Панкреатит

гостре або хронічне запалення підшлункової залози.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1162
г. Гадяч
11 годин назад
Панкреатит - гостре або хронічне запалення підшлункової залози.

Причини захворювання:

ураження судин підшлункової залози, інфекційні захворювання, травма, запальні процеси в черевній порожнині, жовчнокам'яна хвороба, алкоголізм.

Прояви панкреатиту.

При гострому панкреатиті виникає різкий біль у верхній половині живота, багаторазова блювота, падіння артеріального тиску. Хронічний панкреатит супроводжується болями, відрижкою, нудотою, випорожненнями неперетравленої їжі.

Спосіб лікування.

• Безсмертник піщаний (квітки), пустирник пятилопастний (трава), календула лікарська (квітки) зібрати по 2 столових ложки. Три столові ложки збору залити 1 л окропу, настояти, процідити. Пити по 100 мл 6 разів на день при хронічному панкреатиті і супутньому хронічному холециститі.

• Зібрати листя брусниці, стулки плодів квасолі звичайної, ягоди чорниці — по 2 частини, кореневище оману високого і траву деревію звичайного — по 1 частини. Столову ложку суміші залити склянкою води, прокип'ятити 1 хвилину, настояти 2 години і процідити. Приймати по 1/4 склянки 3 рази на день до їди.
• 300 г часнику, 300 г петрушки і 1 кг лимонів (без кісточок, але з шкіркою) пропустити через м'ясорубку. Суміш укласти в емальовану каструлю і зберігати в холодильнику 2 тижні. Приймати по 1 чайній ложці за 15 хвилин перед кожним прийомом їжі. Ефект зростає, якщо цю суміш запивати 1/3 склянки настою з чорничного, брусничного, суничного листа.

• Столову ложку подрібненої кори барбарису звичайного залити склянкою окропу, прокип'ятити 10-15 хвилин, настояти до охолодження. Приймати по столовій ложці 3 рази на день при жовчнокам'яній хворобі і хронічному панкреатиті.

• 2 чайні ложки подрібненого кореня цикорію звичайного залити склянкою окропу, прокип'ятити 5-7 хвилин, настояти до охолодження і процідити. Випити ковтками протягом дня при жовчнокам'яній хворобі і хронічному панкреатиті.

• Кореневище оману високого, корінь лопуха великого, корінь кульбаби лікарської, корінь цикорію звичайного змішати порівну. Десертну ложку суміші залити склянкою води, кип'ятити 5 хвилин, настояти 1 годину, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день до їжі.

• Змішати календулу лікарську (квітки), шавлія лікарська (листя), залізняк польовий — по 3 столових ложки, ліщину звичайну (молоді пагони) — 2 столові ложки, звіробій продірявлений (трава) — 1 столова ложка. Дві столові ложки суміші залити 0,8 л окропу, настояти, процідити. Приймати по 50 мл 6 разів на день при панкреатиті з виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки.

• Кореневище оману високого, трава звіробою звичайного, квітки календули лікарської, корінь лопуха великого, траву полину гіркого, квітки ромашки аптечної, траву сухоцвіту болотної, траву хвоща польового, траву череди трироздільної, траву шавлії лікарської з'єднати порівну. 10 г збору залити склянкою окропу, нагрівати на водяній бані в закритому посуді 15 хвилин, охолодити при кімнатній температурі 45 хвилин, процідити, довести об'єм рідини кип'яченою водою до початкового. Приймати по 1/3 - 1/2 склянки настою за 30 хвилин до їжі 3 рази на день при хронічному панкреатиті.

• Чистотіл великий (трава), кукурудза (рильця), аніс звичайний (плоди), горець пташиний (трава), фіалку триколірну (траву), звіробій продірявлений (трава) змішати порівну. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати в теплому вигляді по 1 склянці 3 рази в день за 30 хвилин до їжі.
• Зібрати квітки безсмертника піщаного — 4 столові ложки, квітки ромашки аптечної — 3 столові ложки, траву полину гіркого — 2 столові ложки. Три столові ложки подрібненої суміші залити 1,5 л окропу, настояти, процідити. Приймати по 150 мл 8 разів на день при хронічному панкреатиті.

Дієта.

Харчування має бути п'яти-шести разовим, невеликими порціями, щадним. У раціоні повинні бути легкі необхідні продукти, мало збуджуючі панкреатичну секрецію і в той же час багаті вітамінами.

З меню виключаються маринади, жирна, смажена і гостра їжа, міцні бульйони, алкогольні напої.

З вуглеводних продуктів рекомендуються круп'яні та борошняні вироби, картопля, солодкі фрукти, мед.

Білки — нежирні сорти м'яса і риби.

Жири — в невеликій кількості вершкове масло. Особливо важливо, щоб хворий отримував як можна більше повноцінних білків і вітамінів.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз