Смачні заготовки на зиму

Заготовляємо на зиму фруктове, ягідне варення, мариновані овочі та інше...
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 3045
г. Гадяч
11 годин назад

Перші літні консерви: варимо джем і солимо редиску.


Свіжі, солодкі ягоди і фрукти - це смак літа. Але не тільки вони. А ще малосольні огірки, солоні помідори і мариновані гриби - коротше кажучи, домашні заготовки. Їх сезон починається з появою на городі перших овочів і не вщухає до пізньої осені, коли ми масово рубаємо і квасимо капусту.


Перші рослини на грядках вже з'явилися, тому можна починати сезон консервування. Що можна заготовити на зиму або просто засолити і прямо зараз з'їсти.

Солона редиска.


• 1 кг редиски з бадиллям;
• 2 червоних гострих перчика;
• 1/2 головки часнику;
• 200 г крупної солі.


Крок 1. Редис промити, зрізати хвостики.

Крок 2. Перемолоти гострий перець з часником і додати сіль.

Крок 3. Перемішати редис з сіллю і перцем, добре перетерти і залишити на годину полежати, пустити сік.

Крок 4. Утрамбувати в банку і залишити на три дні. Після цього прибрати в холодильник і починати їсти.

Малосольні огірки.


• молоді огірки;
• дубова кора і листя;
• часник;
• 1 ст. л. кам'яної солі на 1 кг огірків.


Крок 1. Дно дерев'яної діжки або великої каструлі всипати листям і корою дуба.

Крок 2. Огірки помити і укласти щільно на дно каструлі.

Крок 3. Покласти на огірки листя і кору. Розчавити кілька часточок часнику і посипати цим огірки.

Крок 4. Щільними рядами укласти всі огірки.

Крок 5. Поставити на 7 днів в холодне місце, потім залити окропом.

Крок 6. У невеликій кількості води розвести сіль і полити нею огірки.

Крок 7. Тримати 1-2 дня. І можна їсти.

Маринована черемша.


• 300 г черемші;

На 1 літр маринаду:

• 1 л води;
• 2 ст.л. цукру;
• 2 ст.л. солі;
• 2 лаврові листки;
• 4 бутончиків гвоздики;
• кілька горошин запашного перцю;
• 50 мл оцту 9%.


Крок 1. Черемшу промити ретельно. Відкинути на рушник і дати стекти.

Крок 2. Закип'ятити воду, бланшувати черемшу протягом хвилини в окропі.

Крок 3. Витягти черемшу і помістити в миску з холодною водою і льодом, щоб не втратила колір.

Крок 4. Закип'ятити воду для маринаду, додати в неї цукор, сіль, прянощі. Кип'ятити, поки сіль і цукор не розчиняться.

Крок 5. Зняти маринад з вогню, додати оцет.

Крок 6. У банки розкласти черемшу, залити маринадом, закрити кришками і закатати. Перевернути і дати охолонути.

Крок 7. Остигнулі банки прибрати на зимове зберігання.

Полуничний компот.


• 1 кг полуниці;
• 4 л води;
• 600 г цукру;
• щіпка лимонної кислоти.


Крок 1. Ягоди промити, видалити чашолистки. Просушити.

Крок 2. Нагріти воду, розчинити цукор, довести до кипіння і прокип'ятити 5-7 хвилин.

Крок 3. Банки простерилізувати, розкласти в них полуницю до третини або половини, залити гарячим сиропом.

Крок 4. Загорнути банки, перевернути кришками вниз і остудити. Після чого прибрати на зимове зберігання.

Джем з суниці.


• 1 кг суниці;
• 750 г цукру.


Крок 1. Суницю очистити від чашолистків.

Крок 2. Промити полуницю в каструлі з холодною водою. Акуратно вийняти ягоди, викласти на рушник і просушити.

Крок 3. Пересипати суницю в каструлю, засипати цукром і перетерти ягоди товкачиком.

Крок 4. Довести до кипіння, зняти піну і варити на невеликому вогні протягом 5 хвилин.

Крок 5. Розкласти по маленьких стерилізованим баночках, закрити кришками, перевернути і остудити банки.

Крок 6. Прибрати на зимове зберігання.

Щавель на зиму.


• щавель;
• холодна вода.


Крок 1. Щавель промити, дати стекти воді і крупно нарізати.

Крок 2. Щільно укласти щавель в чисті банки.

Порада: Банки повинні бути не занадто великі, щоб зберігаючий в них щавель можна було б відразу використовувати взимку. Одна банка - один борщ.

Крок 3. Залити холодною кип'яченою водою.

Крок 4. Закрити кришки і прибрати на тривале зберігання.

Варення з жимолості.


• 500 г жимолості;
• 500 г цукру;
• 100 мл води.


Крок 1. Жимолость перебрати, промити і обсушити.

Крок 2. Ягоди засипати цукром в емальованій каструлі або тазу і нагрівати на невеликому вогні.

Крок 3. Помішуємо і варимо до розчинення цукру.

Крок 4. Доводимо до кипіння, варимо 5 хвилин після закипання, знімаючи пінку.

Крок 5. Розкладаємо в стерилізовані банки, закочуємо на зиму і охолоджуємо.

Зацукровані троянди.


• 2 рожевих бутона;
• 1 яєчний білок;
• 2 ст. л. цукру.


Крок 1. Білок збити до крутої піни.

Крок 2. Силіконовим пензлем нанести білок на пелюстки.

Крок 3. Посипати пелюстки цукром або цукровою пудрою.

Крок 4. Розсипати пелюстки по поверхні, застеленій папером, сушити при кімнатній температурі.

Мариновані часникові стрілки.


• часникові стрілки;

Для маринаду:

• 1 л води;
• 50 г цукру;
• 50 г солі;
• ½ склянки оцту.


Крок 1. Стрілки нарізати невеликими шматочками.

Крок 2. Бланшувати стрілки в окропі протягом 1 хвилини. Злити окріп і остудити стрілки в холодній воді.

Крок 3. Остигнулі стебла розкласти по чистих банкам.

Крок 4. У воді розчинити цукор і сіль, довести до кипіння. Вимкнути і додати оцет.

Крок 5. Залити стрілки маринадом, прикрити кришками і залишити остигати.

Крок 6. Закрити банки і зберігати їх в холодильнику.
Карта сайта ☺ → тут
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 3045
г. Гадяч
11 годин назад

Як стерилізувати банки швидко і просто холодним способом.


Зазвичай господині стерилізують банки - гарячим способом. Ось є ще один спосіб стерилізації банок, який виявляється швидким і приємним в процедурі.


Якщо над парою банку потрібно тримати приблизно 10-15 хвилин, то холодний метод дозволяє простерилізувати її максимум за півхвилини, різниця дуже відчувається.

Отже, що потрібно робити:

1. Для початку миємо банки з харчовою содою від бруду і іржавих патьоків на шийці. Перевіряємо на тріщини і відколи.

2. Потім в банку наливаю 30-50 мл спирту, якщо немає спирту, то підійде міцна горілка, тільки її треба налити більше 50 мл, а також підходить для стерилізації оцет (його теж потрібно більше 50 мл).

3. Ємність закриваємо кришкою і гарненько трусимо близько 30 секунд, після відкриваємо і переливаємо вміст в наступну банку і так до останньої. Тільки для кожної банки потрібна окрема кришка.

4. Швидше за все виходить стерилізувати банки, у яких кришки закручуються, оскільки тоді їх не потрібно обробляти окремо. Якщо у вас закочуючі кришки, то проводити процедуру слід з пластмасовою кришкою, а кришки для закачування простерилізувати перед самим закачуванням, теж робимо це за допомогою спирту, горілки або оцту.


Переваги даного способу:


✓ Вимагає мало часу.

✓ Банка не трісне, коли ви будете заливати окріп, хоч і холодна вона.

✓ Коли ви трясете банку, то можете перевірити чи щільно сидить кришка, тоді її вийде вчасно замінити.

✓ Банка весь час стерилізується, поки в неї ви не почнете складати овочі, фрукти, ягоди.

✓ Стерилізувати можна прямо під час консервації, наприклад, поки нагрівається вода.

✓ Такий спосіб стерилізації істотно заощаджує витрати електроенергії або газу, адже тарифи зараз досить високі.

✓ Стерилізуючи банки цим методом, жодна консервація не вибухне, хоч і буде зберігатися при кімнатній температурі.
Карта сайта ☺ → тут
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 3045
г. Гадяч
11 годин назад

Маринований часник на зиму.


Бажано заготовку робити відразу після збирання часнику, поки зубчики ще ніжні і м'які.


Інгредієнти.

• Часник - кількість за бажанням;
• Вода - 1 л.;
• Сіль (велика) - 6 ст. ложок з верхом;
• Для маринаду (на 4 банки по 0,5 л);
• Води - 3 склянки;
• Оцет (9%) - 1 стакан;
• Цукор - 2 ст. ложки;
• Сіль - 1 ст. ложка;
• Перець духмяний (горошком).


Приготування.

Головки часнику злегка очистити і розібрати на половинки і зубчики. Скласти у велику каструлю.

Далі потрібно приготувати заливку.
У літрі води розвести 6 столових ложок солі з гіркою. Сіль потрібно брати тільки велику, ніякої йодованої і фторированної.

Залити часник приготованим розчином, закрити каструлю кришкою і залишити рівно на 1 місяць (зовсім забути про неї). Хоча ... якщо цікаво, то через пару тижнів можна відкрити і подивитися, там все буде вирувати і пінитися (бродити).

Важливо знати! У будинку таку каструлю залишати не варто, на балконі теж. Запах такий противний часниковий, що можна з глузду з'їхати. Мало кому це сподобається.

І так, часнику має бути стільки, щоб солона вода його повністю покривала.

Через місяць всі процеси у вашій каструлі закінчаться. Потрібно добре промити часник. Міняти воду, десь 3-4 рази. Потім його потрібно очистити від «зайвого одягу». Можна залишати одну оболонку.
А можна відразу повністю очищати зубчики і розкладати в банки. Відразу в банки додавати перець-горошок.

Тепер потрібно приготувати маринад. Взяти звичайну воду (не кип'ячену), додати оцет, сіль і цукор, ретельно розмішати (до повного розчинення) і залити баночки з часником (банки стерилізувати не потрібно - досить, щоб вони просто були чистими). Закрити кришками і відправити на зберігання.


Якщо ви палкі шанувальники часнику, то цей рецепт саме для вас.
Карта сайта ☺ → тут
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 3045
г. Гадяч
11 годин назад

Чоловіче варення.


Немає нічого смачнішого, як котлети з ним! Спробуйте приготувати - не пошкодуєте !!!


Інгредієнти.

• Перець чорний (мелений) - 1 ст. л.,
• Сіль - 0,5 скл.,
• Цукор - 1 скл.,
• Часник (очищений) - 1 скл.,
• Перець болгарський - 7 шт.,
• Цибуля-порей - 300 г,
• Петрушка (корінь і листя) - 300 г,
• Помідор - 3 кг,
• Селера корінь (і листя) - 300 г,
• Перець червоний пекучий - 1 шт.,
• Оцет (або 1 ст. л. есенції) - 8 ст. л..


Приготування.

Все прокрутити через м'ясорубку та варити 50 хвилин.

За 10 хвилин до кінця варіння додати оцет. Закрутити банки.
Редагувалось: 1 раз (Останній: 6 жовтня 2020 у 15:35)
Карта сайта ☺ → тут
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 3045
г. Гадяч
11 годин назад

Як зберігати капусту взимку до весни в погребі, на балконі, і горищі.


Щоб зберегти свіжими багато овочів, ще доводиться подумати, як це правильно зробити.


Ось деякі прийоми, завдяки яким, можливо зберігати капусту надовго свіжою і соковитою.

Трішки обсушуємо капусту в приміщенні, якщо є скупчення води, тоді протираємо ганчірочкою або паперовими рушниками.

Далі обмотуємо качани харчовою плівкою в кілька шарів 3 - 4 буде досить. У плівці добре зберігати тільки в прохолодних приміщеннях, але не в будинку і не в квартирі.

Розкладаємо качани в один шар.

Також можна підвішувати капусту в погребі. Готуємо також, як і перший спосіб, тільки підвішуємо.

Для зберігання на балконі також обсушуємо качани і обмотуємо плівкою. Зберігаємо на балконі. Навіть якщо у вас є не зовсім хороші качани, їх також обмотуємо плівкою, але використовуємо їх в першу чергу для заквашування або гасіння.
Карта сайта ☺ → тут
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 3045
г. Гадяч
11 годин назад

Терті кабачки в пакеті на зиму швидким способом.


Страви з кабачків - це не тільки смачна, але ще і неймовірно корисна, легка їжа, яка підійде всім, хто стежить за своєю фігурою. У розпал літнього сезону дієтичний овоч дешевий і доступний, а ось взимку ... Але вихід є, заморожуємо терті кабачки в пакеті.


Тепер можна не турбуватися навіть за самий рясний урожай. У будь-який час року ви зможете готувати з тертих кабачків соковиті і пишні оладки, ніжні запіканки, овочеві піци і багато-багато інших чудових страв.

Терті кабачки. Підготовка.


Заморожування кабачків починають з підготовчого етапу. Щоб заморозити кабачки, потрібно вибрати відповідні плоди, очистити їх, натерти і при необхідності віджати від соку.

Краще вибирати молоді кабачки з тонкою шкіркою і без насіння. Вибрані овочі промийте у проточній воді, видаліть забруднення, плодоніжки і місце кріплення квітки. Якщо шкірка вже жорстка, її краще очистити.


Для заморозки тертих кабачків, як і інших продуктів, можна використовувати пакети або контейнери. Тут вже справа смаку.

Хід роботи.


Заздалегідь підготуйте все необхідне: овочечистку, миску, пакети. Як не дивно, в цій справі важлива швидкість. Очистити кабачки від шкірки (якщо необхідно) і натерти на крупній тертці.


Важливо! Відразу ж, в ту ж секунду, як натерли кабачок, перекладіть його в пакет і закрийте на застібку. Якщо кабачків кілька, робити роботу поетапно. Один натерли - склали, прибрали і так далі.


Всі ці хитрощі потрібні нам для того, щоб кабачок не встиг пустити сік. Якщо він все ж встиг це зробити, м'якоть потрібно буде віджати.

Порада.

Якщо дати тертим кабачкам пустити сік або недостатньо ретельно його віджати, то в процесі заморозки вони злипнуться в єдиний ком.

Щоб цього не сталося, через півгодини дістаньте пакети з морозилки, гарненько струсніть, перемішавши вміст. Так овочева маса збереже сипкість.

У пакет із застібкою логічно поміщати стільки натертого кабачка, скільки вам потрібно на один раз. Їх вміст зручно розподіляти плоским шаром і складати пакети в морозилці один на одного.


У контейнер можна вкласти простий поліетиленовий пакет, заповнити його тертим овочем трохи нижче країв бортика, злегка утрамбувати, загорнути краї пакета і закрити кришку. Не завадить також підписати, коли була зроблена заготовка.

Зберігання та розморожування.


Терті кабачки чудово заморожуються як у звичайній морозилці холодильника (12-18 градусів морозу), так і в морозильній камері з боксами для глибокої заморозки продуктів. Зберігатися вони можуть до 10 місяців. Заморожувати повторно розморожені кабачки не рекомендується.

Перед використанням терті кабачки потрібно спочатку розморозити, злити рідину і тільки потім додавати їх в тісто або використовувати будь-яким іншим чином відповідно до обраного рецептом.


Як з'ясувалося, заготівля тертих кабачків дуже виручає, коли хочеться овочевих оладок, а часу возитися з теркою немає. Витягнув пакет з морозилки, приготував оладки за дві секунди і радієш.

Приємного апетиту і будьте здорові!
Карта сайта ☺ → тут
Сторінки: Перша Попередня 1 2 3

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз