Як правильно солити білі гриби на зиму

0
: 0

333

Щороку з настанням осені грибники направляються в ліси за смачними і корисними грибочками. Справжнім королем визнаний білий гриб (він же боровик), що володіє чудовим смаком і ароматом в будь-якому вигляді - смаженому, відварному, тушкованому, запеченому, маринованому, сушеному і, звичайно ж, солоному.

Як правильно солити білі гриби на зиму

Якщо вас цікавить, як солити білі гриби на зиму, щоб вони вийшли чудово смачними, ось кілька вдалих рецептів, з використанням яких ви точно зможете порадувати своїх близьких.

Як проводиться засолювання.

Хочете спробувати апетитні, хрусткі і ароматні білі грибочки? Засолка білих грибів на зиму в банках - відмінне рішення. Вони стануть пікантним доповненням багатьох страв і прикрасою святкового столу. Засолити їх можна в домашніх умовах, проте, приступаючи до цього важливого і відповідального процесу, продукт необхідно правильно підготувати:

▪ ретельно перебрати;
▪ впорядкувати за розмірами;
▪ очистити від сміття і грудочок землі;
▪ промити в холодній воді.


Наступним важливим етапом, засолювання білих грибів в домашніх умовах, є їх очищення від небезпечних радіонуклідів. Для цих цілей треба взяти об'ємну каструлю і приготувати в ній простий соляний розчин в пропорціях 3 г солі на 1 л води. В даний розчин необхідно помістити боровики і варити їх протягом десяти хвилин. Після цього рідину слід повністю злити, а самі грибочки промити проточною холодною водою.

Далі ще раз залити їх свіжим розчином солі і кип'ятити довше - вже протягом двадцяти хвилин. Після цього процедуру необхідно повторити знову. В результаті такої ретельної обробки концентрація радіонуклідів в складі плода істотно знижується. Тепер можна солити грибочки, як вам більше подобається - гарячим або холодним методом.

Засолка гарячим способом.

Багатьох господинь цікавить, чи можна і як солити білі гриби на зиму без попереднього вимочування. У цьому випадку ідеально підійде рецепт засолювання білих грибів гарячим способом.

Просте гаряче засолювання невеликої кількості плодів.


Як правильно солити білі гриби на зиму

Соління білих грибів на зиму в банках - процес нескладний. Для цього вам буде потрібно:

▫ 2 кг грибочків;
▫ 2-3 лаврових листки;
▫ 2-3 бутони гвоздики;
▫ 1 головка часнику;
▫ 5 ст.л. солі;
▫ 10-12 горошин чорного і запашного перцю;
▫ 1 ч.л. зерен коріандру.


Розглянемо, як солити білі гриби гарячим способом. Послідовність приготування така:

1. Гриби ретельно очистити і злегка промокнути.
2. Акуратно нарізати на шматочки приблизно однакового розміру.
3. Очистити часникові зубчики і нарізати їх тоненькими пластинками.
4. У підходящу за розміром ємність налити 2 л води, довести до кипіння і посолити.
5. Через дві хвилини додати гриби.
6. Дочекатися закипання і зняти піну.
7. Зменшити вогонь до найнижчого рівня і варити протягом 10-15 хв. До тих пір, поки рідина не придбає ідеальну прозорість, продовжувати прибирати пінку.
8. У прозорий бульйон додати приправи і спеції.
9. Через 5-7 хвилин зняти каструлю з вогню.
10. Перемістити грибочки в простерилізовану банку, щільно укладаючи і чергуючи з тонкими часточками часнику.
11. Залити гриби попередньо процідженим відваром і остудити природним шляхом.
12. Щільно закрити банки кришками і поставити в темне прохолодне місце.

Всього через два тижні такі солоні грибочки будуть повністю готовими до вживання.

Соління в емальованому посуді.


Якщо вас цікавить питання, солять чи білі гриби, використовуючи для цих цілей інші види посуду, крім скляних банок, можна скористатися ще одним рецептом.

Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:

▫ 3-4 кг білих грибів;
▫ по 1,5 ст.л. солі на кожен кілограм продукту;
▫ кілька часточок часнику;
▫ 2-3 листочка хрону;
▫ свіжа зелень кропу.


Гриби слід ретельно промити і проварити у воді з додаванням невеликої кількості солі протягом 10 хвилин. Потім, відкинувши їх на друшляк, добре промити під струменем холодної води. Далі перемістити грибочки в емальований посуд і пересипати сіллю. На наступному етапі додати попередньо очищений і промитий кріп, часник і хрін.
Наверх покласти тарілку з вантажем і помістити в прохолодне сухе місце.
Через 7 днів гриби будуть готові.

Гаряче засолювання великої кількості плодів.


А тепер розглянемо, як здійснюється засолювання білих грибів на зиму гарячим способом у великій кількості. Вам знадобляться такі інгредієнти:

▫ 10 кг боровиків;
▫ 600-700 г солі;
▫ 10 лаврових листочків;
▫ 30-50 горошин перцю;
▫ 25-30 бутончиків гвоздики;
▫ 30 листочків чорної смородини.


Ретельно відібрані гриби очистити і промити, а потім помістити в спеціальні ємності, призначені для бланшування. Протягом десяти хвилин кип'ятити в злегка підсоленій воді, регулярно знімаючи з'являється піну. Відкинути грибочки на друшляк, щоб повністю стекла вода. Далі викладати їх у велику емальовану посудину, помірно пересипаючи сіллю.

Заповнивши посудину, додати хрін, часник, гвоздику і листя смородини. Зверху помістити тарілку і вантаж, як і в попередньому рецепті.

Засолка холодним способом.

Засолка боровиків на зиму за допомогою холодного способу добре тим, що в даному випадку всі присутні в складі продукту вітаміни зберігаються в повному обсязі.

Як правильно солити білі гриби на зиму

Якщо вас зацікавило засолювання білих грибів холодним способом, в першу чергу, необхідно вибрати найбільш підходящий посуд - це можуть бути діжки, барила, скляні банки, емальовані каструлі або навіть пластикові відерця.

Смачні та ароматні білі грибочки.


Щоб приготувати дивно ароматні і смачні солоні боровики, вам потрібно підготувати наступний набір інгредієнтів:

▫ 1 кг білих грибів;
▫ 1 ст.л. ложку кам'яної солі;
▫ 1 ч.л. сушеного насіння кропу;
▫ по 10 шт. листя вишні і дуба.


Ретельно відібрані плоди потрібно залити холодною водою і залишити в такому стані ще за три дні до того, як посолити білі гриби. За цей час вимочування вони повинні повністю позбутися гіркого їдкого соку. Якщо погода стоїть дуже спекотна, вимочувати гриби можна протягом двох днів. За два рази на добу необхідно міняти воду, а плоди регулярно перемішувати - це дозволить запобігти заплесневіння.

Після закінчення зазначеного часу воду потрібно злити, гриби, а також всі інші інгредієнти ошпарити окропом і укласти на дно посуду. Першими укладаються листя, потім грибочки пластинками догори. Кожен шар грибів рясно присипається сіллю. Як тільки ємність буде заповнена, зверху необхідно помістити спеціальний вантаж, а потім поставити її в прохолодне місце. Через 40-45 днів ви зможете самі переконатися, як це смачно!

Холодне засолювання з імбиром.


Як правильно солити білі гриби на зиму

Існують і інші, не менш цікаві рецепти, які припадуть вам до смаку. Розглянемо, як засолити білі гриби холодним способом з імбиром і іншими пікантними інгредієнтами.

Для цього знадобляться наступні продукти:

▫ 2 кг білих грибів;
▫ 1 свіжий корінь імбиру середнього розміру;
▫ 3-5 зубчиків часнику;
▫ 20-25 листя чорної смородини;
▫ 10-15 листя вишні;
▫ 3-5 листків хрону;
▫ 2-3 лаврових листки;
▫ свіжа зелень кропу;
▫ 100-150 г солі;
▫ 2 ст.л. чорного перцю-горошку.


Перед тим, як засолити білі гриби холодним способом, спочатку потрібно очистити їх і промокнути їх серветкою. Потім нарізати їх на середні шматочки, помістити в посуд і залити холодною водою і невеликим додаванням солі. У такому стані їх потрібно протримати протягом 1-3 днів, змінюючи воду по два рази на добу.

Імбир порізати тонкими скибочками, а часник злегка роздавити. Посуд для засолювання краще використовувати емальований або з дерева. На дно слід укладати інгредієнти в такій послідовності:

1. половина смородинового і вишневого листя;
2. трохи листя хрону і парасольку кропу;
3. шар грибочків;
4. імбир, часник, перець, лавровий лист;
5. наступний шар грибочків;
6. наступний шар імбиру, часнику, перцю і лаврового листа;
7. як тільки ємність буде заповнена - зверху викласти решту листя.

Як правильно солити білі гриби на зиму

Читати також:
Як і коли збирати гриби.
Як приготувати білі гриби.
Довідник грибів.
Смачні заготовки на зиму.
← Як і коли збирати гриби Цікаві факти про гриби →

Комментарии

Нет комментариев. Ваш будет первым!

Наверх
Вниз