Зелена аджика.
Візитна картка Абхазії. Така аджика подається до багатьох страв і обов'язково - до запеченої на рожні баранині.
Інгредієнти:▪ 6-8 великих гірких зелених перців,
▪ 1 головка часнику,
▪ 1 пучок кінзи,
▪ 1 ст. ложка солі.
Як приготувати зелену аджику.
Перець нарізати невеликими шматочками, не очищаючи від насіння.
Подрібнити перець разом з часником в ступці або пропустити кілька разів через м'ясорубку.
Додати сіль, перемішати і залишити настоятися 15-20 хвилин.
Аджика «Вогник».
До борщу, солоного сала з чорним хлібом і відвареної картоплі з оселедцем - аджика ідеально підходить до різних страв. Її можна використовувати для приготування соусів до м'яса і навіть заправки для розсольника та борщу.
Інгредієнти:▪ 1 кг помідорів,
▪ 1 кг солодкого перцю,
▪ 400 г часнику,
▪ 200 г гіркого перцю,
▪ 150 г кореня петрушки,
▪ 1 ст. ложка солі (для зберігання аджики більше 1-2 місяців збільште кількість солі в два рази).
Як приготувати аджику «Вогник».
У помідорів вирізати плодоніжки, перці очистити від серцевини, часник - від лушпиння.
Помідори, солодкий і гострий перець, корінь петрушки і часник пропустити через м'ясорубку.
Додати сіль, розмішати і залишити під закритою кришкою при кімнатній температурі на дві доби, періодично помішуючи.
Розкласти в стерилізовані банки, зберігати в холодильнику.
Пекуча аджика з базиліком.
Гостро! Дуже гостро! Ще гостріше! Універсальність рецепта в тому, що цю аджику можна використовувати не тільки до м'ясних страв, а й для бутербродів, соусів, супів і навіть пасти.
Інгредієнти:▪ 500 г гіркого червоного перцю (можна додати пару зелених перців),
▪ 400 г часнику,
▪ 2 пучки зеленого базиліка,
▪ 1 пучок кінзи,
▪ 1 пучок петрушки,
▪ 2 ст. ложки солі.
Як приготувати пекучу аджику з базиліком.
У перців зрізати плодоніжки, насіння не виймати.
Зелень промити і висушити.
Всі інгредієнти разом з сіллю пропустити через м'ясорубку 4-5 разів, щоб маса вийшла максимально однорідною.
Перекласти аджику в скляний або емальований посуд і залишити при кімнатній температурі на 4 дні.
Потім розкласти по чистих банкам і зберігати в холодильнику.
Горіхова аджика.
Аджика - не аджика, якщо в ній немає горіхів, так вважають на Кавказі. Тонкий приємний аромат, густа консистенція і насичений пікантний смак - ось що робить аджику справжньою!
Інгредієнти:▪ 500 г помідорів,
▪ 400 г волоських горіхів,
▪ 200 г червоного болгарського перцю,
▪ 3 головки часнику,
▪ 2-3 пекучих перцю,
▪ 1 пучок кінзи або петрушки,
▪ 4 ст. ложки рафінованої соняшникової олії,
▪ 2 ст. ложки оцту 9%,
▪ 1 ч. ложка солі.
Як приготувати горіхову аджику.
Болгарський перець очистити від насіння, зелень вимити й обсушити.
У помідорів вирізати плодоніжки.
Помідори, перець, часник, горіхи і зелень подрібнити в блендері або двічі пропустити через м'ясорубку.
У готову масу додати соняшникову олію, оцет і сіль.
Перемішати і можна відразу подавати!
Сибірська аджика з хріном.
Рецепт з Сибіру цілком здатний скласти здорову конкуренцію пекучим соусам з сонячної Абхазії. Основа аджики з хріном - ядрений корінь хрону. Підходить до м'ясних і рибних страв, а особливо - до шашлику і домашніх ковбасок-гриль.
Інгредієнти:▪ 500 г помідорів,
▪ 50 г кореня хрону,
▪ 50 г часнику,
▪ 1,5 ч. ложки солі,
▪ 1 ч. ложки цукру.
Як приготувати сибірську аджику з хріном.
Помідори, часник і хрін подрібнити в м'ясорубці.
З'єднати всі інгредієнти, додати сіль і цукор, перемішати.
Розкласти в стерилізовані банки, закатати.
Аджика з болгарського перцю.
Якщо вогненна приправа вам не до душі, приготуйте полегшений варіант цього соусу з кисло-солодким смаком і легкою перчинкою. Така аджика відмінно поєднується з запеченим або відвареним м'ясом, птицею, рибою, запеченою у фользі картоплею і підсмаженими тостами.
Інгредієнти:▪ 1 кг солодкого червоного перцю,
▪ 300 г часнику,
▪ 4-6 червоних гострих перців,
▪ 50 мл оцту 9%,
▪ 4 ст. ложки цукру,
▪ 1 ст. ложка солі.
Як приготувати аджику з болгарського перцю.
Солодкий перець очистити від насіння.
Перець разом з часником і пекучим перцем пропустити через м'ясорубку.
Додати сіль, цукор, оцет, перемішати і залишити настоюватися на 3-4 години.
Потім розкласти в стерилізовані банки і прибрати на зберігання в темне холодне місце.
Аджика з яблуками.
Вдосконалений і адаптований рецепт аджики для птиці або риби-гриль. Щоб додати соусу більш ніжний смак, можна приготувати без пекучого перцю або зменшити його кількість.
Інгредієнти:▪ 1 кг помідорів,
▪ 500 г червоного болгарського перцю,
▪ 500 г кислих яблук,
▪ 300 г моркви,
▪ 200 г часнику,
▪ 50 г гострого перцю,
▪ 200 мл рафінованої соняшникової олії,
▪ 1 пучок кінзи,
▪ 1 пучок петрушки,
▪ сіль за смаком.
Як приготувати аджику з яблуками.
Всі овочі очистити і подрібнити разом із зеленню в блендері або м'ясорубці.
Додати сіль і соняшникову олію.
Довести до кипіння і варити на самому повільному вогні 2,5 години.
Перекласти в стерилізовані банки і закатати.
Аджика з сливами.
Ніжна й м'яка аджика зі сливами ідеально поєднується з дичиною, відвареною картоплею і запеченими овочами, фрикадельками з курки і відбивними зі свинини.
Інгредієнти:▪ 500 г слив (вибирайте не солодкі і навіть кислуваті сливи),
▪ 500 г болгарського перцю,
▪ 2 головки часнику,
▪ 2 пекучих перця,
▪ 1 ст. л. томатної пасти,
▪ 100 г цукру,
▪ 2 ч. ложки оцту 9%,
▪ 2 ст. ложки солі.
Як приготувати аджику з сливами.
Болгарський перець очистити від насіння, сливи - від кісточок.
Пропустити через м'ясорубку солодкий перець, сливи, часник, пекучий перець разом з насінням.
Скласти подрібнені інгредієнти в каструлю, додати томатну пасту, сіль і цукор.
Довести до кипіння і варити, помішуючи, на повільному вогні 30-40 хвилин.
За 2 хвилини до закінчення варіння додати оцет.
Готову суміш перекласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути і залишити так до повного охолодження.
Запечена аджика з гарбуза.
Запечені овочі надають цій аджикі дивно ніжну консистенцію, а гарбуз - незвичайний і одночасно ненав'язливий аромат. Легка, пряна, помірно гостра, з ледь відчутною кислинкою.
Інгредієнти:▪ 500 г гарбуза,
▪ 200 г яблук,
▪ 200 г болгарського перцю,
▪ 200 г ріпчастої цибулі,
▪ 1 лимон,
▪ 1 головка часнику,
▪ 1 пучок базиліка,
▪ 1 пучок кінзи,
▪ 50 мл рафінованої олії,
▪ 1 пекучий перець,
▪ 1 ч. ложка солі.
Як приготувати запечену аджику з гарбуза.
Гарбуз і цибулю очистити від шкірки, яблуко і перець - від насіння. Гарбуз і цибулю розрізати на шматки довільного розміру.
Загорнути гарбуз, цибулю, яблука і перець в фольгу, запекти при 200 ° С 35 хвилин. Потім очистити яблуко і перець від шкірки.
Всі запечені овочі змолоти в блендері.
Часник, лимон і зелень подрібнити в блендері в однорідну масу.
З'єднати овочі з лимонною заправкою, перемішати і відразу ж можна подавати.
Аджика з солоних огірків.
Залишилися солоні огірки з торішніх запасів? Приготуйте з них гострий соус! Принадність рецепта в тому, що цю аджику можна зробити в будь-який момент на швидку руку.
Інгредієнти:▪ 500 г солоних огірків,
▪ 1 головка часнику,
▪ 3 ст. ложки томатної пасти,
▪ 2 ст. ложки рафінованої соняшникової олії,
▪ яблучний оцет - за смаком,
▪ 1 щіпка чорного меленого перцю,
▪ 1 щіпка червоного меленого перцю.
Як приготувати аджику з солоних огірків.
Огірки очистити і натерти на дрібній тертці або подрібнити в блендері. Якщо рідини багато - злити.
Часник пропустити через прес.
З'єднати огірки, часник, томатну пасту, рослинне масло, оцет і спеції.
Перемішати і залишити в холодильнику на 1-2 години.
Як приготувати аджику: 3 правила