Як приготувати сметану
Багато хто знає, що сметана - дуже корисний і популярний молочний продукт, який засвоюється організмом людини краще молока або сиру. Сметана, як і більшість молочних продуктів, містить безліч корисних вітамінів і мікроелементів.
Свою назву сметана отримала від початкового способу виробництва сметани в домашніх умовах. Після того, як зливався верхній шар відстояного молока, вінчиком або ложкою (збивалося) тазбирали другий шар, який перебував під вершками.
Сметану можна приготувати і в домашніх умовах. Чи так це складно насправді?
Найпростіший спосіб - скислення натуральних (не магазинних!) вершків природним чином.
Вершки, які утворилися на скислому молоці, потрібно зняти ложкою і прибрати на холод для дозрівання. Цей процес можна прискорити, якщо покласти в вершки 1 столову ложку сметани або скоринку чорного хліба.
Важливо: чим довше будуть стояти вершки, тим більше кислою вийде сметана, тут важливо не перечекати. Густота сметани залежить від жирності використовуваних для її приготування вершків: чим жирніші вершки, тим густіше вийде сметана. А взагалі краще брати 20% вершки.
Існує ще один спосіб приготування домашньої сметани. Цим способом користувалися ще наші бабусі. Візьміть друшляк, поставте його на каструлю або іншу високу ємність. Дно друшляка застеліть марлею, складеною в два шари. Вилийте в каструлю кефір і поставте ємність в холодне місце на всю ніч. На ранок ви зможете зібрати трохи сметани з верхнього шару марлі.
Домашню сметану можна зробити з закваски. Для цього вам знадобиться сметана (вона і буде виступати в ролі закваски) і вершки. Склянку вершків потрібно нагріти до температури 40 градусів і перелити в скляну банку, попередньо ошпарену окропом. Додайте в вершки 2 столових ложки свіжої сметани, все перемішайте. Укутайте банку в щось тепле, наприклад, в ковдру, почекайте 7-9 годин. Протягом цього часу не проводьте з цієї банкою ніяких дій - не струшуйте і не переставляйте її в інше місце. Як тільки час очікування вийде, дістаньте банку з ковдри і поставте її в холодильник, там сметана повинна загуснути. Чим більше був відсоток жирності у вершків, які ви використовували для приготування, тим густіше вона вийде. Якщо ви хочете приготувати сметану низької жирності, замість вершків потрібно взяти знежирене молоко, а в іншому рецептура залишиться колишньою.
Останній спосіб приготування передбачає додавання в вершки розчиненого желатину і лимонної кислоти. Так вершки набувають злегка кислуватого присмаку і стає густішою, а, отже і густішою виходить і домашня сметана.
Як відрізнити сметану від сметанного продукту? Або як вивести виробника на "чисту воду".
Досить додати в невелику кількість сметани крапельку йоду. Якщо вона справжня - стане трохи жовтіше. А якщо в ній є рослинні добавки, то придбає синій колір.
Для другого експерименту візьмемо дві склянки з гарячою водою і розведемо в них по ложці сметани. Перша розчинилася повністю, надавши воді рівномірний білий колір. Значить, вона якісна. А сметана в другій склянці трохи згорнулася, тобто виявилася не зовсім свіжою. У неякісної сметани і зовсім може випасти осад.
Біологічна цінність сметани обумовлюється наявністю повноцінного молочного білка, що містить незамінні амінокислоти, легкозасвоювані жири і молочного цукру, а також тим, що в процесі дозрівання і сквашування утворюються речовини, які набагато краще засвоюються організмом людини, у порівнянні з молочними продуктами. Сметана містить цінні вітаміни: А, Е, В2, В12, С, РР, а також кальцій, фосфор і залізо, які необхідні зростаючому організму.
Завдяки молочнокислого бродіння сметана перетворюється в продукт пробіотичної дії: мікроорганізми допомагають боротися з гнильною флорою кишечника, рости і розмножуватися корисним бактеріям.
Сметана завдяки великому вмісту жиру є дуже поживним продуктом. Тому вона широко застосовується для харчування виснажених і недокрівних хворих, які страждають поганим апетитом і травленням.
Сметана дає силу м'язам, стимулює розумову діяльність: її можна використовувати при сонячних опіках як загоюючий засіб. Сметану рекомендується їсти вранці. З 10 до 14 годин: у другій половині дня її вживання може привести до загострення захворювань печінки.
Але всі свої корисні властивості втрачає сметана, розрахована на тривалий термін зберігання - більше 10 днів. Крім пастеризації, для продовження термінів зберігання, в неї додають консерванти. Сметану з тривалим терміном зберігання в дитячому харчуванні краще не використовувати. Нежирну сметану (краще 10%), як заправку для супу, салатів і соусів, можна запропонувати дітям починаючи з 1,5 років.
Свою назву сметана отримала від початкового способу виробництва сметани в домашніх умовах. Після того, як зливався верхній шар відстояного молока, вінчиком або ложкою (збивалося) тазбирали другий шар, який перебував під вершками.
Сметану можна приготувати і в домашніх умовах. Чи так це складно насправді?
Найпростіший спосіб - скислення натуральних (не магазинних!) вершків природним чином.
Вершки, які утворилися на скислому молоці, потрібно зняти ложкою і прибрати на холод для дозрівання. Цей процес можна прискорити, якщо покласти в вершки 1 столову ложку сметани або скоринку чорного хліба.
Важливо: чим довше будуть стояти вершки, тим більше кислою вийде сметана, тут важливо не перечекати. Густота сметани залежить від жирності використовуваних для її приготування вершків: чим жирніші вершки, тим густіше вийде сметана. А взагалі краще брати 20% вершки.
Існує ще один спосіб приготування домашньої сметани. Цим способом користувалися ще наші бабусі. Візьміть друшляк, поставте його на каструлю або іншу високу ємність. Дно друшляка застеліть марлею, складеною в два шари. Вилийте в каструлю кефір і поставте ємність в холодне місце на всю ніч. На ранок ви зможете зібрати трохи сметани з верхнього шару марлі.
Домашню сметану можна зробити з закваски. Для цього вам знадобиться сметана (вона і буде виступати в ролі закваски) і вершки. Склянку вершків потрібно нагріти до температури 40 градусів і перелити в скляну банку, попередньо ошпарену окропом. Додайте в вершки 2 столових ложки свіжої сметани, все перемішайте. Укутайте банку в щось тепле, наприклад, в ковдру, почекайте 7-9 годин. Протягом цього часу не проводьте з цієї банкою ніяких дій - не струшуйте і не переставляйте її в інше місце. Як тільки час очікування вийде, дістаньте банку з ковдри і поставте її в холодильник, там сметана повинна загуснути. Чим більше був відсоток жирності у вершків, які ви використовували для приготування, тим густіше вона вийде. Якщо ви хочете приготувати сметану низької жирності, замість вершків потрібно взяти знежирене молоко, а в іншому рецептура залишиться колишньою.
Останній спосіб приготування передбачає додавання в вершки розчиненого желатину і лимонної кислоти. Так вершки набувають злегка кислуватого присмаку і стає густішою, а, отже і густішою виходить і домашня сметана.
Як відрізнити сметану від сметанного продукту? Або як вивести виробника на "чисту воду".
Досить додати в невелику кількість сметани крапельку йоду. Якщо вона справжня - стане трохи жовтіше. А якщо в ній є рослинні добавки, то придбає синій колір.
Для другого експерименту візьмемо дві склянки з гарячою водою і розведемо в них по ложці сметани. Перша розчинилася повністю, надавши воді рівномірний білий колір. Значить, вона якісна. А сметана в другій склянці трохи згорнулася, тобто виявилася не зовсім свіжою. У неякісної сметани і зовсім може випасти осад.
Корисні властивості сметани.
Біологічна цінність сметани обумовлюється наявністю повноцінного молочного білка, що містить незамінні амінокислоти, легкозасвоювані жири і молочного цукру, а також тим, що в процесі дозрівання і сквашування утворюються речовини, які набагато краще засвоюються організмом людини, у порівнянні з молочними продуктами. Сметана містить цінні вітаміни: А, Е, В2, В12, С, РР, а також кальцій, фосфор і залізо, які необхідні зростаючому організму.
Завдяки молочнокислого бродіння сметана перетворюється в продукт пробіотичної дії: мікроорганізми допомагають боротися з гнильною флорою кишечника, рости і розмножуватися корисним бактеріям.
Сметана завдяки великому вмісту жиру є дуже поживним продуктом. Тому вона широко застосовується для харчування виснажених і недокрівних хворих, які страждають поганим апетитом і травленням.
Сметана дає силу м'язам, стимулює розумову діяльність: її можна використовувати при сонячних опіках як загоюючий засіб. Сметану рекомендується їсти вранці. З 10 до 14 годин: у другій половині дня її вживання може привести до загострення захворювань печінки.
Але всі свої корисні властивості втрачає сметана, розрахована на тривалий термін зберігання - більше 10 днів. Крім пастеризації, для продовження термінів зберігання, в неї додають консерванти. Сметану з тривалим терміном зберігання в дитячому харчуванні краще не використовувати. Нежирну сметану (краще 10%), як заправку для супу, салатів і соусів, можна запропонувати дітям починаючи з 1,5 років.