Великий піст: 10 рецептів других блюд

0
: 0

34

Під час посту дозволяється вживати в їжу будь-які овочі, а також крупи, гриби і інші продукти.

Що можна з них приготувати?

Ситні і апетитні страви: ліниві голубці, рис або спагетті з овочами, запечена з помідорами картопля, овочеве рагу з грибами або плов.

1. Картопля з помідорами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 1 кг - картоплі,
• 1 кг - помідорів,
• 1 ч. л. - насіння кмину,
• 200 мл - овочевого бульйону,
• 50 г - маслин,
• 5 зубчиків - часнику,
• 2 ст. л. - оливкового масла,
• 4 ст. л. - пісного майонезу,
• сіль, перець за смаком,
• зелень петрушки для прикраси.


Приготування:

Помідори вимити, обсушити, залити окропом на 30 с, видалити шкірку, розрізати на 4 частини.

Картоплю вимити, очистити, з одного боку зробити часті поздовжні надрізи.

Насіння кмину потовкти у ступці.

Помідори викласти у жароміцну форму. Потім покласти картоплю. Посолити, поперчити, скропити оливковою олією.

Посипати тмином. Влити бульйон. Духовку розігріти до 200 ° С.

Поставити картоплю і запікати протягом 40 хвилин.

Часник очистити, пропустити через прес і з'єднати з рештою оливкової олії і пісним майонезом, злегка збити.

Полити сумішшю картоплю. Маслини нарізати кільцями і посипати страву.

Поставити картопля в духовку ще на 15 хвилин. Прикрасити зеленню петрушки і подати на стіл.

2. Ледачі голубці з печерицями.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 500 г - свіжих печериць,
• 200 г - рису,
• 350 г - капусти,
• 3 - цибулини,
• 10 г - сушеного часнику,
• 1 ст. л. - рослинного масла,
• 0,5 ч. л. - солі,
• 100 г - гострого кетчупу,
• 100 г - пісного майонезу,
• кріп, помідори черрі для прикраси.


Приготування:

Печериці вимити, обсушити, пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером.

Рис відварити у великій кількості підсоленої води до готовності.

Цибулю очистити і дрібно порубати.

Капусту нашаткувати соломкою, соломку нарізати поперек.

Рис відкинути на друшляк і, давши воді стекти, змішати з печерицями та овочами, посолити, додати часник.

Мокрими руками сформувати з фаршу подовжені котлетки.

Духовку попередньо розігріти до 180 ° С. Голубці обсмажити на сковороді на сильному вогні з обох боків до рум'яної скоринки, потім перекласти в форму для запікання.

Майонез з'єднати з кетчупом, добре перемішати і залити голубці.

Поставити на 15 хвилин в духовку. Готові голубці розкласти по тарілках, прикрасити пісним майонезом, кропом і помідорами чері.

3. Гювеч з рисом.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 3 - солодкі перці,
• 1 - цибулина,
• 3 ст. л. - рослинного масла,
• 8 - помідорів,
• 200 г - рису,
• 0,5 ч. л. - солі,
• 100 г - консервованої квасолі,
• 1 - баклажан,
• 1 - морква,
• 100 г - консервованого горошку.


Приготування:

Горошок і квасолю відкинути на сито.

Моркву вимити, очистити, натерти на крупній тертці.

Баклажан вимити, очистити, нарізати кубиками, посолити, залишити на 10 хвилин, віджати.

Цибулю очистити і нарізати кубиками, злегка обсмажити в сотейнику на рослинному маслі.

Рис промити, солодкий перець очистити, видалити насіння і плодоніжки, перець дрібно нарізати. Рис і перець додати в сотейник, посолити, перемішати і смажити на середньому вогні 5 хвилин. Зняти з вогню.

Помідори вимити, обсушити, нарізати кружечками. У форму для запікання викласти половину помідорів, на них рис, горошок, квасолб, моркву, баклажани, накрити рештою помідорами, посолити за смаком, залити 4 ст. л. води.

Духовку розігріти до 180 ° С. Форму з блюдом поставити в духовку і тушкувати 25-30 хвилин.

4. «Гнізда» з овочами і грибами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 1 - жовтий перець,
• 1 - цибулина,
• 4 зубчики - часнику,
• 500 г - глив,
• 200 г - брокколі,
• 300 г - зеленої квасолі,
• 400 г - пасти у вигляді «гнізд»,
• пучок - базиліка,
• сіль, мелений чорний перець за смаком,
• рослинна олія для смаження.


Приготування:

Гливи вимити, відварити до готовності, подрібнити блендером або дрібно нарізати, посолити, поперчити.

Духовку розігріти до 200 ° С.

Перець вимити, обсушити, викласти в форму і запікати до чорних підпалин. Вийняти, покласти в поліетиленовий пакет, зав'язати і залишити на 10 хвилин.

Брокколі вимити, нарізати на дрібні суцвіття.

Зелену квасолю вимити, відкинути на друшляк.

Цибулю і часник очистити, дрібно порубати.

Базилік вимити і дрібно нарізати. У сотейнику розігріти олію і обсмажити на ньому цибулю і часник до золотистого кольору, потім викласти гриби і смажити протягом 5 хвилин.

Перець дістати з пакета, очистити від шкірки, насіння і плодоніжок. М'якоть нарізати. З'єднати перець, брокколі, зелену квасолю, базилік, посолити, поперчити за смаком і обсмажити на рослинному маслі.

Макарони відварити в підсоленій воді. Викласти на порційні тарілки, зверху покласти гливи і обсмажені овочі. Прикрасити блюдо за бажанням.

5. Овочеве рагу з грибами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 600 г - цукіні,
• 3 - моркви,
• 1 - солодкий перець,
• 100 г - кореня петрушки,
• 2 - помідори,
• 2 - цибулини,
• 200 г - печериць,
• 200 г - брюссельської капусти,
• 100 г - консервованої квасолі,
• сіль, перець за смаком,
• 2 ст. л. - рослинного масла,
• 70 г - рубаної зелені.


Приготування:

Цукіні і моркву вимити, очистити, нарізати кубиками.

Перець вимити, розрізати навпіл, видалити плодоніжки з насінням, нарізати соломкою.

Корінь петрушки очистити, вимити і порубати.

Помідори вимити, нарізати кубиками.

Цибулю очистити, подрібнити.

Печериці вимити, очистити, кожен гриб розрізати на 4 частини. У сковороді розігріти масло, обсмажити цибулю і корінь петрушки. Додати моркву, цукіні, посолити і смажити ще 10 хвилин. Потім покласти печериці, перець, перемішати і смажити 7 хвилин. Додати на сковороду помідори, влити 2 ст. л. води, посолити, поперчити, накрити кришкою і тушкувати 7 хвилин.

Потім покласти брюссельську капусту і квасолю, влити ще 2 ст. л. рідини від квасолі і тушкувати 5 хвилин. Готову страву посипати зеленню і гарячою подати на стіл.

6. Картопля з начинкою під цитрусовим соусом.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 500 г - картоплі,
• 250 г - заморожених лисичок,
• 2 ст. л. - оливкового масла,
• сіль, перець за смаком,
• 2 ст. л. - рослинного масла,
• салат для прикраси.


Для соусу:

• 0,5 ч. л. - карі,
• 100 г - пісного майонезу,
• 1 ст. л. - лимонного соку,
• 2 ст. л. - апельсинового соку.


Приготування:

Гриби розморозити, нарізати, посолити, поперчити і обсмажити на рослинному маслі.

Картоплю вимити, очистити. На кожній картоплині зробити глибокі розрізи (не до кінця). У надрізи, акуратно розсовуючи часточки, викласти грибну начинку.

Духовку розігріти до 200 ° С.

Картоплю викласти на застелене фольгою деко, змастити оливковою олією. Накрити фольгою. Запікати в духовці 30 хвилин. Фольгу зняти. Приготувати соус.

З'єднати пісний майонез, лимонний і апельсиновий соки, каррі, збити віночком.

Картоплю полити соусом, запікати ще 5 хвилин. Готову картоплю викласти на листя салату.

7. Картопля по-селянськи з маслятами і підберезниками.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 300 г - маринованих маслюків,
• 100 г - сушених підберезників,
• 2 - цибулини,
• 1 - морква,
• 1 - червоний солодкий перець,
• 700 г - картоплі,
• рослинна олія для смаження,
• 2 гілочки - кропу,
• сіль, перець за смаком.


Приготування:

Підберезники замочити в холодній воді, залишити на 1 годину, потім відварити протягом 40 хвилин, відкинути на друшляк і нарізати невеликими скибочками.

Цибулю очистити і нарізати півкільцями.

Морква очистити і нарізати тонкою соломкою.

Перець вимити, видалити плодоніжки з насінням, м'якоть нарізати квадратиками.

На сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю з морквою. Покласти підберезники і смажити ще 10 хвилин. Додати перець, посолити, поперчити за смаком і смажити ще 8 хвилин.

Картоплю вимити, очистити і нарізати часточками. У сковороді розігріти масло, що залишилося і смажити картоплю 10 хвилин.

Маслюки відкинути на друшляк, промити водою, нарізати. З'єднати з обсмаженими овочами, перемішати, покласти до картоплі і смажити ще 5 хвилин. Прикрасити блюдо гілочками кропу і подати на стіл.

8. «Чарівні» горщики з цибулькою і картоплею.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 2 стебла - цибулі-порею,
• 1 - біла цибулина,
• 1 - червона цибулина,
• 800 г - картоплі,
• 250 г - пісного майонезу,
• 3 зубчики - часнику,
• рослинна олія для смаження,
• 1 ст. л. - соку лимона,
• сіль, перець за смаком,
• зелень петрушки для прикраси.


Приготування:

Картоплю вимити, очистити і нарізати тонкими кружальцями.

Часник очистити, пропустити через прес. Порційні горщики натерти зсередини часником. Ріпчасту цибулю очистити, нарізати півкільцями.

Червону цибулю залити лимонним соком, залишити на 10 хвилин.

Білу частину цибулі-порею нарізати кільцями. Викласти в горщики шарами картоплю і цибулю. Кожен шар посолити, поперчити, злегка змастити пісним майонезом. Зверху також змастити майонезом.

Духовку розігріти до 220 ° С. Горщики поставити в духовку і через 15 хвилин знизити температуру до 180 ° С.

Залишити на 45 хвилин, щоб рідина випарувалася і зверху утворилася золотава скоринка. Прикрасити петрушкою і подавати на стіл.

9. Плов з овочами та родзинками.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 100 г - довгого рису,
• 200 мл - води,
• 1 ст. л. - рослинного масла,
• 2 - моркви,
• 50 г - родзинок,
• 1 - цибулина,
• сіль, перець за смаком,
• 0,5 ч. л. - кмину,
• 0,25 ч. л. - барбарису,
• 0,25 ч. л. - паприки,
• 0,5 ст. л. - оливкового масла.


Приготування:

Цибулю і моркву вимити, очистити, дрібно нарізати і спасерувати на олії. Рис добре промити, зварити до напівготовності. Ізюм перебрати, вимити, з'єднати з рисом, цибулею і морквою, приправити, посолити, поперчити за смаком, викласти в жароміцний посуд і накрити кришкою.

Духовку розігріти до 220 ° С. Поставити форму з рисом. Запікати протягом 20-30 хвилин. Перед подачею гарячий плов покласти гіркою на тарілку і скропити оливковою олією.

10. Спагеті з овочами.


Великий піст: 10 рецептів других блюд

Знадобиться:

• 400 г - спагетті,
• 2 - цукіні,
• 200 г - помідорів чері,
• 1 ч. л. - базиліка,
• 2 ст. л. - оливкового масла,
• 1 ч. л. - мускатного горіха,
• сіль, перець за смаком.


Приготування:

Спагеті відварити в киплячій підсоленій воді 10 хвилин, відкинути на друшляк.

Цукіні вимити, обсушити, нарізати тонкими смужками.

Помідори черрі вимити й обсушити.

У сотейнику розігріти оливкову олію і обсмажити цукіні до золотистого кольору. Додати помідори черрі і смажити 5 хвилин. Посолити, поперчити, влити 4 ст. л. води і тушкувати 3 хвилини на маленькому вогні.

Базилік вимити, обсушити і дрібно нарубати. Перемішати зі спагеті і тушкованими овочами. Прикрасити за бажанням.
← Суворі істини про роботу Лавровий лист - не тільки смачна приправа →

Читайте также:

Овочі, які в обробленому вигляді корисніше, ніж в сиром.

Овочі, які в обробленому вигляді корисніше, ніж в сиром.

Капуста. Капуста при обробці тільки збільшує свої корисні властивості. Наприклад, у квашеної капусти в 3 рази більше вітаміну С, ніж у свіжій. У капусті міститься молочна кислота, яка ефективно...
Низькокалорійні продукти, які можуть їсти навіть ті, хто на дієті.

Низькокалорійні продукти, які можуть їсти навіть ті, хто на дієті.

Кому не хочеться скинути пару-трійку кілограмів? Напевно тільки тим, хто вже це зробив або тим, хто і без того стрункий і граціозний. З приходом літа (а також весни, осені або зими) кожен другий на...
Продукти, які допоможуть очистити артерії

Продукти, які допоможуть очистити артерії

Холестерин накопичується на стінках артерій і з часом провокує розвиток маси проблем зі здоров'ям. У гіршому варіанті розвитку подій у людини розвивається атеросклероз, що веде до серцевої нед...
Великий піст: рецепти перших страв

Великий піст: рецепти перших страв

Під час посту дозволяється вживати в їжу будь-які овочі, а також супи, гриби і інші продукти. Що можна з них приготувати? Суп з цвітною капустою і солодким перцем. Знадобиться: • 1 качан цв...
Ніжна мойва на сковороді

Ніжна мойва на сковороді

Мойва - це риба дрібного розміру, яка відноситься до сімейства корюшкових. Продукт підійде до будь-якого гарніру, також його можна подавати до столу в якості окремої страви. У кулінарії існує безл...

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз