих складає від 80 до 90%.

Як комарі змінили світ?

Великий полководець і політик Ганнібал.

Чингісхан, Христофор Колумб, Атілла, Олександр Македонський і багато інших вершителів історії стали жертвами малярії. Невідомо, якою сьогодні була б людська цивілізація якби не комарі. Адже саме завдяки їм Римська імперія зобов'язана порятунком від заклятого ворога Ганнібала і його армії. А скільки всього було потім і не злічити.

Як відрізнити звичайного комара від малярійного?


Як комарі змінили світ?

Так виглядає звичайний комар.

Але якщо комарі настільки небезпечні, як дізнатися який з них рознощик малярії, а який ні? Завдяки еволюції, не обійшла стороною і цих неприємних створінь, ми знаємо відповідь. У малярійного комара роду Anopheles досить довгі ноги, а на крилах можна розгледіти темні плями. Розмір такого комара становить приблизно 6-7 мм, а ще у цих комах вузьке черевце, вузькі крила і виступає вперед грудка.

Як комарі змінили світ?

А так виглядає малярійний комар.

Малярійними комарами часто називають таких великих комарів з довгими ногами. Їх в нашій країні можна зустріти досить часто, але ці комахи нешкідливі і навіть не п'ють кров. Більш того, це окреме сімейство комарів-довгоніжок, яких налічується близько 4200 видів.

Як комарі змінили світ?

А ось так виглядає комар-довгоніжка.

Де хворіють на малярію.


Малярія - дуже поширене захворювання, але особливу обережність варто дотримувати при відвідуванні Африки, Центральної і Південної Америки, Східної Європи, Південно-Східної Азії і країн з тропічним і субтропічним кліматом.

Відзначимо, що активність малярійних комарів в регіонах залежить і від пори року. Так, наприклад в Гані, Анголі і Гвінеї малярія лютує цілий рік, в Зімбабве тільки з листопада по червень, а в Ірані та Іраку з березня по листопад.

Малярія в Україні.


Якщо ви думали, що до України ці небезпечні комахи не дісталися, поспішаємо вас засмутити. Комарі роду Anopheles літають по території нашої країни. Але якщо комарі є, то де малярія? Справа в тому, що малярійні паразити, зимуючі всередині самки роду Anopheles, не можуть пережити нашу зиму.

Проте, випадки захворювання малярією в Україні відомі. Відбуваються вони в основному з туристами, які повернулися з регіонів, де малярія - звичайна справа.

Чи є вакцина від малярії?


XXI століття принесло хороші новини. У їх числі створення вакцини від малярії, яка пройшла успішні випробування в 2017 році. Взагалі, щеплення - кращий спосіб зберегти як своє життя, так і життя оточуючих. Якщо ви коли-небудь зберетеся поїхати наприклад в Конго, обов'язково поставте щеплення за два тижні до передбачуваної поїздки і намагайтеся уникати зустрічі з комарами.

Малярія. Народна медицина.
← Девайси з СРСР: 9 прообразів сучасної техніки Над чим краще не сміятися →

Читайте также:

Як позбутися від мурашок в будинку.

Як позбутися від мурашок в будинку.

Із приходом весняного тепла і літа мурахи в будинку можуть стати великою проблемою. Особливо для тих людей, хто живе на нижніх поверхах або в приватному будинку. За зовнішнім виглядом руді будин...
Рослини, які допоможуть відлякати настирливих комарів

Рослини, які допоможуть відлякати настирливих комарів

З настанням потепління пробуджуються найнеприємніші гості, а саме - комарі. Як же позбутися від кровосисних шкідників за допомогою рослин, і що найкраще посадити для цього біля будинку або на діл...
Рекомендації по покупці кульового крану

Рекомендації по покупці кульового крану

Всім майстрам добре відомі невисокі фізичні параметри міцності силуміну - самого використовуваного нержавіючого сплаву в неякісних китайських виробах. Навіть при незначних статичних навантаженнях в...
Історія популярних прикмет

Історія популярних прикмет

Генетична пам'ять - штука підступна. Часом ми не помічаємо, як різноманітні прикмети вкорінюються в нашому повсякденному житті і суттєво впливають на нього. Взяти хоча б нещасну чорну кішку, яка не...
Ураган vs Торнадо: що небезпечніше?

Ураган vs Торнадо: що небезпечніше?

З різними вихорами в своєму житті, мабуть стикалася кожна людина. Правда зазвичай це невеликі вихори, які «живуть» кілька секунд і здатні підняти в повітря хіба що пил та дрібне сміття. Але є страш...

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз