Сім головних м'ясних супів світу

0
: 0

70

М'ясний наваристий суп - їжа, яка була придумана в далекій давнині і служила джерелом тепла і енергії ще нашим далеким печерним предкам. Саме тому історія супів так складна і цікава. Майже в кожній кулінарній культурі є свій суп, який на всі сто відсотків є її надбанням ...

М'ясні супи - кулінарні свідоцтва того, як харчувалися наші предки, які стосунки у них були з м'ясом і яку еволюцію довелося пройти супам до того моменту, як ви вперше їх спробували. Ці сім супів є найбільш гідними представниками свого сімейства і в повній мірі відображають національну своєрідність тієї кухні, до яких належать.

Шурпа.


Шурпа (від арабського шорба, тобто суп) - суп або м'ясний бульйон, що набув поширення на Сході, де він відомий під різними назвами: шурпа, чорпіту, шорпо, сорпа, чорба. Відмінні риси шурпи досить складно виділити. Іноді виділяють таку відмінність, як приготування шурпи з попередньо обсмаженого м'яса і овочів. Отже, технологія приготування шурпи не має властивих виключно цього супу відмінностей від технології приготування інших м'ясних супів.

Сім головних м'ясних супів світу

Можна виділити деякі ознаки шурпи. Вона характеризується підвищеною жирністю, що, зокрема, особливо помітно при приготуванні шурпи з попередньо обсмаженого м'яса і овочів.

По-друге, для шурпи характерне використання великої кількості зелені і прянощів.

По-третє, при порівняно постійному наборі крупно нарізаних овочів, а саме - моркви, картоплі і цибулі (остання в шурпу кладеться в більшому, в порівнянні з іншими супами кількості), в шурпі можуть використовуватися (і навіть вітаються) в чималій кількості різноманітні фрукти - яблука, абрикоси (курага), айва, сливи.

Як правило, шурпа готується з баранини, проте може варитися з птиці, в тому числі дрібної і дикою. Більш того, шурпа може бути приготовлена ​​з риби, так звана «аси-сорпа», характерна для прибережних районів Туркменії. Зелень і прянощі варіюються від регіону, проте практично скрізь до складу входять петрушка, кріп, кінза, червоний перець.

Сім головних м'ясних супів світу

В Узбекистані додають зиру в великих кількостях і базилік, в Молдавії шурпа (чорба) істотно відрізняється, так як готується на квасі. Під шурпою в Татарстані і Киргизстані розуміють міцний прозорий баранячий бульйон з дрібно нашинкованою цибулею, картоплею і тонко нарізаною локшиною, з невеликою кількістю зелені і чорним перцем. Крім того, така шурпа є не самостійною стравою, а супутнім основної страви - відварного м'яса.

Хаш.


У вірменському лікарнянику «Розрада при лихоманці» (1184 рік) в деяких рецептах згадується м'ясний бульйон під ім'ям «хашой» або «хашу». Наприклад, у розділі «Про одноденній лихоманці через застуду» рекомендується їсти «хашой» з м'яса ягняти, а в розділі «Про одноденній лихоманці через турботи і скорботи» - «хашу» з ступень і стегон козеня.

Сім головних м'ясних супів світу

М'ясний бульйон під ім'ям «хашой» згадується і у кількох середньовічних вірменських тлумачів і граматик (Григора Магістроса, Есаі Нчеці, Ованеса Ерзнкаці, і т. д.). Пов'язано це з наявністю в вірменському перекладі (VI-VII століття) «Граматичного мистецтва» Діонісія Фракийского слова «хошйун» (арм. Խաւշիւն = шелест листя). Деякі пізні тлумачі Діонісія порахували, що в слові є помилка і виправляли на «хашой», давши, таким чином, абсолютно помилкове тлумачення цього фрагменту.

Хаш традиційно їдять рано вранці, до сніданку або на сніданок. У тарілку кладуть дрібно порубаний часник, засипаючи хаш великою кількістю пряної зелені: петрушка, селера, обов'язково кінза. Окремо натирають гостру редьку, закушуючи нею, лавашем і пряними травами (базилік, естрагон). В Азербайджані це блюдо подається без зелені і без редьки. В Осетії хаш готують тільки з тельбуха - рубця і кишок, також не додаючи багато зелені.

Бруду.


Сім головних м'ясних супів світу

Африканський рецепт супу Бруд простий, як і все африканське. Цілу курку потрібно нарізати на шматки, обваляти в спеціях і відправити на розпечену сковорідку. Незадовго до готовності, додати до курки томатну пасту. Нарізати овочі та зелень, покласти в каструлю, влити 2 літри води і зварити. Суп не відрізняється вишуканістю, зате смачний і поживний.

Scotch Broth.


Сім головних м'ясних супів світу

Повільний і наваристий шотландський суп з горохом, м'ясом ягняти і розмарином - єдиний порятунок гірських жителів Шотландії від холодних вітрів. Цей рецепт овіяний славою тисячоліть і має безліч варіацій, в тому числі і у Джеймі Олівера.

Гуляш.


Сім головних м'ясних супів світу

Незважаючи на незрозуміле становище гуляшу в харчовій ієрархії, фахівці відносять його швидше до категорії густих супів. Тому він включиний в список. Гуляш - національна страва угорців: шматочки яловичини або телятини, тушковані з копченим шпиком, цибулею, перцем і картоплею. Блюдо відноситься до категорії густих супів. Спочатку суп з різними добавками був традиційною їжею угорських пастухів і готувався в котлах на вогнищі.

У Радянському Союзі гуляшем як в закладах громадського харчування, так і в домашньому побуті, називалося рагу з м'яса без кісток, зазвичай приготоване в два прийоми - спочатку обсмажування, а потім гасіння в підливі, головний інгредієнт якої - томатний соус. Такий гуляш міг подаватися з будь-яким гарніром - картопляним пюре, макаронами, рисом, гречкою. Відповідно, під гуляшем в радянській кухні часто малося на увазі друга страва з м'яса з великою кількістю кісток.

Наварен.


Сім головних м'ясних супів світу

Густий суп з баранчика з білою ріпою готують практично у всіх областях Франції. Вважається, що ріпа здатна абсорбувати баранячий жир, тому в більшості випадків цей коренеплід присутній в рецепті густих наваристих супів.

Айнтопф.


Сім головних м'ясних супів світу

З німецького айнтопф перекладається як «густий суп». Як правило, він замінює собою і перше і друге блюда. Інгредієнтами можуть бути овочі - картопля, морква, бруква, а також різні види капусти (білокачанна, кольорова, брюссельська, брокколі) і інші; бобові - горох, сочевиця, квасоля, стручки зеленої квасолі і ін.; крупи, хліб, макаронні вироби, м'ясо, копченості, сосиски або інші м'ясні продукти. Традиційно айнтопф готують не тільки в Німеччині, але і в Бельгії, Іспанії та Франції, Угорщині. В бельгійський айнтопф часто додають світле пиво.
← Чому виникає похмілля 10 смертельних отрут і їх дія на людину →

Читайте также:

Як правильно приготувати смачний холодець

Як правильно приготувати смачний холодець

Для того щоб приготувати прозорий холодець, необхідно пам'ятати кілька простих правил, дотримуючись яких, буде не важко створити цей кулінарний шедевр. Правило 1. Вибір основного інгредієнта ...
Традиційні великодні страви

Традиційні великодні страви

28 квітня православні християни святкуватимуть найсвітліше свято - Великдень. У нього є свої традиції, і одна з головних - великодній стіл. Крім пасок на Великдень в Україні готують багато інших тр...
Великий піст: рецепти перших страв

Великий піст: рецепти перших страв

Під час посту дозволяється вживати в їжу будь-які овочі, а також супи, гриби і інші продукти. Що можна з них приготувати? Суп з цвітною капустою і солодким перцем. Знадобиться: • 1 качан цв...
Які готові страви можна заморожувати

Які готові страви можна заморожувати

Іноді дуже хочеться приготувати багато їжі заздалегідь. На пару тижнів, наприклад. Але от питання, як її зберегти. Далеко не всі страви простоять в холодильнику стільки часу. Якщо є велика морозилк...
Як поводитися з субпродуктами

Як поводитися з субпродуктами

Частка «суб» в слові субпродукти вказує на те, що серед інших частин туші вони - другорядні. Тельбухи - це недопродукти, одним словом. Навіть ті з нас, хто може з задоволенням з'їсти суп з бичачих ...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз