Холецистит

гостре або хронічне запалення жовчного міхура.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад
Холецистит — гостре або хронічне запалення жовчного міхура.

Причини захворювання.

Порушення відтоку жовчі внаслідок нерегулярного харчування, що сполучається з переїданням, малорухливий спосіб життя, часті запори; жовчнокам'яна хвороба.

Прояви холециститу, болі в правому підребер'ї, часто приступообразні, що віддають у праву лопатку та плече, жовтушність, важкість під грудьми, здуття живота, відрижка, нудота, підвищена температура.

Спосіб лікування.

• 5-10 г коренів володушки заливають склянкою води і кип'ятять до випарювання половини початкового об'єму рідини, охолоджують і проціджують. Приймають по 1/2 склянки 3 рази в день. При запаленні жовчного міхура можна використовувати і траву рослини: 5 г сировини заливають склянкою окропу, настоюють до охолодження, проціджують. П'ють по 1/2 склянки 3 рази в день до їжі.
• Чайну ложку трави материнки заварити склянкою окропу і настоювати 2 години. Настій пити по 1/4 склянки 3 рази в день.
• Столову ложку кукурудзяних стовпчиків з приймочками заварити 1 склянкою окропу, настояти 1 годину і процідити. Настій приймати по 1 столовій ложці кожні 3 години.
• При холециститі хорошим жовчогінним та сечогінним засобом стане наступний збір: листя берези, плоди ялівцю, трава полину, деревій — всі складові візьміть в рівних частинах по вазі, перемішайте. Столову ложку сухої подрібненої суміші залийте 1 склянкою окропу і варіть в закритому посуді на слабкому вогні 20-25 хвилин, настоюйте 15 хвилин, потім добре процідіть. Приймайте отриманий відвар по 1 склянці вранці і ввечері за 30 хвилин до їжі.
• Змішайте 1 кг меду, 200 мл оливкової олії, 4 лимона (з 2 лимонів зрізати шкірку). Лимони пропустити через м'ясорубку і добре перемішати. Зберігати в закритому посуді в холодильнику. Перед прийомом перемішувати. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30-40 хвилин до їжі. Протягом року потрібно провести 3-4 таких лікувальних курсу.
• 2 чайні ложки трави деревію заварити 200 мл окропу, настоювати 1 годину, процідити. Настій пити по 1/4 склянки 4 рази на день до їди.
• Змішати складові в зазначених пропорціях: м'ята перцева, трава полину, корінь валеріани — по 2 столові ложки, трава звіробою — 3 столові ложки. На 0,5 л окропу взяти 2 столові ложки подрібненої суміші. Залити і настояти до охолодження. Пити по 100 мл настою 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
• Листя м'яти, кореневище лепехи, кору крушини, квітки соняшника з'єднати порівну. Столову ложку подрібненої суміші залити 200 мл окропу, настояти, процідити. Пити вранці і перед сном.
• Столову ложку трави торна пташиного залити 200 мл води кімнатної температури, прокип'ятити 30 хвилин на водяній бані, настояти 15 хвилин і процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3 - 4 рази в день.
• Взяти листя меліси лікарської, листя м'яти перцевої, траву чистотілу великого, траву перстачу гусячого — всього по 30 г.. Столову ложку суміші залити склянкою води, кип'ятити 7-10 хвилин, процідити. Приймати по 1-2 склянки на день.
• Чайну ложку подрібнених кореневищ аїру залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин і процідити. Пити по 1/2 склянки 4 рази на день.
• Підібрати складові у зазначених кількостях: м'ята перцева (листя) — 20 г, полин звичайна (трава) - 20 г, валеріана лікарська (коріння) — 20 г, звіробій продірявлений (трава) — 30 г, хміль (шишки) — 10. Залити 1-2 столові ложки подрібненої суміші 200 мл гарячої кип'яченої води, настоювати 15 хвилин на водяній бані, охолодити, процідити. Сировину, що залишилася, віджати. Об'єм одержаного настою довести кип'яченою водою до 200 мл.. Пити по 1-2 склянки 2-3 рази на день за 30 хвилин до їжі.
• 200 г будь-якого рослинного масла (кукурудзяного, бавовняного, соняшникового) додати 30 подрібненого листя лавра благородного і настоювати протягом 3-6 діб, після чого процідити. Приймати по 10-15 крапель отриманого лаврового масла в суміші з молоком, кефіром або чаєм 2-3 рази на день при лікуванні хронічних холециститів і жовчнокам'яної хвороби.
• Лист меліси лікарської, траву золототисячника малого і полину гіркого змішати порівну. Столову ложку подрібненої суміші настояти в одній склянці води 20 хвилин, процідити. Приймати по 1 склянці 3 рази в день.
• Корінь цикорію, траву хвоща польового, деревію і звіробою змішати порівну. Залити склянкою окропу 2 чайні ложки подрібненої суміші, настояти, процідити. Пити по склянці вранці і ввечері.

Дієта.

Для профілактики холециститу та недопущення його загострення важливі попередження ожиріння та інших порушень обміну речовин. У період загострення рекомендується вегетаріанська їжа, багата вітаміном А. Слід виключити з раціону яєчні жовтки, обмежити вершкове масло, уникати смаженого, відмовитися від сала, копченостей, свинини, так як зазвичай напад на гострий холецистит виникає через 2-4 години після вживання жирних страв.
Необхідно постійно стежити за стулом і, якщо потрібно, приймати відвари або настої проносних трав.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз