Як правильно приготувати смачний холодець

0
: 0

51

Як правильно приготувати смачний холодець

Для того щоб приготувати прозорий холодець, необхідно пам'ятати кілька простих правил, дотримуючись яких, буде не важко створити цей кулінарний шедевр.

Правило 1.


Вибір основного інгредієнта - м'яса.

Готувати холодець можна з будь-якого м'яса (з курки, зі свинини, з яловичини, зі свинячих ніжок і т.д.), найголовніше, правильно вибрати основний продукт.

Купувати такий важливий в холодці компонент, як м'ясо, краще всього на ринку, адже там воно скоріше за все - не піддавалося заморожуванню.

Свинячі ніжки, які є запорукою застигання страви, необхідно добре очистити від щетини, і, якщо буде потрібно, обпалити на вогні, потім промити.

Можна додавати будь-яке м'ясо, на свій розсуд. Буде це курячий, яловичий або все той же свинячий холодець - вирішує господиня, але свинячі ніжки (якщо бути конкретніше - та частина, що закінчується копитцями) необхідні обов'язково, тоді не знадобиться ніякого желатину.

Якщо м'ясо буде зі шкіркою, то це теж зіграє хорошу роль в
застиганні холодцю. Величина шматків м'яса для холодцю не грає великої ролі. Грудинку і гомілку можна розрубати на кілька частин, а велику і центральну кістку залишити цілком. Для того щоб не було дрібних кісточок, свинячі ноги потрібно розрізати уздовж навпіл, а потім знову навпіл по суглобу.

Але, як не дивно, не бажано перестаратися з м'ясом. Необхідно дотримуватися деяких пропорцій, в іншому випадку є ризик, що блюдо все-таки не застигне:

на кілька свинячих ніжок вагою приблизно 700 грам можна взяти не більше, ніж півтора кіло інших м'ясних складових.

Правило 2.


М'ясо перед варінням необхідно замочити.

Ця процедура потрібна для того, щоб прибрати з м'яса залишки згорнувшої крові. Крім цього шкурка після замочування буде набагато м'якіше і ніжніше.

Взявши каструлю і помістивши в неї м'ясні інгредієнти, потрібно повністю замочити їх у холодній воді, і залишити на кілька годин (або краще на всю ніч). Вранці м'ясо можна ще раз промити, ретельно поскоблити свинячі ніжки, щоб видалити закопчені місця. Так само очистити шкіру на інших м'ясних складових. Маленький «овочевий» ножик підходить для цього завдання, як ніщо інше. Потім можна поміщати м'ясо в казанок і приступати до варіння.

Правило 3.


Першу воду потрібно зливати!

Переконання деяких господинь в тому, що видалення накипу шумівкою цілком вирішить всі завдання - не зовсім правильно.
Першу воду після варіння м'яса краще зливати, оскільки разом з нею забереться весь зайвий жир і інші небажані компоненти. Більш того, вид у такого холодцю буде набагато привабливіше, помітно знизиться його калорійність, а запах стане значно приємніше. В ідеалі, можна злити і другу воду, тоді холодець буде чистий і прозорий, як сльоза немовляти.

Зливаючи бульйон, необхідно промити вміст казанка під проточною водою, що видалить маленькі прилипші залишки згорнутого білка. Після цього можна поміщати м'ясо назад, для остаточного варіння.

Кількість води має бути вище рівня м'яса приблизно на 2 сантиметри. Якщо кількість води буде більше, то вона не википить, як годиться. Отже, холодець може не застигнути. Якщо ж води менше, то в процесі варіння необхідно буде її додавати з чайника, що теж не дуже сприятливо позначиться на кінцевому результаті.

Потрібно також врахувати, що для того щоб холодець вийшов прозорим, не можна допускати бурхливого кип'ятіння вмісту казанка. Варити холодець потрібно на маленькому вогні, приблизно 6 годин, і тоді результат перевершить всі очікування.

Правило 4.


Для спецій і приправ теж своя черга.

Після того, як з початку варіння пройшло 5 годин, в бульйон можна додати цілу цибулину і моркву. Якщо зробити це раніше, то всі «принади» від додавання цих інгредієнтів «вилетять» разом з википівшою водою.

Сіль в холодець також потрібно додавати через 4-5 годин, адже в процесі википання води, бульйон стає більш концентрованим, і є ймовірність просто пересолити блюдо.

Запашний перець, лаврушку і інші спеції за смаком краще додавати хвилин за тридцять до закінчення варіння, тоді букет ароматів підкорить серця навіть самих скрупульозних критиків.

Правило 5.


Скільки часу потрібно варити холодець.

• холодець зі свинини (свинячих ніжок, рульки) - 5-6 годин;
• холодець з курки - 3-4 години;
• холодець із яловичини - 7-8 годин.

Але краще за все варити холодець з асорті м'яса, тоді він вийде більш смачним і наваристим.

Правило 6.


Кісточки прибираються руками, а не м'ясорубкою.

Після того, як холодець закінчив варитися, необхідно вилучити м'ясо з каструлі. Найзручніше це робити шумівкою. Бульйон ж потрібно процідити через друшляк, а краще через чисту тканину, прибравши цибулину, морквину, горошини перцю і лавровий лист.

Трохи остигле м'ясо необхідно акуратно перебрати руками, відокремивши його від кісточок (допомагати собі можна маленьким ножем).

Різати м'ясо краще вручну, а не за допомогою м'ясорубки, так як це буде запорукою того, що навіть найдрібніші кісточки, про які дуже легко поламати зуби, не попадуться в тарілку нікому з гостей.

Шкурки та хрящі краще не викидати, адже вони додадуть холодцю кріпкості.

На дно тарілки, в якій буде застигати холодець, можна викласти зелень або вирізати різні фігурки з моркви - це буде чудовою прикрасою такої цікавої страви. Після цього, розклавши м'ясну масу в підготовлену тару, можна заливати його бульйоном.

Правило 7.


Правильна температура - запорука успіху.

Найкраще місце для застигання холодцю не підвіконня і навіть не холодний балкон. Сама «правильна» для холодцю температура - на середній полиці
холодильника. Адже якщо холодцю буде недостатньо холоду, то він не застигне, а якщо, навпаки, він покриється льодом та втратить всі свої прекрасні смакові якості. Застигати цей кулінарний шедевр буде протягом 5-6 годин.

Правило 8.


Якщо холодець не застиг (холодець з желатином).

Якщо холодець не застиг, переживати не варто. Страву можна легко врятувати, виливши його назад в чисту каструлю і прокип'ятивши кілька хвилин.

Далі необхідно в окремому посуді розвести желатин згідно інструкції на упаковці (дозування слід дивитися там же).

Вилити желатин в холодець і добре перемішати, розлити по тарілках. Після такої процедури холодець застигне точно, сумніватися не варто.

Рецепт холодцю.


Для приготування смачного холодцю знадобляться такі продукти:

• свиняча рулька вагою близько кілограма;
• 0,5 кг свинини;
• одна цибулина;
• 2-3 лаврових листки;
• 5-6 горошин запашного перцю;
• 2-4 зубчики часнику;
• 2,5 літри води;
• сіль.


Приготування холодцю:

1. Підготувати м'ясо: промити і залити водою, вимочувати на пару годин. Після цього добре очистити рульку і розрубати її на дві частини.

2. Налити в каструлю холодну воду і помістити в неї все м'ясо.

3. Після закипання злити перший бульйон і додати до м'яса 2,5 літри холодної води.

4. Довести до кипіння і максимально зменшити вогонь (щоб бульйон ледь кипів). Варимо холодець 5 годин.

5. Далі в бульйон слід покласти цибулину, перець, сіль і лавровий лист. Дати проваритися ще одну годину.

6. Вийняти з каструлі м'ясо, а в бульйон покласти роздавлений лезом ножа часник.

7. М'ясо розділити на дрібні шматочки. Бульйон процідити через дрібне сито або чисту тканину.

8. У форми для холодцю викласти м'ясо і залити бульйоном. Дати застигнути (краще в холодильнику на середній полиці).

9. Подавати холодець, попередньо прикрасивши зеленню, з гірчицею або хріном.

Бліц-поради з приготування холодцю.


Виходячи з усього вищесказаного, можна сформулювати кілька основних порад, які допоможуть правильно, а головне смачно, приготувати холодець.

1. М'ясо має бути свіжим.
2. Щоб холодець краще застиг, для варіння краще брати свинячу рульку або ніжки тварини.
3. Щоб холодець був приємним на смак, м'ясо потрібно попередньо
замочувати в холодній воді.
4. Перший бульйон краще злити.
5. Спеції та приправи слід класти незадовго до закінчення варіння холодцю, щоб зберегти їх аромат.
6. Кісточки з м'яса потрібно ретельно вибирати руками.
7. Застигати холодець повинен при правильній температурі - на середній полиці холодильника.
8. Якщо холодець не застиг, можна просто додати желатин, попередньо прокип'ятивши холодець.
9. Не варто додавати занадто багато води, так як холодець може не застигнути. Занадто мало води теж не кращий варіант.
10. Солити холодець потрібно в кінці варіння, щоб не пересолити блюдо.

Ось і все, холодець готовий, і немає нічого надскладного. Потрібно лише ретельно вибрати м'ясо, і уважно поставитися до його варіння, і тоді холодець приречений на успіх! kez_16
← Як створити gif анімацію на своєму Андроїд смартфоні Чому багаті і бідні сприймають світ по-різному →

Читайте также:

Желе і його кулінарні можливості

Желе і його кулінарні можливості

Желе - блюдо універсальне, оскільки не має власного смаку. Його різноманітність залежить лише від фантазії і майстерності господині. Наші мами не часто балували нас навіть солодким варіантом ц...
Чому бути вдячним корисно для здоров'я

Чому бути вдячним корисно для здоров'я

Фахівці вважають, що якщо ставитися до навколишніх подій позитивно, це добре впливає не тільки на психічне, але і на фізичне здоров'я. Поліпшується сон, зменшується біль. Тому деякі психологи ...
Як повісити новорічні гірлянди

Як повісити новорічні гірлянди

Під час свят багато жителів прикрашають свої будинки новорічними гірляндами. Вибір великий - від чисто білих до кольорових, і щоб ви не вибрали ця пасма світла звисаюча з дахів чи балконів може пре...
Секрети і маленькі кулінарні хитрощі в приготуванні страв

Секрети і маленькі кулінарні хитрощі в приготуванні страв

1. Щоб масло при смаженні не бризкало, можна дно сковорідки злегка присипати сіллю. ★★★ 2. Яєчня буде пишною, якщо додати 2 ложки холодної води на 1 склянку яєць і гарненько збити. ★★★ 3. Д...
Які прикраси можна зробити з бананів

Які прикраси можна зробити з бананів

З бананів можна придумати і зібрати безліч різних прикрас для столу. Це цікавий технічний і творчий процес. По-перше, виходять гарні прикраси для блюд у вигляді виробів з іграшками, звірятами та і...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз