Рецепти кваса

Квас - один з кращих безалкогольних напоїв. По смакових і харчових якостях він не має собі рівних.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Російський квас.


Інгредієнти:

- 1 кг житнього солоду подрібленого,
- 300 г ячмінного подрібленого солоду,
- 600 г житнього борошна,
- 130 г житніх сухарів,
- 80 г черствого житнього хліба,
- 1 кг патоки, - 30 г м'яти.
Приготуваня.

Замішати з солоду і борошна в 3 л гарячої води тісто без грудок і, накривши посуд чистою ганчіркою, дати йому настоятися протягом години (для оцукрювання).

Витримане тісто перекласти у вогнетривкий посуд (чавун), накрити кришкою і поставити в гарячу піч (духовку) для упарювання. Упарене тісто ретельно перемішати, відскоблити від стінок посуду і долити окропом.
Після доби викласти тісто в чан настою, залити його 16 л гарячої води, насипати подрібнені сухарі і хліб. Добре перемішати і залишити на 6-10 годин для настоювання і освітлення. Коли гущавина осяде, а сусло почне бродити, обережно злити його в пропарений і промитий чистий бочонок.
В гущавину, що залишилася вдруге залити 15 л гарячої води. Через 2-3 години сусло злити в бочонок, змішати з настоєм м'яти і залишити для бродіння на добу. Потім бочонок перенести в льодовик.
Коли бродіння стане менш інтенсивним, додати в квас патоку (1 кг на 30 л квасу), барило (бочку) закупорити дерев'яною втулкою.

Через 3-4 дні квас готовий до вживання.
Зберігається квас у холодному погребі (льодовику) кілька місяців, і властивості його від цього майже не погіршуються. Розлитий в пляшки квас можна тримати в погребі чи холодильнику.
Редагувалось: 1 раз (Останній: 17 березня 2017 у 06:35)
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Північний квас.


- 31/5 кг житнього борошна простого помелу,
- 16 кг борошна з ісландського моху.

Житнє борошно і борошно з ісландського моху замісити з гарячою водою в круте тісто, з якого випекти хліб.
Хліб охолодити, розламати на шматки, які скласти в чан настою, залити 25 л крутого окропу і, накривши чистою тканиною, витримати протягом 4-6 днів. Настояний освітлений квас обережно злити в чистий посуд, розлити в пляшки, закупорити і перенести для зберігання в погріб або в холодильник. Зберігати пляшки в лежачому положенні. Не всі, звичайно, можуть заготовити ісландський мох, хоча жителям півночі, що живуть у сільській місцевості, це цілком по силам. При відсутності борошна з ісландського моху квас можна приготувати з житнього хліба. Для цього 5 кг хліба, 30 г черносмородинных листя і 600 г цукрового піску потрібно розвести в 9 л окропу, суміш накрити тканиною і настоювати в теплому місці протягом 3-4 годин. Охолоджене сусло обережно злити в чистий бочонок, налити дріжджову закваску і поставити на 2-3 дні в холодне місце.

Після закисання квас злити, кілька хвилин прокип'ятити, періодично знімаючи піну і гарячим профільтрувати через кілька шарів марлі.

Охолоджений квас розлити в пляшки, закупорити їх пробками з дротом і поставити в холодильник.
Через 7 днів квас готовий.

Закваску із дріжджів для нього готують так:

тепле квасне сусло чи квас змішують з пшеничним борошном, щоб вийшло негусте тісто. У тісто кладуть трохи сухих хлібопекарських дріжджів, розведених у теплій воді. Розмішати тісто з дріжджами, дають йому підійти, а потім викладають в сусло для бродіння.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Червоний квас.

По 500 г подрібненого житнього, ячмінного та пшеничного солоду, 31/5 кг житнього борошна, 300 г пшеничного борошна, 300 г гречаного борошна, 1/2 ст. дріжджів, 50 г м'яти.
З хлібних продуктів (крім 50 г пшеничного і 50 г гречаного борошна) замісити густе тісто на теплій воді. Заварити окропом і добре розмішати до негустої консистенції. В отримане тісто влити ківш води, перекласти тісто в емальований посуд і поставити на добу в піч (не виймаючи вугілля). Коли тісто упариться, налити в нього трішки води і витримати, поки вімокне кірка. Після цього тісто викласти у великий посуд, перемішати, налити 5 л окропу (при ретельному розмішуванні) і додати ще 10 л охолодженої кип'яченої води.
Під збовтане сусло покласти шматок льоду і залишити квас для освітлення. Закваску (2 ст. сусла розмішати з остатком пшеничної і гречаної муки, додати 1/2 ст. води і витримати в теплому місці, поки не підійде) покласти в злите з гущі сусло.
В решту квасну гущу налити 15 л теплої води, добре розмішати, дати відстоятися і світле сусло злити в ту ж ємність, в якій злили попередньо.

Потім додати в ємність дріжджі і поставити його в льох. Через три дні квас готовий.

Зберігають його не в пляшках, а в глечиках з шматком харчового льоду.

Квас цей був, мабуть, найпопулярнішим з усіх хлібних квасів.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Білий квас (або сирівець).

Вам знадобиться:

По 3 кг - дробленого житнього солоду, ячмінного солоду, пшеничного борошна, гречаного борошна, 11/2 кг житнього борошна, 50 г м'яти, 20 г родзинок.
Хлібні продукти добре перемішати і, повільно додаючи крутий окріп, замісити круте тісто без грудок. Перекласти його в чан настою і залити 10-12 л окропу. Ретельно розмішати тісто, додати 3-4 ложки рідких дріжджів, закваски або квасної гущі зі старого квасу, присмачити прокип'яченим настоєм м'яти, накрити і залишити в теплому місці для зброджування і освітлення.

Добре вибродівший і відстояний квас злити з гущавини, розлити в пляшки, кинути в кожну по кілька родзинок. Пляшки закупорити і зберігати в холодному місці в лежачому положенні.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Сухарний квас.

Вам знадобиться:

- 1 кг сухарів з солодового житнього хліба (несолоного),
- 600 г цукру,
- 50 г м'яти,
- 20-30 г родзинок.
Приготування.

Сухарі залити 15 л крутого окропу і настоювати протягом 4-5 годин. Настояне прозоре сусло обережно злити в чистий посуд, охолодити, додати цукор, настій м'яти, дріжджі і залишити для бродіння.

Сброжене сусло розлити в пляшки з однією-двома родзинками в кожній і, не закупорюючи, витримати при кімнатній температурі до тих пір, поки в квасі не почнуть підніматися бульбашки вуглекислоти.

Потім пляшки з квасом закупорити пробками, шийку обв'язати дротом і укласти в погріб (прохолодне місце).

Через 1-2 дні квас готовий.

В квас можна додавати м'яту або струганий хрін з медом. Якщо ж до бродіння квас додати 1 склянку меду, ягідного або фруктового соку, він отримає відповідний присмак — медовий, малиновий, полуничний, вишневий, яблучний.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Монастирський квас.

Вам знадобиться:
На 1 склянку квасною солоду — 2 ст. ложки родзинок, 1 лимон, 1 яблуко, 1 стакан житнього борошна, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка сухого листя малини, 2 л води.
Приготування.

Житнє борошно заварити окропом, дати масі охолонути.

Яблука, родзинки, лимон ретельно промити і пропустити через м'ясорубку. Сухе листя малини подрібнити, додати мед, квасний солод, подрібнені яблука і лимон, житнє заварене борошно, влити воду, що залишилася.

Масу ретельно перемішати і залишити для бродіння на кілька днів у теплому місці.

Зцідити, а гущу використовувати на закваску.
У такий квас підійдуть і груші, сливи, будь-які сухі і мочені ягоди;

для ароматизації — аніс звичайний, кмин, шавлія та інші пряні рослини.

Житнє борошно можна замінити борошном пшеничним, вівсяним або гречаним.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Російський старовинний квас.

Вам знадобиться:

На 4 л води — 1 стакан житнього борошна, 7 склянок пшеничного борошна, 1 склянку ячмінного солоду, 1 стакан житнього солоду, 1 столова ложка рідких дріжджів, 1 жменю свіжої м'яти.
Приготування.
Змішати ячмінний та житній солод, пшеничне і житнє борошно. Облити окропом так, щоб борошно стало вологим, дати постояти 1 годину, розвести гарячою водою, дати охолонути.

Вмішати рідкі дріжджі, свіжу зелену м'яту і витримати під серветкою до появи піни.

Відстояну рідину злити, додати ще м'яту, помістити в холодильник або в прохолодне місце.

Через 3-4 дні квас готовий.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Хлібний квас.

Вам знадобиться:
На 1 кг житнього хліба — 8-10 л води, склянка цукру (200 г), 25 г дріжджів, 50 г родзинок і сухої м'яти.
Приготування.
Підсушити в духовці нарізаний скибочками житній хліб — тільки стежте, щоб не підгорів. Сухарі покласти в каструлю або емальоване відро, залити окропом і дати постояти 3-4 години. Потім настій процідити, покласти в нього дріжджі, цукор, суху м'яту, накрити марлею і залишити для бродіння при кімнатній температурі на 5-6 год. Можна додати трохи кориці або паленого цукру. Коли почне пінитися, процідити вдруге і розлити в пляшки, поклавши в кожну по 2-4 промитих і обсушених родзинок. Пляшки закупорити. Через 2-3 дні квас готовий.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Квас полуничний з медом.

Вам знадобиться:
На 500 г ягід беруть 1,5 л води,
8 ч. ложок цукру,
2 г лимонної кислоти,
2 ст. ложки меду.

Приготування.

Дозрілі ягоди полуниці (суниці) кладуть в емальований посуд, заливають водою, нагрівають до кипіння, потім знімають з вогню і витримують 10 хвилин.

Після цього відвар проціджують і додають мед, цукор, лимонну кислоту, розмішують, вдруге проціджують і розливають в пляшки з міцного скла. В кожну кладуть по 3-5 родзинок. Пляшки наповнюють на 7-10 см нижче пробки (шийки). Закупорюють і ставлять в прохолодне місце на 7-10 днів.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Яблучний квас.

Вам знадобиться:
- 1 кг антонівських яблук,
- півсклянки цукру,
- склянка меду,
- 30 г дріжджів,
- чайна ложка кориці,
- 4 літри води.

Приготування.

Яблука розрізати на шматки, скласти у каструлю, залити водою так, щоб вона тільки покрила яблука, і варити до тих пір, поки яблука стануть зовсім м'якими.

Знявши каструлю з вогню, влити в неї киплячу воду і дати яблукам настоятися протягом двох-трьох годин. Потім процідити, додати цукор, мед, дріжджі, корицю і, щільно накривши, залишити в теплому місці на дві доби.

Потім знову процідити, розлити в пляшки і винести на холод.
Редагувалось: 1 раз (Останній: 26 квітня 2017 у 13:30)
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Лимонний квас.

Цедру з п'яти лимонів треба залити десятьма пляшками окропу. Коли вода охолоне, покласти дріжджі (двадцять грамів), всипати півтори склянки цукру, процідити і додати сік п'яти лимонів. Розлити в пляшки, добре закупорити і залишити в теплій кімнаті до появи на поверхні піни. Потім винести на холод.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
17 хвилин назад

Квас із соків.

У 10 л кип'яченої гарячої води додайте 1 л будь-якого фруктового соку і 1 кг цукру. Коли вода охолоне, в неї зверху висипте дріжджі. Потім поставте квас в тепле місце на бродіння. Після початку активного бродіння розлийте квас по пляшках і щільно укупорьте. Через 2-3 дні квас буде готовий до вживання.

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз