Що таке соціофобія і як з нею боротися

0
: 0

242

За спостереженнями психологів, соціофобія відноситься до числа найбільш часто зустрічаючих психологічних розладів. В тій чи іншій мірі вона властива приблизно 10-15% людей, незалежно від статевої приналежності.

Що таке соціофобія і як з нею боротися

І чим більшою є сила її виразності, тим складніше людині вибудовувати нормальні відносини з оточуючими.

Як проявляється.


Що таке соціофобія і як з нею боротися

Діагностувати цей розлад нескладно, так як він має яскраві і специфічні прояви. Йому властиві:

• надмірна сором'язливість;
• боязнь публічних виступів;
• страх перед громадською думкою;
• виражений конформізм, як компенсаторний засіб, що допомагає адаптуватися в колективі.


Соціофоб дуже боїться, що оточуючі люди його засудять, розкритикують або висміють. Тому він намагається вести себе так, щоб не привертати підвищеної уваги до своєї персони.

Що таке соціофобія і як з нею боротися

Такі люди з боку здаються заляканими, або ж замкнутими і неприступними. Вони соромляться проявляти ініціативу при зав'язуванні відносин. З цієї причини у них мало друзів і часті проблеми в особистому житті. У колективі соціофобів, як правило, не поважають і вважають нікчемними сірими мишками. Там може вся справа в тому, що соціофобу дійсно нічим похвалитися? Зовсім ні! Справа тут зовсім в іншому.

Причини виникнення.


Але насправді людина, що страждає цим психологічним розладом, може бути дуже розумною і талановитою. Просто через хворобливу ​​незручність їй важко розкрити і проявити свої таланти. Але звідки ж може взятися страх перед людьми у особистості, що не обділена інтелектом і здібностями?

Що таке соціофобія і як з нею боротися

Ось дві основні причини, що сприяють виникненню соціофобії:

1. Недоліки батьківського виховання. Помічено, що соціофобами часто стають діти надмірно суворих і авторитарних батьків. Коли мати і батько весь час критикують і лають дитину, його самооцінка падає, образно кажучи, нижче плінтуса. Вона починає оцінювати себе вкрай низько. Звідси комплекси і надмірна сором'язливість.

2. Нелюбов до людей. Якщо людина не любить людей, в цьому теж може бути винне виховання. Коли дитина постійно чує, як члени його сім'ї перемивають кісточки друзям і сусідам, у неї підсвідомо складається враження, що цей світ недосконалий, ворожий і злий. Вона починає думати, що немає хороших людей, а є тільки дурні і негідники, від яких не можна чекати нічого хорошого. Найчастіше, якщо батьки доброзичливо налаштовані по відношенню до суспільства, їхні діти прекрасно себе в ньому відчувають.

Чи можна подолати.


Як було відмічено вище, боязнь соціуму зовсім не сприяє життєвим успіхам. До того ж, вона нерідко стає причиною постійного психологічного дискомфорту у людей, яким доводиться працювати в великих колективах. З усього цього випливає, що хворобливий страх перед соціумом необхідно постаратися подолати. Як це зробити? Якщо ви страждаєте від соціофобії, ось кілька практичних порад:

✓ Терміново підійміть свою самооцінку. Для цього вам потрібно самого себе любити, а також якомога частіше хвалити і підбадьорювати. У кожної людини є достоїнства, за які її можна поважати - у вас вони теж знайдуться. Напишіть на папері всі свої позитивні якості, і кожен день перед сном перечитуйте цей список. Поступово у вашій підсвідомості сформулюється позитивний «я-образ». В результаті ви станете більш сміливою і товариською людиною.

✓ Почніть добре думати про оточуючих людей і перестаньте їх засуджувати. Зрозумійте, що світ не ворожий до вас, і в ньому живуть не тільки мерзотники і негідники. Є багато добрих людей, які не здатні заподіяти зло ближньому. Психологія говорить, що світ ставиться до нас так, як ми про нього думаємо. Тому, чим краще ви станете думати про людей, тим легше вам буде спілкуватися з ними.


Психологічна практика показує, що перемогти соціофобію на 100% рідко у кого виходить. Якщо людині з дитинства властива хвороблива сором'язливість, вона ніколи не стане справжнім лідером, повевшим за собою колектив. Але до цього і не варто прагнути.

Добре, якщо ви зумієте подолавши страх перед соціумом хоча б на 40-70%. Це цілком досяжно. І цього достатньо для того, щоб ви змогли відчувати себе при спілкуванні з людьми спокійно і комфортно.
← 10 бестселерів з психології Чи може заздрість бути позитивним почуттям →

Читайте также:

Як розпізнати лицеміра в своєму оточенні?

Як розпізнати лицеміра в своєму оточенні?

Одні з найбільш токсичних особистостей, яких ми можемо виявити в будь-якому суспільстві, - це лицеміри. Вони, природно, не афішують свої справжні наміри, приховуючи їх за завісою помилкової др...
Впевненість в собі не повинна бути гучною

Впевненість в собі не повинна бути гучною

★ Хто не хоче бути впевненим у собі? ★ Хто не хоче відчувати себе комфортно в своєму власному тілі? Для більшості з нас робота над власною самооцінкою - це складний і дуже особистий процес до...
Які фрази, не варто говорити на роботі?

Які фрази, не варто говорити на роботі?

Існують фрази, які вам просто ніколи не варто говорити на роботі. У цих словах є особлива сила: у них є незрозуміла здатність виставити вас в поганому світлі, навіть якщо ваші слова - істина в ост...
Як ви хотіли б, щоб до вас ставилися люди?

Як ви хотіли б, щоб до вас ставилися люди?

Кращий спосіб підняття своєї самооцінки полягає в прояві поваги з боку інших. Але як змусити людей поважати себе? Правила чотирьох «С». Для себе можна відзначити, що без самоконтролю, самопізн...
Витівки мозку, які насправді корисні

Витівки мозку, які насправді корисні

У кожної медалі є дві сторони. Точно так само і з витівками мозку. На перший погляд здається, що лінь, страх, прокрастинація, забудькуватість, помилкові спогади лише псують нам життя. Однак, ...

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Наверх
Вниз