Як правильно приготувати качку?

Зазвичай качку готують на святковий стіл, особливо на Новий рік і Різдво. Більшість віддає перевагу готувати фаршировану качку, вибираючи начинку на свій смак.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1162
г. Гадяч
1 за хвилину назад
Однак качку можна не тільки запікати, але і смажити, тушкувати, варити, готувати на пару. Є безліч відмінних рецептів страв з качиними грудками або ніжками...

Як вибрати хорошу качку?

Купувати краще качку м'ясного типу. У неї буде ніжне, смачне і м'яке м'ясо. Можна також придбати і качку м'ясо-яєчного типу. Качку яйценосного типу для приготування краще не використовувати.

Кращі качки для готування – це качки двомісячні. До цього часу їх вага досягає двох кілограмів і більше, а м'ясо стає ніжним, м'яким і дуже смачним. При цьому відсутній характерний неприємний качиний запах.
Качка повинна бути угодованої і з гладкою, блискучою, але не липкою шкірою. М'ясо в розрізі повинно бути насичено-червоного кольору.

10 секретів приготування качки.

Готувати качку трохи складніше, ніж, наприклад, курку, ось декілька корисних порад про те, як правильно приготувати качку, щоб вона вийшла ніжною і смачною.

Вибирайте качку вагою від 2 до 2,5 кг – це гарантія того, що птах молодий.

В процесі оброблення обов'язково потрібно вирізати качки попку, щоб не було неприємного запаху.
Щоб запечена качка була більш соковитою та ароматною, для начинки краще використовувати яблука, апельсини, гриби з рисом, чорнослив.
Час приготування качки можна розрахувати приблизно так: 40-45 хвилин на 1 кг ваги + 25 хвилин для рум'янцю, температура 180 градусів. При більш низькій температурі час приготування збільшується. Тобто, на запікання качки вагою 2 кг буде потрібно приблизно 1 годину 45 хвилин.
Якщо у вас заморожена качка, то слід розморозити її заздалегідь на нижній полиці холодильника.
Запікати і смажити качку можна на решітці, на деку, в утятниці, на сковороді, в фользі, в рукаві для запікання. Якщо ви вирішите запікати качку цілком, то краще всього використовувати рукав або фольгу, розрізавши за 20 хвилин до готовності, щоб качка підрум'янилася.

Якщо ви запікаєте качку без фольги і рукава, обов'язково поливайте качку витопленим жиром впродовж всього процесу приготування.

Щоб качина грудка не стала сухою, її слід швидко обсмажити на сковороді на середньому або сильному вогні.

Є ще один секрет для господарок:

качку можна трохи відварити (хвилин 20), остудити і далі готувати за рецептом, тоді вона точно не буде сирої всередині.
Якщо ви вже купили опалену качку, то смалити її не треба. Якщо ні – рекомендується обпалити птицю, особливо якщо є «пеньки».

Кращі рецепти страв з качки:


Качка, фарширована фруктами.

Інгредієнти:

- молода качка 2 - 2,5 кг;
- 300 г яблук;
- груші 300 г.;
- сливи 300 г.;
- цукровий пісок 3 ст. л.;
- вершкове масло 3 ст. л.;
- кардамон кілька зерен;
- гвоздика - 2-3 бутона;
- ялівець сухий (ягоди) 1 жменя;
- сухий базилік 1 ст. л.;
- сіль;
- суміш перців.

Приготування:

1. Качку при необхідності обпалити (обпаліть на відкритому вогні, наприклад, на газовій конфорці), потім натріть сіллю і сумішшю перців всередині і зовні.

2. Видаліть кісточки з яблук, груш і слив. Наріжте фрукти кубиками середнього розміру. Додайте до фруктів цукровий пісок, розтерті кардамон, ялівець, гвоздику, базилік і перемішайте – це буде начинка.

3. Заповніть внутрішню частину качки підготовленою начинкою, зашийте отвір ниткою або скріпіть зубочистками. Викладіть качку на деко для запікання. Вершкове масло розтопіть і полийте їм качку. Поставте птицю в духовку, розігріту до 180 градусів, на 1,5 - 2 години. Не забувайте постійно поливати качку витопленим жиром.

Качка, фарширована квашеною капустою, у рукаві для запікання.

Інгредієнти:

- качка молода 2-2,5 кг.;
- квашена капуста 600 г.;
- цибуля ріпчаста 2-3 шт.;
- потрухи качки 500 г.;
- товчені сухарі з білого хліба, 1 склянку;
- сіль;
- перець.

Приготування:

1. Качку промийте, обсушіть і видаліть пінцетом при необхідності залишки пір'я. Потім зріжте з качки трохи жиру.

2. Цибулю наріжте середніми кубиками і варіть на розтопленому качиному жирі до м'якого стану. Додайте квашену капусту і тушкуйте її з цибулею приблизно хвилин 20. Посоліть, поперчіть і окремо потім розрізані на частини потрухи качки.

3. З'єднайте вистиглі, сухарі і капусту з цибулею, перемішайте і нафаршируйте цією начинкою качку. Скріпіть розріз зубочистками або зашийте нитками. Помістіть нафаршировану качку в рукав для запікання і готуйте в духовці при 160 - 180 градусах протягом 2,5 - 3 годин.

Качині грудки з апельсиновим соусом.

Інгредієнти:

- качині грудки 2 шт.;
- 2-3 шт. апельсин;
- мед 2 ст. л.;
- кориця 2 щіпки;
- бальзамічний оцет 1 ч. л.;
- вершкове масло 20 г.;
- сіль;
- суміш перців.

Приготування:

1. Філе промийте, обсушіть, викладіть на стіл шкірою вгору. Зробіть на грудках надрізи по діагоналі спочатку в одну сторону, потім в іншу.
Філе посоліть і поперчіть.

2. Викладіть філе на добре розігріту сковороду шкірою вниз і готуйте на середньому вогні хвилин 8-10, потім переверніть грудки і готуйте ще 3-5 хвилин. Готові грудки перекладіть на лист фольги і загорніть. Потім потрібно дати їм трохи «відпочити».

3. В цей час з апельсинів вичавити сік, вилийте жир зі сковороди і знову поставте на сильний вогонь. Налийте в сковороду апельсиновий сік, мед, бальзамічний оцет, корицю, додайте трохи солі і перцю. Прогрійте все на сильному вогні, поки об'єм не зменшиться вдвічі. Додайте вершкове масло, перемішайте і зніміть соус з вогню.

4. Качину грудку наріжте навскоси на скибочки товщиною 3 - 5 см, викладіть на блюдо і полийте соусом.

Смачного!
Редагувалось: 1 раз (Останній: 22 грудня 2016 у 15:24)

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз