Виразкова хвороба

хронічне захворювання, яке характеризується утворенням виразок у слизовій оболонці шлунка або дванадцятипалої кишки.
Адміністратор
Адмін
Повідомлення: 1341
г. Гадяч
1 день назад
Виразкова хвороба - хронічне захворювання, яке характеризується утворенням виразок у слизовій оболонці шлунка або дванадцятипалої кишки.

Причини захворювання.


Виразка з'являється як результат підвищеної кислотності, збільшення вмісту соляної кислоти в шлунку.

Основні фактори, що ведуть до цього захворювання:

- вроджені і спадкові особливості організму;
- неправильний режим харчування (великі перерви між прийомами їжі, переїдання, гостра їжа, зловживання алкоголем і курінням);
- нервово-психічні переживання;
- непереносимість певних ліків.

Прояви виразкової хвороби, біль в надчеревній ділянці через певний час після їжі або натщесерце, блювота, сезонні загострення (весна, осінь).

Можливі ускладнення:

кровотеча, прорив стінки органу і ін.

Спосіб лікування.


• Взяти скляну банку, заповнити її дрібно нарізаною травою звіробою і залити оливковою олією. Поставити банку в невелику, але досить високу каструлю і налити в неї води врівні з вмістом банки. Цю каструлю помістити у велику ємність, теж з водою, і поставити на вогонь. Варити протягом 6 годин, додаючи воду в міру її википання до колишнього рівня. Готові ліки процідити. Зберігати в прохолодному місці. Приймати по 2 столових ложки за півгодини до їди. Застосовувати при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

• Вичавіть сік з 2 кг свіжої капусти, для поліпшення смаку додайте до нього в пропорції 3: 1 сік селери, яка так само, як і капуста, має антивиразковою дією. Замість неї можна додати до капустяного кілька столових ложок томатного, ананасового або лимонного соку. Суміш зберігайте в холодному місці і пийте щодня по 250 мл. вранці натщесерце. Курс лікування: 3 тижні.

• Столову ложку насіння подорожника великого заварити 1/2 склянки окропу і настоювати 30 хвилин. Приймати по 1 столовій ложці за 30 хвилин до їжі 3 рази на день.

• Змішайте 0,5 кг меду, 0,5 л оливкової олії, сік 2 лимонів (або 50 - 100 мл. яблучного оцту). Приготовану суміш зберігайте в холодильнику в щільно закритому посуді. Перед прийомом суміш добре перемішайте дерев'яною ложкою. Приймайте при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки і при хворобі печінки по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30-40 хвилин до їжі. Це дуже ефективний засіб при шлункових захворюваннях. Шлункові болі зазвичай припиняються на 4-5-й день. Курс лікування можна повторити через 3-4 тижні. Одночасно із запропонованим лікуванням рекомендується з'їдати по 5-6 штук ядер волоських горіхів. Щорічно в кінці осені і на початку зими і весни лікування необхідно повторювати.

• 1 кг вершкового масла довести до кипіння в емальованому посуді, зняти з вогню, покласти 150 г дрібно нарізаного прополісу і перемішати до повного його розчинення. Приймати за 1-1,5 години до їди по 1 чайній ложці. Курс лікування: 3-4 тижні.

• 200 г подрібненого прополісу настояти на 100 мл. 70% -ного спирту протягом 3 діб при кімнатній температурі. Пляшку періодично струшувати, настоянку процідити. Приймати по 20 крапель з теплою водою 2-3 рази на день за годину до їжі.

• Рецепт цілительки Людмили Кім. Розводити муміє в молоці (1:20), додавши за смаком мед. Можна розводити муміє огірковим соком або жовтками яєць. Приймати вранці натщесерце і на ніч. Курс лікування: 1 місяць. Дозування по відношенню до ваги хворого: до 70 кг - 0,2 г муміє; до 80 кг - 0,3 г; до 90 кг - 0,3-0,4 г; більше 90 кг - 0,4-0,5 г.. Під час лікування муміє категорично заборонені спиртні напої.

• Приймають відвар або настій кореневища аїру болотного по 1 столовій ложці 3 рази на день або настоянку по 20-30 крапель 3 рази на день.

• У 3 л киплячого березового соку опустіть 50 г сухих квіток календули, варіть, накривши кришкою, на слабкому вогні 10 хвилин. Настояти відвар, укутавши, 12 годин, потім процідіть. Додайте 200 г меду, ретельно розмішайте і поставте в холодильник. Цей напій корисний при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритах, захворюваннях серця, що супроводжуються серцебиттям, задишкою, набряками, при гіпертонічній хворобі першого та другого ступеня, при хворобах печінки, як заспокійливий засіб при безсонні.

• 50 г березових бруньок настоюють в 0,5 л горілки протягом 10 діб. Приймають по 1 чайній ложці з водою 3 рази на день за 15- 20 хвилин до їди.

• Приймати відвар або настій трави деревію звичайного. Спосіб приготування відвару: 2 столові ложки сировини на 1 склянку води, довести до кипіння, настояти 30 хвилин, процідити перед вживанням. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день після їди. Рецепт настою: 1 столова ложка сировини на 1 склянку окропу, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати в теплому вигляді по 1/2 склянки 3 рази на день до їди.

• 2 столові ложки подрібнених коренів селери пахучої залити 200 мл холодної води, настояти 2 години і процідити. Пити по 70 мл 3 рази на день до їди. Вживання такого настою завдяки вмісту в ньому слизу корисно при гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

• Сік цибулі ріпчастої з водою пити за 30 хвилин до їжі при виразці шлунка.

• 1/2 склянки пропущених через м'ясорубку листя алоє змішати з 1 склянкою цукру (або 3/4 склянки меду) і настояти в темному місці 3 дні. Додати до суміші 1 склянку натурального червоного вина і витримати в темряві ще добу. Приймати по 1 столовій ложці 2-3 рази на день перед їдою протягом 1-2 місяців. Застосовувати при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, диспепсії, катарах шлунка, поганому травленні (атонії кишечника).

• Приймати по 1 чайній ложці обліпихової олії 3 рази на день перед їдою протягом 3-4 тижнів. У перші 3-4 дні посилюється печія і з'являється кисла відрижка. Щоб запобігти ці неприємні відчуття, в масло обліпихи перед вживанням додають 1/4 склянки 2% -ного розчину соди і добре збовтують. При систематичному вживанні обліпихової олії зменшуються або зовсім зникають біль, печія, відрижка. На кислотність шлункового соку масло істотного впливу не робить.

• Язву шлунка лікують спиртом (або горілкою). Випити натщесерце 50 мл спирту (або горілки), а через 15 хвилин з'їсти 15 г вершкового масла і сире яйце; після цього протягом 30 хвилин ніякої їжі не приймати. Курс лікування: 2 тижні.

• З'їдати по шматочку листу алоє завбільшки з вершок (4,4 см) 2 рази на день натщесерце, за 20 хвилин до їди. Можна просто добре розжувати лист, сік проковтнути, а волокно виплюнути. Курс лікування: 3 місяці. Потім зробити місячну перерву і, якщо виразка ще не зарубцювалася, продовжувати лікування.

• Змішати 0,5 кг меду, 0,5 кг вершкового масла і 200 г перегородок волоського горіха, попередньо подрібнених в порошок. Цю суміш приймати натще при виразці шлунка.

• Свіжий сік чорної смородини пити по 2-3 чарки 3 рази в день. Рекомендують при хворобах кишечника як засіб, що регулює його діяльність, при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку.

• Приготувати настій з розрахунку 1 столова ложка трави горця перцевого на 2 склянки окропу (добова норма). Пити при внутрішніх кровотечах і виразкової хвороби шлунка.

• Столову ложку сухих коренів лопуха залити 400 мл окропу, настояти протягом 2 годин і процідити. Пити гарячим по 100 мл 2 - 4 рази на день. Застосовувати як протизапальний засіб при виразковій хворобі шлунка. Можна використовувати також і відвар з коріння лопуха.

• 20 г квіток календули лікарської залити 200 мл окропу, настояти і процідити. Пити по 100 мл 3 рази на день в проміжках між їжею. Найкращі результати спостерігаються при застосуванні календули в поєднанні з ромашкою і деревієм. Застосовувати при гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, колітах, ентероколітах як очищає, протизапальну і дезинфікуючий засіб.

• Столову ложку плодів шипшини залити 400 мл окропу і настоювати в термосі протягом доби. Пити по 100 мл 2-3 рази на день перед їжею при виразці шлунка та інших хворобах шлунка.

• 5 г коренів горця зміїного заварити 200 мл окропу, приготувати відвар і пити по 100 мл 2-3 рази на день. Застосовувати як сильний в'яжучий і кровоспинний засіб при внутрішніх кровотечах, в тому числі при виразці шлунка або дванадцятипалої кишки.

• 1-2 столові ложки потовчених плодів софори японської залити 0,5 л горілки. Настояти в теплому місці 10 днів, зрідка збовтуючи. Приймати по 30 крапель 3 рази на день до їди при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при внутрішніх кровотечах.

• Коріння кульбаби лікарської, оману високого, цикорію, траву грициків змішати порівну. Столову ложку подрібненої суміші залити 1,5 склянки холодної води, настоювати 1,5 години, кип'ятити 10 хвилин, процідити. Приймати по 2 столових ложки 2 3 рази на день перед їжею.

• Коріння алтея лікарського, кореневище пирію повзучого, корені солодки голої, квітки звіробою змішати порівну. Десертну ложку подрібненої суміші залити 2 склянками окропу, настоювати 8 годин. Пити на ніч з медом.

• Свіже листя подорожника вимити, нарізати, нам'яти. Вичавити з них сік, змішати з рівною кількістю меду і варити 20 хвилин. Приймати по 2-3 столових ложки в день. Зберігати в добре закритому посуді в прохолодному місці. Застосовувати при шлунково-кишкових захворюваннях, гастритах, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, ентеритах, ентероколітах, колітах.

• Корінь солодки голої і алтеї лікарської, квітки ромашки аптечної, насіння фенхелю звичайного, кореневище пирію повзучого змішати порівну. Дві чайні ложки суміші залити склянкою води, прокип'ятити 20-30 хвилин, настояти 20 хвилин і процідити. Приймати по склянці вранці і ввечері.

• Бульби картоплі двічі пропустити через м'ясорубку або натерти на тертці, мезгу вичавити через марлю. Сік зберігати в холодильнику. Приймати по 1 / 2-1 / 3 склянки перед їжею вранці і в обід. Курс лікування: 2-3 тижні.

• При лікуванні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки рекомендується протягом 2-3 тижнів при печії приймати на кінчику ножа 3-4 рази в день порошок з кореневища аїру болотного.

• Змішати препарати в зазначених пропорціях: трава грициків і золототисячника малого, кора жостеру ламкого - по 3 частини; квітки ромашки аптечної, листя меліси лікарської, квітки лаванди справжньої і кульбаби лікарської - по 1 частини. Столову ложку суміші проварити в 200 мл води 5-7 хвилин, процідити. Приймати по склянці 2-3 рази на день.

• При болях у шлунку, відрижці і густо обкладений білим нальотом язика рекомендується провести курс лікування настоєм з листя будри плющевидної (столову ложку трави заварити в термосі склянкою окропу - добова доза).

• Хорошим болезаспокійливу і обволікаючим засобом є насіння льону звичайного (2 столові ложки заварити в термосі 0,5 л окропу). Приймати настій по 1/2 склянки 3-4 рази на день до їди.

• Підготувати інгредієнти в рекомендованих кількостях: корінь солодки голої - 30 г. корінь алтеї лікарської - 30 г, трава чистотілу великого - 15 г. Столову ложку суміші заварити в склянці окропу і процідити. Приймати 2-3 рази на день.

• Траву череди трироздільної, чистотілу великого, звіробою звичайного, подорожника великого з'єднати порівну. Столову ложку суміші залити 200 мл окропу, настоювати, закутавши, 2 години, процідити. Приймати по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за годину до їжі або через 1,5 години після їжі.

• Рекомендується настій чаги (березового гриба), який можна приготувати в домашніх умовах. Для цього залийте чагу гарячою водою (температура не вище 50-60 ° С) і настоюйте 4 години. Потім розмочені шматки пропустіть через м'ясорубку або натріть на дрібній тертці. На кожну частину подрібненої маси додайте 5 частин гарячої води (не вище 50-60 ° С) і настоюйте 48 годин при кімнатній температурі. Рідина злийте, а залишок губки ретельно відіжміть через багатошарову марлю. До отриманої рідини додайте воду, в якій починали готувати настій. Приймайте це засіб не менше 3 склянок на добу щодня перед їжею.

Дієта.


Дієтичне харчування направлено на створення найбільш сприятливих умов для загоєння виразки і є одним з головних методів лікування виразкової хвороби. Це досягається призначенням щадних в механічних, термічних та хімічних відношеннях дієт.

Найбільш суворий режим харчування потрібно дотримуватися в період загострення виразкової хвороби.

З раціону виключаються: груба їжа (смажені страви, овочі та фрукти, що містять грубу рослинну клітковину, - огірки, капуста, агрус, фініки; продукти, багаті сполучною тканиною, - жилаве м'ясо, шкіра птиці і риби, сало і т. д.), гаряча і холодна їжа, соління, копченості, маринади, газовані напої, кава, какао, гірчиця, цибуля, хрін, перець, оцет.

В період загострення хвороби слід починати з найбільш щадящої дієти (протягом 10-15 днів), якою передбачено введення їжі в рідкому або желеподібному вигляді. Потім на 10-й-14-й день призначають дієту, в якій їжа дається в напіврідкому (кашкоподібному, пюреподібному) вигляді, з наступним переходом на мінімальну щадну дієту (в протертому вигляді).

Дозволяються вершкове масло, молоко, вершки, сметана, яйця всмятку, пюреподібна яловичина, риба, протерта рисова і манна каші, овочеві пюре, протерті супи, киселі, чай.

Щадіння шлунка досягають також за рахунок частого (5-6 разів на добу) дрібного харчування. Слід зменшити енергетичну цінність раціону на початку лікування, обмеживши споживання вуглеводів пропорційно зниженню енерговитрат (постільний режим).

На дієті хворий повинен перебувати до півроку. Але при хорошому самопочутті через 2-4 місяці дозволяється їжа в непротертому вигляді з додаванням сирих фруктів і овочів. Потім поступово переходять до раціонального харчування, обмежуючи грубу, пряну, занадто гарячу і холодну їжу.

Існує думка, що часте вживання цибулі та часнику попереджає поява виразки в шлунку, тому рекомендують щодня з'їдати 1 цибулину і 1 часточку часнику.
Вся активність на сайті → тут...

Швидка відповідь

У вас немає прав, щоб писати на форумі.
Наверх
Вниз