Дизентерія

Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1160
г. Гадяч
1 час назад
Дизентерія - гостре інфекційне захворювання з ураженням товстої кишки і загальною інтоксикацією.

Причини захворювання.

Збудники дизентерії - кишкові бактерії роду шигел. Вони здатні тривалий час зберігатися в харчових продуктах (овочах, молоці, маслі, сирі), в забруднених відкритих водоймах.

Прояви дизентерії:

загальне нездужання, слабкість, озноб, можливе підвищення температури, болі в животі, пронос (стул може мати вигляд жовтувато-білого слизу, іноді з кривавими виділеннями), часті болісні позиви до випорожнення, які не супроводжуються дефекацією.

Спосіб лікування.

• Дієвий засіб: розмішайте 1 столову ложку касторки в склянці пива і випийте залпом. Вас тут же почне сильно проносити, при цьому ви будете відчувати болючі відчуття і спазми. Слід перетерпіти біль і заснути. На наступний день будете почувати себе бадьорим і здоровим.
• Пити відвари з ожини як чай. Позитивний результат буде в перший же день лікування.
• Лохина цінується в народній медицині як противодизенте- рійний засіб у вигляді відвару.
• Квіти і насіння щавлю кінського заварюють як чай, добре настоюють. Приймають вранці натщесерце при дизентерії, шлунково-кишкових розладах.
• Настій кори дуба застосовують при запаленні шлунково-кишкового тракту і дизентерії (чайну ложку подрібненої кори залити 2 склянками холодної кип'яченої води, настояти 8 годин, процідити). Випити ковтками протягом дня. Дітям цей засіб не призначається.
• Вівсяні пластівці вживають при запаленнях шлунково-кишкового тракту, проносі, захворюваннях печінки і серця (100 г пластівців залити 1 л холодної води, настояти 4 години, потім варити до густоти).
• Зібрати коріння алтея лікарського (5 чайних ложок), і траву багна болотного (2 чайні ложки). Суміш залити 1 л окропу, настоювати 15 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці через кожні 2 години.
• Дуже сильний антимікробний засіб - зелений чай. 50 г сухого чаю залити 1 л води, настоювати 30 хвилин, кип'ятити 1 годину, періодично помішуючи, потім процідити. Частину, що залишилася заварка - знову залити 0,5 л води, прокип'ятити 10 хвилин, процідити. Обидва відвари з'єднати, розлити в чисті банки або пляшки простері- лізованні. Зберігати до 6 місяців в холодильнику, до 3 місяців - при кімнатній температурі. Приймати по 1-2 столових ложки 4 рази на день перед їжею.
• Одночасно з лікарськими засобами дітям, хворим на дизентерію, рекомендується давати по 30-60 г меду в день (в залежності від віку). Одужання настає швидше, так як мед сприяє виведенню з калу дизентерійних паличок.
• 2 чайні ложки подрібненої сухої кори граната заварити 2 склянками окропу, настояти. Настій випити протягом дня. Можна приготувати і відвар з граната.
• При важких формах дизентерії допомагає настій квіток жимолості. Залити 2 столові ложки квіток 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити, віджати макуху. Весь настій випити за 1 прийом. Приймати по 3-4 рази вдень до повного одужання.
• З'єднати в зазначених пропорціях: горець пташиний (траву), перстач гусячу (траву) - по 1 частини, подорожник великий (листя) - 2 частини. Залити 2 столові ложки суміші 2 склянками окропу, настоювати 30-40 хвилин, процідити. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день перед їжею.
• Столову ложку трави деревію звичайного залити 200 мл окропу. Настій пити від 30 до 70 мл в день за 20-30 хвилин до їжі.

Дієта.

При появі перших ознак дизентерії хворому необхідно виділити індивідуальний посуд. У цей період його не слід годувати, давати лише рясне пиття, поки симптоми не припиняться. Слід пити тільки неміцний і несолодкий чай, воду і апельсиновий сік. Добре пити молочну сироватку, яка бореться з поширенням бактерій і сприяє встановленню здорової мікрофлори в кишечнику. Після припинення гострих нападів хворому можна їсти сир, рис, свіжі зрілі фрукти, пити нежирне молоко. Рисовий відвар або рисова каша, зварена на воді круто без солі, прекрасно допомагають дорослим і дітям при проносах. М'ясо на цей час має бути виключено з раціону. Слід уникати вживання кави, цукру, білого борошна, алкоголю. При одужанні переходити на іншу їжу слід дуже повільно і обережно: почати давати картопляне і морквяне пюре, бульйон, киселі. Потім можна давати м'ясо, свіжу рибу, яйця, вершкове масло, вершки, каші на воді з вівсяної і гречаної крупи, молочні продукти, хліб рекомендується черствий (білий або сірий).
Редагувалось: 1 раз (Останній: 29 серпня 2016 у 09:45)

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз