Важливі факти про праску
Електропраска була запатентована в Америці Генрі Сілі в червні 1882 року. Здавалося б, звичайний побутовий прилад, але з ним пов'язано кілька цікавих фактів. У XXI столітті праска була в кожному будинку. Але були часи, які нашим сучасникам вкрай складно уявити.
Саме тоді, цей прилад був необов'язковим атрибутом, а скоріше, екзотикою, шиком.
Трохи історії…
Історія створення праски.
У давнину з одягу складки прибиралися за допомогою каменів, попередньо нагрітих до певної температури. Схожу на сучасну форму мали праски, які використовувалися в вісімнадцятому та дев'ятнадцятому століттях. Це були чавунні пристосування, які перед застосуванням нагрівалися в звичайній печі. Так як вони швидко втрачали тепло, їх доводилося постійно підігрівати.
Це цікаво! З другої половини дев'ятнадцятого століття в європейських країнах з'явилися досить дорогі моделі, що працюють на нафті, гасі і, як би дивно це не звучало, на алкоголі.
Чавунні праски.
Пропонуємо добірку кумедних моментів, про які більшість людей ніколи і не чули:
• Праски, які нагрівалися в печі, дуже швидко остигали. Щоб налагодити нормальний прасувальний процес, люди застосовували одночасно декілька приладів, у яких розмір міг відрізнятися. Пристосування були важкими і вимагали від користувача досить великої фізичної сили, а також зосередженості і пам'яті. Потрібно було постійно пам'ятати, яка з прасок і коли саме була поміщена в піч для нагрівання.
Дорогі праски.
• У 19 столітті праска, що працювала на спирті, коштувала настільки дорого, що за неї могли дати отару овець.
• Важкі праски з чавуну і сьогодні виробляються в Польщі. І у них є дуже багато шанувальників.
• У Стародавньому Римі використовували свої прийоми для усунення складок з одягу. Люди просто брали молотки з металу і били ними по тканині.
Важкі праски.
• Маса стародавньої праски могла бути дуже значною. Нерідко конструкція доходила до десяти кілограмів. Природно, виконувати просту процедуру було вкрай нелегко.
• У деяких регіонах нашої країни в сімнадцятому столітті праска вважалася предметом, що свідчить про заможність і багатстві. Вона займала почесне місце поряд з самоваром.
Різноманітність прасок.
• Гладити можна було не тільки речі і тканини. У Лондоні постояльці престижних готелів просили пропрасувати газети. Це потрібно було їм, щоб преса не бруднила руки. Не так давно Майкл Рафаель за нестандартне використання праски отримав премію. На одному з конкурсів кулінарного мистецтва він примудрився на підошві приладу підсмажити філейну частину морського язика в вершковому соусі.
Догляд за праскою.
Генрі Сілі при створенні праски нового покоління застосував спіраль. Він помістив її всередину конструкції, і це дозволило досягти ефекту нагрівання. Згодом прилад отримав і інші дуже корисні і актуальні функції - термостатичне управління, відпарювання. Але на самому початку розвитку прасок регулювати температуру можливості не було. У зв'язку з цим підошва пристроїв нерідко перегрівалася. Як наслідок, речі псувалися, часто пропалювалися.
Звичайно, сучасні моделі практично не доставляють таких неприємностей. Проте, доглядати за приладом потрібно правильно, і тоді праска не тільки довго прослужить, але і не зіпсує ні одну річ.
Еволюція прасок.
Для видалення з підошви праски нагару текстильних волокон, що утворився нальот або плями накипу існують спеціально розроблені олівці. В інструкції сказано, до якої температури слід нагріти праску, після чого і наноситься на розігріту поверхню олівець. Після цього підошва протирається м'якою ганчіркою.
Якщо синтетичні частинки прилипли до алюмінієвої або хромованої антипригарної поверхні, то і їх можна легко прибрати. Для цього береться дерев'яна лопатка і всі сторонні частинки прибираються. У висновку необхідно пройтися приладом по махрі.
Буває, що на підошві утворюються плями. У цьому випадку ідеальним засобом є звичайний перекис водню. Досить змочити в ньому ватяний тампон і обробити робочу поверхню.
Багато користувачів зіштовхувалися з прилипанням до праски поліетилену - звичайної плівки. Ця неприємність прекрасно усувається за допомогою засобу для зняття лаку.
У разі появи іржі теж не варто впадати в паніку. З нею добре справляється порошок для кухонних предметів (посуду). Після закінчення процесу чистки підошву необхідно протерти чистою і сухою тканиною.
Праски від малого до великого.
У кожного предмета є своя цікава історія, і праска не є винятком. Сучасні моделі прасок дозволили істотно полегшити процес прасування. Але для того, щоб він був комфортним і продуктивним, важливо звертати увагу на дрібниці і вчасно їх усувати. Тим більше, що зробити це не складно.
Саме тоді, цей прилад був необов'язковим атрибутом, а скоріше, екзотикою, шиком.
Трохи історії…
Історія створення праски.
У давнину з одягу складки прибиралися за допомогою каменів, попередньо нагрітих до певної температури. Схожу на сучасну форму мали праски, які використовувалися в вісімнадцятому та дев'ятнадцятому століттях. Це були чавунні пристосування, які перед застосуванням нагрівалися в звичайній печі. Так як вони швидко втрачали тепло, їх доводилося постійно підігрівати.
Це цікаво! З другої половини дев'ятнадцятого століття в європейських країнах з'явилися досить дорогі моделі, що працюють на нафті, гасі і, як би дивно це не звучало, на алкоголі.
Цікаві факти про праску
Чавунні праски.
Пропонуємо добірку кумедних моментів, про які більшість людей ніколи і не чули:
• Праски, які нагрівалися в печі, дуже швидко остигали. Щоб налагодити нормальний прасувальний процес, люди застосовували одночасно декілька приладів, у яких розмір міг відрізнятися. Пристосування були важкими і вимагали від користувача досить великої фізичної сили, а також зосередженості і пам'яті. Потрібно було постійно пам'ятати, яка з прасок і коли саме була поміщена в піч для нагрівання.
Дорогі праски.
• У 19 столітті праска, що працювала на спирті, коштувала настільки дорого, що за неї могли дати отару овець.
• Важкі праски з чавуну і сьогодні виробляються в Польщі. І у них є дуже багато шанувальників.
• У Стародавньому Римі використовували свої прийоми для усунення складок з одягу. Люди просто брали молотки з металу і били ними по тканині.
Важкі праски.
• Маса стародавньої праски могла бути дуже значною. Нерідко конструкція доходила до десяти кілограмів. Природно, виконувати просту процедуру було вкрай нелегко.
• У деяких регіонах нашої країни в сімнадцятому столітті праска вважалася предметом, що свідчить про заможність і багатстві. Вона займала почесне місце поряд з самоваром.
Різноманітність прасок.
• Гладити можна було не тільки речі і тканини. У Лондоні постояльці престижних готелів просили пропрасувати газети. Це потрібно було їм, щоб преса не бруднила руки. Не так давно Майкл Рафаель за нестандартне використання праски отримав премію. На одному з конкурсів кулінарного мистецтва він примудрився на підошві приладу підсмажити філейну частину морського язика в вершковому соусі.
Маленькі хитрощі для господинь.
Догляд за праскою.
Генрі Сілі при створенні праски нового покоління застосував спіраль. Він помістив її всередину конструкції, і це дозволило досягти ефекту нагрівання. Згодом прилад отримав і інші дуже корисні і актуальні функції - термостатичне управління, відпарювання. Але на самому початку розвитку прасок регулювати температуру можливості не було. У зв'язку з цим підошва пристроїв нерідко перегрівалася. Як наслідок, речі псувалися, часто пропалювалися.
Звичайно, сучасні моделі практично не доставляють таких неприємностей. Проте, доглядати за приладом потрібно правильно, і тоді праска не тільки довго прослужить, але і не зіпсує ні одну річ.
Еволюція прасок.
Для видалення з підошви праски нагару текстильних волокон, що утворився нальот або плями накипу існують спеціально розроблені олівці. В інструкції сказано, до якої температури слід нагріти праску, після чого і наноситься на розігріту поверхню олівець. Після цього підошва протирається м'якою ганчіркою.
Якщо синтетичні частинки прилипли до алюмінієвої або хромованої антипригарної поверхні, то і їх можна легко прибрати. Для цього береться дерев'яна лопатка і всі сторонні частинки прибираються. У висновку необхідно пройтися приладом по махрі.
Буває, що на підошві утворюються плями. У цьому випадку ідеальним засобом є звичайний перекис водню. Досить змочити в ньому ватяний тампон і обробити робочу поверхню.
Багато користувачів зіштовхувалися з прилипанням до праски поліетилену - звичайної плівки. Ця неприємність прекрасно усувається за допомогою засобу для зняття лаку.
У разі появи іржі теж не варто впадати в паніку. З нею добре справляється порошок для кухонних предметів (посуду). Після закінчення процесу чистки підошву необхідно протерти чистою і сухою тканиною.
Праски від малого до великого.
У кожного предмета є своя цікава історія, і праска не є винятком. Сучасні моделі прасок дозволили істотно полегшити процес прасування. Але для того, щоб він був комфортним і продуктивним, важливо звертати увагу на дрібниці і вчасно їх усувати. Тим більше, що зробити це не складно.