Важливі факти про праску

0
: 0

160

Електропраска була запатентована в Америці Генрі Сілі в червні 1882 року. Здавалося б, звичайний побутовий прилад, але з ним пов'язано кілька цікавих фактів. У XXI столітті праска була в кожному будинку. Але були часи, які нашим сучасникам вкрай складно уявити.

Важливі факти про праску

Саме тоді, цей прилад був необов'язковим атрибутом, а скоріше, екзотикою, шиком.

Трохи історії…

Важливі факти про праску

Історія створення праски.

У давнину з одягу складки прибиралися за допомогою каменів, попередньо нагрітих до певної температури. Схожу на сучасну форму мали праски, які використовувалися в вісімнадцятому та дев'ятнадцятому століттях. Це були чавунні пристосування, які перед застосуванням нагрівалися в звичайній печі. Так як вони швидко втрачали тепло, їх доводилося постійно підігрівати.

Це цікаво! З другої половини дев'ятнадцятого століття в європейських країнах з'явилися досить дорогі моделі, що працюють на нафті, гасі і, як би дивно це не звучало, на алкоголі.

Цікаві факти про праску


Важливі факти про праску

Чавунні праски.

Пропонуємо добірку кумедних моментів, про які більшість людей ніколи і не чули:

• Праски, які нагрівалися в печі, дуже швидко остигали. Щоб налагодити нормальний прасувальний процес, люди застосовували одночасно декілька приладів, у яких розмір міг відрізнятися. Пристосування були важкими і вимагали від користувача досить великої фізичної сили, а також зосередженості і пам'яті. Потрібно було постійно пам'ятати, яка з прасок і коли саме була поміщена в піч для нагрівання.

Важливі факти про праску

Дорогі праски.

• У 19 столітті праска, що працювала на спирті, коштувала настільки дорого, що за неї могли дати отару овець.

• Важкі праски з чавуну і сьогодні виробляються в Польщі. І у них є дуже багато шанувальників.

• У Стародавньому Римі використовували свої прийоми для усунення складок з одягу. Люди просто брали молотки з металу і били ними по тканині.

Важливі факти про праску

Важкі праски.

• Маса стародавньої праски могла бути дуже значною. Нерідко конструкція доходила до десяти кілограмів. Природно, виконувати просту процедуру було вкрай нелегко.

• У деяких регіонах нашої країни в сімнадцятому столітті праска вважалася предметом, що свідчить про заможність і багатстві. Вона займала почесне місце поряд з самоваром.

Важливі факти про праску

Різноманітність прасок.

• Гладити можна було не тільки речі і тканини. У Лондоні постояльці престижних готелів просили пропрасувати газети. Це потрібно було їм, щоб преса не бруднила руки. Не так давно Майкл Рафаель за нестандартне використання праски отримав премію. На одному з конкурсів кулінарного мистецтва він примудрився на підошві приладу підсмажити філейну частину морського язика в вершковому соусі.

Маленькі хитрощі для господинь.


Важливі факти про праску

Догляд за праскою.

Генрі Сілі при створенні праски нового покоління застосував спіраль. Він помістив її всередину конструкції, і це дозволило досягти ефекту нагрівання. Згодом прилад отримав і інші дуже корисні і актуальні функції - термостатичне управління, відпарювання. Але на самому початку розвитку прасок регулювати температуру можливості не було. У зв'язку з цим підошва пристроїв нерідко перегрівалася. Як наслідок, речі псувалися, часто пропалювалися.

Звичайно, сучасні моделі практично не доставляють таких неприємностей. Проте, доглядати за приладом потрібно правильно, і тоді праска не тільки довго прослужить, але і не зіпсує ні одну річ.

Важливі факти про праску

Еволюція прасок.

Для видалення з підошви праски нагару текстильних волокон, що утворився нальот або плями накипу існують спеціально розроблені олівці. В інструкції сказано, до якої температури слід нагріти праску, після чого і наноситься на розігріту поверхню олівець. Після цього підошва протирається м'якою ганчіркою.

Якщо синтетичні частинки прилипли до алюмінієвої або хромованої антипригарної поверхні, то і їх можна легко прибрати. Для цього береться дерев'яна лопатка і всі сторонні частинки прибираються. У висновку необхідно пройтися приладом по махрі.

Буває, що на підошві утворюються плями. У цьому випадку ідеальним засобом є звичайний перекис водню. Досить змочити в ньому ватяний тампон і обробити робочу поверхню.

Багато користувачів зіштовхувалися з прилипанням до праски поліетилену - звичайної плівки. Ця неприємність прекрасно усувається за допомогою засобу для зняття лаку.

У разі появи іржі теж не варто впадати в паніку. З нею добре справляється порошок для кухонних предметів (посуду). Після закінчення процесу чистки підошву необхідно протерти чистою і сухою тканиною.

Важливі факти про праску

Праски від малого до великого.

У кожного предмета є своя цікава історія, і праска не є винятком. Сучасні моделі прасок дозволили істотно полегшити процес прасування. Але для того, щоб він був комфортним і продуктивним, важливо звертати увагу на дрібниці і вчасно їх усувати. Тим більше, що зробити це не складно.
← Лавровий лист - не тільки смачна приправа Як здійснювати покупки розумно →

Читайте также:

Розмови уві сні - норма чи відхилення?

Розмови уві сні - норма чи відхилення?

Більшість з нас хоча б раз у житті розмовляли уві сні. Дійсно, це виглядає досить лякаюче: потоки несвідомої, незв'язної мови, крики, хаотичні рухи кінцівок, відкриваючі очі - все це може до смерті...
Що потрібно знати про високосний рік?

Що потрібно знати про високосний рік?

Наступив 2020 рік, позначений в китайському календарі як рік Сталевого Щура, - високосний. З давніх-давен вважалося, що високосний рік несе нещастя і страждання. Чи так це насправді? Головна в...
Великий піст: 10 рецептів других блюд

Великий піст: 10 рецептів других блюд

Під час посту дозволяється вживати в їжу будь-які овочі, а також крупи, гриби і інші продукти. Що можна з них приготувати? Ситні і апетитні страви: ліниві голубці, рис або спагетті з овочами, за...
Суворі істини про роботу

Суворі істини про роботу

Практично кожна людина мріє про ідеальну роботу, яка буде добре оплачуватися, приносити задоволення, подарує багато близьких друзів і корисних знайомств. Однак це утопія, і робота в більшості випад...
Ніжна мойва на сковороді

Ніжна мойва на сковороді

Мойва - це риба дрібного розміру, яка відноситься до сімейства корюшкових. Продукт підійде до будь-якого гарніру, також його можна подавати до столу в якості окремої страви. У кулінарії існує безл...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз