Стоматит

запалення слизової оболонки порожнини рота.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1160
г. Гадяч
1 час назад
Запалення слизової оболонки порожнини рота.

Причини стоматиту:

інфекційні захворювання (кір, скарлатина, грип) та інші захворювання, неохайне догляд порожнини рота та інше.

Прояви стоматиту:

почервоніння ясен, слинотеча, печія, біль, виразки на слизовій оболонці порожнини рота та ін.

Спосіб лікування.

• 20 г сухої подрібненої кори дуба заливають склянкою крутого окропу, залишають на водяній бані протягом 30 хвилин, дають охолонути, проціджують і доводять об'єм до 200 мл.. Використовують для полоскання рота при запаленні ясен і стоматитів.
• 5 г листя волоського горіха заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин і проціджують. Використовують по 1 десертній ложці на 1/2 склянки води для полоскань порожнини рота (3 рази в день після їжі протягом 10-12 днів) при гінгівіті, стоматиті.
• Добре допомагає гаряча вода: полощіть нею рот кілька разів на день, але так, щоб не обпектися, і ранки швидко загояться.
• Свіжоприготований капустяний сік навпіл з кип'яченою водою застосовують як полоскання при запаленні слизової оболонки рота.
• Змішати репешок аптечний, календулу лікарську (квітки), шавлія лікарська (листя), паслін часточковий — по 3 столових ложки. На 1 л окропу взяти 3 столові ложки збору. Приймати по 30 мл 9 разів в день при виразковому стоматиті, який важко піддається лікуванню. Одночасно полоскати ротову порожнину.
• Приготувати збір з берези білої (лист) — 2 столові ложки, родовика лікарського — 3 столові ложки, горця почечуйного — 3 столові ложки, льону звичайного (насіння) — 4 столові ложки. На 1 л окропу взяти 3 столові ложки збору. Приймати по 30 мл 7 разів на день. Застосовують при довгострокового незагоїнні стоматиті.
• Настоянку календули (аптечний препарат): 1 чайна ложка на 100-200 мл кип'яченої води або настій (20 г суцвіть на 1 склянку окропу), розведений водою у співвідношенні 1:2 або 1:3, — вживають для полоскання при запаленні ясен, слизової оболонки рота.
• Соком моркви полоскати рот при стоматиті.
• 1 частина суцвіть ромашки пахучої залити 20 частинами окропу. Застосовувати для полоскання і промивання будь-яких запалень слизової оболонки порожнини рота. Можна також користуватися настоянкою (40 г суцвіть ромашки пахучої на 100 мл спирту), розвівши 1 її частину в 10 частинах окропу.
• Рекомендується жувати листя алоє або полоскати рот соком зі свіжого листя алоє.
• Сік каланхоє застосовують для полоскання при запаленні ясен і слизової оболонки порожнини рота.
• 2 чайні ложки насіння льону залити 200 мл окропу, прокип'ятити і процідити. Відвар застосовувати для полоскання при лікуванні ранок і виразок у роті.
• 4 чайні ложки подрібненого листя шавлії лікарського заварити 2 склянками окропу, настояти 30 хвилин і процідити. Застосовувати для полоскання при запаленні слизової оболонки рота і ясен.
• Столову ложку подрібнених коренів живокосту лікарського залити 200 мл окропу, прокип'ятити 10 хвилин і процідити. Використовувати для полоскання порожнини рота при пародонтозі, стоматиті, ангіні.
• 5 г сухих коренів лопуха великого залити 400 мл окропу, прокип'ятити 0,5 години і процідити. Застосовувати для полоскання рота і горла при запаленнях слизової оболонки. Можна застосовувати і у вигляді настою.
• Чайну ложку подрібнених кореневищ аїру залити 300 мл окропу, настояти 2 години і процідити. Застосовувати в теплому вигляді для полоскань при запаленні слизової оболонки порожнини рота і ясен.
• Столову ложку плодів анісу звичайного залити 200 мл окропу, настояти 20 хвилин і процідити. Настоєм полоскати порожнину рота 2-3 рази в день при пародонтиті і стоматиті. Надає антисептичну, болезаспокійливу і протизапальну дію.
• Столову ложку подрібнених зелених пагонів хвоща польового залити 200 мл холодної води, настояти протягом доби і процідити. Вживати як полоскання при запаленні порожнини рота.
• 20 г кореневищ горця зміїного залити 200 мл води, кип'ятити 20 хвилин. Одну столову ложку відвару розбавити 100 мл кип'яченої води. Застосовувати для полоскань при стоматиті.

Дієта.

Їжа повинна містити достатню кількість вітамінів, особливо вітаміну С, бути щадною, тобто подрібненої, протертою; не дуже гарячою і не дуже холодною, а теплою. Слід утриматися від куріння, вживання міцних спиртних напоїв, надмірно кислої і солоної їжі. Після кожного прийому їжі необхідно ретельно прополоскати рот.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз