Коліт

Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1162
г. Гадяч
11 годин назад
Коліт - гостре або хронічне захворювання слизової оболонки товстої кишки.

Причини захворювання.

Нормальну роботу товстої кишки порушують хвороботворні мікроорганізми (сальмонели, стафілококи, стрептококи та ін.), Що викликають застій вмісту кишечника; інфекції в жовчному міхурі, підшлунковій залозі та інших органах, анатомічно пов'язаних з кишечником; систематичне вживання в їжу труднопереварюючу гостру їжу, алкоголю; хронічні запори, що ведуть до накопичення важких фекальних залишків, які до кінця не виводяться; проносні можуть тільки посилити подразнення товстої кишки.

Інші причини:

алергічна реакція на певну їжу, вживання антибіотиків, нервово-емоційні розлади, стрес.
Прояви коліту; болю в нижній частині живота (навколо пупка), здуття, пронос, домішка слизу (іноді і крові) у випорожненнях, підвищення температури (гострий коліт); загальне нездужання, поганий апетит, нудота, переймоподібний характер болю в животі з сильними позивами до дефекації, проноси, що чергуються із запорами (хронічний коліт).

Спосіб лікування.

• 80-100 г сушених кірок кавуна залити 2 склянками окропу, настояти, процідити. Пити по 1/2 склянки 4-6 разів на день. Настій застосовується при гострих і хронічних запаленнях товстого кишечника.
• 10 г плодів фенхеля заливають склянкою окропу, нагрівають на водяній бані 15 хвилин, охолоджують, проціджують і доводять об'єм до 200 мл. П'ють по 1/3-1/2 склянки 3 рази на день при хронічних спастичних колітах.
• При хронічних шлункових захворюваннях - гастриті, виразці, а також запаленні товстої кишки - кожен день протягом місяця потрібно з'їдати до 8 г прополісу. Його слід довго жувати, краще за все на голодний шлунок. У разі алергії лікування не припиняти.
• При коліті і ентериті приймають відвар з 15 г кори вільхи сірої на склянку води по 1 столовій ложці 3 рази на день. Або настоянку з 25 г кори на 100 г спирту або на склянку горілки - по 30- 40 капель 2-3 рази на день.
• Листя шавлії лікарської, листя м'яти перцевої, траву ромашки аптечної і звіробою звичайного, плоди кмину звичайного змішати порівну. Дві столові ложки суміші залити на ніч в термосі 1 склянкою окропу і процідити. Пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день.
• 100 г трави деревію звичайного залити 1,5 л окропу і настоювати 8 годин в закритому емальованому посуді. Настій процідити і кип'ятити, поки він не випарується до 75 мл. Додати 1 ложку спирту і 1 ложку гліцерину і добре розмішати. Приймати по 25-30 крапель за 30 хвилин до їди. Курс лікування 1 місяць.
• Підготувати набір наступних інгредієнтів: кореневище перстачу прямостоячого - 20 г, кореневище горця зміїного - 20 г, суцвіття ромашки аптечної - 20 г, листя подорожника великого - 25 г, плоди чорниці - 25 г. Столову ложку суміші заварити як чай у склянці окропу і процідити. Весь настій випити протягом дня.
• Зібрати в рівних пропорціях зазначені состовляющие: траву материнки звичайної, грициків, горця пташиного, пустирника пятілопастного, деревію звичайного, звіробою звичайного, лист кропиви дводомної. Дві столові ложки суміші залити на ніч в термосі 2 склянками окропу, вранці процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день при хронічному калитці.
• Сік цибулі ріпчастої рекомендується приймати по 1 чайній ложці 3-4 рази на день при запаленні шлунково-кишкового тракту.
• Дві столові ложки листя м'яти польової залити 2 склянками окропу, настояти 20 хвилин і процідити. Пити по 1 / 2-1 склянці за 15-20 хвилин до їди 2-3 рази на день.
• Зібрати складові в зазначених кількостях: траву звіробою звичайного - 25 г, золототисячника зонтичного - 25 г, листя полину гіркого - 25 г, траву хвоща польового - 25 г, кореневище дягелю лікарського - 25 г, листя м'яти перцевої - 10 г, кореневище з корінням валеріани лікарської - 10 г. Дві столові ложки суміші з перших 5 перерахованих трав настояти в 0,5 л гарячого червоного вина 10-15 хвилин, після цього в вино додати 2 залишилися рослини (по 1 столовій ложці кожного) і настоювати ще 25 - 30 хвилин. Приймати по 2-3 столових ложки 3-4 рази на день, запиваючи склянкою води.
• Підготувати інгредієнти в таких пропорціях: лист суниці лісової - 6 частин, листя меліси лікарської - 3 частини, траву чебрецю - 1 частина, плоди кмину звичайного - 1 частина, траву деревію звичайного - 1 частина. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 2 години і процідити. Приймати по 1/3-1/2 склянки 3 рази на день до їди при гастроентеритах.
• Візьміть 20 г сухих кірок або 50 г свіжого граната з насінням, прокип'ятіть на повільному вогні 30 хвилин в 200 мл води. Ретельно процідіть. Пийте по 2 столові ложки приготованого відвару 2 рази на день. Гранатовий відвар - дуже ефективний засіб для лікування алергічних колітів та ентероколітів.
• Супліддя вільхи сірої, кореневище перстачу прямостоячого, корінь кропиви пекучої - порівну. 50 г суміші настояти 10-12 годин в 1 л холодної води, прокип'ятити 30-12 хвилин, процідити. Склянку гарячого настою випити натщесерце, решта - протягом дня за 4 прийоми при хронічному коліті.
• Кореневище перстачу прямостоячого, квітки ромашки аптечної, лист кропиви дводомної, лист чорниці звичайної, лист м'яти перцевої - порівну. Столову ложку суміші залити склянкою води, прокип'ятити 20-25 хвилин, настояти 20 хвилин, процідити. Приймати по склянці 2-3 рази на день при коліті.
• Лист полину гіркого - 20 г, лист шавлії лікарської - 20 г. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 25- 30 хвилин, процідити. Приймати по столовій ложці кожні 2 години при колітах

Дієта.

При гострому коліті рекомендується протягом 1-2 днів повне голодування, після чого поступово переходити на харчування, що складається з злегка оброблених або приготованих на пару овочів, рису, вівсяної каші, а також зрілих фруктів, сиру, відвареного м'яса. Поступово додавати до раціону хліб (але без висівок), сирі овочі без шкірки. Біль може посилитися при прийомі грубої рослинної клітковини (капуста, яблука зі шкіркою, чорний хліб), цільного молока, сметани, жирних страв, сухих вин і шампанського. Уникайте їжі зі спеціями, приправами, прянощами.
Харчовий раціон повинен містити нормальну кількість білків; тваринні жири доцільно обмежити.
Дієта передбачає кишечнику, підвищення регенераторних здібностей його слизової оболонки, усунення бродильних і гнильних процесів, а також порушень обміну речовин.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз