Серцева недостатність

ослаблення скорочувальної здатності міокарда при його перевтомі (наприклад, при вадах серця, гіпертонії), порушення кровопостачання (інфаркт міокарда) та ін.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1162
г. Гадяч
менше хвилини назад
ослаблення скорочувальної здатності міокарда при його перевтомі (наприклад, при вадах серця, гіпертонії), порушення кровопостачання (інфаркт міокарда) та ін.

Прояви захворювання:

застій крові в легенях і в великому колі кровообігу, задишка, набряки, збільшення печінки, асцит, синюшність окремих ділянок шкіри і видимих слизових оболонок.

Спосіб лікування.

• Корінь любистку, настояний на спирті, діє як прекрасний сечогінний засіб, що тонізує, бадьорить, стимулює серцеву діяльність.
100 г подрібненого кореня настояти 300 г 60-70%-ного спирту протягом 2 тижнів. Пити по 1 столовій ложці 3 рази в день до їжі.
• Періодичне жування лимонної кірки, багатої ефірними оліями, поліпшить роботу серця.
• 7-9 г трави брунькового чаю, або ортосифону, заливають склянкою окропу, нагрівають на водяній бані, охолоджують, проціджують, віджимають гущу і доводять об'єм до 200 мл.. Відвар п'ють в теплому вигляді по 1/3—1/2 склянки 2-3 рази на день як сечогінний при набряках, які виникли на грунті серцево-судинної недостатності.
• При слабкому серце, його завмирання ефективним засобом для зміцнення служить м'ята перцева. Чайну ложку сухого м'ятного листя залийте склянкою крутого окропу, укутайте і дайте настоятися 20 хвилин. Потім процідіть. Пийте відвар дрібними ковтками вранці за 30-40 хвилин до сніданку. Його необхідно пити щодня, не пропускаючи жодного дня, протягом 1-2 років.
• Залийте 15 г сухої трави деревію склянкою води і кип'ятіть 15 хвилин, потім настоюйте протягом години. Приймайте по 1 столовій ложці настою 3 рази в день.
• 30 г сухих стручків квасолі залийте 300 мл води і кип'ятіть 15 хвилин. Дайте відвару настоятися 45 хвилин і пийте по 35 мл 3 рази на день до їди.
• Відвар суниці лісової. 20 г сухих плодів і листя на 200 мл води, кип'ятити 10 хвилин, настоювати 2 години. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази в день.
• Відвар татарника колючого. 1 столова ложка сухих квіток і листя на 200 мл води, кип'ятити 15 хвилин, приймати по 100 мл 3-4 рази на день.
• Настій фіалки триколірної. 20 г сухої трави залити 200 мл окропу, настоювати 1-2 години, приймати по 100 мл 2 рази на день.
• Кардамон, вживається в малих дозах як добавка до чаю і овочам, стимулює роботу серця, покращує дихання, збуджує апетит, втамовує біль і виводить гази. Використовувався у стародавній індійській медицині.
• Для усунення різних набряків на ногах і обличчі треба добре промити коріння і зелень петрушки і пропустити через м'ясорубку. Стакан отриманої маси викласти в скляний або емальований посуд, залити 2 склянками крутого окропу і настояти в теплому місці протягом 8-9 годин. Потім настій процідити, віджати залишки зелені. Додати до настою петрушки сік 1 лимона (середнього розміру). Пити по 1/3 склянки протягом 2 днів підряд, після 3-денної перерви відновити прийом ще на 2 дні.
• Обов'язково потрібно розтирати затерплі ноги. Дуже корисно це робити вранці і ввечері. Приготуйте відвар часнику (1 столову ложку кашки часнику варіть 5 хвилин, залити 2 склянками води). Охолодіть, процідіть і розтирайте ноги часниковою сумішшю.
• 2 чайні ложки подрібненого листя берези заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин, фільтрують, додають на кінці ножа питну соду. Дозу п'ють 3-4 рази в день через кожні 3-4 години для зменшення задишки, спричиненої серцевою недостатністю.
• Чайну ложку коренів валеріани лікарської залити 1 склянкою окропу, настояти в закритому посуді протягом 2 годин і процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3-4 рази на день. Застосовується для поліпшення серцево-судинної діяльності.
• Застосовуйте як заспокійливий та болезаспокійливий засіб наступний настій: 1 столову ложку листя м'яти перцевої залийте склянкою окропу і настоюйте 2 години. Приймайте по 1 столовій ложці 3-4 рази на день.
• Стакан плодів калини залити 1 л гарячої води, кип'ятити 8 - 10 хвилин, процідити, додати 3 столові ложки меду. Пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день. Дає хороший ефект при захворюваннях серця, гіпертонії.
• Чайну ложку квіток конвалії травневої залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці 2-3 рази в день. Конвалію травневу застосовують у вигляді настоїв і відварів при гострій і хронічній серцевій недостатності, кардіосклерозі, для посилення серцевих скорочень.
• 4 столові ложки трави пустирника (квітучі верхівки рослин довжиною до 40 см, товщиною не більше 4 мм) залити 1 склянкою гарячої води, закрити кришкою і нагрівати на водяній бані при частому помішуванні 15 хвилин, охолодити протягом 45 хвилин при кімнатній температурі, процідити, сировину віджати. Отриманий настій долити кип'яченою водою до 1 склянки. Приймати по 1/3 склянки 2 рази на день за 1 годину до їжі. Настій зберігати в прохолодному місці не більше 2 діб.
• Квітки гльоду криваво-червоного (1 частина), листя м'яти перцевої (3 частини), плоди фенхелю звичайного (2 частини), кореневище з корінням валеріани (4 частини) залити склянкою окропу (на столову ложку суміші) в термосі, витримати ніч і процідити. Випити протягом дня в 3-5 прийомів при серцевій недостатності.
• Коріння валеріани лікарської (1 частина), плоди анісу (2 ча - сті), трава деревію (1 частина), листя меліси лікарської (1 частина) залити 1 склянкою окропу (на столову ложку суміші), настояти 30 хвилин і процідити. Приймати протягом дня в 2-3 прийоми при серцебитті, серцевої слабкості, болях в області серця.
• 2 чайні ложки трави шандри звичайної залити склянкою холодної кип'яченої води, настояти 4 години і процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день до їди для регуляції серцевої діяльності.
• 10 г сухої подрібненої трави горицвіту весняного залити склянкою окропу і настояти 1 годину. Приймати по столовій ложці 3— 5 разів на день при серцевій недостатності. Дітям давати по 1/2— 1 чайній або десертній ложці 3-5 разів на день.

Дієта.

Люди, що страждають серцевими захворюваннями, повинні харчуватися помірно, вживати натуральну їжу, особливо свіжі фрукти, сирі або злегка відварені овочі, уникати споживання міцного чаю, кави, алкоголю, шоколаду, спецій.
Тибетська медицина рекомендує щоденне вживання горіхів, родзинок, сиру. Це зміцнює серцевий м'яз, тонізує нервову систему, знімає перевтому, головні болі. За один прийом потрібно з'їдати 30 г ядер волоських горіхів, 20 г родзинок і 20 г сиру.
При будь-якому збої в серці корисна пшоняна каша, багата калієм: 1/3 склянки прожареного пшона промити, додати 2/3 склянки води (це добова норма) і зварити кашу на повільному вогні, посоливши і підсолодивши за смаком.
Корисно натщесерце з'їсти такий бутерброд: одну велику подрібнену часточку часнику покласти на чорний хліб і злегка посолити — прекрасний серцевий засіб.
Влітку немає нічого краще кавунів. Їх м'якоть — відмінний сечогінний засіб при набряках, пов'язаних з серцево-судинними захворюваннями та хворобами нирок. Такою же дією володіє і відвар зі свіжих кавунових кірок.
Навесні їх можуть замінити свіжі огірки. І, звичайно, при всіх серцевих хворобах, крім органічних вад, корисний квітковий мед, дає серцю силу. Проте мед не слід приймати у великих кількостях з гарячим чаєм, так як це призводить до енергійної роботи серця і посиленому потовиділенню. Тому його слід вживати невеликими порціями (по 1 чайній або столовій ложці 2-3 рази на день) з молоком, сиром, фруктами, відваром плодів шипшини та ін.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз