Великий піст: 10 рецептів других блюд

0
: 0

112

Під час посту дозволяється вживати в їжу будь-які овочі, а також крупи, гриби і інші продукти.

Що можна з них приготувати?

Ситні і апетитні страви: ліниві голубці, рис або спагетті з овочами, запечена з помідорами картопля, овочеве рагу з грибами або плов.

1. Картопля з помідорами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 1 кг - картоплі,
• 1 кг - помідорів,
• 1 ч. л. - насіння кмину,
• 200 мл - овочевого бульйону,
• 50 г - маслин,
• 5 зубчиків - часнику,
• 2 ст. л. - оливкового масла,
• 4 ст. л. - пісного майонезу,
• сіль, перець за смаком,
• зелень петрушки для прикраси.


Приготування:

Помідори вимити, обсушити, залити окропом на 30 с, видалити шкірку, розрізати на 4 частини.

Картоплю вимити, очистити, з одного боку зробити часті поздовжні надрізи.

Насіння кмину потовкти у ступці.

Помідори викласти у жароміцну форму. Потім покласти картоплю. Посолити, поперчити, скропити оливковою олією.

Посипати тмином. Влити бульйон. Духовку розігріти до 200 ° С.

Поставити картоплю і запікати протягом 40 хвилин.

Часник очистити, пропустити через прес і з'єднати з рештою оливкової олії і пісним майонезом, злегка збити.

Полити сумішшю картоплю. Маслини нарізати кільцями і посипати страву.

Поставити картопля в духовку ще на 15 хвилин. Прикрасити зеленню петрушки і подати на стіл.

2. Ледачі голубці з печерицями.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 500 г - свіжих печериць,
• 200 г - рису,
• 350 г - капусти,
• 3 - цибулини,
• 10 г - сушеного часнику,
• 1 ст. л. - рослинного масла,
• 0,5 ч. л. - солі,
• 100 г - гострого кетчупу,
• 100 г - пісного майонезу,
• кріп, помідори черрі для прикраси.


Приготування:

Печериці вимити, обсушити, пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером.

Рис відварити у великій кількості підсоленої води до готовності.

Цибулю очистити і дрібно порубати.

Капусту нашаткувати соломкою, соломку нарізати поперек.

Рис відкинути на друшляк і, давши воді стекти, змішати з печерицями та овочами, посолити, додати часник.

Мокрими руками сформувати з фаршу подовжені котлетки.

Духовку попередньо розігріти до 180 ° С. Голубці обсмажити на сковороді на сильному вогні з обох боків до рум'яної скоринки, потім перекласти в форму для запікання.

Майонез з'єднати з кетчупом, добре перемішати і залити голубці.

Поставити на 15 хвилин в духовку. Готові голубці розкласти по тарілках, прикрасити пісним майонезом, кропом і помідорами чері.

3. Гювеч з рисом.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 3 - солодкі перці,
• 1 - цибулина,
• 3 ст. л. - рослинного масла,
• 8 - помідорів,
• 200 г - рису,
• 0,5 ч. л. - солі,
• 100 г - консервованої квасолі,
• 1 - баклажан,
• 1 - морква,
• 100 г - консервованого горошку.


Приготування:

Горошок і квасолю відкинути на сито.

Моркву вимити, очистити, натерти на крупній тертці.

Баклажан вимити, очистити, нарізати кубиками, посолити, залишити на 10 хвилин, віджати.

Цибулю очистити і нарізати кубиками, злегка обсмажити в сотейнику на рослинному маслі.

Рис промити, солодкий перець очистити, видалити насіння і плодоніжки, перець дрібно нарізати. Рис і перець додати в сотейник, посолити, перемішати і смажити на середньому вогні 5 хвилин. Зняти з вогню.

Помідори вимити, обсушити, нарізати кружечками. У форму для запікання викласти половину помідорів, на них рис, горошок, квасолб, моркву, баклажани, накрити рештою помідорами, посолити за смаком, залити 4 ст. л. води.

Духовку розігріти до 180 ° С. Форму з блюдом поставити в духовку і тушкувати 25-30 хвилин.

4. «Гнізда» з овочами і грибами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 1 - жовтий перець,
• 1 - цибулина,
• 4 зубчики - часнику,
• 500 г - глив,
• 200 г - брокколі,
• 300 г - зеленої квасолі,
• 400 г - пасти у вигляді «гнізд»,
• пучок - базиліка,
• сіль, мелений чорний перець за смаком,
• рослинна олія для смаження.


Приготування:

Гливи вимити, відварити до готовності, подрібнити блендером або дрібно нарізати, посолити, поперчити.

Духовку розігріти до 200 ° С.

Перець вимити, обсушити, викласти в форму і запікати до чорних підпалин. Вийняти, покласти в поліетиленовий пакет, зав'язати і залишити на 10 хвилин.

Брокколі вимити, нарізати на дрібні суцвіття.

Зелену квасолю вимити, відкинути на друшляк.

Цибулю і часник очистити, дрібно порубати.

Базилік вимити і дрібно нарізати. У сотейнику розігріти олію і обсмажити на ньому цибулю і часник до золотистого кольору, потім викласти гриби і смажити протягом 5 хвилин.

Перець дістати з пакета, очистити від шкірки, насіння і плодоніжок. М'якоть нарізати. З'єднати перець, брокколі, зелену квасолю, базилік, посолити, поперчити за смаком і обсмажити на рослинному маслі.

Макарони відварити в підсоленій воді. Викласти на порційні тарілки, зверху покласти гливи і обсмажені овочі. Прикрасити блюдо за бажанням.

5. Овочеве рагу з грибами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 600 г - цукіні,
• 3 - моркви,
• 1 - солодкий перець,
• 100 г - кореня петрушки,
• 2 - помідори,
• 2 - цибулини,
• 200 г - печериць,
• 200 г - брюссельської капусти,
• 100 г - консервованої квасолі,
• сіль, перець за смаком,
• 2 ст. л. - рослинного масла,
• 70 г - рубаної зелені.


Приготування:

Цукіні і моркву вимити, очистити, нарізати кубиками.

Перець вимити, розрізати навпіл, видалити плодоніжки з насінням, нарізати соломкою.

Корінь петрушки очистити, вимити і порубати.

Помідори вимити, нарізати кубиками.

Цибулю очистити, подрібнити.

Печериці вимити, очистити, кожен гриб розрізати на 4 частини. У сковороді розігріти масло, обсмажити цибулю і корінь петрушки. Додати моркву, цукіні, посолити і смажити ще 10 хвилин. Потім покласти печериці, перець, перемішати і смажити 7 хвилин. Додати на сковороду помідори, влити 2 ст. л. води, посолити, поперчити, накрити кришкою і тушкувати 7 хвилин.

Потім покласти брюссельську капусту і квасолю, влити ще 2 ст. л. рідини від квасолі і тушкувати 5 хвилин. Готову страву посипати зеленню і гарячою подати на стіл.

6. Картопля з начинкою під цитрусовим соусом.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 500 г - картоплі,
• 250 г - заморожених лисичок,
• 2 ст. л. - оливкового масла,
• сіль, перець за смаком,
• 2 ст. л. - рослинного масла,
• салат для прикраси.


Для соусу:

• 0,5 ч. л. - карі,
• 100 г - пісного майонезу,
• 1 ст. л. - лимонного соку,
• 2 ст. л. - апельсинового соку.


Приготування:

Гриби розморозити, нарізати, посолити, поперчити і обсмажити на рослинному маслі.

Картоплю вимити, очистити. На кожній картоплині зробити глибокі розрізи (не до кінця). У надрізи, акуратно розсовуючи часточки, викласти грибну начинку.

Духовку розігріти до 200 ° С.

Картоплю викласти на застелене фольгою деко, змастити оливковою олією. Накрити фольгою. Запікати в духовці 30 хвилин. Фольгу зняти. Приготувати соус.

З'єднати пісний майонез, лимонний і апельсиновий соки, каррі, збити віночком.

Картоплю полити соусом, запікати ще 5 хвилин. Готову картоплю викласти на листя салату.

7. Картопля по-селянськи з маслятами і підберезниками.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 300 г - маринованих маслюків,
• 100 г - сушених підберезників,
• 2 - цибулини,
• 1 - морква,
• 1 - червоний солодкий перець,
• 700 г - картоплі,
• рослинна олія для смаження,
• 2 гілочки - кропу,
• сіль, перець за смаком.


Приготування:

Підберезники замочити в холодній воді, залишити на 1 годину, потім відварити протягом 40 хвилин, відкинути на друшляк і нарізати невеликими скибочками.

Цибулю очистити і нарізати півкільцями.

Морква очистити і нарізати тонкою соломкою.

Перець вимити, видалити плодоніжки з насінням, м'якоть нарізати квадратиками.

На сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю з морквою. Покласти підберезники і смажити ще 10 хвилин. Додати перець, посолити, поперчити за смаком і смажити ще 8 хвилин.

Картоплю вимити, очистити і нарізати часточками. У сковороді розігріти масло, що залишилося і смажити картоплю 10 хвилин.

Маслюки відкинути на друшляк, промити водою, нарізати. З'єднати з обсмаженими овочами, перемішати, покласти до картоплі і смажити ще 5 хвилин. Прикрасити блюдо гілочками кропу і подати на стіл.

8. «Чарівні» горщики з цибулькою і картоплею.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 2 стебла - цибулі-порею,
• 1 - біла цибулина,
• 1 - червона цибулина,
• 800 г - картоплі,
• 250 г - пісного майонезу,
• 3 зубчики - часнику,
• рослинна олія для смаження,
• 1 ст. л. - соку лимона,
• сіль, перець за смаком,
• зелень петрушки для прикраси.


Приготування:

Картоплю вимити, очистити і нарізати тонкими кружальцями.

Часник очистити, пропустити через прес. Порційні горщики натерти зсередини часником. Ріпчасту цибулю очистити, нарізати півкільцями.

Червону цибулю залити лимонним соком, залишити на 10 хвилин.

Білу частину цибулі-порею нарізати кільцями. Викласти в горщики шарами картоплю і цибулю. Кожен шар посолити, поперчити, злегка змастити пісним майонезом. Зверху також змастити майонезом.

Духовку розігріти до 220 ° С. Горщики поставити в духовку і через 15 хвилин знизити температуру до 180 ° С.

Залишити на 45 хвилин, щоб рідина випарувалася і зверху утворилася золотава скоринка. Прикрасити петрушкою і подавати на стіл.

9. Плов з овочами та родзинками.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 100 г - довгого рису,
• 200 мл - води,
• 1 ст. л. - рослинного масла,
• 2 - моркви,
• 50 г - родзинок,
• 1 - цибулина,
• сіль, перець за смаком,
• 0,5 ч. л. - кмину,
• 0,25 ч. л. - барбарису,
• 0,25 ч. л. - паприки,
• 0,5 ст. л. - оливкового масла.


Приготування:

Цибулю і моркву вимити, очистити, дрібно нарізати і спасерувати на олії. Рис добре промити, зварити до напівготовності. Ізюм перебрати, вимити, з'єднати з рисом, цибулею і морквою, приправити, посолити, поперчити за смаком, викласти в жароміцний посуд і накрити кришкою.

Духовку розігріти до 220 ° С. Поставити форму з рисом. Запікати протягом 20-30 хвилин. Перед подачею гарячий плов покласти гіркою на тарілку і скропити оливковою олією.

10. Спагеті з овочами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 400 г - спагетті,
• 2 - цукіні,
• 200 г - помідорів чері,
• 1 ч. л. - базиліка,
• 2 ст. л. - оливкового масла,
• 1 ч. л. - мускатного горіха,
• сіль, перець за смаком.


Приготування:

Спагеті відварити в киплячій підсоленій воді 10 хвилин, відкинути на друшляк.

Цукіні вимити, обсушити, нарізати тонкими смужками.

Помідори черрі вимити й обсушити.

У сотейнику розігріти оливкову олію і обсмажити цукіні до золотистого кольору. Додати помідори черрі і смажити 5 хвилин. Посолити, поперчити, влити 4 ст. л. води і тушкувати 3 хвилини на маленькому вогні.

Базилік вимити, обсушити і дрібно нарубати. Перемішати зі спагеті і тушкованими овочами. Прикрасити за бажанням.
← Суворі істини про роботу Лавровий лист - не тільки смачна приправа →

Читайте также:

Низькокалорійні продукти, які можуть їсти навіть ті, хто на дієті.

Низькокалорійні продукти, які можуть їсти навіть ті, хто на дієті.

Кому не хочеться скинути пару-трійку кілограмів? Напевно тільки тим, хто вже це зробив або тим, хто і без того стрункий і граціозний. З приходом літа (а також весни, осені або зими) кожен другий на...
Продукти, які допоможуть очистити артерії

Продукти, які допоможуть очистити артерії

Холестерин накопичується на стінках артерій і з часом провокує розвиток маси проблем зі здоров'ям. У гіршому варіанті розвитку подій у людини розвивається атеросклероз, що веде до серцевої нед...
Натуральні домашні чіпси

Натуральні домашні чіпси

Чіпси - популярні ласощі, якими смакують діти та дорослі. На жаль, чіпси з магазину містять велику кількість штучних підсилювачів смаку і запаху, що не робить їх корисними. Але любителі хрусткої ст...
Чому треба замочувати рис?

Чому треба замочувати рис?

Плов це приготований і просочений маслом рис. В основному рис складається з крохмалю. Під час приготування крохмаль обов'язково виділяється в воду, утворюючи при нагріванні клейстер. Якщо між рисин...
Великий піст: рецепти перших страв

Великий піст: рецепти перших страв

Під час посту дозволяється вживати в їжу будь-які овочі, а також супи, гриби і інші продукти. Що можна з них приготувати? Суп з цвітною капустою і солодким перцем. Знадобиться: • 1 качан цв...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз