Добірка рецептів з кабачками.
1. Кабачки смажені по-українські.
Приготування: Рецепт дуже простий, але дуже смачні кабачки виходять.
Молоді кабачки нарізати кружальцями, трохи присолити і дати постояти хвилин 10.
Далі можливі два варіанти. Смажити, обкатавши в борошні і гарненько їх обтрусити, щоб не приставали до сковороди. Але зараз, у час високих технологій, є сковорідки, до яких не прилипає. Тому можливо і не використовувати обкатку в борошні, тому що головне - часникова підлива.
Часникова підлива. Відверто кажучи, вона завжди підлаштовується під кількість кабачків, тому самого точного рецепту не буде.
На два середніх кабачка береться 3 великих зубчики часнику. Дрібно порізати і кинути в ступку. (Можна і на тонкій тертці натерти або нарізані кубиками та розтерти площиною ножа.)
У ступку додати дрібку солі, дрібку чорного меленого перцю (коли не для дитини, то щіпку меленого червоного гострого перцю), 1 чайну ложку оцту, 1 ч. л. без гірки цукру. І гарненько все розітерти до однорідної маси. Спробувати і додати за смаком солі, оцту або цукру.
Кабачки смажити в невеликій кількості рослинної олії до рум'яного кольору. Зняти зі сковороди і відразу ж на кожен гарячий кружечок покласти третину-чверть чайної ложки підливи, і розмазати по всьому кружечку. Наступні смажені кабачки укласти зверху і точно так само змастити.
Можливо ще посипати дрібно нарізаним кропом.
2. Кабачки з м'ясом в клярі.
Інгредієнти: - 2 – 3 молодих кабачка,
- 300 г м'яса (можна у будь-якому розкладі – свинина, яловичина, змішаний фарш, курка і навіть риба),
- 1 цибулина,
- 1 – 2 скибочки білого хліба (можна і без нього),
- 1 яйце,
- Сіль, перець, часник (за бажанням).
Для кляру: - Борошно – 2 столові ложки,
- 1 – 2 курячих яйця,
- 2 – 3 чайні ложки молока,
- Сіль, перець.
Приготування: Кабачок розрізати на кружки товщиною 1.5 – 2 см. При необхідності зрізати шкірку (якщо шкірка молода і тонка, можна не зрізати).
Вирізати серединки. При бажанні їх можна використати для приготування фаршу – просто видалити насіння і провернути з м'ясом, цибулею.
Для начинки підійде будь-який котлетний фарш. Можливо приготувати його на будь-якому з ваших рецептів, а можете, наприклад, так.
Білий хліб замочити в молоці, а потім віджати. М'ясо, цибулю і хліб прокрутити на м'ясорубці у фарш. Вбити яйце, додати сіль – перець і все добре перемішати до однорідної маси, а потім відбити, щоб фарш зібрався в єдиний ком. Готовий фарш накрити і поставити в холодильник хвилин на 30 – 40 настоятися. Якщо часу немає, можна готувати і відразу.
Серединки кабачка заповнити фаршем. Ущільнити.
Для кляру збити яйця з невеликою кількістю молока, сіллю – перцем. Кожен гурток обваляти в борошні. Занурити в яєчної суміші.
Обсмажити на розігрітій олії до рум'яності і готовності.
Оскільки всередині сире м'ясо, обсмажувати на середньому вогні, щоб м'ясо встигло дійти до готовності. Після обсмажування бажано розрізати один з кабачків і перевірити начинку. Якщо сирувата, можна довести до повної готовності в духовці, мікрохвильовій печі або скласти всі обсмажені кабачки в сковорідку і трохи тушкувати на маленькому вогні під кришкою.
3. Запіканка з кабачків з зеленою цибулею.
Інгредієнти: Яєчна суміш: - 3 яйця,
- 3 стол. .ложки молока,
- 1 стол. ложку сметани (або майонезу),
- 1 стол. ложку борошна,
- 50 г сиру (натерти),
- сіль, перець, дрібку каррі.
Приготування: Кабачок нарізати тонкими кільцями, викласти у змащену форму віялом.
Цибулю дрібно, насипати поверх кабачків, залити яєчною сумішшю. Випікати при 200 С - 25 хвилин (до рум'яної скоринки). Остудити, нарізати.
4. Закуска з кабачка, сиру і моркви.
Закуска з обсмажених кабачків дуже популярна і улюблена багатьма. Дуже апетитний вигляд цієї закуски дозволяє нам прикрасити нею навіть святковий стіл, не кажучи вже про будні. Для її приготування краще використовувати молоді кабачки без великого насіння.
Інгредієнти: - кабачок середній 1 шт. (приблизно 15 кілець),
- помідори 2 шт,
- морква 1 шт (130 г),
- сир твердий 130 г,
- часник за смаком,
- майонез,
- зелень.
Приготування: Кабачок порізати кружальцями, посолити і залишити на 10 хвилин.
Помідори порізати кружальцями.
З кабачків злити рідину, обваляти в борошні і обсмажити з 2 сторін до золотистої скоринки.
Моркву потерти на дрібній тертці.
Сир натерти на дрібній тертці.
Змішати сир з морквою, видавити часник, перемішати з майонезом.
Обсмажені кабачки викласти на блюдо, зверху помідор і сирно-морквяний салат.
Закуска готова. Залишається тільки прикрасити її зеленню.
5. Суперські рулетики з кабачків з курячим м'ясом.
Інгредієнти: - молоді кабачки (або цукіні) - 2 шт.;
- філе курячої грудки - 1 шт.;
- часник - 2 зубчики;
- сир твердий - 50 г;
- готовий соус з паприки (не гострий);
- кілька листочків базиліка;
- сіль, чорний мелений перець;
- оливкова олія.
Приготування: Кабачки вимити і нарізати смужками приблизно по 0,5 см.
Деко застелити папером для випічки, розкласти кабачки, трохи змастити оливковою олією і посолити. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 5-7 хвилин, щоб кабачки стали м'якшими і краще згорталися.
Куряче філе нарізати тонкими поздовжніми смужками, трохи відбити, посолити і поперчити.
Додати часник, перемішати і залишити трохи помаринуватися.
На підготовлені кабачки викласти смужки курячого м'яса, присипати сиром, базиліком, додати трохи соусу.
Скрутити рулетики з кабачків з курячим м'ясом, сколоти їх шпажками і запекти при 180 градусах 25 хвилин.
Рулетики з кабачка з курячим м'ясом готові.
6. Кабачки по-корейські.
Для приготування цієї заготовки на зиму бажано використовувати тільки міцні і молоденькі кабачки. Від шкірки їх очищати не варто і, якщо ви нарізали кабачки соломкою, то й інші овочі, що присутні у цій закусці ріжте теж соломкою. Якщо ж ріжете кабачки кружечками, то всі тоді теж ріжте кружечками. Так виходить більш красиво. Хоча, в принципі, це справа смаку кожної господині.
Зручно і красиво, якщо ви будете використовувати тертку для моркви по-корейські.
Обов'язково, нарізавши і перемішавши всі овочі для кабачків по-корейські, дайте їм постояти, щоб маринад наповнив кожен шматочок неповторним ароматом корейської кухні. Смачна і гостра закуска, пахне прянощами і травами, зробить взимку ваш стіл набагато апетитніше. Навіть зі звичайною картоплею такі кабачки по-корейські «поїдаються за обидві щоки».
Інгредієнти: - молоді міцні кабачки – 2,5 кг.;
- цибуля ріпчаста – 0,5 кг;
- морква – 0,5 кг;
- солодкий перець – 5 середніх;
- часник – 200 гр.;
- зелень різна (кріп, кінза, селера, петрушка) – скільки хочете;
Інгредієнти для маринаду: - рослинне масло – 1 склянка;
- цукор – 1 склянка;
- оцет 9% - 150 мл;
- сіль – 2 ст. ложки;
- приправа для моркви по-корейські – 2 пачки.
Як готувати: Для приготування маринаду досить просто перемішати його інгредієнти.
Кабачки та моркву натерти на тертці для моркви по-корейські або порізати тоненькою соломкою – як подобається. Можна також нарізати овочі невеликими кружечками. Солодкий перець і цибулю порізати, як подобається. Подрібнений часник і дрібно нарубану зелень перемішати з усіма овочами. Попередньо приготовленим маринадом залити страву, ще раз перемішати і дати настоятися 3-4 години.
Після закінчення цього часу, розкласти закуску в чисті сухі банки і стерилізувати: літрові банки півгодини, півлітрові – 15 хвилин. Всі. Закатати, дати охолонути, не перевертаючи банок. Зберігати можна кабачки по-корейські і в коморі, і в погребі – вони не «вибагливі».
7. Кабачкова запіканка.
Потрібно: - 400 грам кабачка,
- 100 грам сиру,
- 2 яйця,
- 100 грам сметани,
- 0,5 чайної ложки гашеної соди,
- 150 грам борошна,
- зелень,
- 0,5 чайної ложки солі, перець.
Як робити: Кабачок натерти, віджати гарненько. Сир дуже дрібно порізати або натерти, порізати зелень. Соду змішати зі сметаною, залишити на 5 хвилин, додати яйця, сіль, перець, збити виделкою, всипати борошно, перемішати. Потім туди ж викласти сир, кабачок і зелень, змішати і вилити у форму невеликого діаметра (змастити). Запікати 40-50 хв. при температурі 180 градусів.
8. Піца з кабачка.
- 2 молоденьких кабачка (приблизно 400 г),
- 1 склянку просіяного борошна;
- 3 яйця;
- 1 ч. л. розпушувача;
- помідор;
- сир;
- сіль;
- зелень кропу;
- рослинне масло.
Кабачки натерти на крупній тертці, додати яйця, зелень, борошно, перемішати, посолити. Форму щедро змастити росл. маслом, викласти масу, зверху помідори. Відправити в розігріту до 180 гр. духовку до готовності. Потім посипати верх сиром і відправити ще на п'ять хвилин в духовку.
9. Дуже смачний тортик з кабачків.
Вам знадобиться: 4 – невеликих кабачка,
2 – яйця,
200 гр - майонезу,
100 гр - сиру,
2 - великі морквини,
2 - цибулини,
часничок, сіль. перчик - за смаком,
борошно до консистенції тіста, як на оладки,
2 - помідорчика.
Приготування: Кабачки помити і почистити. Натерти на крупній тертці, посолити, поперчити і дати трохи постояти, поки кабачки виділять сік.
Потім їх віджати, додати яйця і борошно. Смажити коржі на розігрітій сковороді з невеликим додаванням рослинного масла.
Для начинки: Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на крупній тертці. Обсмажити до м'якості. В окремому посуді змішати майонез з часником і кропом.
Сир натерти заздалегідь. Помідори нарізати тонкими кружечками. Ними перекласти шари торта.
Поки смажиться черговий корж, на готовий шар намазуємо майонез з часником і зеленню, викладаємо начинку з цибулі і моркви, розкласти кружечки помідорів, посипати тертим сиром. Накрити готовим, гарячим коржем. Так повторити з кожним шаром!
Сир плавиться від щойно спеченого коржа і скріплює тортик.
10. Оладки з кабачків.
Інгредієнти: - Кабачки — 2-3 шт. середнього розміру, приблизно 300 г.,
- Яйце — 1 шт.,
- Часник — 3-4 зубчики,
- Борошно — приблизно 100 г.,
- Сіль — за смаком,
- Рослинна олія — для смаження.
Приготування: 1. На тертці натерти кабачки разом зі шкіркою.
У кабачках дуже багато води, тому віджимаємо їх від зайвої рідини, інакше оладки будуть розтікатися і доведеться додавати зайву муку.
2. Видавити часник (він надає страві особливий смак і аромат).
3. Вбити одне яйце, посолити за смаком. Якщо після цього утворюється ще зайва рідина, її теж акуратно злити.
4. Додати борошно і розмішати, щоб вийшло тісто, як для оладок – густувате.
5. Ложкою викласти оладки на розігріту сковороду з рослинним маслом, злегка придавити їх і смажити до утворення золотистої скоринки з двох сторін.
6. На стіл подати оладки, прикрашені свіжим кропом. Їх можна їсти як теплими, так і холодними.
Приємного апетиту!