В першу чергу він позитивно впливає на травну систему: добре засвоюється, стимулює роботу кишечника і формує сприятливу мікрофлору. А ще айран підсилює секрецію шлунка, в результаті чого ефективно очищаються жовчні протоки. Завдяки різним амінокислотам айран стабілізує водно-сольовий баланс організму, саме тому він прекрасно втамовує спрагу. Присутня в цьому напої і аскорбінова кислота, яка допомагає зміцнювати імунітет і протистояти сезонним захворюванням.
Переглянути Давно помічено, що айран - кращий засіб від похмілля. Адже він благотворно позначається на роботі нервової системи, приводячи її в норму в найкоротші терміни.
Переглянути Айран також допоможе заповнити нестачу кисню в тканинах і органах, оскільки він підвищує приплив крові і добре тонізує м'язи.
Цілком справедливо виникає питання, чи корисний айран для всіх?
Багато що залежить від технології приготування і індивідуальних особливостей організму. Якщо ви ніколи не пробували цей напій, спочатку може виникнути невеликий дискомфорт. Тому знайомство з ним варто починати з малих доз, поступово їх збільшуючи. Крім того, айран протипоказаний при виразці шлунка, гастриті, підвищеній кислотності і непереносимості молочних компонентів.