Запор

Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1160
г. Гадяч
1 час назад
Запор - тривала затримка стула або утруднене випорожнення кишечника.

Причини запорів:

нераціональне харчування (використання рафінованих і жирних продуктів, недостатнє споживання клітковини, переїдання), нервово-регуляторні розлади, захворювання кишечника, прямої кишки, малорухливий спосіб життя.

Прояви запорів:

відчуття тяжкості і болю в животі, втрата апетиту, головний біль, запаморочення, нудота, обкладений язик, запах з рота, печія, безсоння.

Спосіб лікування.

• Пересипати цукром ягоди горобини і тримати на сонці до утворення сиропу. Через місяць відцідити, сильно віджавши просочені сиропом ягоди. Додати спирту, щоб сироп не заграв (25 мл спирту на 50.0 мл сиропу). Приймати вранці натщесерце з водою. Лікування проводити до тих пір, поки стул не налагодиться.
• При хронічних запорах щодня п'ють напар з 1 чайної ложки лляного насіння на 1 склянку окропу. Напар не потрібно проціджувати, його краще випити разом з насінням. Зазвичай це роблять перед сном. Приготування напару: траву заливають окропом і протягом ночі запарюють в духовці (поступово остигає).
• Заповнити скляну банку стиглою брусницею. Залити ягоди охолодженої кип'яченої водою, накрити пергаментним папером або поліетиленовою плівкою і щільно зав'язати. Зберігати в прохолодному місці. Приймати по 1 склянці вранці натщесерце при затриманні стула і ​​схильності до запорів.
• Молоді листочки бузини, зібрані навесні, варять в меду і приймають як легкий послаблюючий при хронічних запорах.
• Листя 3-5 літнього алое зрізають біля самої основи, поміщають в холодильник на 7 днів, потім пресують. Вичавлений сік випарюють. Застосовують при хронічних запорах всередину по 0,1-0,2 г, розбавляючи водою.
• Столову ложку листя ожини залити 200 мл окропу в термосі, настояти 3 години, процідити. Пити по 100 мл настою за 20 хвилин до їди.
• При хронічних запорах, коліті, метеоризмі дуже корисно пити настій кмину. Столову ложку насіння кмину заваріть 1 склянкою окропу і дайте настоятися 30 хвилин. Приймайте по 1 столовій ложці 3-4 рази на день як послаблюючий засіб.
• Розчиніть 1 чайну ложку пшеничних висівок в склянці окропу, дайте настоятися і випийте разом з їжею. Таку процедуру потрібно проводити 3 рази в день протягом 2-3 тижнів, поки не пройдуть запори.
• проносними властивостями володіє кора жостеру. Залийте 1 столову ложку стаканом гарячої води і нагрівайте на водяній бані 30-45 хвилин. Охолодіть, процідіть, доведіть об'єм відвару до склянки і приймайте вранці і на ніч по 1/2 склянки.
• 2 столові ложки огіркової трави залити 200 мл окропу, настояти в термосі 5 годин, вранці процідити. Пити по 100 мл настою на ніч.
• Столову ложку кропиви залити 200 мл окропу, настояти 20 хвилин, процідити. Пити по 1 столовій ложці 3 рази на день.
• Столову ложку в'юнка польового залити 200 мл окропу, настояти 15 хвилин, процідити. Пити по 100 мл на ніч.
• 2 столові ложки трави материнки кип'ятити 15 хвилин в 200 мл, настоювати 45 хвилин, процідити. Пити по 100 мл 2 рази за 15 хвилин до їди.
• Сенна, або олександрійський лист, - (старовинне проносне) засіб, що застосовується у вигляді водного настою при запорі. Спосіб приготування: 10-20 г подрібненого листя заварюють склянкою крутого окропу, дають настоятися і проціджують. Приймають на ніч.
• 20 г трави перстачу гусячої залити 200 мл гарячої води, кип'ятити 15 хвилин, процідити. Пити по 100 мл відвару до їди.
• Кору жостеру ломкою, плоди фенхелю звичайною і бузини чорної змішати порівну. Столову ложку суміші прокип'ятити 20 хвилин у склянці води, процідити. Приймати по склянці після обіду і ввечері.
• Столову ложку касторової олії ретельно розмішати з яєчним жовтком і столовою ложкою меду і розвести в 3/4 склянки води. Приймати при запорах по столовій ложці кожні 2 години.
• 3 столові ложки толокна змішати з 2 столовими ложками меду і 1 столовою ложкою кухонної солі. Приймати всю порцію, запиваючи кип'яченою водою, як засіб від запору.
• Добре очищає кишечник суміш, що складається з 0,5 склянки огіркового розсолу і 2 столових ложок меду.
• При наполегливому запорі рекомендується наступний сильнодіючий склад. 2 чайні ложки сени (олександрійського листа) і 100 г чорносливу залити 3 склянками крутого окропу. Настоювати 2-3 години, потім процідити. Приймати отриманий відвар щогодини по 3-5 столових ложок до дії.
• Плоди жостеру проносного застосовують у вигляді відвару при запорах. Столову ложку цілих плодів заливають склянкою води і доводять до кипіння. Настоюють 2 години в теплому місці. Проціджують і приймають по 1/2 склянки на ніч. Можна також приготувати настій: 1 столову ложку плодів жостеру проносного настояти 2 години в 200 мл окропу, процідити. Пити по 100 мл на ніч.
• Лист м'яти перцевої - 35 г, кора жостеру ламкою - 25 г. Дві чайні ложки суміші залити склянкою води, прокип'ятити 5-7 хвилин і відразу процідити. Приймати ввечері по склянці.
• 3-4 чайні ложки оливкової олії змішати з сирим яєчним жовтком і розвести склянкою теплої води. Суміш використовується як хороше очисне в клізмі при запорах і калових каменях.
• Квітки ромашки аптечної і траву материнки звичайної змішати порівну. Столову ложку суміші залити 2 склянками окропу на ніч в термосі. Процідити. Приймати вранці і ввечері по склянці.
• Кора жостеру - добрий проносний засіб при запорах. Спосіб приготування: 4-5 чайних ложок кори залити 2 склянками води, кип'ятити до випаровування води наполовину. Остудити, процідити і приймати по столовій ложці через кожні 3 години до дії, запиваючи відваром ромашки або м'яти.
• Підготувати інгредієнти в такій пропорції: кора жостеру ламкою - 4 частини, плоди анісу звичайного - 1 частина, плоди фенхелю звичайного - 1 частина. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати на ніч по склянці.
• Підготувати інгредієнти в такій пропорції: лист кропиви дводомної - 1 частина, трава буркуну лікарського - 1 частина, кора жостеру ламкою - 1 частина. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин. Процідити. Приймати на ніч по 1/2 склянки.
• Столову ложку подрібненого насіння кропу городнього залити 300 мл окропу, настояти, процідити. Настій випити протягом дня. Застосовується при постійних атонічних запорах.
• Змішати 150 мл соку алое і 30 г меду. Алое перед зрізанням листя не поливати 2 тижні. Зацукрований мед перед змішуванням рекомендується злегка розтопити. Приймати по 1 столовій ложці 2 рази в день (вранці натщесерце і перед сном), запиваючи водою. Зберігати в холодильнику.
• Якщо запори не є хронічними, приймати настоянку цибулі ріпчастої. Наповнити дрібно порізаною цибулею 2/3 пляшки, залити доверху спиртом або горілкою, витримати на сонці або в теплі 10 днів. Приймати перед обідом по 10 крапель.
• Налагодити роботу кишечника при постійних атонічних запорах допоможуть клізми. Через 2 години після вечері спочатку поставити звичайну очисну клізму з 4-6 склянок води з настоєм ромашки або з сіллю. Коли засіб подіє, повторити процедуру (тепер клізму з 1 склянки води). Цю клізму слід ставити повільно, через довгий наконечник, тримаючи кухоль невисоко над ліжком. Воду в кишечнику залишити до ранку. За ніч вона всмоктується і сприяє нормальній роботі кишечника. Курс лікування 10-15 днів.
• Чайну ложку подрібнених коренів кульбаби лікарської залити 1 склянкою води і кип'ятити 20 хвилин на повільному вогні. Пити відвар по 50 мл 3-4 рази на день перед їжею при хронічній атонії кишечника.
• Столову ложку ягід агрусу залити склянкою гарячої води і кип'ятити 10 хвилин. Пити по 50 мл в день, додаючи цукор.
• У склянці кефіру ретельно розмішати столову ложку рослинної олії і повільно випити перед сном.
• У 2 склянках води розвести 1 чайну ложку питної соди і випити вранці натщесерце.
• Насіння лопуха великого (в стовченому вигляді) настояти 1 годину з розрахунку 1:10, відварити і пити по 1/2 склянки 2-3 рази на день до їди при хронічних запорах.
• Змішати кору крушини атьховідної (30 г), траву деревію звичайного (10 г), листя кропиви дводомної (20 г). Столову ложку збору заливають 1 склянкою окропу, настоюють 20 хвилин, проціджують. Приймають по 1/2 - 3/4 склянки на ніч.

Дієта.

При запорах корисні всі свіжі фрукти, крім банана. Особливо показані виноград і апельсини - вони стимулюють роботу шлунка і кишечника і запобігають відкладенню шлаків в товстій кишці. У раціон повинні входити нерафіновані продукти, хліб з борошна грубого помелу (з висівками), зелень, овочі, мед, вершкове масло, кисломолочні продукти. Їжу необхідно ретельно пережовувати.
Продукти, які викликають запори: хліб з білої муки, рис, бобові, борошняні кондитерські вироби, бісквіти, м'ясні консерви, круті яйця.
Дієта в поєднанні з хорошою фізичною активністю, рухомим способом життя запобігає запори.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз