Лимон: секрети вибору
«Весна» і «авітаміноз» - це майже слова-синоніми. І нехай дачні врожаї вже не за горами, до них ще треба протриматися. А поки старанно будити організм вітамінами після зимової сплячки. Відправляємося за новою порцією лимонів? Тоді уникайте фруктів з плямами. Навіщо, чому і які ще секрети ховаються під лимонною кіркою, підкаже цей огляд.
Ми з дитинства звикли, що без лимонів в міжсезоння - нікуди. Підтримати імунну систему ударною дозою вітаміну-С ще нікому не заважало (крім, зрозуміло, алергіків). Але щоб фрукт з енергійним ароматом працював саме так, як треба, вибирати і зберігати лимони потрібно правильно. А зробити це допоможуть підказки нижче.
Багато покупців керуються принципом: чим більше фрукт, тим більше він стиглий. І все б непогано, але не варто забувати, що деякі «підживлення» істотно впливають на розмір плода, але не на його смакові якості і корисність. А для ряду фруктів розмір і зовсім не має значення. Як, наприклад, для лимона. Тут діаметр визначається суто сортом. Так що вибирати великий чи маленький - справа смаку, не більше.
Як ми з'ясували в попередньому пункті, розмір лимона нічого не говорить про його стиглість. Визначити ж дійсно дозрів фрукт можна по його шкірці. Точніше, за її блиску. Придивіться уважніше: якщо шкірка лимона глухо матова, то перед вами екземпляр молодий і незрілий. А якщо лимон блищить, як відполірований, то він дозрів і точно порадує соковитим смаком. Але якщо збираєтеся зберігати лимон довше, то краще вибирайте «молодняк».
Наявність темних плям на шкірці говорить про те, що лимон був підморожений (або навіть заморожений) під час транспортування. Нічого смертельного, але такі фрукти точно втратили в корисності, а ще й здорово гірчать. Чи варта ця покупка ваших грошей?
... то це можливо виправити. Досить просто обдати фрукт окропом. Солодким він не стане, але неприємна гірчинка точно піде.
Щоб лимон не підсихав і зберігав свій вітамінний заряд довше, не залишайте його в холодильнику надрізаним. Допоможе простий трюк: зріжте у фрукта «шапочку», захопивши побільше шкурки, але не викидайте її. А після того, як нарізали потрібну кількість часточок, накрийте нею зріз фрукта, як кришкою. Або ж купіть спеціальний «контейнер для лимона». Дрібниця, а приємно і корисно.
Ми з дитинства звикли, що без лимонів в міжсезоння - нікуди. Підтримати імунну систему ударною дозою вітаміну-С ще нікому не заважало (крім, зрозуміло, алергіків). Але щоб фрукт з енергійним ароматом працював саме так, як треба, вибирати і зберігати лимони потрібно правильно. А зробити це допоможуть підказки нижче.
Розмір не має значення.
Багато покупців керуються принципом: чим більше фрукт, тим більше він стиглий. І все б непогано, але не варто забувати, що деякі «підживлення» істотно впливають на розмір плода, але не на його смакові якості і корисність. А для ряду фруктів розмір і зовсім не має значення. Як, наприклад, для лимона. Тут діаметр визначається суто сортом. Так що вибирати великий чи маленький - справа смаку, не більше.
Вибрати стиглий лимон можна за блиском.
Як ми з'ясували в попередньому пункті, розмір лимона нічого не говорить про його стиглість. Визначити ж дійсно дозрів фрукт можна по його шкірці. Точніше, за її блиску. Придивіться уважніше: якщо шкірка лимона глухо матова, то перед вами екземпляр молодий і незрілий. А якщо лимон блищить, як відполірований, то він дозрів і точно порадує соковитим смаком. Але якщо збираєтеся зберігати лимон довше, то краще вибирайте «молодняк».
Плями на шкірці: проходьте мимо.
Наявність темних плям на шкірці говорить про те, що лимон був підморожений (або навіть заморожений) під час транспортування. Нічого смертельного, але такі фрукти точно втратили в корисності, а ще й здорово гірчать. Чи варта ця покупка ваших грошей?
До речі, якщо лимон гірчить ...
... то це можливо виправити. Досить просто обдати фрукт окропом. Солодким він не стане, але неприємна гірчинка точно піде.
Зберігайте правильно.
Щоб лимон не підсихав і зберігав свій вітамінний заряд довше, не залишайте його в холодильнику надрізаним. Допоможе простий трюк: зріжте у фрукта «шапочку», захопивши побільше шкурки, але не викидайте її. А після того, як нарізали потрібну кількість часточок, накрийте нею зріз фрукта, як кришкою. Або ж купіть спеціальний «контейнер для лимона». Дрібниця, а приємно і корисно.