Рецепти шашлика

Шашлик – знамените м'ясне блюдо, яке стало справжнім хітом у багатьох куточках земної кулі, є візитною карткою пікніків.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Як правильно вибрати м'ясо для шашлику?

Рецепти шашлика

Шашлик – знамените м'ясне блюдо, яке стало справжнім хітом у багатьох куточках земної кулі, є візитною карткою пікніків.
Традиційне словосполучення:
- їдемо на шашлики означає ні що інше, як святкову вилазку на природу в колі рідних і друзів.
Головне м'ясне блюдо з смажених шматочків має бути соковитим і м'яким, саме тому дуже важливо правильно вибрати м'ясо для шашлику, смачно його замаринувати і правильно підсмажити на вугіллі. Тільки тоді кулінарний успіх заходу буде гарантований.

Яке м'ясо для шашлику саме правильне?

Рецепти шашлика

Назва шашлик складається з двох слів: шиш - вертіл і лик - для, для вертіла, походячи від кримськотатарського поєднання шишлик. Здавна шашлик готували тільки з баранини, смаженої на металевих прутах, шишах. Кращий шашлик виходить з м'яса кастрованого барана, який не досяг вісімнадцяти місяців від народження.

Своєрідним конкурентом баранячого шашлику, який завоював серця і шлунки гурманів, став шашлик зі свинини, більш соковитий, смачний, без специфічного запаху, властивого баранині.

Якщо говорити про класику і традиціях, безсумнівно, для справжнього шашлику потрібна баранина. Якщо ж орієнтуватися на результат і смак, правильним м'ясом можна вважати свинину.

Готують шашлики і з яловичини, однак, це блюдо більш жорстке і не таке соковите.
Шашлик з курки – економ-варіант сучасного суспільства надмірного споживання.

На що звернути увагу при виборі м'яса?

Будь-яке м'ясо, яке було обрано для приготування шашлику, найголовніше, – його свіжість.

Визначити це можна за допомогою органолептики: за кольором і запахом.
Чим темніший колір м'яса, тим старша тварина, тим щільніші волокна м'язових тканин, значить, шашлик вийде жорстким. Колір шматка м'яса повинен бути глянсовим, не матовим, рівномірним.

Яловичина і баранина - червоного кольору, з білими прошарками жиру, телятина і свинина – рожевого.

При виборі м'яса потрібно звернути увагу на якість внутрішнього жиру: жовтий колір вказує на поважний вік тварини.

Запах м'яса повинен залишати приємні враження, бути свіжим. Якщо є найменші сумніви в якості м'яса, від покупки краще утриматися.

Перевірити свіжість можна так: сильно натиснути пальцем на шматок м'яса, якщо воно швидко і без наслідків відновиться, м'ясо свіже, якщо ж так і залишиться ямка, почалися процеси розкладання.

На м'ясі не повинно бути ніяких сторонніх включень, слизу, крові, рідини, кожен шматок повинен бути пружним, рівним, не рваним.

Вік м'яса можна перевірити ще так: тонкий шматочок легко рветься навіть руками.

При виборі м'яса слід звернути особливу увагу на його жирність: з пісного шматка смачний шашлик не вийде. Кращою пропорцією жиру і м'яса буде один до чотирьох: на один шар жиру чотири частини м'яса.

Самий вдалий вибір м'ясної туші для шашлику – корейка, лопатка, окіст, шийка і ниркова частина. Якщо ж шматок м'яса занадто дієтичний, його можна злегка доопрацювати, нашпигувавши тонкими стрілками сала.
Для того щоб шашлик вдався, м'ясо повинно бути свіжим, молодим, охолодженим, в міру жирне.
На замітку:
Будь-яке м'ясо може бути парним, охолодженим та замороженим. Для шашлику ідеально підходить молода свинина охолоджена. Парне м'ясо яловичини зробить шашлик зі смаком і консистенції підошви.
Із замороженого м'яса можна приготувати смачний шашлик, якщо воно не піддавалося повторному заморожуванню.

Відрізнити первинно заморожене від повторно замороженого м'яса можна лише натиснувши на поверхню шматка: на морозному віддрукується пляма від пальця. Якщо ж м'ясо піддавалася повторному заморожуванню після розморожування, жодних слідів не залишиться.

Вибір свіжого молодого м'яса для ароматного шашлику – половина успіху страви. Друга половина буде залежати від вибору маринаду, часу приготування і мистецтвого обсмажування приготованих шматочків м'яса на гарячих вугіллях.
Рецепти шашлика

Шашлик – завжди справжнє свято смаку і фантастичного аромату, атрибут соковитою життя.Додано опісля 6 хвилин

Шашлик по-грецькі.


Інгредієнти:
- Баранина - 0,5 кг;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт;
- Олія оливкова;
- Лимон - 2 шт;
- Майоран сухий - 1 ч. л;
- М'ята сушена - 1 ч. л;
- Зелень петрушки - 1 пучок;
- Перець болгарський - 2 шт;
- Перець чорний мелений - за смаком;
- Сіль - за смаком.

Спосіб приготування:

Баранячу вирізку нарізати кубами 2*2 см, покласти в каструлю.

Приготувати маринад, змішавши оливкову олію, дрібно рубану ріпчасту цибулю, сік одного лимона, м'яту, майоран, зелень петрушки, мелений чорний перець і сіль.

М'ясо замаринувати і залишити на 2 години при кімнатній температурі або в холодильнику протягом 4-5 годин.

Ріпчасту цибулю очистити, нарізати великими скибочками.
Солодкий болгарський перець очистити, нарізати скибочками.

Вийняти м'ясо з маринаду, нанизати на шампури упереміж з цибулею і болгарським перцем, маринад, що залишився використовувати при смаженні шашлику.

Готувати шашлики на решітці мангалу до готовності, періодично перевертаючи.

За кілька хвилин до готовності побризкати шашлики лимонним соком.

Рекомендується солити шашлики під час обсмажування.
Примітка:

Якщо для приготування шашлику використовуються дерев'яні шампури, необхідно замочити їх на 10-12 годин у воді.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик по-вірменські.


Інгредієнти:

- Баранина - 1 кг;
- Цибуля ріпчаста - 2 шт;
- Лимон - 1 шт;
- Сіль, перець - за смаком.
Спосіб приготування.

М'ясо (баранячу корейку) розрізати на шматочки по 25-30 г, посолити, посипати перцем, додати сік лимона і лимонну цедру, дрібно нашатковану ріпчасту цибулю, все перемішати і залишити в прохолодному місці на 8 годин.
Потім шматки м'яса нанизати на шампури по 5-6 шматків на кожен і готувати на мангалі над розжареним вугіллям і змащуючи баранячим салом.
На гарнір до шашлику подати свіжі помідори, часточки лимона, нарізану кружальцями цибулю, цибулю зелену, кінзу, тархун, а також печені баклажани.
На замітку:
Шашлик подають до столу в тарілках, не знімаючи з шампурів.
В якості приправи рекомендується кетчуп, ткемалі або гранатовий соус.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик Йогуртовий.


Інгредієнти:

- Баранина - 1 кг;
- Цибуля ріпчаста - 2-3 шт;
- М'ята - 1 пучок;
- Йогурт - 150-180 г;
- Перець чилі - 1-2 шт;
- Сіль, перець мелений - за смаком.
Спосіб приготування.

Філе баранчика нарізати шматочками.
Листя м'яти дрібно порізати навпіл і розкласти у дві тарілки.
Перець чилі дрібно нарізати і також розподілити по тарілках.
В одну тарілку з м'ятою і чилі додати оливкову олію, посолити і змішати з м'ясом - залишити на 12 годин.

У другу тарілку додати дрібно рубану ріпчасту цибулю, сіль, перець і влити йогурт - цей соус подавати на стіл готовим до шашликів.

Нанизати шматочки баранини на шампури і проклавши кільцями цибулі.

Розігріти гриль або підготувати мангал з вугіллям і обсмажувати шашлики по 6-8 хв до рівної коричневої скоринки.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик з молодого баранчика.


Інгредієнти:

- Баранина - 1 кг;
- Цибуля ріпчаста - 3 шт;
- Часник - 6 зубчиків;
- Бульйон м'ясний - 500 мл;
- Сіль - за смаком.
Спосіб приготування:

Філе молодого баранчика нарізати на шматочки приблизно по 40-60 грам, нанизати на шампури і готувати на мангалі над сильно розжареними вугіллями 10-15 хвилин, не забуваючи повертати шампури навколо своєї осі.

Час від часу в процесі смаження, м'ясо поливати соусом із суміші товченого часнику і дрібно тертої цибулі з сіллю і розбавленим жирним м'ясним бульйоном.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик Узбецький.


Інгредієнти:

- Баранина - 500 г;
- Сало курдючне - 150 г;
- Борошно - 30 г;
- Зелень петрушки - 1 пучок;
- Цибуля ріпчаста - 3 шт;
- Аніс - 5 м;
- Перець червоний мелений - 5 г;
- Оцет 3% - 5 ст. л.
Спосіб приготування.

Філе баранини нарізати маленькими шматками, порубати цибулю.
Приготувати маринад, змішавши аніс, цибулю ріпчасту, перець червоний мелений, оцет 3%.
М'ясо замаринувати з цибулею та залишити на 3 години в прохолодному місці.
Потім нанизати шматочки баранини на шампури, чергуючи шматочком сала через кожні 2 шматки, посипати зверху борошном і смажити на мангалі над розжареним вугіллям.
Подати, посипавши зеленню петрушки.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Кавказький Шашлик.


Інгредієнти:
- Баранина - 1,5 кг;
- Цибуля ріпчаста - 5 шт;
- Лимон - 1 шт;
- Чорний мелений перець - 1/2 ч. л;
- Червоний мелений перець - 1/2 ч. л;
- Часник - 3 зубчики;
- Сіль - за смаком;
- Зелень - за смаком.
Спосіб приготування:

Філе баранини (рекомендується брати корейку) нарізати на шматочки приблизно по 30 - 35 гр., покласти в глиняний посуд, додати сіль, чорний і червоний мелений перець, перемішати з тертою цибулею та подрібненим часником.

Все полити соком лимона, поставити в прохолодне місце на 6 - 8 годин.

Потім шматочки м'яса нанизати на шампури і смажити на вугіллі до готовності, періодично повертаючи шампури навколо своєї осі і збризкуючи сумішшю води та соку, що виділився при маринуванні м'яса (так вийде соковитіше).

До шашлику подати багато зелені - петрушки, базиліка, кінзи, естрагону, зеленої цибулі.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик в майонезі.


Інгредієнти:
- Свинина 2 кг;
- Цибуля ріпчаста - 6 шт;
- Майонез - 200 г;
- Гірчиця - 200 г;
- Сіль, перець - за смаком.
Спосіб приготування.

Свинину (рекомендовано брати ту частину туші, яка розташована уздовж хребта на шиї, її називають - ошийок) нарізати шматочками розміром 3*3 або 4*4 см.
Ріпчасту цибулю нарізати кубиками.
М'ясо укласти в каструлю, поперчити, посолити (можна також додати сіль безпосередньо перед приготуванням), додати цибулю, потім пом'яти м'ясо руками (цибуля має випустити сік).

Приготувати маринад, змішавши навпіл майонез і готову гірчицю.
Влити цю суміш до м'яса, обережно перемішати, накрити каструлю кришкою і залишити маринуватися на 6 годин.

Потім нанизати м'ясо на шампури, з розрахунку 4-5 шматочків на один шампур, і готувати 10-15 хвилин на мангалі з розжареним вугіллям, періодично повертаючи кожен шампур навколо своєї осі.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик в лимонному соці.


Інгредієнти:
- Свинина - 1,8 кг;
- Цибуля ріпчаста - 3 шт;
- Лимони - 2-3 шт;
- Мускатний горіх тертий - 5 шт;
- Перець запашний мелений - 5 г;
- Сіль - за смаком.
Спосіб приготування.

М'ясо нарізати шматочками по 80 грам.
Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями, зі свіжих лимонів вичавити сік.
Укласти м'ясо в каструлю, додати цибулю, тертий мускатний горіх, перець мелений запашний, залити все соком лимона і пом'яти руками.

Потім накрити кришкою і поставити в холодильник на 8 годин.
Перед приготуванням м'ясо необхідно ще раз пом'яти, але вже з сіллю.
Нанизати на шампури і смажити над розжареним вугіллям, збризкуючи сумішшю залишившогося маринаду з водою (пропорції 50x50).
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик в кефірі.


Інгредієнти:
- Свинина - 1 кг;
- Кефір - 1,5 л;
- Кінза - 1 пучок;
- Цибуля ріпчаста - 8 шт;
- Перець - за смаком;
- Сіль - за смаком.

Спосіб приготування.

Філе нежирної свинини нарізати невеликими шматочками.
Ріпчасту цибулю, зелень кінзи порізати.
Укласти все в посуд шарами: м'ясо, потім цибуля, кінза - так кілька разів.
Кожен шар солити і перчити за смаком.
Потім накрити кришкою і залишити в прохолодному місці на ніч
(чим довше стоїть м'ясо - тим ніжніше потім вийде шашлик).
М'ясо нанизати на шампури і готувати на мангалі з розжареним вугіллям, збризкуючи залишилися кефіром.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик Пікантний.


інгредієнти:
- Свинина - 1 кг;
- Лимони - 3 шт;
- Паприка мелена - 3 ч. л;
- Коріандр мелений - 1 ч. л;
- Перець чорний мелений - 1/2 ч. л;
- Перець червоний мелений - 1/2 ч. л;
- Мускатний горіх - 1/4 ч. л;
- Лавровий лист мелений - 1 шт;
- Сіль - за смаком;
- Олія оливкова - 4 ст. л;
- Імбир молотий - 1/4 ч. л;
- Кориця мелена - 1/5 ч. л;
- Кмин мелений - 1/5 ч. л;
- Базилік подрібнений - 2 ст. л.
Приготування.
М'ясо обмити, нарізати шматочками, лимони нарізати скибочками.
Змішати в посуді паприку, коріандр, кмин, базилік, імбир, корицю, червоний і чорний перець, мускатний горіх, лавровий лист, оливкову олію, сіль.
Покласти свинину, лимони і перемішати з маринадом, закрити кришкою і поставити в прохолодне місце на 8-12 годин.

М'ясо час від часу потрібно перемішувати.

Потім нанизати м'ясо на шампури і смажити 7-10 хвилин, повертаючи шампури навколо осі кожні 1-2 хвилини, поки м'ясо не запечеться, залишаючись соковитим.
Прикрасити часточками лимона.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Ароматний Шашлик.

інгредієнти:
- Свинина - 1 кг;
- Зелень коріандру - 1 пучок;
- Олія оливкова - 3 ст. л;
- Лимон - 3 шт.;
- Цибуля зелена - 1 пучок;
- Йогурт - 200 г;
- Сіль, перець - за смаком.

Спосіб приготування.

М'ясо порізати кубиками, укласти в посуд.
Зверху викласти нарізану зелену цибулю, протерту на дрібній тертці цедру лимона, сік лимона, половину нарізаної зелені коріандру, оливкову олію.

Потім все посолити, поперчити і перемішати.
Залишивші лимони порізати часточками.
Нанизати на шампури свинину, цибулю кільцями, лимон.

М'ясо смажити на грилі або мангалі 10-15 хвилин, не забуваючи перевертати.

Приготувати соус, змішавши йогурт, зелень коріандру що залишилась, щіпку солі і перцю.

Шашлик подати на стіл з йогуртовим соусом.
Редагувалось: 1 раз (Останній: 10 травня 2017 у 12:08)
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

М'ясо по-індонезійськи.


інгредієнти:
- Свинина - 250 г;
- Сік лайма - 1 ст. л;
- Імбир тертий - 1 ч. л;
- Соєвий Соус - 3 ст. л;
- Цукор - 1 ч. л;
- Часник - 1 зубчик;
- Масло рослинне - 1 ст. л;
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- Арахісове масло - 3 ст. л;
- Перець червоний пекучий - 1/2 шт.;
- Патока чорна - 1 ст. л;
- Сіль - за смаком.

Спосіб приготування:

Нежирну свинну вирізку нарізати скибочками в півсантиметра, а потім нарізати їх тонкими смужками.
Приготувати маринад, змішавши 2 ст. ложки соєвого соусу з соком лайма, імбиром, цукром і часником.
Свинину витримувати в маринаді до 4-х годин, але не менше години, поставивши в холодне місце.

Поки свинина маринується можна приготувати соус:

поставте каструлю на середній вогонь, розігрійте в ній рослинне масло, додайте цибулю і пасеруйте, часто помішуючи, протягом 5 хвилин.
Потім покладіть червоний перець і смажте ще 30 секунд.
Перекладіть суміш у блендер, додайте арахісової олії, патоки, що залишилася, 1 ст. ложку соєвого соусу і 4 ст. ложки води.

Змішайте та відставте в сторону до тих пір, поки не прийде час подавати соус на стіл.
Приготуйте мангал або нагрійте гриль.
Нанизайте смужки свинини на шампури.
Готуйте шашлички з обох боків 3-4 хвилини.

Подавайте з соусом.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик з томатами.

інгредієнти:
- Свинина - 1 кг;
- Цибуля ріпчаста - 6 шт;
- Помідори - 8-10 шт;
- Перець чорний мелений - за смаком;
- Часник - 2 зубчики;
- Сіль за смаком;
- Оцет 3% - 3 ст. л.

Спосіб приготування.

М'ясо свинини з шийної частини промити під струменем холодної води, нарізати невеликими шматочками.

Додати сіль, перець чорний мелений за смаком, ріпчасту цибулю, нарізану кільцями, і свіжі помідори, нарізані часточками.

Скласти м'ясо в посуд і залишити в прохолодному місці на 6-8 год.

Готове замариноване м'ясо нанизати на шампури, скропити сумішшю оцту, товченого часнику і перцю.

Смажити над розжареними вуглями до готовності, повертаючи шампур навколо осі.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик з гранатовим соком.

інгредієнти:
- Свинина - 2,5 кг;
- Вино червоне сухе - 1/2 склянки;
- Сік гранатовий - 1/2 склянки;
- Цибуля ріпчаста - 8 шт;
- Лимон - 1 шт;
- Хмелі-сунелі - 1 ч. л;
- Перець чорний - за смаком;
- Оливкова олія - ​​3 ст. л;
- Сіль за смаком.

Приготування.

Свинину (шийку) нарізати в каструлю великими кубиками (5 * 5 см).
Порізати кільцями цибулю і руками пом'яти м'ясо з цибулею, чорним перцем, сіллю і приправою хмелі-сунелі.

Вино, лимонний сік, гранатовий сік змішати і влити в м'ясо, акуратно перемішати вже не давлячи, а потім обережно додати оливкове масло.

Витримати добу в прохолодному місці.

Готувати на мангалі 10-15 хвилин, періодично перевертаючи шампури навколо своєї осі і поливаючи маринадом.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1156
г. Гадяч
1 день назад

Шашлик зі свинини з коріандром.

інгредієнти:
- Свинина - 1,5 кг;
- Лимон - 2-3 шт;
- Оливкова олія - ​​4 ст. л;
- Зелень коріандру - 2 пучка;
- Цибуля зелена - 1 пучок;
- Сіль, перець - за смаком.

М'ясо порізати кубиками середніх розмірів, зелену цибулю - шматочками по 2-3 см, цедру лимона натерти на дрібній тертці, а з лимона вичавити сік.

Все змішати з нарізаним коріандром, додавши масло оливкове, сіль і перець.

Потім трохи придушити м'ясо руками і залишити на півгодини.
Нанизати на шампури м'ясо з часточками лимона.
Смажити над розжареним вугіллям 10-15 хвилин.

Перед подачею скропити соком лимона і посипати зеленню коріандру.
Сторінки: 1 2 Наступна Останній

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз