Ефектний хліб «Кавун».
Готовий хлібець виходить не тільки дуже красивим, але і дуже смачним. Можна сказати, що це десертний варіант - хлібець відрізняється солодкуватим смаком, крім того солодкість дають родзинки. Якщо хочете несолодкий, збільште кількість солі до 1 чайної ложки, скоротивши при цьому цукор (приблизно до 1 чайної ложки). Ізюм замініть на маслини (наріжте шматочками) - ось вам і несолодкий варіант!
Інгредієнти:▪ Дріжджі сухі - 1 ст. л.,
▪ Масло вершкове - 1,5 ст. л.,
▪ Борошно пшеничне - 280 г.,
▪ Цукор - 1 ст. л.,
▪ Яйце куряче - 1 шт.,
▪ Ізюм темний - 120 г.,
▪ Молоко - 250 мл.,
▪ Харчовий барвник - 0.5 ч. л.,
▪ Сіль 0.5 ч. л..
З приводу барвників: Хочете повністю натуральний хліб на натуральних рослинних барвниках - будь ласка! Тільки тоді вам доведеться повністю переробити рецепт, внести поправки на співвідношення борошна до рідини і чекати іншого кольору.
Як приготувати хліб «Кавун».
Для приготування цього оригінального хліба нам знадобиться наступний набір продуктів: борошно пшеничне (краще вищого сорту), молоко, сіль, цукор, дріжджі сухі, 1 яєчний жовток, родзинки темні, масло вершкове (або замінити на соняшникову без запаху), а також харчові барвники -
червоний і
зелений.
Отже, для початку трішки підігріємо молоко (2 столові ложки залишимо на потім), щоб було трішки тепліше тіла людини. Розчинемо в ньому цукор і сіль, додамо 1 яєчний жовток (білок не потрібний) і розтоплене вершкове масло, або ж в замін відмінно підійде рослинне.
З приводу борошна: насипаємо в миску близько 280 г і змішуємо борошно з дріжджами. Якщо у вас на пачці дріжджів написано, що вони повинні додаватися в рідкі інгредієнти - додайте їх в рідку суміш і перемішайте.
Борошно і дріжджі з'єдналися (тобто ми їх просто перемішали), тепер потрібно влити в борошняну суміш рідку масу.
Перемішуємо ложкою і отримуємо досить рідке для хліба тісто, як на дріжджові оладки. Тобто тісто, при піднятті ложки, залишається в ложці та й тягнеться за ним.
Тепер потрібно поділити тісто: спочатку ложкою ділимо на 2 рівні частини, потім половину ділимо ще на 2 частини. Тобто у великій мисці залишається половина тіста, а решту четвертинок ми розкладаємо по 2 в інші мисочки.
У велику миску з половиною тіста додаємо
червоний барвник. Ретельно переміщуємо з тісто до тих пір, поки воно не стане рівномірно забарвлене.
Скільки додавати барвника? Все залежить від його насиченості. Десь приблизно 0,25 чайної ложки.
Тепер додамо в нього темних родзинок (изюма), яких потрібно попередньо промити і обсушити. Саме темні, так як в результаті це будуть своєрідні кавунові кісточки.
Втираючи родзинки - можливо працювати ложкою. А як додамо кілька ложок борошна і перемішаємо, то тісто вже стає складніше вимішувати, саме тому перекладаємо його на робочу поверхню, підсипаємо ще борошна. Вимішуємо тісто до еластичного стану. Воно виходить м'яким, але досить пружним.
Присипаємо миску невеликою кількістю борошна, обвалюємо у ньому кульку тіста, накриваємо рушником і харчовою плівкою і відправляємо в тепле місце.
Тепер займемося тістом
зеленого кольору. Суть та ж: додаємо барвник, ретельно перемішуємо, присипаємо робочу поверхню борошном, вивалюємо тісто і вимішуємо його.
Вимішуємо до гладкості - хвилин 10. Багато муки не додавайте, краще трохи потрудіться і попрацюйте руками. Процес розвитку клейковини досить довгий, тому заміс все-таки повинен бути не менше 5, а в ідеалі 20 хвилин, так як у нас в складі є жири - масло і жовток.
Припиляємо
«наш колобок» борошном і відправляємо також в тепле місце. В цілому час вистоювання тіста становить десь ~ 2 години.
Переходимо до наступного етапу - формуванню. Виймаємо червоне тісто, трохи його обминаємо і робимо щось на зразок цеглинки. Так, випікати хліб ми будемо в прямокутній формі, але ви можете зробити його круглим або овальним, або пекти без форми. Це справа смаку.
Тепер перекладаємо біле тісто на присипаний борошном стіл, трохи його розминаємо. Далі розгортаємо досить тонко в прямокутний пласт. Пам'ятайте, у нас залишалося молоко - воно потрібно, щоб змащувати тісто для зчіпки шарів.
Це обов'язково! Змащуємо біле тісто тонким шаром молока, в середину кладемо червону заготовку, яку теж трохи промажемо молоком.
Щільно обертаємо білим шаром червоне тісто. Слідкуйте, щоб між ними не було повітря. Завдяки молоку, шари схоплюються моментально. Закріплюємо краї - червоного тіста не повинно бути видно.
Тепер розкачаємо аналогічним чином зелене тісто і теж змажемо молоком. Накладемо зверху заготовку і також обернемо та закріпимо щільно шви.
Використовуючи прямокутну форму для випічки (трішки змажемо її маслом), перекладаємо заготовку швом вниз - можна розгладити її руками та відправляємо на вистойку, щоб тісто піднялося - десь на 1 годину. В цей час розігріваємо духовку.
Через відведений час - тісто добре піднялося. До речі, не обов'язково вичікувати рівно 1 годину - може і 45 хвилин вистачить.
Повіряти так:натискаємо на тісто пальцем і дивимося, що відбувається. Якщо вм'ятина розправляється дуже швидко, тісто вже недостатньо підійшло, якщо слід від пальця взагалі не розправляється - все, тісто перебродило. Нам потрібна «золота середина», тобто вм'ятина розправляється досить довго - ну, приблизно 2-3 хвилини.
Отже, тісто добре підійшло - тоді відправляємо його в духовку випікатися при 180 °С десь на 30 хвилин.
Скоринка хліба стане дубовою, звук буде, як по дереву. Звичайно, шви з боків трішки розійдуться, але це не смертельно. Допекти, ще декілька хвилин, для більшої впевненості, що м'якуш буде готовий.
І ось наш хлібчик. Скоринка трішки підрум'яніла, з форми хлібець вийшов, як по маслу.
Даємо остигнути йому повністю!
І, смакуючи щось нереальне, беремо ніж для хліба і починаємо відрізати перший шматочок ...
Так! Все вийшло, як не можна краще! Спробуйте і ви, приготуйте свій хліб «
Кавун»!