Що з себе являє чай?

0
: 0

27

Чай робиться за допомогою заварювання гарячою водою висушеного і подрібненого листя чайної рослини. Є кілька різновидів, згрупованих в п'ять основних категорій: білий чай, зелений чай, улун, чорний чай і пуер. Безумовно, найпоширенішим чаєм в Великобританії є чорний, тоді як зелений популярніший в Східній Азії.

Що з себе являє чай?

Всі чаї походять з однієї і тієї ж рослини - Camellia sinensis або камелія китайська. Це субтропічний вічнозелений чагарник, що росте в Азії. Існує два визнаних сорти: Camellia sinensis var. sinensis (китайський та японський різновид) і Camellia sinensis var. assamica (Ассам або індійський чай).

Що з себе являє чай?

Що з себе являє чай?

Інші напої, які всі звикли називати чаєм (наприклад, м'ята, ромашка, ройбуш, фруктові чаї), насправді не є ним. Якщо рослини не походять з роду Камелія сімейства Чайні, то вони технічно є тізанамі (трав'яними). Але якщо весь чай походить від однієї і тієї ж рослини, чому існують різновиди? Все зводиться до того, як обробляються листя.

Як роблять чай.


Після складання чайне листя викладається на сушку (так зване «в'янення»). Процес може складатися з декількох етапів, але кінцевий підсумок - гнучкість листа. Далі йде стадія скручування, потім ферментація і потім кінцева сушка. Чай виділяє ферменти і масла, які змінюють смак листя і ініціюють процес окислення. Вплив кисню на всіх етапах протягом певного періоду часу змінює колір, смак і кріпкість. Чим довше листя окислюється, тим воно темніше за кольором і міцніше при заварюванні.

Як ви можете здогадатися, чорні чаї сильно окислені, а білі або зелені менше піддавалися впливу кисню. Коли на виробництві досягаються бажаного рівня окислення, листя обпалюють, щоб зупинити процес і знизити вміст вологи. Це впливає на безпеку товару. Не всі різновиди чаю проходять послідовно ці стадії процесу. Деякі можуть піддаватися сушінні або ферментації кілька разів.

Це все відноситься до загальноприйнятих методів виробництва чаю. Але існує також інший метод - «розчавити, розірвати, скрутити». Він виник під час Другої світової війни, щоб збільшити кількість чаю, яку можна упакувати. Після того, як листя засихає, його поміщають в машину, яка розчавлює, рве і скручує, що і випливає з назви. Потім все це формується в гранули, окислюється і висушується. Процес відбувається набагато швидше, ніж традиційний. Отримані гранули ідеально підходять для пакетиків з чорним чаєм.

Метою заварювання чаю є отримання ароматів і поживних речовин, уникаючи гіркоти. Але більшість з нас щось робить не так.

Як заварити ідеальну чашку чаю.


По-перше, вибирайте воду з розумом. Більш м'яка вода дає ідеальний результат. Мінерали в жорсткій воді можуть призвести до утворення плівки на чаї. Свіжа вода, яка не встигла ще застоятися, дає яскравий і чистий смак.

По-друге, приділіть увагу температурі. Люди зазвичай використовують для заварювання окріп, але це неправильно. Різні чаї вимагають різних температур, щоб отримати ідеальний смак. Зверніть увагу на рекомендації, зазначені на упаковці.

По-третє, час теж грає важливу роль. У міру приготування чаю таніни, що відповідають за терпкість, амінокислоти, аромат і смак повільно змішуються між собою, щоб віддати ці властивості воді. Скільки часу це займе, залежить від типу чаю і температури води. Виробники вказують все на упаковці, але ви також можете подивитися інформацію в інтернеті.

Чайна хімія.


Аромати, що відповідають за запах і смак, зазвичай досить швидко розчиняються у воді. Більш легкі поліфеноли, кофеїн і з'єднання, пов'язані з відчуттям у роті і текстурою чаю, віддають свої властивості майже відразу. А важкі з'єднання (флаваноли і дубильні речовини) займають трохи більше часу для розчинення. При довгому заварюванні чаю виділяється багато таніну. Його помірна кількість сприяє багатству ароматів. Якщо ви передержали пакетик, то у напою буде гіркий смак.

Віддаєте перевагу чаю міцніше? Все одно не варто залишати листя надовго. Краще візьміть побільше заварки - смак буде терпким, але не противним.

Пуер, улун і чорний чай краще заливати дуже гарячою водою (близько 95 ° С) і залишати настоюватися на три хвилини. Зелений і білий воліють температуру нижче. І заварюються вони буквально за 20 секунд.

Пакетики - це окрема тема.

Що з себе являє чай?

Всі прекрасно знають, що чай в них не дуже хорошої якості, зроблений методом «розчавити, розірвати, скрутити».

Що з себе являє чай?

Але люди продовжують його купувати і пити. Якщо листя можна заварювати кілька разів (від двох до десяти, все залежить від різновиду), то пакетики призначені для одноразового використання. Від них ви не отримаєте ніякої користі. Та й смак буде так собі.
← Чи може заздрість бути позитивним почуттям Що приховує колір? →

Читайте также:

Низькокалорійні продукти, які можуть їсти навіть ті, хто на дієті.

Низькокалорійні продукти, які можуть їсти навіть ті, хто на дієті.

Кому не хочеться скинути пару-трійку кілограмів? Напевно тільки тим, хто вже це зробив або тим, хто і без того стрункий і граціозний. З приходом літа (а також весни, осені або зими) кожен другий на...
Навіщо ми тут?

Навіщо ми тут?

Звідки ми приходимо і куди йдемо потім ?! Напевно багато хто задавався питанням про сенс буття, що є людське життя? Певний відрізок часу який нам належить прожити, але для чого це все? Зрозуміло...
Витівки мозку, які насправді корисні

Витівки мозку, які насправді корисні

У кожної медалі є дві сторони. Точно так само і з витівками мозку. На перший погляд здається, що лінь, страх, прокрастинація, забудькуватість, помилкові спогади лише псують нам життя. Однак, ...
Що таке соціофобія і як з нею боротися

Що таке соціофобія і як з нею боротися

За спостереженнями психологів, соціофобія відноситься до числа найбільш часто зустрічаючих психологічних розладів. В тій чи іншій мірі вона властива приблизно 10-15% людей, незалежно від статевої п...
10 бестселерів з психології

10 бестселерів з психології

Ось 10 спеціально підібраних для вас книг з області психології, які є бестселерами і здивують несподіваними знахідками, експериментами і глибокими висновками. «Підпорядкування авторитету». Авт...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз