Ревматизм

хронічне захворювання, що характеризується ураженням сполучної тканини з переважним залученням у цей процес серцево-судинної системи та суглобів.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
29 хвилин назад
Ревматизм — хронічне захворювання, що характеризується ураженням сполучної тканини з переважним залученням у цей процес серцево-судинної системи та суглобів.

Причини захворювання.

Основна причина ревматизму — наявність шлаків в крові в результаті неправильного харчування. Походження ревматизму також може бути викликано стрептококовими інфекціями (ангіна, скарлатина, фарингіт) і генетичною схильністю організму. При переохолодженні хвороба загострюється.

Прояви ревматизму — біль і скутість м'язів і суглобів, почервоніння і припухлість суглобів—ліктьових, колінних, гомілковостопних (ревматичний поліартрит). Ревматичне ураження серцевих клапанів з часом може привести до стійкої деформації і формування вад серця.

Спосіб лікування.

• 1 столову ложку квіткових кошиків полину заливають у термосі 300 мл окропу і настоюють 2 години, проціджують і застосовують як зовнішній знеболюючий засіб при ревматизмі, невралгії.
• Взяти 50 г подрібненої сухої трави конюшини лучної на 1 л окропу. Настояти 2 години, процідити. Ванну приймати на ніч. Курс лікування: 12-14 ванн.
• Квітки бузку засипають у півлітрову пляшку до верху, заливають 40%-ним спиртом, настоюють 21 день в темному місці, проціджують. Приймають по 30 крапель 3 рази в день до їжі. Курс лікування — 3 місяці. Можна використовувати й інший рецепт: 2 столові ложки квіток заливають склянкою горілки або 70%-ного спирту, настоюють 7 днів у теплому місці, періодично струшуючи. П'ють по 50 крапель горілчаної або по 20-30 крапель спиртової настойки 3 рази на день за 20 хвилин до їжі і натирають хворі місця (суглоби, п'яткові шпори).
• 1 столову ложку сухого листя берези заливають склянкою окропу, настоюють 6 годин і проціджують. П'ють по 1/2 склянки 2 - 3 рази в день. Можна використовувати і відвар бруньок берези. 5 г бруньок заливають склянкою крутого окропу, залишають на 15 хвилин на слабкому вогні, настоюють 1 годину і проціджують. П'ють по 1/4 склянки 4 рази на день через 1 годину після їжі.
• Візьміть 3 столові ложки трави звіробою продірявленого і залийте 4 склянками окропу, дайте настоятися 2 години і процідіть. Такий трав'яний настій треба пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їжі при ревматизмі і застарілої подагрі. Курс лікування: 1-2 місяці.
• Якщо часто мучать подагричні болі, ревматизм, радикуліт або міозит, то слід приймати лікувально-профілактичні ванни. Ефективним у даному випадку є звичайний хрін. 50 - 70 г коренів і листя необхідно розтерти і покласти, загорнувши в марлю, у ванну з температурою води до 40 С. Прослідкуйте, щоб вода рівномірно перемішалася з соком хріну. Приймайте ванну на ніч. Час процедури — 10 хвилин. Курс лікування: 12-14 процедур. Повторювати його слід кілька разів в році. Настій і сік коренів хрону рекомендують також приймати всередину.
• Пити щодня по 2-3 склянки відвару з приймочок кукурудзи. На склянку води взяти чайну ложку сировини з верхом, варити на повільному вогні 10 хвилин. Пити протягом 6-8 тижнів. Проходить самий застарілий м'язовий ревматизм.
• 40 г подрібнених часточок часнику залити 100 мл горілки. Настоювати в закритому посуді в темному місці при кімнатній температурі, періодично збовтуючи, 7-10 діб, процідити. Приймати по 10 крапель 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі при ревматизмі і подагрі.
• Столову ложку сухих коренів лопуха великого залити 2 склянками окропу, настоюють протягом 2 годин і проціджують. Приймають по 1/2 склянки 3-4 рази в день.
• Рослинну суміш з коріння лопуха звичайного (10 г) і оману (10 г) заливають склянкою води і варять на слабкому вогні при закритій кришці 20 хвилин, після чого настоюють протягом 4 годин і проціджують. Приймають по 1 столовій ложці 3-4 рази на день до їди.
• 20 г подрібнених стулок плодів квасолі залити 1 л води, кип'ятити 3-4 години, остудити і процідити. Пити по 100 мл на день при ревматизмі і подагрі.
• Приготуйте настоянку з 100 г сухих подрібнених коренів шипшини, залити їх 0,5 л горілки, і тримайте в темному місці 3 тижні, періодично струшуючи вміст. Приймайте настойку по 20-30 г 3 рази в день до їди, запиваючи кип'яченою водою. Одночасно можна втирати настоянку в хворі місця або робити з неї компреси.
• 100 г селери разом з корінцем залити водою і варити, поки не залишиться 1 склянка. Процідити і випити цю порцію протягом дня з проміжками. Засіб може позбавити від ревматизму за кілька днів. Готувати відвар треба щодня.
• Столову ложку подрібненого листя смородини чорної заварити 2 склянками окропу, настоювати 6 годин, процідити. Пити по 100 мл 4 рази на день. Настій п'ють при ревматизмі і подагрі, так як він сприяє звільненню організму від надлишку сечової кислоти та пуринових речовин. Його можна також використовувати у вигляді ванн при ревматичних і подагричних ураженні суглобів.
• Чайну ложку з верхом коренів і листя мучниці (ведмежою ягоди) залити 200 мл кип'ятку, настояти, процідити. Настій пити по 2-3 чашки в день.
• 3 столові ложки трави грициків залити 400 мл окропу (добова норма), настояти в термосі, процідити. Застосовують при ревматизмі, подагрі. Протипоказаний при вагітності і тромбофлебіті.
• Приготувати напар з квіток бузини з розрахунку 20 г на 1 л води. Пити по 3 склянки на день. Застосовувати при ревматизмі, подагрі і артритах.
• Чайну ложку трави деревію заварити 200 мл окропу, настояти і процідити. Приймати від 1 столової ложки до 1/3 склянки на день до їжі при ревматизмі і подагрі.
• 2 столові ложки кореневищ пирію повзучого залити 1 склянкою гарячої води, прокип'ятити 5-10 хвилин, охолодити, процідити і віджати. Пити по 1/3 склянки 3 рази на день до їди. Застосовують для лікування ревматизму і подагри як протизапальний, сечогінний, потогінний засіб, а також для виведення солей з організму.
• Столову ложку подрібненого листя брусниці залити 200 мл води, кип'ятити 5-10 хвилин, Приймати по 1 столовій ложці 3— 4 рази на день. Зберігати в прохолодному місці не більше доби.
• 4 столові ложки сухих квіток ромашки аптечної заварити 200 мл окропу, прокип'ятити 10 хвилин і процідити. Приймати по 70 мл 3 рази в день після їжі при ревматичних болях у суглобах.
• Чайну ложку коренів кизилу залити 200 мл води, прокип'ятити 15 хвилин. Приймати по 2 столових ложки 3 рази на день.
• Приготувати відвар з розрахунку 2 г трави фіалки запашної на склянку окропу. Приймати по 2-3 столових ложки 3 рази на день. При лікуванні ревматизму фіалку корисно змішувати зі стулками плодів квасолі, стовпчиками (з приймочками) кукурудзи, листям мучниці та нирками або листям берези.
• 30 г плодів малини заварити склянкою окропу. Настоювати протягом 20 хвилин. Пити на ніч як потогінний засіб по 2 склянки на 1 прийом при хронічному ревматизмі.
• 20 г сушених квіток конюшини червоної залити склянкою окропу, настояти і процідити. Приймати від 2-3 столових ложок до 1/2 склянки 3 рази на день при хронічному ревматизмі.
• 5-6 г порошку з кореневищ лепехи слід випити з водою протягом дня в проміжках між їжею або натщесерце. Застосовується при ревматизмі, артриті, болях в суглобах.
• Суміш з трави багна болотного (25 г), трави кропиви жалкої (15 г) залити 1 л окропу, настояти і процідити. Пити по 100 мл 5-6 разів на день.
• Траву багна болотного і мати-й-мачухи змішати порівну. Столову ложку суміші залити 200 мл гарячої води, прокип'ятити 5 хвилин і процідити. Приймати по 1 столовій ложці через кожні 2 години як потогінний засіб при лікуванні ревматизму і подагри.
• Свіже яйце покласти в склянку і залити оцтовою есенцією. Одночасно злегка розтопити 200 г несолоного вершкового масла і залити їм яйце з есенцією. Загорнути і поставити в темне місце на 3 доби, потім добре перемішати. Мазати цим засобом хворі місця. Застосовують від шишок на пальцях, п'яткових шпор, від ломоти всякого роду.
• Коріння лопуха великого, коріння оману високого і листя горіха волоського змішати порівну. Столову ложку подрібненої суміші залити 200 мл окропу, прокип'ятити 10 хвилин і процідити. Пити по 1 склянці через кожні 3 години.
• 25 г плодів перцю однорічного стручкових сортів залити 100 мл горілки. Настоянку застосовувати в суміші з подвійною кількістю соняшникової олії для розтирань при ревматизмі і болях в суглобах.
• Мазь для розтирання по мексиканському рецепті: камфора — 50 г, гірчиця в порошку — 50 г, спирт — 100 мл, сирий яєчний білок — 100.
Спирт налити в чашку і розчинити в ньому камфору, висипати в одержаний розчин гірчицю і розмішати її. 100 г білка розмішати окремо і перетворити в помаду. Змішати обидва складу разом. Вийде рідка мазь, яку слід втирати насухо 1 раз в день перед сном. Потім обтерти вологою тканиною хворі місця.
• Чайну ложку трави омели білої залити 200 мл окропу, настояти 8 годин і процідити. Застосовувати зовнішньо при ревматизмі, артрозах, спондильозах, хронічних захворюваннях суглобів.
• 50 г подрібненої трави чебрецю залити 1 л окропу, кип'ятити 5 хвилин, процідити. Ванну (36-37 °С) приймати на ніч при суглобовому ревматизмі, паралічах. Курс лікування: 14-18 ванн.
• 2 столові ложки дрібно нарізаних кореневищ аїру залити 1 л окропу, прокип'ятити 20 хвилин, настояти 30 хвилин і процідити. Ванну (35-36 °С) приймати вдень або на ніч при ревматизмі і подагрі. Курс лікування: 10-12 ванн.
• Одне з найбільш дієвих засобів при лікуванні суглобового ревматизму — березові бруньки. Бруньки настоюють на спирту або горілки і втирають в область суглоба. Ефективним засобом є також мазь з березових бруньок. Для її приготування необхідно взяти 800 г свіжого несолоного вершкового масла і березових бруньок. У глиняний горщик покласти шарами масло — 1,5 см, зверху шар бруньок такої ж товщини і так далі — до остаточного заповнення горщика. Щільно закрити кришкою і замазати тістом. Поставити на добу в тепле місце, краще всього — в нежарку піч. Через добу охолодити, віджати через марлю. В отримане масло додати 7-8 г камфори і перемішати. Зберігати мазь в щільно закупореній банці в прохолодному місці. Застосовувати при суглобовому ревматизмі, втираючи в суглоби ввечері, перед сном, 1 раз на день.

Дієта.

При загостренні ревматизму рекомендується 3-4 дні застосовувати фруктову дієту, а потім перейти до збалансованого харчування.
Продукти, що споживаються хворим, повинні містити достатню кількість білків і вітамінів (особливо вітаміну С).

Кухонну сіль, вуглеводи (цукор, білий хліб, картопля), жирну, смажену їжу, спеції, чай, кава, алкоголь слід обмежувати.

Корисні кавуни, свіжі ягоди чорниці, а також киселі, настої і відвари з них (1 - 2 чайні ложки на склянку окропу), журавлинний сік з медом.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз