12 салатів на святковий стіл.
1). Салат «Королівський» Коли оселедець під шубою і олів'є давно набридли, хочеться чогось нового. У пошуках простого і смачного салату можна вбити багато часу. Але далеко ходити не треба: всі інгредієнти для цього салату доступні кожному!
Інгредієнти:
- 250 г відвареної свинини;
- 2-3 картоплини;
- 1 цибулина;
- жменя очищених горіхів;
- 100 г чорносливу;
- 1 варена буряк;
- Варена морква -1;
- 2 варених яйця;
- 150 г твердого сиру;
- майонез.
Приготування:
Чорнослив залийте окропом і дайте йому постояти 20 хвилин. Злийте воду і наріжте чорнослив. Відварену картоплю почистіть і наріжте кубиками. Також наріжте кубиками м'ясо. Дрібно нарубаєте цибулю, натріть моркву і буряк на крупній тертці. Яйця наріжте соломкою. Подрібніть горіхи в блендері, сир натріть на дрібній тертці.
Всі підготовлені інгредієнти салату викладіть на блюдо шарами:
картопля, майонез;
цибулю, м'ясо, майонез;
морква, майонез;
чорнослив, горіхи, майонез;
буряк, майонез;
яйця майонез;
сир.
Перед подачею дайте салату настоятися в холодильнику не менше 2 годин.
2). Салат «Царський» Від такого салату не відмовиться навіть цар. Насичений і прекрасний смак салату «Царський» з морепродуктами здасться вам чарівним. Якщо не знаєте, що приготувати на Новий рік, тоді візьміть на озброєння цей рецепт.
Інгредієнти:
- 1 кг свіжоморожених кальмарів;
- 200 г твердого сиру;
- 200 г червоної ікри;
- 5 яєць;
- 4 бульби картоплі;
- 300 г майонезу.
Приготування:
Відваріть кальмари до готовності (2-3 хвилини), почистіть і наріжте соломкою.
Відварену картоплю почистіть і натріть на крупній тертці. Відваріть яйця круто, натріть на середню терку. На великій тертці натріть сир.
Викладайте салат шарами в такій послідовності: кальмари, майонез, ікра, картопля, майонез, ікра, сир, майонез, ікра, кальмари. Покрийте салат тертим яйцем і прикрасити ікрою.
Готовий салат залиште в холодильнику на півгодини, після чого можна подавати до столу.
3). Салат «Кучерявий» Напевно вам набридли звичайні жирні салати, а хочеться чогось з новим смаком. Пропонуємо вам салат «Кучерявий» - легке і ніжне блюдо.
Інгредієнти:
Сира морква -1;
-1 велике кисло-солодке яблуко;
- 200 г крабових паличок;
- 4 варених яйця;
- 1 банка консервованої кукурудзи;
- майонез.
Приготування:
Почистіть моркву і яблуко. Натріть їх окремо на дрібній тертці. Відварені круто яйця охолодіть і також натріть на дрібній тертці. Крабові палички натерти на крупній тертці або подрібніть ножем.
На блюді, на якому будете подавати салат, зробіть сіточку з майонезу, викладіть зверху шар моркви. Змастіть майонезом і викладіть шар тертих яєць. Повторіть сіточку з майонезу, викладіть яблуко, знову майонез, крабові палички, майонез і кукурудза.
Кукурудза буде прикрасою для салату, тому зверху покривати її майонезом не потрібно. Залиште салат на пару годин у холодильнику, щоб він настоявся, і можна подавати до столу.
Як ви могли помітити, приготований салат без солі, що не впливає на його яскравий та оригінальний смак. При бажанні можна трохи посолити за смаком салат.
4). Салат «Ізабелла» з морквою по-корейськи. З морквою по-корейськи виходять неймовірно смачні і пікантні салати. Дійсно, раз спробувавши такий салатик, вже не втримаєшся від добавки.
Інгредієнти:
- 2 копчені стегенця;
- 5 яєць;
- 500 г печериць;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 3 солоних огірка;
- морква по-корейськи.
Приготування:
Відваріть яйця, почистіть і дрібно наріжте. Подрібніть гриби з цибулею і окремо підсмажте на рослинній олії.
Всі підготовлені інгредієнти салату викладайте шарами. Кожен шар змащувати майонезом.
1 шар: нарізане стегенце.
2 шар: гриби.
3 шар: цибуля.
4 шар: яйця.
5 шар: нарізані кубиками солоні огірки.
6 шар: морква по-корейськи.
Прикрасити салат можна квіточкою з редису і зеленню.
5). Салат «Монгольська гірка» Смачний і оригінальний салатик на основі буряків і курки. Виглядає дуже цікаво, а смак такий, що за вуха не відтягнеш!
Інгредієнти:
- 4 варених буряків;
- 2 варених морквини;
- 1 жменю чорносливу;
- 150 г твердого сиру;
- 400 г курячого м'яса;
- 3 зубчики часнику;
- 2/3 ст. волоських горіхів;
- пучок свіжого кропу;
- майонез.
Приготування:
Натріть на середній тертці буряк, змішайте з пропущеним через прес часником. Посоліть і заправте майонезом.
Натріть моркву, змішайте з натертим сирком.
Обсмажену курку подрібніть і змішайте з нарізаними горіхами. Додайте пару ложок майонезу і добре перемішайте.
Чорнослив наріжте.
Укладіть салат шарами: половина буряка, курка, трохи майонезу, морква з сиром, майонез, чорнослив, майонез. Зверху викладіть решту буряка. Салат прикрасити подрібненим кропом, майонезом і волоськими горіхами.
6). Салат «Ананасовий букет» Ананаси і курка прекрасно поєднуються один з одним. Якщо плануєте приготувати на Новий рік чарівний і дуже смачний салат, тоді скористайтеся цим рецептом.
Інгредієнти:
- 500 г курячої грудки;
- 3-4 цибулини;
- 4-5 яєць;
- 400 г маринованих шампіньйонів;
- 2 картоплі;
- 200 г сиру;
- 1 банка консервованих ананасів;
- майонез.
Приготування:
Відваріть м'ясо з додаванням лаврового листа, часнику, запашного і чорного перцю. Отсудіть, наріжте кубиками.
Наріжте цибулю півкільцями, залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин. Промийте цибулю і замаринуйте його в холодній воді з оцтом, сіллю і цукром.
Сир натріть на крупній тертці. Відваріть яйця, остудіть, очистіть і натріть на крупній тертці.
Викладайте всі інгредієнти салату шарами в такій послідовності: цибуля, майонез, м'ясо, картопля, гриби, яйця, майонез, сир, майонез.
Прикрасьте салат шматочками ананаса і зернами граната.
7). Салат з морквою і куркою. Цей ніжний, але дуже простий у приготуванні салатик обов'язково вам сподобається. Прикрашений салат кукурудзою, що дає йому ніжну нотку. Правда, прикраса салату кукурудзою не є обов'язковою.
Інгредієнти:
- 400 г курячого філе;
- 100 г моркви по-корейськи;
- 5 яєць;
- 100 г твердого сиру;
- 100 г майонезу;
- сіль, перець за смаком;
- болгарський перець, зелень і кукурудза для прикраси.
Приготування:
Наріжте відварне філе кубиками. Почистіть яйця, відокремте білки від жовтків. Подрібніть корейську моркву. Натріть білки, сир і жовтки на дрібній тертці.
Викладайте салат на блюдо шарами, змащуючи кожен майонезом: курка, половина корейської моркви, жовтки, сир, корейська морква, білки. Прикрасьте салат кукурудзою, зеленню і болгарським перцем або по своєму смаку.
8). Салат в сирному кошику. Коли набридають звичайні листкові салати, хочеться приготувати щось нове і незвичайне. Хороший варіант - це порційний салат в кошику з сиру.
Інгредієнти:
- 300 г курячого філе;
- 3 картоплини;
- 4 яйця;
- 1 морквина;
- 2 ківі;
- 1 середнє кисло-солодке яблуко;
- 1 банка консервованого горошку;
- 70 г сиру.
Приготування:
Відваріть грудку, остудіть і наріжте невеликими кубиками. Морква, яйця, картоплю відваріть, остудіть і наріжте кубиками. Очистіть яблука і ківі від шкірки, наріжте кубиками. Змішайте всі інгредієнти і додайте горошок. Посоліть за смаком, заправте майонезом. Перекладіть салат в сирний кошик.
Для приготування сирного кошику - натріть сир на крупній тертці і викладіть на розігріту сковороду тонким шаром. Коли сир розплавиться, акуратно перекладіть його на перевернуту догори дном банку. Поставте в холодильник на 10 хвилин, щоб сир застиг. Прикрасьте салат за своїм бажанням.
9). Салат «Червона шапочка» Цей рецепт салату «Червона шапочка» припаде до смаку всім любителям гранатів. Якщо вам вже приївся салат «Гранатовий браслет», то чому б не спробувати щось нове, але не менш смачне і незвичайне?
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 1 середня цибулина;
- листя салату для прикраси;
- 1 середня морквина;
- гранат;
- яйця;
- майонез;
- 100 г чищених горіхів;
- картопля.
Приготування:
Відварити куряче філе до готовності (30 хвилин), потім обсушити. Відваріть в шкірці картоплю і моркву, дайте охолонути. Подрібніть горіхи, кілька штук залишити для прикраси. Вимийте листя салату і обсушіть. Очистити гранат, розберіть на зерна.
Застеліть плоске і широке блюдо листям салату. Викладіть на них шарами цибулю, картоплю, курку, горіхи, яйця, моркву, сир. Кожен шар змащувати майонезом. Сир майонезом не змащуйте, а відразу ж прикрашайте зернами гранатів і волоськими горіхами.
10). Салат«Кучугурі» Засніжені кучугури - такий же символ Нового року, як і ялинка. Так чому б не приготувати для новорічного столу красивий і незвичайний салат «Кучугурі»? Страва виглядає дуже легко і ніжно.
Інгредієнти:
- 2 картоплі;
- 2 морквини;
- 1 цибулина;
- 1/2 червоного болгарського перцю;
- 1 банку рибних консервів;
- 5 яєць;
- 2 зубчики часнику;
- майонез;
- сир.
Приготування:
Відваріть в мундирі картоплю, моркву, яйця. Остудіть і почистіть всі інгредієнти. Подрібніть цибулю в блендері разом з рибними консервами.
Тепер збираємо салат. На блюдо викладіть шар натертого на крупній тертці картоплі. Змастіть майонезом. Зверху викладіть натерту на крупній тертці моркву і змастіть майонезом. Третій шар салату - консерви з цибулею (якщо вам не подобаються рибні салати, тоді замініть консерви на відварну курку) і змастіть майонезом. Викладіть шар дрібно нарізаного болгарського перцю.
Варені яйця почистіть і наріжте їх на половинки вздовж. Видаліть жовтки, розімніть їх виделкою, змішайте з пропущеним через прес часником. Заправте майонезом. Начиніть цією сумішшю білки і викладіть яйця на салат. Зверху змастіть майонезом яйця (дуже зручно робити це силіконової пензликом) і посипте натертим на дрібній тертці сиром.
11). Салат з червоною рибою і апельсином. Цей салат з малосольною сьомгою або фореллю можна по праву вважати екзотичною версією оселедця під шубою. А екзотично з тієї причини, що замість овочів використовують фрукти, а вірніше - апельсин.
Інгредієнти:
- 200 р малосольною червоної риби;
- 3 варених яйця;
- 1 великий апельсин;
- оливки без кісточок;
- 40 г сиру;
- майонез;
- сіль;
- мелений перець;
- 1-2 ст. л. червоної ікри.
Приготування:
Відокремте білки від жовтків. Білки натріть на дрібній тертці, жовтки - порубаєте ножем. Вимийте апельсин, зріжте шкірку і видаліть м'якоть від плівок, наріжте кубиками. Натріть сир на дрібній тертці. Оливки наріжте соломкою. Зберіть всі інгредієнти салату шарами.
1 шар: половина білків, майонез, сіль і перець за смаком;
2 шар: жовтки, майонез, сіль і перець за смаком;
3 шар: половина червоної риби;
4 шар: оливки;
5 шар: що залишилася риба;
6 шар: сир, майонез;
7 шар: апельсин;
8 шар: білки, що залишилися, майонез, сіль і перець за смаком.
Зверху прикрасьте салат ікрою і оливками.
12). Салат «Лісовик» Салат «Лісовик» - це прекрасний варіант святкового салату. При цьому ніяких заморських інгредієнтів не використовується. Все дуже просто і доступно.
Інгредієнти:
- 1 куряче філе;
- 2 цибулини;
- 400 г печериць;
- 2 яйця;
- 100 г твердого сиру;
- 1/2 ст. чищених волоських горіхів;
- майонез;
- маслини.
Приготування:
Відваріть грудку і наріжте шматочками. Наріжте цибулю і печериці, обсмажте окремо на сковороді. Натріть на крупній тертці варені яйця і сир. Змішайте всі інгредієнти, додайте горіхи, заправте майонезом, посоліть за смаком.
У центр плоскої страви поставте склянку або пляшку. Навколо викладіть салат, трохи придавлюючи його ложкою. Приберіть пляшку, прикрасьте салат зеленню і маслинами.
Приємного апетиту!