Рослинна олія - інформація про кожну

0
: 0

14

Рослинна олія - інформація про кожну

Про користь рослинної олії відомо всім. Але далеко не всі знають про унікальні властивості кожної з них. Отже:

Конжутна олія.


Легка по консистенції і солодкувата на смак кунжутна олія багата на вітаміни, цинком і особливо - кальцієм. Тому її успішно використовують для профілактики остеопорозу і серцево-судинних захворювань.

Кунжутна олія, відома ще як "сезамова", була дуже популярна ще в далекій давнині і завжди цінувалася своїми цілющими, гастрономічними і косметичними властивостями.

У канонах лікарської науки "Абу-Алі-Ібн Сіно" (Авіценна) призводить близько сотні рецептів заснованих на кунжутному маслі.
Також широко воно використовувалося і використовується до цих пір древньоіндійським вченням "Аюрведа", що користується повагою сучасної медицини, в якій, так чи інакше, застосовують методи і рецептуру цього древнього вчення.

Нарешті всім відомо про широке застосування цієї олії в народній медицині.

Кунжутна олія - це цінний харчовий і чудовий лікувальний продукт:

- дієвий при різних легеневих захворюваннях, задишці, астмі, сухому кашлі;
- рекомендується хворим на цукровий діабет;
- підвищує число тромбоцитів і покращує згортання крові;
- при ожирінні сприяє схудненню і зміцнює тіло;
- при лікуванні підвищеної кислотності шлункового соку;
- перешкоджає утворенню тромбів, відкриває закупорки;
- допомагає при шлунково-кишкових кольках, нефриті і пієлонефриті, сечокам'яній хворобі;
- використовується при недокрів'ї, внутрішніх кровотечах, гіперфункції щитовидної залози;
- застосовується як глистогінний засіб.


Лляна олія.


Це рослинна олія вважається жіночою, так як допомагає виробленню власного естрогену.

Вона є також сильним антиоксидантом. Лляна олія була відома своїми корисними властивостями ще в стародавні часи.

Її вживали всередину і використовували також як зовнішній засіб для догляду за шкірою і волоссям. Вона обов'язково повинна бути присутнтою у раціоні вагітних жінок: лляна олія містить найбільшу кількість ненасичених жирних кислот Омега-3 (ніж в усьому відомому риб'ячому жирі), необхідних для правильного розвитку головного мозку дитини.

Достовірно відомо також, що вживання лляної олії в їжу знижує ризик інсульту на 40%.

Лляна олія містить також велику кількість вітаміну Е, який є вітаміном молодості і довголіття, а також вітамін F, який попереджає відкладення "поганого" холестерину в артеріях, відповідає за хороший стан волосся і шкіри. Вітамін F сприяє зниженню ваги, за рахунок спалювання насичених жирів. Вітамін F в лляній олії легко взаємодіє в співдружності з вітаміном Е.

Лляна олія містить і такі необхідні нашому організму вітаміни, як вітамін А, який, омолоджує клітини нашої шкіри, роблячи її більш рівною, гладкою і бархатистою, і сприяє росту волосся, а також вітаміни групи В, які благотворно впливають на зростання нігтів, здоров'я шкіри і рівновагу нервової системи.

Якщо приймати вранці натщесерце столову ложку льняної олії, то ваше волосся стане більш пишним і блискучим, а колір шкіри буде більш рівним.

Можна робити також і маски для волосся з льняної олії.

Для цього зігріту на водяній бані олію нанести на сухе волосся, закрити плівкою і підігрітим рушником, залишити години на три, потім змити звичайним способом. Така маска робить пересушене волосся менш ламким, сприяє зростанню і блиску волосся.

При вживанні в їжу лляної олії треба враховувати, що цей продукт треба вживати без теплової обробки, так як під дією високих температур вона псується: з'являється неприємний запах і темний колір. Тому найкраще заправляти лляною олією салати або вживати її в чистому вигляді. Купуючи льняну олію, не забувайте, що зберігати її потрібно в холодильнику, в темній пляшці, і термін її зберігання обмежений.

Гірчична олія.


Гірчичну оліб кілька століть тому можна було скуштувати тільки при царському дворі, в ті часи вона називалася "імператорським делікатесом". У гірчичній олії є абсолютно всі жиророзчинні вітаміни, вона має специфічний аромат і пікантний смак, прекрасно підходить для заправки салатів, підкреслює смак овочів. До того ж салати з такою заправкою довше зберігають свіжість. Будь-яка випічка, в складі якої присутній цей продукт, виходить пишною і довго не черствіє.

За своїми дієтичними і гастрономічними властивостями вона значно перевершує популярну у нас соняшникову: тільки одного вітаміну D "імператорський делікатес" містить в півтора рази більше. Взагалі в гірчичній олії є абсолютно всі жиророзчинні вітаміни. У неї багато вітаміну А, що сприяє росту організму та підвищує імунітет, вітамінів К і Р, які покращують міцність і еластичність капілярів, загальнозміцнюючі речовини каротину. Крім того, в гірчичній олії міститься вітамін В6, який грає найважливішу роль в азотистому обміні і процесах синтезу і розпаду амінокислот в організмі.

Багато дієтологів-натуропатів вважають "імператорський делікатес" готовими ліками. Завдяки антисептичним і бактерицидним властивостям це рослинне масло прекрасно підходить для лікування шлунково-кишкових, серцево-судинних і простудних захворювань. Деякі медики рекомендують своїм пацієнтам як профілактичний засіб випивати щоранку натщесерце столову ложку гірчичної олії.

Кукурудзяна олія.


Основними факторами, що визначають дієтичні властивості кукурудзяної олії, слід вважати високий вміст в неї ненасичених жирних кислот (вітаміну F) і вітаміну E.

Велика кількість вітаміну E в кукурудзяній олії сприяє зміцненню імунної системи людини. Цей вітамін називають ще "вітаміном молодості", оскільки він є антиоксидантом і уповільнює процеси старіння в організмі, впливає на обмінні процеси, на рівень холестерину в крові, покращує функціонування печінки, кишечника, жовчного міхура.

Вітамін E в кукурудзяній олії незамінний при лікуванні «жіночих» і нервових хвороб. Ненасичені жирні кислоти, що містяться в кукурудзяній олії, підвищують опірність організму до інфекційних захворювань і сприяють виведенню з організму надлишку холестерину.

Нерафінована кукурудзяна олія здавна застосовувалася а народній медицині для лікування мігрені, нежиті і астми.

Оливкова олія.


Великий Гомер називав оливкову олію "рідким золотом". Використовували оливкову олію ще з часів Давнього Єгипту. Олива була символом миру і чистоти, завжди цінувалася за численні корисні властивості для здоров'я. Оливкова олія вважається найкориснішою з усіх рослинних масел.

Вона нормалізує тиск, покращує роботу серця і органів травлення.

Є дані, що при регулярному вживанні оливкової олії в кілька разів знижується ризик виникнення раку молочної залози. При зовнішньому застосуванні вона має дезінфікуючі і омолоджуючі властивості. Найкращим може вважатися оливкова олія екстра-класу (на її етикетці вказано італ. Olio d'oliva l'extravergine або англ. Extra virgin olive oil). У цій оливковій олії кислотність зазвичай не перевищує 1%, і вважається, що чим нижче кислотність масла, тим вище його якість.

Ще більш цінним вважається оливкова олія "холодного віджиму" (англ. First cold press), хоча це поняття є досить умовним - вона в тій чи іншій мірі нагрівається і при "холодному пресуванні".

Смакові якості оливкової олії погіршуються з часом, тому рекомендується вживати весь запас продукту протягом року.

Оливкову олію рекомендують зберігати в сухому, прохолодному (але не холодному), темному місці, далеко від різних запахів кухні, оскільки вона їх легко вбирає.

Гарбузова олія.


Олія містить велику кількість біологічно активних речовин: фосфоліпіди, вітаміни В1, В2, С, Р, флавоноїди, ненасичені і поліненасичені жирні кислоти - олеїнову, лінолеву, пальметінову, стеаринову.

Має просто приголомшливий запах, консистенція трохи щільніша ніж зазвичай.

Фармакологічні і клінічні дослідження вчених виявили наступні дії гарбузової олії:

- нормалізує діяльність передміхурової залози і попереджає розвиток аденоми;
- підвищує потенцію;
- корисна при атеросклерозі та ішемічної хвороби серця;
- запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі;
- захищає печінку і покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
- знижує рівень холестерину в крові;
- має протизапальну дію;
- має противиразкову і антисептичну дію;
- захищає від сонячних опіків, прискорює регенерацію тканин;
- стимулює імунітет організму;
- має протигрибкову, противопаразитарну і антигельмінтну дію;
- покращує стан шкіри;
- сприяє відновленню та прискоренню зростання волосся і нігтів.


За цілющі властивості гарбузову оліб в народі називають "аптека в мініатюрі".

Гарбузову олію використовують найчастіше в якості заправки для салатів. Нагрівати ж її не рекомендується: в цьому випадку вона втрачає значну частину своїх корисних властивостей. Зберігати гарбузову олію слід в щільно закупореній пляшці в темному прохолодному місці.

Кедрова олія.


Олія з сибірського кедра - натуральний продукт, що представляє собою природний концентрат вітаміну Е, і містить велику кількість поліненасичених кислот, які не синтезуються в організмі, а можуть надходити тільки з їжею.

З народної медицини відомо, що кедрова олія:

- має загальнозміцнюючу дію;
- сприяє усуненню синдрому хронічної втоми;
- підвищує розумові та фізичні можливості організму людини;
- відновлює сили організму;
- підвищує потенцію у чоловіків.


Олію Сибірського Кедра в старовину називали засобом від 100 хвороб. Її цілющі властивості визнає не тільки народна, а й офіційна медицина.

Результати проведених випробувань, кажуть про високу ефективність кедрової олії в комплексній терапії при лікуванні таких захворювань:

1. Панкреатит, холестиціт;
2. Варикозне розширення вен, трофічні виразки;
3. Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і шлунку;
4. Поверхневий гастрит;
5. Запобігає облисіння, ламкість волосся, нігтів;
6. Покращує склад крові, сприяє підвищенню гемоглобіну;
7. Регулює ліпідний обмін, тобто знижує рівень холестерину в крові;
8. Ефективно при різних шкірних захворюваннях, опіках і обмороженнях.


Кедрова олія завжди вважалася делікатесом.

Вона легко засвоюється організмом, має високі поживні та цілющі властивості, незвично багата на вітаміни і мікроелементи.

Олія кедрового горіха містить широкий набір корисних для організму людини речовин:

поліненасичених жирних кислот, білків, вітамінів А, В, Е, D, F, 14 амінокислот, 19 мікроелементів.

Кедрову олію рекомендується додавати в салати для додання вишуканого смаку. Використання олії Сибірського Кедра для масажу в лазні чи сауні дає ефект омолодження шкіри, робить її пружною і еластичною, а так само забезпечує профілактику шкірних захворювань.

Арахісова олія.


Арахісова олія широко використовується для смаження, фритюру, заправки салатів, для приготування соусів, для всіляких видів холодних страв, в стравах з тіста, в азіатській кухні.

Арахісова олія широко застосовується в медицині:

- при лікуванні гнійних і погано загоюючих ран - їй немає рівних;
- підвищує потенцію і лібідо;
- покращує пам'ять, увагу і слух;
- знижує рівень холестерину в крові;
- має цілющу дію при захворюваннях серцево-судинної системи і порушеннях кровотворних функцій;
- нормалізує роботу нирок і жовчного міхура, одна з найкращих жовчогінних засобів;
- перешкоджає утворенню тромбів;
- надає заспокійливу дію на нервову систему;
- рекомендується людям, які страждають надмірною вагою, шлунково-кишковими проблемами, хворобами печінки і нирок.


Арахісова олія абсолютно позбавлена холестерину.

Олія грецького горіха.


Олія волоського горіха - це високоживильний продукт з цінними смаковими якостями:

- це чудовий поживний продукт в період відновлення після перенесених хвороб і операцій;
- сприяє загоєнню ран, тріщин, які довго не загоюються виразок;
- ефективно при лікуванні псоріазу, екземи, фурункульозу, варикозного розширення вен;
- прекрасний засіб для схуднення і омолодження організму;
- знижує вироблення холестерину, зміцнює судинну стінку;
- знижує ризик кардіологічних захворювань;
- сприяє виведенню радіонуклідів з організму;
- рекордний вміст вітаміну Е - сильно тонізує і підвищує захист організму;
- прекрасний засіб для схуднення.


Олія обліпихи.


Є унікальною цілющою олією, відомою в далекій давнині.

Олія обліпихи знайшла свою славу завдяки незвичайній цілющості.

Унікальні властивості цієї олії широко використовуються, як в народній, так і традиційній медицині для лікування і профілактики цілого ряду захворювань. Ця олія має натуральний смак і аромат.

Для профілактики її рекомендується додавати в салати в поєднанні з іншими будь-якими рослинними оліями.

Також олію обліпихи можна використовувати для приготування будь-яких страв, надаючи їм незвичайний смак і збільшуючи їх харчову цінність.

Олія обліпихи - це продукт з високим вмістом каротиноїдів, вітамінів: E, F, A, K, D і біологічно активних речовин.

Використовується як джерело бета-каротину.

Олія обліпихи прекрасно показала себе при лікуванні:

- запалень слизових травного тракту (застосовується в комплексній терапії виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки);
- гінекологічних захворювань: ерозії шийки матки, кольпітів, вагінітів, ендоцервіцитів.
- опіків, променевих і виразкових уражень шкіри, пролежнів, виразки шлунка, променевого раку стравохід;
- хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів: фарингітів, ларингітів, гайморитів.
- виразках рогівки ока;
- патологічних процесів прямої кишк;
- запальних захворюваннях ясен і пародонтозу;
- атеросклерозу;
- лускатого і висівкоподібного лишаю і нейродермітів;
- для швидкого загоєння ран, саден і інших уражень шкіри.


При цьому, характерною особливістю обліпихової олії, є висока якість загоєння:

- відсутність на місці ураження будь-яких рубців і шрамів.
- для відновлення шкірного покриву після сонячних і радіаційних опіків, прискорення формування тканин;
- проти зморшок, при веснянках і пігментних плямах, при вугрової висипки, дерматитах і шкірних тріщинах;
- покращує зір;
- запобігає утворенню тромбів.


Конопляна олія.


Іздревне конопляне насіння використовувалося в якості поживної і корисної їжі (в слов'янській традиції - конопляні коржі).

Також стародавні слов'янські народи виготовляли і вживали в їжу смачну і дуже популярну в ті часи конопляну олію, яка має безліч, майже забутих сьогодні, дуже корисних властивостей.

Ця олія є чудовою альтернативою оливковій, горіховій і вершковій олії.

Вживається вона як високоякісна олія для заправки салатів та інших холодних овочевих страв, з успіхом використовується при обсмажуванні на грилі, при смаженні на сковороді, в маринадах і соусах.

За хімічним складом конопляна олія ближче інших до льняної, але на відміну від неї, це смачна олія має тонкий горіховий пікантний присмак.

Конопляна олія, поряд з лляною, зеленими листовими овочами і риб'ячим жиром є одним з небагатьох продуктів харчування, що містять необхідні нашому організму неактивну форму поліненасичених жирних кислот - ОМЕГА-3.
← Як колір очей впливає на характер людини Що колір волосся розповість про жінку? →

Читайте также:

Продукти, які найчастіше підробляють

Продукти, які найчастіше підробляють

У наш час ніколи не можна бути впевненим в тому, що насправді виявиться в холодильнику після чергового походу в супермаркет. Ось 5 продуктів, які підробляють найчастіше. Копчена риба. Ні для к...
Продукти, які допоможуть очистити артерії

Продукти, які допоможуть очистити артерії

Холестерин накопичується на стінках артерій і з часом провокує розвиток маси проблем зі здоров'ям. У гіршому варіанті розвитку подій у людини розвивається атеросклероз, що веде до серцевої нед...
Як позбутися головного болю без таблеток

Як позбутися головного болю без таблеток

• Чому іноді виникає головний біль? • Як позбутися головного болю? • У чому полягає профілактика? Знаючи відповіді на ці питання, ви зможете допомогти собі впоратися з цією недугою. Здоров'я -...
Декілька способів поставити мізки на місце за допомогою творчості

Декілька способів поставити мізки на місце за допомогою творчості

Від вас буде потрібно тільки взяти в руки папір і олівець, і просто почати малювати. Неважливо як. А через якийсь час ви знайдете дивовижну гармонію і спокій. Тому в будь-якій незрозумілій сит...
Як отримати те, що хочете - психологічні трюки

Як отримати те, що хочете - психологічні трюки

Як писав Батчер, розум людський не є послідовним і логічним. Якщо чесно, наш розум безрозсудний. Втім, ми цілком можемо зупинити хаос, що панує в свідомості, і змусити його приносити нам користь. ...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз