Пронос

часті й рідкі випорожнення, обумовлені розладами функції кишечника.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
29 хвилин назад
Пронос — часті й рідкі випорожнення, обумовлені розладами функції кишечника.

Причини поносу — занадто інтенсивна перистальтика кишок, коли їх рідкий вміст рухається швидше звичайного і не встигає засвоюватися. Це може відбуватися в результаті переїдання або харчового отруєння, бродіння їжі в кишечнику, викликаного неповним переварюванням вуглеводів, а також нервового збудження, використання проносних.
Причиною інфекційного проносу є бактерії, віруси, що потрапляють в організм з їжею і водою.

Прояви проносу:

бурчання в животі, здуття живота, «рідкий стул» з пінистими випорожненнями, світлими при бродильних проносах і темнішими з різким смердючим запахом при гнильних проносах.

Спосіб лікування.

• Відвар листя брусниці (6 г на 200 мл, кип'ятити 30 хвилин, пити по 100 мл 2 рази на день); плодоніжок вишні (10 г на 200 мл, кип'ятити 30 хвилин, випити за день); кори дуба (20 г на 200 мл, кип'ятити 30 хвилин, пити по 2 столових ложки 3-4 рази на день); трави медунки (2 столові ложки на 400 мл, кип'ятити 15 хвилин, пити по 100 мл за 20 хвилин до їжі); квіток піжма (10 г на 200 мл, кип'ятити 15 хвилин, пити по 1 столовій ложці за 20 хвилин до їжі); родовика, вільхи (плодів), перстачу прямостоячого (2 столові ложки на 0,5 л, кип'ятити 30 хвилин, пити 5-6 разів на день за 30 хвилин до їжі, приймати 2 місяці).
• Настій листя подорожника (1 столова ложка на 200 мл, настоювати 15 хвилин, пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день); квіток соняшнику (20 г на 200 мл, настоювати 30 хвилин, пити по 3 столових ложки за 15-20 хвилин до їжі); трави чистотілу (3 г на 200 мл, настоювати 30 хвилин, пити по 1 столовій ложці за 20 хвилин до їжі); сухих кірок кавуна (1 столова ложка на 200 мл, настояти 1-2 години, пити по 100 мл 3 рази на день); кореневищ бадану (50 г на 1 л, кип'ятити 10 хвилин, настояти 1 годину, пити по 100 мл перед їдою).
• Столову ложку сухих квіток ромашки залити 1 склянкою окропу, настояти в термосі 4 години, процідити. Приймати по 2 столових ложки 4 рази на день після їди. Застосовувати при розладах шлунково-кишкового тракту.
• 2 чайні ложки насіння кропу залити 400 мл окропу, настояти протягом 30 хвилин, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день за півгодини до їжі. Настій рекомендується при розладах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки і зниження лактації.
• В'яжучу, протизапальну і антисептичну дію при неінфекційному розладі шлунка, колітах і ентеритах надають сухі плоди чорниці. Приготуйте з них чорничний настій, чай або кисіль. Для настою візьміть 4 чайні ложки плодів, залийте їх 1 склянкою холодної води і настоюйте 8 годин. Споживайте настій невеликими ковтками протягом дня. Заваріть плоди крутим окропом і пийте як чай. Кисіль варіть як зазвичай.
• Чайну ложку картопляного крохмалю залийте 1/2 склянки холодної кип'яченої води, добре розмішайте і випийте за 1 прийом. Це засіб досить ефективно діє при розладі шлунка.
• Візьміть 100 г сухого зеленого чаю, залийте 2 л води. Настоюйте 30 хвилин і кип'ятіть 1 годину, періодично помішуючи. Залишок заварки знову залийте 1 л води і кип'ятіть протягом 10 хвилин, потім процідіть. Обидва відвару змішайте, розлийте в чисті пляшки і стерилізують. Зберігати ліки можна 3 місяці при кімнатній температурі, а в холодильнику — 6 місяців. Приймайте відвар по 1-2 столових ложки 3-4 рази на день за 20-30 хвилин до їжі. Це засіб також застосовується для лікування хворих на дизентерію.
• 3 столові ложки вівсяної крупи відварити в 400 мл води, настояти 1 годину, пити по 100 мл 1-2 рази в день.
• При кривавих проносах рекомендуються: збори — відвар кореневища перстачу прямостоячого, родовика (по 25 г), трави грициків (50 г); настій кореневищ горця зміїного, родовика (по 50 г); відвар живокосту (залити 200 мл молока, настояти 1 годину, пити по 2 столових ложки 4-5 разів на день).
• Молоді, незрілі волоські горіхи разом із зеленою шкіркою нарізати скибочками, заповнити 3/4 пляшки і залити горілкою. Настояти 3-4 дні. Приймати не більше 2 разів на день по 1/2 чайної ложки при проносі. Дітям давати не рекомендується.
• Столову ложку суміші кореневища аїру болотного (1 частина), кори дуба звичайного (1 частина) залити в термосі на ніч склянкою окропу, вранці процідити. Приймати по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їди.
• Чайну ложку недрібленого рису залити 7 чашками холодної води. Кип'ятити на повільному вогні до повної готовності рису. Отриманий відвар без рису давати дитині при проносі в теплому вигляді по 1/3 чашки кожні 2 години.
• Кореневище і корені перстачу прямостоячого і кору дуба звичайного змішати порівну столову ложку подрібненої суміші залити в термосі на ніч 200 мл окропу, вранці процідити. Приймати по столовій ложці 5-6 разів на день до їжі при хронічному проносі.
• 10 г подрібненої висушеної вербової кори залити склянкою крутого окропу і кип'ятити під кришкою на повільному вогні 20 хвилин. Дати охолонути, процідити і приймати по столовій ложці 3— 4 рази в день.
• 300 г волоських горіхів колють і дістають перегородки, якими розділені частини зерна. Заливають їх 250 мл спирту і настоюють 3 дні. Приймати при проносі по 6-10 крапель, розбавляючи теплою кип'яченою водою.
• З'єднати інгредієнти в таких пропорціях: кореневище перстачу прямостоячого — 2 частини, корінь горця пташиного — 2 частини, трава грициків - 3 частини, аркуш м'яти перцевої — 1 частина, квітки ромашки аптечної — 1 частина. Столову ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати по 1/2—1/3 склянки 3-4 рази в день до їжі.
• Допомагає настій на горілці дубового листя. Пити натщесерце по 1 столовій ложці.
• Плоди черемхи з давніх пір застосовуються як в'яжучий засіб при проносі неінфекційної природи. Столову ложку плодів заливають склянкою окропу і кип'ятять 20 хвилин, потім проціджують. Дорослим приймати по 1/4 склянки 2-3 рази на день.
• При хронічних проносах приймати настій з наступного збору: листя подорожника — 2 частини, трава споришу, трава перстачу гусячого — по 1 частини. Дві столові ложки суміші заварити 2 склянками окропу, настояти 30-40 хвилин, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день за 30 хвилин до їжі.
• При тривалих проносах пити натщесерце гарячий чай із суміші трав звіробою звичайного та деревію звичайного, взятих порівну. Столову ложку збору заварити 1 склянкою окропу і пити як чай.
• Столову ложку подрібненого листя і гілок обліпихи залити холодною водою, довести до кипіння, кип'ятити 5 хвилин на слабкому вогні, настоювати 30 хвилин, процідити. Випити за 1 прийом, при необхідності повторити.
• Настій кореня дягелю лікарського пригнічує процеси бродіння в кишечнику, посилює секрецію шлункового соку, а також жовчовиділення. Три столові ложки сировини залити 1 склянкою окропу, настояти на киплячій водяній бані 10 хвилин, охолоджувати 10 хвилин і процідити, довести об'єм до початкового, долив кип'яченої води.
• Столову ложку подрібненого кірок граната заварити 1 склянкою окропу, настоювати до фарбування води. Випити за 1 прийом.
• Підготувати складові у зазначених кількостях: софора японська (квітки) — 4 частини, жимолость (листя) — 1 частина. Чайну ложку суміші заварити 1 склянкою окропу. Настій приймати в гарячому вигляді 3 рази в день після їжі.
• Столову ложку коренів щавлю кінського залити 300 мл води, кип'ятити 15 хвилин, настоювати 4 години. Пити по 1 столовій ложці 3— 4 рази на день до їди.
• Підготувати складові у зазначених кількостях: листя ожини — 2 частини, суцвіття календули — 1 частина. Столову ложку суміші заварити 1 склянкою окропу, настояти, процідити. Приймати по 3 столових ложки в день.
• Столову ложку зерен ячменю заварити 200 мл окропу, настояти 5 годин, варити 10 хвилин, процідити. Відвар пити по 1 столовій ложці 4-5 разів на день.
• 2 чайні ложки листя м'яти перцевої залити 200 мл окропу, настояти, процідити. Настій випити протягом дня в кілька прийомів.
• Змішати інгредієнти в зазначених пропорціях: плоди горобини звичайної — 4 частини, корінь алтея лікарського — 2 частини, трава звіробою звичайного — 3 частини. Столову ложку збору залити 500 мл окропу, настояти 1 годину, процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день.

Дієта.

Рекомендується протягом 1-2 днів утриматися від їжі залежно від тяжкості прояви симптомів, щоб забезпечити відпочинок шлунково-кишковому тракту. В цей час пити тільки гарячу воду, щоб компенсувати втрату рідини. Потім поступово вводити в раціон продукти.
При бродильному проносі слід обмежити їжу, багату вуглеводами, приймати в основному білкову (сир, яйця, м'ясо і рибу). При гнильному проносі, навпаки, не рекомендують білкові продукти (особливо тваринні білки) і призначається їжа, багата вуглеводами (цукор, сухе печиво, сухарі, картоплю, киселі, каші). Така дієта є короткочасною, так як харчування не є збалансованим. У міру поліпшення стану їжу слід різноманітити. Сирі продукти можна їсти після повного встановлення.
Слід пам'ятати що в'яжучу дію надають гарячий міцний чай, міцна кава без молока, какао, відвари і компоти із сушених груш, а також червоне вино. Одне з найбільш ефективних домашніх засобів при проносі — сироватка. Вона допомагає відновити здорову мікрофлору кишечника. Пити 3-4 рази в день з дрібкою солі.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз