Міфи, в які вірили діти 80-х

0
: 0

658

Сьогодні навіть самий наївний школяр не повірить, що за ювілейний рубль можна отримати новий автомобіль, а кілограм засушених комарів здатний істотно підвищити рівень особистого добробуту.

А ось в 80-і вірили.

Лезо в жуйці.


Міфи, в які вірили діти 80-х

Жувальну гумку імпортного виробництва вперше змогли спробувати щасливчики, які взяли участь в 1957 році в VI Фестивалі молоді і студентів. У 80-ті роки жуйка в дитячому середовищі стала предметом торгу і спекуляцій. Володар обгортки від «Турбо», що з'явилася в кінці 80-х, автоматично піднімався в очах ровесників. Що вже говорити про тих, хто міг ефектно витягти з кишені упаковку жуйки і запропонувати її друзям. У цей час серед школярів ходили чутки про те, що як і раніше не дрімають «вороги» винаходять все нові диверсії з нанесення шкоди радянським піонерам, для чого до деяких жуйок поміщаються леза. Багато дітей настільки переймалися цими історіями, що, будучи вже дорослими, продовжували перед вживанням ламати пластинку жуйки на дві половинки.

Автомобіль за рубль.


У 1965 році в Радянському Союзі тиражем 60 мільйонів штук був викарбуваний перший ювілейний рубль. Сама по собі сума в один рубль вже була для радянської дитини багатством, що вже говорити про незвичайну ювілейну монету. У 80-х роках радянські діти захоплено розповідали батькам про те, що існує якась таємна державна організація, яка охоче замінює ювілейний рубль на даний автомобіль. Причини нечуваної щедрості здавалися досить прозорими: залізний рубль нібито виготовляли з чудо-металу, за яким невпинно полювали японці й американці. Метал був настільки секретним, що його точної назви ніхто не знав, як, втім, і назви організації, яка обмінювала рублі на автомобілі.

Червона плівка.


Міфи, в які вірили діти 80-х

У підлітків 80-х існував міф, що якщо зарядити в фотоапарат таємничу червону плівку, то люди на фотографії вийдуть без одягу. Таку плівку, природно, ніхто ніколи не бачив, але всі мріяли отримати. Школярі, яким пощастило дістати фотокамеру, фотографували однокласниць з криком «Тепер ти на червоній плівці!», Чим доводили останніх до істерики. Правда, компрометуючі фотографії, зрозуміло, ніхто ніколи не бачив.

Бонус.


Міфи, в які вірили діти 80-х

У 80-ті роки в СРСР з'явилася одна з перших електронних ігор. Тисячі радянських школярів стежили за тим, як вовк на чорно-білому екрані ловить яйця. Мабуть, намагаючись якось виправдати свою дуркуватість, в той час як однолітки нишпорять по місту в пошуках металобрухту і макулатури, власники гри розповідали, що в разі, якщо вдасться набрати певну кількість балів, буде показаний шикарний диснеївський мультфільм. Непросунуте в плані комп'ютерів старше покоління вірило, що це можливо. Вовк дійсно при досягненні певного результату здійснював якісь безглузді рухи тіла, але назвати їх мультфільмом можна було з величезною натяжкою.

Засушені кровопивці.


Міфи, в які вірили діти 80-х

Про те, скільки важить комар, схоже, не замислюються навіть вчені. А ось радянські школярі в 80-і роки часто прикидали, скільки ж комах потрібно вбити, щоб зібрати «гербарій» вагою в кілограм. Причиною пошуку рішення такого незвичайного завдання стала легенда, згідно з якою за кілограм висушених комарів давали щось «суперське». Що точно - ніхто не знав. Іноді мова йшла про дуже велику суму грошей. Головна проблема, на думку юних натуралістів, полягала в тому, що менше кілограма не приймали, а на збір ентомологічеської колекції заданої ваги могло піти все життя.

«Вправа» для каратистів.


Міфи, в які вірили діти 80-х

Пік популярності карате в Радянському Союзі теж припав на 80-і роки, незважаючи на численні заборони. Хлопчики охоче наслідували бійцям, які перемагали натовп противників практично голими руками. Вигук «Кийя!» І традиційну стійку каратиста знав майже кожен школяр. Іноді самоучки «відточували майстерність» за рахунок «народної системи тренувань». Наприклад, якщо протягом тривалого часу натирати ребро долоні грифелем від олівця, то можна згодом з легкістю трощити цеглини. Існувало дві умови, які необхідно було дотримуватися.

Перше: олівець обов'язково повинен бути китайським.
Друге: потрібно було витратити весь грифель.

Чи варто говорити, що дістати імпортну продукцію в 80-і роки було дуже непросто, та й терпіння на виконання «вправи» вистачало теж не у багатьох. Самі цілеспрямовані, правда, доводили справу до кінця і часто виявлялися в лікарні з переломами пальців або зап'ясть.

Магічні цифри.


Міфи, в які вірили діти 80-х

Новенький велосипед марки «Орлятко» для багатьох радянських школярів був тільки мрією. Так народився міф, який обіцяв казку зробити бувальщиною. Якщо зібрати таємничі цифри, які незрозуміло навіщо розміщувалися на одній з картонок пачки сигарет «Космос», то можна стати щасливим володарем власного засобу пересування. Існувала величезна кількість варіацій цієї легенди: цифри можна було шукати не тільки в пачках «Космосу», але в інших сигаретах, а за повну комбінацію давали не велосипед, а пневматичну рушницю. Чи вдавалося комусь зібрати всі цифри від 1 до 15 і де відбувався чудо-обмін - про це історія замовчує, але те, що батьківські пачки сигарет контролювалися і нещадно катувалися в пошуках магічних цифр, - факт.

ССД та іграшки-вбивці.


Міфи, в які вірили діти 80-х

Хвилювало свідомість радянських дітей міф-страшилка про те, що їздячий по просторах СРСР чорний тонований автобус (або «Волга»). Нібито в нього під різними приводами заманювали дітей і вивозили в невідомому напрямку. Для яких цілей - історія замовчує. Дізнатися «вбивчого мільйони» автобус можна було дуже легко: в його номерному знаку були присутні дві літери «С» і «Д», що розшифровується не інакше як «Смерть радянським дітям!». Повчальна історія раз і назавжди відбивала у слухняних дітей полювання розмовляти з незнайомцями і вже тим більше сідати до них в автомобіль. Крім цього, багато батьків залякували своїх чад історіями про іграшок-вбивць, які можна було знайти на вулиці. У домашніх умовах іграшки «активізувалися» і губили не тільки маленьких господарів, а й цілі родини. Приносити такі знахідки додому строго заборонялося.
← Як зварити смачну каву в турці? Зняття стресу. Поради від психолога →

Читайте также:

Випробування «Цар-бомби» - найпотужнішої в світі

Випробування «Цар-бомби» - найпотужнішої в світі

30 жовтня 1961 року, що через трохи більше 16 років після того, як людство увійшло в епоху ядерної війни, Радянський Союз продемонстрував лякаючі можливості свого ядерного арсеналу, підірвавши майж...
Поведінкова економіка: які помилки з грошима ми здійснюємо

Поведінкова економіка: які помилки з грошима ми здійснюємо

Тільки згадайте, куди дівається зарплата. Більша її частина витрачається в перший же день на продукти або оплату безглуздого кредиту, і доводиться жити місяць на копійки. Порівнюючи образ людини в ...
Припиніть боротися за чиюсь увагу

Припиніть боротися за чиюсь увагу

Саме так - припиніть люто завойовувати чиюсь увагу. Припиніть публікувати свої фото в соціальних мережах з надією, що той, хто вам так потрібен, відразу ж зрозуміє, наскільки ви чарівні. Припиніть ...
Як вибрати особистий підпис

Як вибрати особистий підпис

Щорічно тисячі людей отримують нові паспорти. Хтось виходить заміж, комусь необхідно поміняти паспорт на вимогу законодавства на новий, а хтось нарешті став зовсім дорослим і отримав свій перший се...
Якщо ви думаєте, що світ - це жахливе місце

Якщо ви думаєте, що світ - це жахливе місце

У всіх бувають дні, коли життя здається болісним і неправильним, як ніби все налаштоване проти вас. Але світ - не проти нікого! Він не стоїть на місці і це прекрасно. Просто іноді ми не помічаємо х...

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз