Будова грибів

0
: 0

37

Гриби – це велика група організмів (понад 100 тисяч видів). Залежно від того, де у грибів утворюються органи розмноження - спори – гриби поділяються на класи.

Будова грибів

Клас базидіоміцетів – більшість пластинчастих і трубчастих грибів. У них спори утворюються відкрито на мікроскопічних виростах міцелію - базидіях.

Клас сумчастих (аскоміцети) - спори цих грибів поміщені в довгасті мікроскопічні клітини - сумки.

Форма (плодове тіло).


1. Шапкових грибів. Капелюшок розташований на ніжці.

2. Копитоподібні плодові тіла. Трутовики.

3. Коралоподібні плодові тіла. Рогатикові.

4. Келихоподібні плодові тіла. Сумчасті.

5. Зіркоподібні плодовиті тіла. Земляні зірочки.

6. Кулясті (грушоподібні) плодовиті тіла. Дощовики.

7. Віялоподібні плодовиті тіла. Гливи.

8. Букетоподібні плодовиті тіла. Гриб-баран.

Міцелій.


Основа вегетативного типу грибів міцелій-грибниця. Вона складається з дуже тонких розгалужених паутинчастих ниток. Її рідко можна побачити на поверхні. Зазвичай вона прихована всередині живильного субстрату (грунту, деревини і т. д.). Окремі нитки (гіфи) настільки малі, що їх неможливо побачити неозброєним оком. Вони бувають помітні лише в скупченнях у вигляді пухнастого повстяного нальоту. Якщо розглянути гіфи міцелію під мікроскопом, то легко переконатися, що вони складаються з ділянок, розділених на клітини.

Плодові тіла недовговічні. Вони живуть п'ять - десять діб, а грибниця їстівних і отруйних грибів існує кілька десятків і навіть сотень років. Вона добре переносить сильні морози і посуху. При цьому грибниця припиняє ріст і розвиток, як би завмирає. З настанням сприятливих умов вона знову починає прокидатися і розростатися на всі боки. Розвиваючись, грибниця виділяє особливі речовини - ферменти, під дією яких відбувається розкладання субстрату.

Коли поверхня грибниці сильно збільшується, вона стає здатною поглинати більше поживних речовин з навколишнього середовища. Настає період утворення плодових тіл - органів спороутворення.

Грибниця зазвичай розростається від вихідної точки променеподібно у всіх напрямках.

Капелюшок.


У капелюшкових грибів шляпка - головна частина плодового тіла. На ній розташовані органи, що розводять спори, за допомогою яких гриби розмножуються. Форма капелюшки дуже різноманітна. З віком вона змінюється. У молодого гриба капелюшок частіше буває округлим, яйцевидним, дзвоновим. З віком капелюшок розпрямляється і стає ширококоничним, плосковипуклим або увігнутим.

Види капелюшків:

- подушкоподібні або опуклі (білий гриб);
- плосковипуклі (моховик або підберезники);
- з горбком на вершині (поплавок або опеньок);
- яйцеподібні (чорнильний гриб);
- дзвіночні або конічні (бліда поганка);
- воронковидні (рижик);
- з горбком в ценрі капелюшка.


Шкірочка.


Зверху капелюшок покритий шкірочкою (кутикулою), яка оберігає гриб від несприятливих впливів. Вона складається з міцних щільно сплетених грибних ниток (гіф). Забарвлення шкірки буває найрізноманітніше - червоне, зелене, сіре, коричневе, жовте і т. д. Вона може змінюватися в залежності від віку гриба, пори року, погодних і грунтових умов; стає блідою. Крім того, шкірка може бути гладкою, шорсткою, лускатою і т. д. У деяких грибів вона гіркувата, у багатьох легко здирається з капелюшка.

М'якоть.


Під шкіркою в капелюшку розташована м'якоть. Товщина її залежить від виду гриба (від декількох сантиметрів до декількох міліметрів).

За розмірами м'якоті капелюшка гриба:

- тонком'ясисті гриби (опеньки, сироїжки, поплавці);
- товстом'ясисті гриби (білий гриб, маслюк).


Колір м'якоті буває білуватим, білувато-жовтим. У деяких грибів він змінюється на зламі або розрізі від зіткнення з повітрям. М'якоть грибів має специфічний смак і запах. Пахне сирою картоплею, свіжим борошном, хріном, оселедцем і т. д. Буває позбавлена смаку, гіркою, з легким горіховим, солодкуватим присмаком.

Гіменофор.


Нижче м'якоті в капелюшкових грибів розташований спороносний шар (гіменофор).

- У трубчастих грибів гіменофор складається з трубочок або осередків;
- у пластинчастих - з пластинок;
- у лисичковий - з жилок, складок;
- у єжовикових - з сосочків або шипиків, схожих на колючки їжака.


Залежно від будови спороносного шару гриби поділяються:

- На трубчасті. На нижній поверхні капелюшка є дрібні отвори (пори), які відкривають назовні трубочки, що створюють враження губки (або губчасті гриби).

- На пластинчасті. На нижній поверхні капелюшків знаходяться пластинки, розташовані радіально від місця прикріплення ніжки до країв капелюшка.


Спори.


Організм гриба розвивається із спор. Вони дозрівають:

• всередині плодового тіла;
• в мікроскопічно маленьких мішечках на зовнішній поверхні плодового тіла;
• на зовнішній поверхні гіллястих відростків.


Спори мають кулясту, веретеноподібну, незграбну, зіркоподібну форму. Спори дуже довго зберігають свою життєздатність (іноді до 20 років і більше). Можуть витримати холод до 100-150 градусів.

Ніжка.


Призначення ніжки - витримати вагу капелюшка і зберегти її в стійкому положенні.

Відповідно до положення до капелюшка буває:

• центральною;
• ексцентричною (прикріплена не по центру капелюшка);
• бічною (прикріплена до самого краю капелюшка);
• взагалі не буває (гриби кріпляться краєм капелюшка відразу до стовбура дерева).


Форма ніжки:

- циліндрична;
- обратнобулавовидна;
- веретеновидна;
- корневідно-роздута;
- бульбоподібно-роздута у підстави.


Усередині ніжка буває:

• щільна;
• порожниста;
• може чергуватися.
Кращі грибні місця світу →

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз